Öronproppar (61 Bilder): Vad är Det? De Bästa öronpropparna, återanvändbara Och Engångsartiklar, Färgen På öronpropparna Och Hur Man Väljer Dem, Enskilda Modeller, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Öronproppar (61 Bilder): Vad är Det? De Bästa öronpropparna, återanvändbara Och Engångsartiklar, Färgen På öronpropparna Och Hur Man Väljer Dem, Enskilda Modeller, Recensioner

Video: Öronproppar (61 Bilder): Vad är Det? De Bästa öronpropparna, återanvändbara Och Engångsartiklar, Färgen På öronpropparna Och Hur Man Väljer Dem, Enskilda Modeller, Recensioner
Video: How to use FOAM Hearing Protection and Ear Plugs - Proper Insertion Technique 2024, Maj
Öronproppar (61 Bilder): Vad är Det? De Bästa öronpropparna, återanvändbara Och Engångsartiklar, Färgen På öronpropparna Och Hur Man Väljer Dem, Enskilda Modeller, Recensioner
Öronproppar (61 Bilder): Vad är Det? De Bästa öronpropparna, återanvändbara Och Engångsartiklar, Färgen På öronpropparna Och Hur Man Väljer Dem, Enskilda Modeller, Recensioner
Anonim

Proppar - en gammal uppfinning av mänskligheten, omnämnande av dem finns i antik litteratur. Av materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad de är, vilka är deras moderna sorter efter syfte, design, färg och tillverkningsmaterial. Dessutom kommer vi att berätta vad du ska leta efter när du väljer. det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Öronproppar tar sitt namn från frasen "ta hand om dina öron " … Det här är enheter som sätts in i hörselgångarna för att skydda mot buller, vatten och små främmande föremål. Beroende på sorten är de lämpliga för inomhus- och utomhusbruk. Du kan till exempel använda dem:

  • i fabriker med högljudd driftutrustning;
  • de som har en lätt sömn;
  • under sportaktiviteter (simning);
  • under flygningen eller den långa resan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheterna är utåt enkla, olika form , typ av användning (de är engångsbruk och återanvändbara). De ser annorlunda ut, de är producerade med hänsyn till de tekniska kraven för GOST för brusskydd. Vissa sorter är olika konisk form med en trubbig topp , andra påminner kulor eller tamponger … Några ser ut som fiskbens eller stavar med halvklotformade skivor olika storlekar.

Bild
Bild

Andra utåt ser ut som svampar med ben och rundade kepsar . Till salu finns alternativ, vars form följer öronöppningens form. Det finns modifieringar i sortimentet av tillverkare med en spets , vilket förhindrar förlust av tillbehör.

Det finns också valfria kontorsalternativ för att minska ljudnivån för tyst arbete i ett stort rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Du kan klassificera öronproppar av olika skäl . Till exempel är de det professionell och hushåll … Produkter av den första typen kallas industriell … Det är dessa ljudisolerande foder som används för att arbeta i produktionen. Hushåll analoger är inte lämpliga för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finns också till salu fraktsedlar och specialiserade tekniska modeller som kan filtrera enskilda ljud. Till exempel kan öppna ventilalternativ undertrycka allt brus utom den mänskliga rösten.

Samtidigt kan de också användas som universella öronproppar under sömnen. De undertrycker ljudet av snarkning och högljudda samtal.

Bild
Bild

Intelligence agent -modeller kan skydda öronen mot stun granater. Alternativt kan du beställa individuella (anpassade) öronproppar med ett speciellt filter . Specialister är engagerade i tillverkning av anatomiska modeller. Tillverkningstekniken för sådana produkter består i att skapa utskrifter av hörselgångarna med ytterligare produktion på ett specialiserat företag.

Baserat på tillämpningsområdet finns det flera typer av öronproppar.

Bild
Bild

Simning

Modeller i denna linje har speciella tryckutjämningshål. De skyddar hörselgångarna från buller och vatten . I detta fall kan hörbarheten i pluggarna förbli densamma. I sin produktion används hållbara och täta råvaror av hög kvalitet. De används för att skydda öronen från kontakt med orent vatten vid öronsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Turist

Resealternativ hör till en separat kategori öronproppar. Trots att många reseanvändare köper vanliga modeller gör resemodifieringar mer än att dämpa bullret. De är utrustade med ett speciellt filter som förhindrar att dina öron blockeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Musikalisk

Varianter av denna grupp designad för musiker (som trummisar) . De är utformade för att skydda dina öron från alltför höga ljud under konserter. Modeller skiljer sig åt i samma dämpning av olika ljudfrekvenser, lämpliga för DJs. Sådana produkter tillverkas ofta enligt individuella beställningar ..

Bild
Bild
Bild
Bild

För dykning

Snorkling öronproppar kännetecknas av närvaron av speciella hål genom vilka det är möjligt att utjämna vätsketrycket , närvarande på stora djup. De tillåter inte att vatten passerar igenom. De används av professionella dykare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sömn

Skillnaden mellan dessa produkter är maximal mjukhet . Användaren upplever inte obehag när han vänder sig till en dröm. De dämpar ljudet av snarkning, befriar en person från det fruktansvärda bullret från ett slag bakom väggen, så att du kan sova lugnt. Deras främsta egenskap är den maximala bekvämlighetsgraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motorcykel

Sådana alternativ för öronflikar speciellt utformad för dem som är involverade i motorsport . Användaren hör inte motorljudet, vilket ofta är extremt högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Eftersom öronsnäckorna kommer i kontakt med dina öron, de tillverkad av högkvalitativa och säkra råvaror för människors hälsa … Materialets ursprung är naturligt och konstgjort.

Vax

Bullerpluggar av vax med en förbättrad formel anses vara de säkraste. Tack vare vaxets elasticitet följer de örats form . Detta säkerställer optimal ljudabsorption. De är naturliga, smulas inte och är en allergivänlig typ av pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras genomsnittliga ljudisoleringsnivå är 30-35 dB (på grund av uppvärmning av vaxet från kroppstemperatur). Toppen är täckt med ett bomullsmaterial, vilket gör den lätt att använda. Anatomiska vaxproppar är dock engångs öronproppar.

De är inte återvinningsbara och blir snabbt smutsiga. Dessutom kan damm fastna på dem under användning. Det har märkts att under operationen kan en del av vaxet vara kvar på håret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Produkter från denna grupp tillhör universella modeller . De är allergivänliga, bekväma, hållbara, flexibla och återanvändbara. Dessa är vattentäta vattentäta öronproppar som används av simmare. De är lämpliga för simning. Praktiken visar att de bara skyddar öronen från lågfrekventa ljud.

Bild
Bild

De är tillverkade av termoplast och silikon. Återanvändbara silikonplåtprodukter är hårdare men mer hållbara och lättare att rengöra.

Analoger av den andra typen är mindre praktiska och mindre hållbara, även om de anses mer bekväma för placering i hörselgångarna. Andra ändringar är avsedda för självtillverkade öronproppar. Enskilda sorter säljs i set . Förutom silikon innehåller paketet en aktivator som gör att du kan göra lock enligt intrycket. Den genomsnittliga ljudabsorberingen av silikonprodukter överstiger 25 dB.

Bild
Bild

Polypropylen

Produkter tillverkade av polypropylen (skumgummi) med en kulform är i särskild efterfrågan från konsumenterna. De är billiga, deras ljudabsorberingsnivå kan nå 33-35 dB . De är emellertid omfattande och hårda, känns i öronen och är inte lika smidiga och mjuka som deras vaxmotsatser. De är inte lämpliga för alla, deras storleksintervall är litet.

Bild
Bild

Även om de anses ofarliga, de är impregnerade med speciella mjukgörare, som ofta framkallar klåda i hörselgångarna . När de tvättas förlorar modifieringarna sina egenskaper och rynkor. Med tiden kan de gå sönder eftersom skumgummit utsätts för mekanisk deformation.

De kan bara tvättas med kallt vatten, varefter de måste torkas noggrant. Det rekommenderas att använda dem inte mer än 3 gånger. Med varje efterföljande applikation fyller de hörselgången mindre och mindre.

Bild
Bild

Polyuretan

Återanvändbara polyuretanskumprodukter är mjuka och elastiska. De är gjorda av böjligt material, absorberar inte vatten, är lätta att rengöra och fyller öronöppningen helt. Med rätt vård kan de hålla i flera år. När det gäller kvalitet är öronproppar i gummi jämförbara med sina silikonmotstycken.

Bild
Bild

De kan absorbera ljud upp till 40 dB utan obehag för användaren. Dessa är återanvändbara modeller och kan användas i flera månader . Efter användning tvättas de med vatten och behandlas med ett desinfektionsmedel.

De är effektiva för att absorbera lågfrekventa ljud.

Bild
Bild

Design och mått

Design- och färglösningar för öronproppar kan vara mycket olika. Till exempel finns det sfäriska, pilformade, kulformade, stämpelformade alternativ. Det finns modeller till försäljning som med genomskinlig blank och matt struktur . Färgen på öronflikarna kan vara mättad eller dämpad, neutral (vit, grå), rosa, gul, grön, olivolja, orange, blå, blå, röd, brun.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland modellerna finns produkter med en vit bas och flerfärgade fläckar i form av vågiga ränder och fläckar. Färgerna på andra modifieringar påminner om texturen i marmor. Det producerade sortimentet kan ha "vuxna" och "barn" storlekar. Till exempel, beroende på sorten, kan förhållandet mellan längd, diameter vid basen och diametern på spetsen av skummodeller vara:

  • 22,8x11,2x9,9, 21,1x14,6x8,5, 20x14,2x9,7, 20,5x11,7x11x7 mm - för kvinnor;
  • 23,7x11,6x10,9, 23x12,5x10,7, 22,5x12,5x11, 24x16x10,8 mm - för män.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxenstorlekar är indelade i 3 typer: små, medelstora och stora . De hänvisar till de yttre delarna av öronpropparna som är fixerade på öronsnäckorna. Gradering kan inte bara ta hänsyn till formen på modellerna av ett visst märke, utan också typen av öron. Idag kan du till exempel köpa två- och trelagerade alternativ för personer med breda hörselgångar. Höjd mindre än 2,5 cm motsvarar storlek S (Small), en parameter på 2,5 cm passar storlek M (Medium), om höjden är större är den redan storlek L (Large).

Bild
Bild

Tillverkare

Många ledande företag bedriver produktion av öronproppar. Bland dem är det värt att notera flera av de bästa märkena, vars produkter är särskilt efterfrågade av konsumenterna och har många positiva kundrecensioner.

Lugn Är en schweizisk tillverkare av vax öronproppar täckta med bomull och vaselin. Producerar engångsmodeller av vax-bomull av hög kvalitet med enkel insättning. Märkets produkter är allergivänliga, naturliga, budgetvänliga.

Bild
Bild

Ohropax Är ett tyskt märke specialiserat på tillverkning av öroninlägg av vax, paraffin och bomullstillsatser. De är dyrare än tidigare produkter och är lämpliga för barn och vuxna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moldex Är ett tyskt företag som levererar återanvändbara öronproppar av expanderad polyuretan till den medicinska marknaden. Tillverkarens produkter mjuknar i öronen på grund av naturlig värme och tar önskad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arena Är ett världsberömt badklädmärke. Företagets produkter är utformade för simmare, men de kan också användas för vilsam sömn om så önskas. Dessa är säkra silikon- och polypropylensorter av hög kvalitet.

Bild
Bild

Resedröm - Rysk leverantör av polypropenprodukter. Företagets produkter avbryter främmande buller under sömnen, dessa öronproppar kan användas som skydd mot vatten vid simning i en flod eller pool.

Bild
Bild

Företagets tekniska produkter Tysta ner styrs av en smartphone. Märket producerar laddningsbara öronproppar i medicinsk silikon med brusabsorbering upp till 70 dB. I det här fallet kan användaren självständigt justera ljudisoleringsnivån.

Effektiva öronproppar är utrustade med en inbyggd väckarklocka och musikbibliotek, och kan konfigureras för att ta emot ett samtal eller meddelande.

Bild
Bild

Alpine SleepSoft är ett märke som tillverkar lyxiga öronproppar av andningsbara råvaror. Märkets produkter kännetecknas av selektiv ljudisolering. De är mjuka, bekväma att använda, med rätt vård håller de minst ett år.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns flera användbara saker att tänka på när du väljer öronproppar. rekommendationer … Till exempel, för att undvika hörselproblem, måste du välj rätt storlek för dina hörselgångar … Små produkter kommer inte att kunna dämpa ljudet ordentligt. De är svårare att extrahera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora öronproppar kommer att öka lufttrycket inuti hörselgångarna, vilket skapar obehag för bäraren. De matchande öronsnäckorna måste helt täcka hörselgångarna, du måste köpa bekväma öronproppar … Viktig elasticitetsnivå . Om det är lågt blir det ingen fullständig tystnad.

Materialet från vilket produkten är tillverkad måste vara så mjukt och säkert som möjligt. Silikonmodeller anses vara en av de bästa . De kan tvättas med vatten, behandlas med väteperoxid, alkohol eller en speciell gel. Det är nödvändigt att välja allergivänliga modeller som uppfyller hygieniska standarder. Produktens yta måste vara slät: alla defekter kan skada huden.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma nivån på ljudabsorption.

Det är oönskat att köpa modifikationer, vars deklarerade ljudisolering är mindre än 20 dB. Modeller med ljudabsorbering inom 35 dB anses vara det bästa alternativet för att sova . Dedikerade högeffektsorter kan isolera buller upp till 85dB. När du köper måste du vara uppmärksam på egenskaperna hos en viss modell, dess syfte.

Ett viktigt inköpskriterium är recensioner från riktiga köpare . De kan rullas igenom på forum eller vittnesmål dedikerade till detta ämne. Ofta är det åsikter från dem som har testat den eller den produkten i praktiken som kommer att säga bättre än tillverkarens annons. Så du kan ta reda på tillförlitlig information inte bara om kvaliteten, utan också om säkerheten för en viss produkt för hud och hörsel.

Bild
Bild

Öronproppar har rekommenderat utgångsdatum . Om du planerar att använda öronproppar bara ibland, är det lämpligt att välja alternativ för engångsvax. För daglig användning behövs återanvändbara produkter. Men om modellen väljs felaktigt kan det leda till smärta i den temporomandibulära leden.

När du väljer de bästa modellerna behöver du var uppmärksam på fodret . Om förpackningen inte innehåller detaljerad information om tillverkaren och en specifik produkt bör du leta efter modeller från andra företag. Samtidigt behöver priset på en bra produkt inte alls vara högt. Det är värt att uppmärksamma antalet par: öronproppar säljs i par, liksom i paket av olika storlekar.

Bild
Bild

Oavsett preferenser måste du ta den produkt du har kvalitetscertifikat . Dessa dokument bekräftar det faktum att produkten är tillverkad med hänsyn till normer och krav för TU och GOST. Fråga din återförsäljare om ljudreduceringsindex. Ju högre det är, desto bättre skydd.

När du köper produkter för barn måste du ta hänsyn till det att använda öronproppar bör inte vara en vana . Annars kan missbruk inte undvikas. Barnet kan ha svårt att sova. Han måste vänja sig vid att sova utan pluggar tillräckligt länge.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Enligt användningsreglerna har öronproppar kontraindikationer. De kan inte användas i tre fall:

  • om det finns svavelproppar i öronen;
  • under inflammatoriska och infektiösa öronsjukdomar;
  • med en märkbar hörselnedsättning.
Bild
Bild

För inte in öronpropparna för djupt i hörselgångarna . Hur du använder öronproppar beror på deras form. Till exempel rullas skumvarianterna långsamt ut och pressas till en tunn, rynkfri "stud". I en komprimerad form sätts de in i öronen. För att underlätta införandet placeras handen bakom huvudet och örat dras bakåt och uppåt.

Öronpropparna i silikon samlas i en boll med torra händer. Därefter placeras de i hörselgången, jämnas ut och bildar en lufttät tätning. Under installationen, se till att inget hår kommer in i öronen med öronpropparna.

Bild
Bild

Modeller med fiskbensform sätts in så exakt som möjligt . De lägger handen bakom huvudet, drar örat bakåt och uppåt. Därefter placeras flikar i öronbladen. Insättningen kan verka tät, men det eliminerar något tryck under insättningen. När öronpropparna tas bort vrids de till tryckavlastning.

De allmänna reglerna för användning är följande:

  • tvätta händerna med tvål och vatten innan du installerar öronsnäckorna;
  • det är nödvändigt att rengöra hörselgången från kontaminering;
  • öronpropparna kläms och förs in i öronen i en vridande rörelse utan tryck;
  • efter användning tas pluggarna bort, engångskassorna kastas, de återanvändbara rengörs och torkas;
  • produkterna kontrolleras för deformationer och placeras sedan i förvaringsbehållare;
  • om det finns några defekter kastas öronpropparna.
Bild
Bild

Varje gång du har tagit bort flikarna måste du tvätta öronen med antibakteriell tvål … Vissa modeller rekommenderas av tillverkare att rulla ihop i ett rör. Detta uppnår maximal bekvämlighet vid inställning. Förvara de ljudabsorberande öronsnäckorna i direkt solljus - på en plats som varken är varm eller kall. Om du regelbundet använder billiga engångs öronproppar är det lämpligt att köpa en dispenser för att avge dem.

Men frekvent användning kan påverka hälsan negativt . Till exempel kan detta driva öronvaxet ytterligare. Upprepad användning i vissa fall är förenad med hörselnedsättning, liksom uppkomsten av infektiösa öronsjukdomar.

Rekommenderad: