Monters Klor: Elektrikerbrunnar På Armerade Betongstöd Och På Trästolpar, KM-1 Och KM-2, Andra Typer. Vad är De Till För Och Vilka är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Monters Klor: Elektrikerbrunnar På Armerade Betongstöd Och På Trästolpar, KM-1 Och KM-2, Andra Typer. Vad är De Till För Och Vilka är Bättre?

Video: Monters Klor: Elektrikerbrunnar På Armerade Betongstöd Och På Trästolpar, KM-1 Och KM-2, Andra Typer. Vad är De Till För Och Vilka är Bättre?
Video: Орлов – комедия русской хтони / вДудь 2024, Maj
Monters Klor: Elektrikerbrunnar På Armerade Betongstöd Och På Trästolpar, KM-1 Och KM-2, Andra Typer. Vad är De Till För Och Vilka är Bättre?
Monters Klor: Elektrikerbrunnar På Armerade Betongstöd Och På Trästolpar, KM-1 Och KM-2, Andra Typer. Vad är De Till För Och Vilka är Bättre?
Anonim

Arbete i samband med behovet av att klättra till en stor höjd åtföljs nödvändigtvis av användning av specialverktyg, utrustning och kläder. Ett integrerat attribut för en elektrikers arbete på höjder är montörens klor. Det handlar om denna enhet som kommer att diskuteras i den här artikeln. Vi kommer att berätta om syftet, typerna, konfigurationen, populära modellerna och reglerna för denna specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Så, vad är frilansklor och vad är de till för?

Detta är en speciell utrustning som är utformad för att klättra en elektrisk stolpe.

En elektriker är en specialitet som verkligen är förknippad med användningen av denna enhet .… Denna utrustning gör att arbetarna säkert kan klättra upp till toppen av strukturen.

Monters klor har olika syften:

  • för betongstöd;
  • för trästöd;
  • för armerade betongstöd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Så tidigare i artikeln talade vi redan om det faktum att dessa elektriska attribut klassificeras efter deras syfte, materialet från vilket stödet är gjort. Låt oss titta närmare på typerna av monterklor.

För lyft på ett trästöd

Produktions- och driftsreglerna av denna typ tillhandahålls och kontrolleras av GOST 14331 - 77”Klor för fixeringar för trä- och trästöd med trappsteg i armerad betong. Tekniska förhållanden . Enligt detta regleringsdokument finns det tre typer av enheter för lyft på ett trästöd.

  • KM - 1 … De kan användas på ett stöd, vars diameter är från 14 till 24,5 cm, klornas mynning är från 24,5 cm till 1 cm.
  • KM - 2 . För en stödpelare, vars diameter är från 22 till 31,5 cm, är klornas mynning från 31,5 cm till 1 cm.
  • KM - 3 Kan användas på ett stöd med en diameter på 31 till 41,5 cm, klornas mynning från 41,5 cm till 1 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lat typ KM kännetecknas av en stämplad plattform, närvaron av speciella klackar, med vilka bågarna är fästa. Tack vare det senare är benet säkert fixerat och glider inte på plattformen. Baksidan är utrustad med förstyvningsribbor. Stiften är gjorda av höghållfast stål och härdade.

Men även trots detta är det spikarna som är "Achilleshälen" för produkten, de slits ut väldigt snabbt.

Deras tillstånd måste ständigt övervakas och vid behov bytas ut omedelbart. Sådana klor tål en belastning på 140 till 160 kg. Konstruktionens bälten är slitstarka, gjorda av läder.

För klättring av armerade betongstöd

Liksom den tidigare typen tillverkas de i enlighet med lagstiftning. Produkterna är märkta med följande markeringar.

  • LMC … De används för att lyfta på ett armerat betong centrifugerat stöd. De kan användas vid temperaturer från -20 ºС till +30 ºС. Den högsta tillåtna belastningen per brunn är 180 kg. Funktionell, hållbar, tillverkad av kvalitetsmaterial. De kan användas för att lyfta på ett stöd, vars diameter är från 12,6 cm till 15 cm, kloens mynning är från 13,6 cm till 1,5 cm.
  • LU . Monterklor av LU -typ är universella. De kännetecknas av närvaron av ett extra band som fixerar baksidan av elektrikerns fot. Lämplig för stöd med en diameter på 16,8 cm till 19 cm.
  • KLM … Monters klor av KLM -typen är av två typer - KLM - 1 och KLM - 2. Deras uppgång är densamma - 16, 5 cm, men halsen är annorlunda. Klor KLM - 1 kännetecknas av en hals från 16,8 cm till 0,5 cm, och KLM - 2 har en hals från 19 cm till 0,5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klor för klättring av betong

De är märkta LM - ZM. De tillverkas också enligt TU och GOST.

Utrustning

Konstruktionen av montörens brunnar är ganska komplicerad, även om det ser ut som om det är en enkel och okomplicerad produkt. De består av följande grundläggande element:

  • läderbälten, med hjälp av vilka arbetarens ben sitter säkert i stödet;
  • stöd och plattformar för foten;
  • spikar som fungerar som hållare, de är fästa på basen med en gängad anslutning, vars tillstånd måste övervakas och vid behov bytas ut (spikar kan variera beroende på vilket stöd klorna används för);
  • metallbågar.
Bild
Bild

Absolut alla frilansklor är gjorda i enlighet med lagen.

Deras produktion, testning före idrifttagning styrs av regleringsdokument, SNiP.

Enligt detta dokument, bälten måste vara gjorda av läder, sytt med tjock nylontråd . Den maximala belastningen som utrustningen tål varierar från 140 till 180 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre?

Det finns inget sätt att avgöra vilka frilansklor som är bättre och vilka som är sämre. Det finns ett brett utbud av denna enhet för arbete på höjd på marknaden idag. Alla klor är olika. Därför, för att få det bästa alternativet för dig själv, måste du känna till kriterierna för att göra ett val, nämligen:

  • av vilken anledning uppgången kommer att genomföras;
  • Produktspecifikationer - studera noggrant dokumentet om klor, där du uppmärksammar information som bärförmåga, tjocklek och material för tillverkning av bälten, det är också mycket viktigt att titta på tillverkningsdatum och utgångsdatum (nästan alla mounters klor kan användas i högst 5 år);
  • integritet struktur och alla dess element;
  • överensstämmelse med TU, SNiP och GOST , tillgängligheten av kvalitetscertifikat, som bekräftar att produkten har klarat alla laboratorietester som föreskrivs i lag, hjälper till att säkerställa detta.
  • pris , det är bäst att välja dyra produkter av hög kvalitet, det är inte värt att spara, och ännu mer för tvivelaktiga kampanjer och rabatter. Kanske beror det låga priset på att den tillåtna hållbarheten tar slut eller att strukturens integritet bryts;
  • tillverkare - Detta är en annan viktig aspekt av att välja och köpa en pålitlig produkt, ge företräde åt ett välkänt varumärke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att inspektera köpet visuellt, kontrollera markeringarna. En trovärdig tillverkare måste ha alla dokument för sådan utrustning. Om de inte finns där är det bättre att inte köpa en sådan produkt.

Driftsregler

Höghöjdsarbete har en ökad fara, varför det finns ett antal regler för deras implementering och drift av utrustning. Varje arbetare är en höghöjdsarbetare, en elektriker måste känna till och tillämpa följande regler för driften av elektrikerns klor.

  • Utrustningen får endast användas för avsett ändamål . Detta innebär att för att klättra upp i betongfoten måste du använda klor som är konstruerade för det givna materialet.
  • Behövs nödvändigtvis följa säkerhetsreglerna .
  • Det är värt att överväga de tekniska egenskaperna hos klorna , eftersom varje modell har en viss maximal bärighet.
  • Innan du sätter på enheten, det måste kontrolleras , nämligen spikar och remmar för deformationer. Varje bult, kloss, rem och hållare måste vara intakt. Om defekter upptäcks på minst en av delarna avråds det starkt från att använda utrustningen.
  • Läs noga igenom produktens pass . Dokumentet måste ange utgångsdatum och datum för obligatoriska kontroller.
  • Du måste lämna över klor för kontroll minst två gånger om året .
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar inte heller att man använder klor från tvivelaktiga och föga kända tillverkare i arbete på hög höjd.

Det är också värt att veta att tångens klor inte är anpassade för klättring på ett iskallt stöd.

Det finns en viss tillåten driftstemperatur, som också anges i produktpasset.

Rekommenderad: