Gasskydd: Vilka Andningsskydd Skyddar Mot Gaser? Gas, Rökfria Isoleringsmodeller Mot Kolmonoxid, Avgaser Och ångor

Innehållsförteckning:

Video: Gasskydd: Vilka Andningsskydd Skyddar Mot Gaser? Gas, Rökfria Isoleringsmodeller Mot Kolmonoxid, Avgaser Och ångor

Video: Gasskydd: Vilka Andningsskydd Skyddar Mot Gaser? Gas, Rökfria Isoleringsmodeller Mot Kolmonoxid, Avgaser Och ångor
Video: Trött på att skada mig, skydd från topp till tå. 2024, Maj
Gasskydd: Vilka Andningsskydd Skyddar Mot Gaser? Gas, Rökfria Isoleringsmodeller Mot Kolmonoxid, Avgaser Och ångor
Gasskydd: Vilka Andningsskydd Skyddar Mot Gaser? Gas, Rökfria Isoleringsmodeller Mot Kolmonoxid, Avgaser Och ångor
Anonim

I nödsituationer, där olika gaser och ångor kan hota en persons liv, är skydd nödvändigt. Bland sådana medel finns gasmasker, som med hjälp av filterelement förhindrar inandning av skadliga ämnen . Idag kommer vi att titta på deras funktioner, populära modeller och hur man väljer dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det första inslaget i en gasmask är ett stort sortiment. Om vi pratar om de viktigaste sorterna, är de indelade i 2 grupper:

  • med avtagbara filterpatroner;
  • filterelementet är den främre delen.

Skillnaderna mellan dessa två typer är att modeller med avtagbara filter är återanvändbara, eftersom efter utgången av patronens livslängd måste du byta ut filterelementen mot nya, sedan kan du fortsätta använda ett andningsskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen är endast lämplig för engångsbruk, varefter det blir osäkert att använda dem.

En annan funktion är förekomsten av ett stort antal märken av patroner som används i andningsskydd med utbytbara filter. Allt beror på att det finns en bred klassificering av olika typer av ångor, gaser och ångor. Varje patron är utformad för att fungera med de angivna ämnena, som har en specifik kemisk sammansättning. Till exempel har ett av de mest populära RPG-67-andningsskydden fyra märken med patroner som skyddar mot föroreningar både separat och i en blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte sorterna i designen ., eftersom vissa gasmasker skyddar inte bara andningsorganen, utan också huden i ansiktet, och förhindrar också att damm kommer in i ögonen tack vare närvaron av glasögon.

Bild
Bild

Vad behövs det för

Omfattningen av dessa filter är tillräckligt stor , och det är värt att överväga mer detaljerat. Först och främst ska det sägas om gaser och flera typer. Mer mångsidiga isoleringsmodeller skyddar mot kolmonoxid, syra och avgaser. Allt beror på grundämnenas kemiska sammansättning, eftersom det är för dem som utbytbara patroner väljs.

Bild
Bild

Syftet med andningsskydd är att skydda inte bara från gaser, utan också från rök … Till exempel finns det gas- och rökskyddsmodeller som kan isolera en person från flera ämnen samtidigt. Mängden filterelement gör att fler mångsidiga modeller skyddar andningsorganen från de flesta skadliga gaser och ångor.

Bild
Bild

Populära modeller

RPG-67 - en mycket populär gasskyddande andningsskydd, som är lätt att använda, mångsidig nog och inte kräver speciella förvaringsförhållanden. Denna modell kan tillämpas i olika situationer. Till exempel används RPG-67 i den kemiska industrin, i vardagen eller i jordbruket, när det är nödvändigt att arbeta med bekämpningsmedel eller gödningsmedel.

Bild
Bild

Det är värt att notera att denna andningsskydd är av återanvändbar typ, så du behöver bara byta filter för att fortsätta arbeta.

Den kompletta uppsättningen av denna modell består av en halvmask av gummi, två utbytbara patroner och en manschett, med vilken den fästs på huvudet. Därefter är det värt att överväga märkena för filterutbytbara element.

  1. Grad A är utformad för att skydda mot organiska ångor som bensin, aceton och olika alkoholer och etrar.
  2. Grad B skyddar mot sura gaser, till exempel fosfor, klor och dess föreningar, hydrocyansyra.
  3. KD -klass är avsedd för skydd mot vätesulfidföreningar, olika ammoniak och aminer.
  4. Grad G är avsedd för kvicksilverånga.
Bild
Bild

Hållbarheten för RPG-67 är 3 år, samma för filterpatroner av klass A, B och KD, för G endast 1 år.

" Kama 200 "- en enkel dammmask som skyddar mot olika aerosoler. Denna modell används oftast i vardagen eller i produktionen, till exempel inom gruvdrift, metallurgi och andra industrier, där arbetet är förknippat med olika kemikalier.

När det gäller designen ser "Kama 200" ut som en halvmask, vilket är ganska bekvämt och lätt att använda.

Bild
Bild

Fästning på huvudet tillhandahålls tack vare två remmar; grunden för andningsskyddet är ett värdelöst filterelement med en näsklämma.

Denna andningsskydd har en kort livslängd och är avsedd för drygt ett dussin timmar. Det används med en liten mängd damm i luften, nämligen inte mer än 100 mg / m2. Förvara inte mer än 3 år, vikten är 20 gram.

Bild
Bild

Urvalstips

Valet av en gasmask måste uppfylla vissa kriterier

  1. Applikationsområde … Baserat på en översikt över några av modellerna kan du förstå att de används i olika situationer, så skaffa en modell som fungerar enligt de förutsättningar där du kommer att använda den.
  2. Livslängd … Andningsskydd är både engångs- och återanvändningsbara.
  3. Skyddsklasser . Det är också nödvändigt att bestämma den lämpliga modellen för skyddsklassen från FFP1 till FFP3, där ju högre värde desto svårare kan andningsskyddet utsättas för.

Rekommenderad: