Lampa Med Rörelsesensor (38 Bilder): Välj En Lampa För En Lägenhet, Hus Och Gata, Infällbar Vägg Och Tak

Innehållsförteckning:

Video: Lampa Med Rörelsesensor (38 Bilder): Välj En Lampa För En Lägenhet, Hus Och Gata, Infällbar Vägg Och Tak

Video: Lampa Med Rörelsesensor (38 Bilder): Välj En Lampa För En Lägenhet, Hus Och Gata, Infällbar Vägg Och Tak
Video: Solar Wall Light 120LED Motion Sensor with Remote Control 2024, Maj
Lampa Med Rörelsesensor (38 Bilder): Välj En Lampa För En Lägenhet, Hus Och Gata, Infällbar Vägg Och Tak
Lampa Med Rörelsesensor (38 Bilder): Välj En Lampa För En Lägenhet, Hus Och Gata, Infällbar Vägg Och Tak
Anonim

Vid val av belysningsarmaturer ägnas stor uppmärksamhet åt sådana egenskaper som enkel installation och användning, ekonomisk förbrukning av elektrisk energi. Bland moderna enheter är armaturer med rörelsesensor efterfrågade. Dessa enheter slås på när ett föremål i rörelse detekteras och stängs av när rörelsen i det kontrollerade området stannar. Automatiska lampor är enkla att använda och kan avsevärt minska elförbrukningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

På grund av närvaron av en rörelsekontroller som reagerar på föremålets rörelse, kommer ljuset att brinna exakt så länge personen befinner sig i enhetens kontrollzon. Detta gör att du kan minska energiförbrukningen med upp till 40% (jämfört med standardförbrukningen).

Ägarna till sådana enheter behöver inte använda de vanliga ljusomkopplarna, vilket förenklar ljusstyrningsprocessen mycket.

Bild
Bild

En annan fördel med automatlampor är ett brett spektrum av applikationer: gator, offentliga platser, industri- och bostadslokaler, kontor, entréer. Moderna tillverkare erbjuder en mängd olika modeller med olika design.

Fördelar med armaturer beroende på typ av installerad sensor:

  • Ingen skadlig strålning avges från infraröda modeller. Räckvidden för rörelsedetektering kan justeras så exakt som möjligt.
  • Ultraljudsenheter är billiga och mycket motståndskraftiga mot yttre påverkan. Prestanda för en sådan modell kan inte påverkas av ogynnsamma naturliga förhållanden (nederbörd, temperaturfall).
  • Armaturer med mikrovågssensorer är de mest exakta och kan upptäcka minsta rörelse av föremål. Prestanda beror inte på miljöförhållanden, som med ultraljudsmodeller. En annan viktig fördel med mikrovågsenheter är möjligheten att skapa flera oberoende övervakningsområden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med armaturer med rörelsesensorer inkluderar följande:

  • Ultraljudsmodeller svarar bara på plötsliga rörelser. Det rekommenderas inte heller att använda dem utomhus - på grund av falska larm orsakade av frekventa rörelser av naturliga föremål. Sådana mönster kan negativt påverka djur som kan uppfatta ultraljudsvågor.
  • Infraröda enheter utlöses felaktigt av hetluftströmmar (luftkonditionering, vind, radiatorer). Har ett smalt intervall för arbetstemperaturer. Utomhusnoggrannheten är dålig.
  • Armaturer med mikrovågssensorer kan felaktigt utlösas när det rör sig utanför det kontrollerade området (ställ in övervakningsområde). Dessutom kan mikrovågor som avges från sådana enheter skada människors hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Den allmänna principen för drift av armaturer med rörelsekontroller är att automatiskt slå på / av ljuskällor på en signal från en sensor. Det bör noteras att i sådana enheter kan olika typer av sensorer användas, vilket bestämmer metoden för att detektera rörelse av föremål och påverkar principen för systemet som helhet.

Modeller med en infraröd rörelsedetektor fungerar utifrån principen att fånga värmestrålning i ett kontrollerat område, som överförs från ett rörligt föremål. Rörelsesensorn övervakar förändringen i det termiska fältet i det kontrollerade området. Ett sådant fält ändras på grund av utseendet på ett rörligt föremål, som i sin tur bör ha en temperatur på termisk strålning 5 grader Celsius högre än omgivningens.

Den infraröda signalen passerar genom linserna och går in i en speciell fotocell, varefter den elektriska kretsen stängs, vilket innebär att man tänder belysningsenheten (aktiverar belysningssystemet).

Oftast installeras belysningsenheter med en infraröd sensor i hem och industribyggnader.

Bild
Bild

En ultraljudsrörelsessensor övervakar rörelsen av föremål med hjälp av ultraljud. Ljudvågorna som genereras av sensorn (frekvensen kan variera från 20 till 60 kHz) faller på objektet, reflekteras från det med en ändrad frekvens och återgår till strålningskällan. En ljudabsorberare och en svängningsemitter inbyggd i sensorn tar emot den reflekterade signalen och jämför skillnaden mellan de överförda och mottagna frekvenserna. När signalen bearbetas aktiveras larmreläet - så här aktiveras sensorn, lampan tänds.

Bild
Bild

Mikrovågsregulatorer fungerar på ett liknande sätt. I stället för ljud avger sådana modeller högfrekventa magnetiska vågor (5 till 12 GHz). Sensorn detekterar förändringar i reflekterade vågor som orsakar rörelse av föremål i det kontrollerade området.

Kombinerade enheter har flera typer av sensorer och fungerar med flera metoder för att ta emot en signal.

Till exempel kan sådana modeller kombinera mikrovågs- och ultraljudssensorer, infraröda och akustiska sensorer och så vidare.

Bild
Bild

Visningar

Armaturer med rörelsekontroller kan delas in i grupper enligt flera kriterier. Enligt typen av rörelsesensor finns det: mikrovågsugn, infraröd, ultraljud, kombinerade typer av enheter. Principen för belysningsenhetens funktion beror på typ av sensor.

Det finns en klassificering av armaturer enligt installationsmetoden för rörelsesensorn. Sensormodulen kan vara inbyggd, placerad i ett separat hus och ansluten till armaturen, eller extern (installerad var som helst utanför armaturen).

Enligt färgintervallet för ljusflödet finns det produkter av följande typer:

  • med gult ljus;
  • med neutralt vitt;
  • med kallvitt;
  • med en mångfärgad glöd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt syftet med installationsplatsen finns en indelning i hushåll (installation i bostadslokaler), utomhus och industri (installerat i industri- och kontorsbyggnader).

Genom design och form utmärks de:

  • lyktor (används för gatubelysning);
  • strålkastare (riktningsbelysning av vissa föremål);
  • LED -lampor;
  • apparater med infällbar lampa;
  • en-reflektor infällbar armatur med höjdjustering;
  • platt lampa;
  • ovala och runda mönster.

Genom typ av installation skiljer sig tak, vägg och fristående modeller. Efter typ av strömförsörjning - trådbundna och trådlösa enheter.

Glödlampor, lysrör, halogen och LED -enheter kan användas som ljuskällor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Moderna armaturmodeller kan innehålla flera sensorer samtidigt. Ur ljusstyrningens synvinkel är sådana modeller mer praktiska och perfekta. LED -armaturen med en ljussensor och en rörelsessensor låter dig styra ljuset samtidigt som du fixerar rörelsen för ett föremål endast vid en låg nivå av naturligt ljus. Om till exempel rörelse av ett objekt detekteras i det övervakade området tänds ljuset bara på natten. Denna modell är utmärkt för gatubelysning.

En kombinerad modell med en ljudsensor och en rörelsesensor är inte så vanligt. Förutom att spåra rörliga föremål, övervakar enheten ljudnivån.

När ljudnivån stiger kraftigt sänder ljudsensorn en signal för att tända belysningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare inbyggda funktioner hjälper till att mest exakt konfigurera enheten för ytterligare korrekt funktion. Dessa justeringar inkluderar: inställning av avstängningsfördröjning, justering av ljusnivå, justering av känslighet för strålning.

Med hjälp av tidsinställningsfunktionen kan du ställa in intervallet (intervallet) under vilket ljuset kommer att förbli tänt från det ögonblick då den senaste rörelsedetekteringen gjordes i det kontrollerade området. Tiden kan ställas in i intervallet från 1 till 600 sekunder (denna parameter beror på enhetens modell). Med tidsregulatorn kan du också ställa in sensorresponsgränsen (från 5 till 480 sekunder).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att justera belysningsnivån kan du justera sensorns funktion under dagtid (dagtid). Genom att ställa in de nödvändiga parametrarna slås enheten bara på vid dåliga ljusförhållanden (jämfört med tröskelvärdet).

Genom att justera känslighetsnivån undviks falska larm för mindre rörelser och rörelser av avlägsna föremål. Dessutom är det möjligt att justera diagrammet över spårningszonerna.

För att utesluta onödiga platser från det övervakade området, använder de sig av att ändra sensorns lutning och rotation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och matningstyper

När du väljer enheter med en rörelsesensor för att organisera belysning, uppmärksammar de först och främst modellens typ av installation och strömförsörjning. En lämplig enhet väljs med hänsyn till syftet med det upplysta rummet, liksom den specifika installationsplatsen.

Väggmodellerna har en original och modern design. I sådana anordningar är infraröda rörelsesensorer övervägande installerade. Väggarmaturen är främst avsedd för hushållsbruk.

Taklampor är mestadels platta i formen. Dessa enheter använder ultraljudssensorer med en betraktningsvinkel på 360 grader.

Den utanpåliggande taket är väl lämpad för placering i badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

På platser som är svåra att komma åt för ledningar (garderober, förråd) installeras fristående enheter med infraröda sensorer. Sådana enheter fungerar med batterier.

Efter typ av strömförsörjning är enheterna indelade i:

  • Trådbundet. Strömförsörjning från 220 V. Den trådbundna enheten är ansluten till huvudströmmen, till ett uttag eller uttag.
  • Trådlös. Batterier eller laddningsbart batteri används som strömkälla.

För bostadslokaler används oftast trådbundna modeller med direktanslutning till elnätet.

Trådlösa modeller är bra för att belysa områden runt huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusfärger

Standard glödlampor avger ett flöde med en gul (varm) färg (2700 K). Enheter med en sådan glöd är väl lämpade för att organisera belysning i bostadslokaler. Denna typ av ljus skapar en mysig atmosfär i rummet.

Neutralt vitt ljus (3500-5000 K) finns i halogen- och LED-lampor. Armaturer med detta ljusflöde installeras huvudsakligen i industri- och kontorslokaler.

Temperaturen för det kalla vita skenet är 5000–6500 K. Detta är ljusflödet av LED -lampor. Denna typ av ljus är lämplig för gatubelysning, lager och arbetsutrymmen.

För implementering av dekorativ belysning används enheter med en flerfärgad glöd.

Bild
Bild

Applikationsområde

Ljusenheter med rörelsesensorer har ett brett spektrum av applikationer.

För en lägenhet används sådana enheter huvudsakligen:

  • i badrummet och badrummet;
  • i sovrummet, arbetsrummet, korridoren och köket;
  • på trappan;
  • Över sängen;
  • i garderoben, på mezzaninen, i skafferiet och omklädningsrummet;
  • på balkongen och loggia;
  • som nattlampa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mest praktiskt att använda väggmonterade infraröda lampor för att belysa trappan, korridoren och korridoren. Väggmodeller är också idealiska för entréer. Ett annat bra alternativ för uppfartsbelysning är LED -modeller med rörelsesensor.

Bild
Bild

Arkitektonisk belysning av byggnader uppnås genom att installera LED -strålkastare med rörelsesensorer. Armaturer med infraröd rörelsesensor används oftast för säker och autonom belysning hemma.

Bild
Bild

För att belysa områden nära huset eller på landet (innergård, trädgård), rekommenderas att använda trådlösa modeller av lampor. Som ljuskälla i sådana produkter installeras halogen-, lysrörs- eller LED -lampor. Modeller med glödlampa är inte lämpliga för gatubelysning, eftersom nederbörd kan skada enheten. Även för gatan är lampor med en rörelsesensor idealiska.

Bild
Bild

I en garderob, omklädningsrum och andra platser där det är svårt att leda kablar är fristående batteridrivna lampor lämpliga. Fristående modeller är kompakta och enkla att installera.

Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om armaturer med en rörelsesensor i följande video.

Rekommenderad: