Personlig Skyddsutrustning För Svetsaren: 3M återanvändbar Andningsskydd För Andningsorgan, Skyddsskärm Och Annan Personlig Skyddsutrustning

Innehållsförteckning:

Video: Personlig Skyddsutrustning För Svetsaren: 3M återanvändbar Andningsskydd För Andningsorgan, Skyddsskärm Och Annan Personlig Skyddsutrustning

Video: Personlig Skyddsutrustning För Svetsaren: 3M återanvändbar Andningsskydd För Andningsorgan, Skyddsskärm Och Annan Personlig Skyddsutrustning
Video: Respiratory Protective Equipment Complete Description 2024, Maj
Personlig Skyddsutrustning För Svetsaren: 3M återanvändbar Andningsskydd För Andningsorgan, Skyddsskärm Och Annan Personlig Skyddsutrustning
Personlig Skyddsutrustning För Svetsaren: 3M återanvändbar Andningsskydd För Andningsorgan, Skyddsskärm Och Annan Personlig Skyddsutrustning
Anonim

Svetsarbeten är en integrerad del av konstruktion och installation. De utförs både i småskalig produktion och i vardagen. Denna typ av arbete kännetecknas av en ökad grad av fara. För att förhindra olika skador måste svetsaren inte bara genomgå lämplig utbildning utan också skaffa all nödvändig personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns standardnormer som reglerar utfärdande av fri ammunition till svetsare. Dessa regler har utvecklats och godkänts, de är bindande. Om arbete under den kalla årstiden utförs utomhus eller inomhus utan uppvärmning, bör svetsarna ges en varm uppsättning kläder med ett speciellt foder . För att skydda arbetstagare från frostskador när de kommer i kontakt med frusen mark eller snö används speciella mattor av eldfasta tyger med ett elastiskt lager.

För att skydda händerna erbjuder GOST flera alternativ . Dessa är presenningsvantar med eller utan leggings. Det andra alternativet är delade lädervantar, som också kan förlängas. Som speciella skor är det tillåtet att använda halvstövlar av läder eller annat läder. Det är viktigt att speciella skor har förkortade toppar.

Du kan inte arbeta i skor med metallinsatser i sulan, och snörning är också förbjudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns risk för elektriska stötar under arbetet måste svetsaren bära dielektriska handskar och en matta när du sitter eller ligger. Dessa krav gäller särskilt farliga lokaler och platser där det inte sker någon automatisk avstängning av den öppna kretsspänningen.

Företagets ledning är också skyldig att bedöma arbetsplatserna när det gäller risken för huvudskada . För att undvika skador måste proffs bära hjälm. För ökad bekvämlighet finns det speciella hjälmar med en skyddande sköld. När flera arbetare samtidigt svetsar på samma vertikala linje är det nödvändigt att installera skydd mellan dem: markiser eller tomma däck. Då kommer inte gnistor och stubbar att falla på svetsen nedanför.

Bild
Bild

Mask och andningsskydd

Behovet av att använda satelliter för andningssystemet uppstår när den högsta tillåtna koncentrationen av farliga ämnen i luften kränks i rummet. Gaser som ozon, kväveoxider eller koloxider kan ansamlas under svetsning . Det finns situationer när mängden skadliga gaser är lägre än den farliga, medan dammkoncentrationen överstiger normen. I dessa fall används återanvändbara dammmasker för att skydda andningsorganen.

När koncentrationen av gaser och damm överskrider de tillåtna gränserna och arbetet sker i ett slutet rum eller på svåråtkomlig plats (till exempel en stor behållare), måste svetsarna förses med ytterligare tillförsel av luft genom andningsanordningar. Som sådan rekommenderas att använda slanggasmasker "PSh-2-57" eller speciella andningsmaskiner "ASM" och "3M ".

Luften som tillförs andningsapparaten genom kompressorn måste vara helt ren. Den får inte innehålla främmande partiklar eller kolväten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svetsarnas ögon måste skyddas från den elektriska ljusbågens skadliga strålning, såväl som från heta stänk som uppstår vid svetsning. För skydd används olika skärmar med skärm och masker med glasinsatser . För sådana kategorier av personal som en gasskärare eller en hjälparbetare är användning av speciella glasögon tillämplig.

Glasögonen täcker hela ögonområdet och ger indirekt ventilation . De är utformade för att skydda näthinnan från ultraviolett strålning. Hjälparbetare måste också bära speciella glasögon. Glasögon är ofta utrustade med ljusfilter, tack vare vilka ultravioletta och infraröda strålar inte påverkar näthinnan i ögonen, de blindar inte ögonen från synlig strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kläder

GOST innehåller standarder för skyddsmaterial. Svetsare visas vara i arbete i kostymer, bestående av en jacka och byxor som tillhör kategorin "Tr", vilket innebär skydd mot stänk av smält metall. Under den kalla årstiden ska de anställda bära skyddskläder "Tn". Den är speciellt utformad för att skydda mot kyla och frost. Till exempel betyder "Тн30" att dräkten kan användas vid temperaturer upp till 30 ° С.

Vanligtvis är en arbetsdräkt en jacka och byxor . Det måste sys i enlighet med GOST, inte för tungt och begränsa rörelsen.

Kläder som är särskilt utformade för svetsarbete är alltid märkta med "Tr" -skylten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det betyder att plagget inte försämras eller antänds från glödande gnistor. Oftast tar de en presenning eller läder för sömnad. Materialet behandlas med speciella värmebeständiga ämnen.

Lättare bomull är acceptabelt . De måste dock vara noggrant impregnerade med en kemisk förening som skyddar mot höga temperaturer. Polymera material appliceras på huden för att göra den brandbeständig. Akrylhartser används för tillverkning. Den resulterande splittringen måste kunna klara höga temperaturförhållanden i minst 50 sekunder.

Bild
Bild

Skor

Enligt GOST 12.4.103-83, under den varma årstiden, måste svetsare ha läderskor märkta "Tr". Tårna på dessa stövlar är gjorda av metall. De är utformade för att skydda mot stänk av brinnande metall och gnistor, samt kontakt med heta ytor . På vintern bärs filtstövlar för svetsning.

Alla skor måste vara tillverkade av naturmaterial. Dessutom är den täckt med en eldfast kemisk sammansättning som inte kan brännas igenom med heta metallstänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Biverkningar som gnistor och metallbitar uppstår vid svetsning. Därför måste material vara resistenta mot långvarig exponering för höga temperaturer. Smältning är oacceptabelt, vilket kan leda till hudbrännskador.

Säkerhetsåtgärder förbjuder svetsning utan speciella skor . Även här ägnas särskild uppmärksamhet åt material. När heta stänk faller till golvet måste stövlarnas sulor tåla höga temperaturer.

Rekommenderad: