Bromeliad Inomhusväxter (25 Bilder): Skottblad Ananas Och Bromeliadblomma, Guzmania Och Andra Släkten Och Arter

Innehållsförteckning:

Video: Bromeliad Inomhusväxter (25 Bilder): Skottblad Ananas Och Bromeliadblomma, Guzmania Och Andra Släkten Och Arter

Video: Bromeliad Inomhusväxter (25 Bilder): Skottblad Ananas Och Bromeliadblomma, Guzmania Och Andra Släkten Och Arter
Video: Guzmania, very attractive easy to care indoor plant 2024, Maj
Bromeliad Inomhusväxter (25 Bilder): Skottblad Ananas Och Bromeliadblomma, Guzmania Och Andra Släkten Och Arter
Bromeliad Inomhusväxter (25 Bilder): Skottblad Ananas Och Bromeliadblomma, Guzmania Och Andra Släkten Och Arter
Anonim

Bromeliadväxter är olika, så det är ibland svårt att föreställa sig att de tillhör samma familj. Det räcker bara med att komma ihåg ananas med dess ätbara "bump", den vackra Ehmeya, som ger exotiska blommor, eller tillandsia som växer på snags. I artikeln kommer vi att presentera funktionerna hos bromelia, deras mest populära sorter, och ge råd om vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I deras naturliga livsmiljö ger dessa blommor intrycket av opretentiösa, men när de odlar inomhus sorter möter de flesta trädgårdsmästare svårigheter. OCH först och främst beror de på behovet av att skapa ett mikroklimat så nära som möjligt det som växter är vana vid i naturen.

Bild
Bild

Hemlandet för dessa gröna husdjur är de tropiska och subtropiska territorierna i Sydafrika - dessa platser kännetecknas av ett varmt klimat med hög luftfuktighet.

Det är därför de flesta bromeliaderna odlas i växthus och uterum , men ändå kunde vissa sorter slå rot i européernas hem. Det var sant att de behöll kraven för miljön.

Bild
Bild

En av de vanligaste representanterna för denna växt är ananas . Den växer på marken och får all den näring den behöver från den. Inomhus odlas den på ett fragment av ett epifytiskt träd - detta låter dig skapa ganska invecklade kompositioner. En fördjupning bildas i en liten hake, den fylls delvis med ett lämpligt substrat, en ung växt placeras där. Ovanifrån är rötterna täckta med sphagnum - det måste fuktas regelbundet. I denna form kan ananas dekorera vilken inredning som helst och till och med bli en utmärkt present till en kär person.

Bli inte förvånad om du, när du köper en blomma på specialiserade försäljningsställen, märker en etikett med namnet "bromeliadmix" - vanligtvis är alla familjemedlemmar i butikerna förenade under ett enda namn.

Bild
Bild

Översikt över släkten och arter

Bromeliad villkorligt kan delas in i 3 grupper beroende på deras livsmiljö.

Reservoar (epifytisk)

Dessa inkluderar ehmeya, gusmania, cryptantus, samt vriezia och blå tillandsia. De smalna långsträckta köttiga bladen av dessa växter bildar en rosett, från vars mitt en spektakulär blomställning stiger på en smal peduncle. Bladen fäster så hårt vid varandra att de bildar en slags tratt . Fukt ackumuleras i denna reservoar, insekter kommer in i den och dör och bildar organiska rester - det är de som blir blommans näringskälla.

Bild
Bild

Reservoarväxter kommer från djungeln, där de växer i träd eller tät skogsbotten . Deras rötter fungerar som ett ankare som hakat på drivved. Inhemska sorter har ett mycket svagt rotsystem, så det är bäst att plantera dem så att blommorna är så stabila som möjligt i marken.

Bild
Bild

Atmosfärisk

Dessa bromeliader bosätter sig naturligtvis på spetsen av unga skott och taggiga kaktusar. I den överväldigande majoriteten av fallen är deras rötter överhuvudtaget outvecklade, men själva växterna kan ha ganska olika former. De vanligaste medlemmarna av släktet är grå tillandsia . I naturen får de full mat från dammpartiklar och vatten från dimma eller daggdroppar, så inomhusvarianter kan inte vattnas.

Sådana blommor behöver inte ett särskilt underlag - det kommer att räcka bara för att fixa dem på ett dekorativt stativ.

Bild
Bild

Markbundna

Dessa representanter för bromeliader har ett utvecklat rotsystem och är nästan oskiljbara från många andra inomhusblommor. Vatten ackumuleras i vävnaderna i dessa grödor, vilket ger bladen ett läderaktigt, glänsande och glansigt utseende.

Bild
Bild

Bland alla dessa bromeliader är flera sorter mest populära.

Ananas med stor kammare

Detta är förmodligen den mest populära krukväxten i familjen. Det är känt för alla för sin utsökta ätbara frukt som ser ut som en stor kotte . Men bara erfarna blomodlare vet att inomhusvarianterna är en liten buske med uppbyggda långsträckta löv. Växten kräver ljus och värme, den svarar tacksamt på riklig vattning och frekvent sprutning.

Förresten, detta exotiska kan odlas från de apikala delarna av frukterna, som alltid kan köpas i alla livsmedelsbutiker.

Bild
Bild

Bilbergia

Ganska opretentiös växt, som kännetecknas av smala löv som hänger ner. De har en djupgrön färg och något tandade kanter. Detta husdjur behöver måttlig luftfuktning och starkt, men diffust ljus. Blomman är helt opretentiös för vattning och kan framgångsrikt växa och utvecklas utan att lossna, befruktning och andra procedurer för att ta hand om gröna husdjur. Denna ovanliga växt tål temperaturer upp till + 2 … 3 ° С.

Bilbergia blommar bara en gång i livet

Bild
Bild

Bromelia

Denna växt bildar en ganska stark rosett av långsträckta löv. För att växa behöver han bra vattning, en upplyst plats och hög luftfuktighet i rummet. Den blommar i kallt väder, när blomställningarna torkar måste de tas bort.

Bild
Bild

Vriezia

Denna växt bör startas av de blomsterodlare som redan har grundläggande färdigheter i att odla epifytter. Faktum är att de bör planteras på en druvskott, stock, snag eller något annat lignifierat fragment av en växt.

Denna kultur svarar tacksamt på hög luftfuktighet; det kräver mjukt vatten för bevattning.

Viktigt: du kan vattna blomman uteslutande i utloppet, medan du måste se till att fukt inte stagnerar i den.

Bild
Bild

Guzmania

Denna bromeliad bildar en stor rosett av släta läderaktiga blad. För utveckling kräver det riklig vattning, en solig plats och en hög luftfuktighet. Guzmania blommar på vintern.

Bild
Bild

Tillandsia

Atmosfärisk variation. Den vanligaste representanten är tillandsiahuvudet på maneterna, som producerar små blå blommor, skivorna är röda.

Violettblommig tillandsia ser väldigt imponerande ut . Det är en kompakt växt med en höjd av endast 5 cm, som bildar en liten rosett av silverfärgade blad. När sätesblommor bildas får de inre bladen en röd nyans.

Bild
Bild

Ehmeya

Detta är en typisk representant för bromeliader med läderiga krökta blad och en rosett som är typisk för växter i familjen. Peduncles kommer ut från tratten och har blomställningar av mättade nyanser. Den mest populära är randig ehmeya. Det är en växt med grågröna blad och en blekrosa blomställning som varar från mitten av sommaren till början av vintern.

Bild
Bild

Rekommendationer för ägare

Tack vare uppfödarnas ansträngningar växer och utvecklas inomhus sorter av bromeliader ganska framgångsrikt hemma. Dessa är krävande växter som fortfarande behöver vissa villkor för att hålla.

Belysning

Det bästa av allt är att representanter för denna kultur känner sig i rum med ljus men diffus belysning. Den optimala platsen för dem är de västra såväl som de östra fönsterbrädorna; på södra sidan visas ofta brännskador på bladplattornas yta . När de växer på norra fönster behöver växter i kallt väder ytterligare belysning, och det är önskvärt att rikta ljusflödet mot taket.

Bild
Bild

Temperatur

På våren och sommaren är anläggningen ganska bekväm vid en temperatur på + 22 … 25 ° С, och på hösten och vintern är det bättre att minska uppvärmningen till + 16 … 19 ° С. Den lägsta tillåtna temperaturen är + 12 ° C; i ett kallare rum dör växten snabbt.

Bild
Bild

Vattning

Bromeliader är vattenälskande växter, därför är intensiv bevattning viktig för dem. På sommaren ska vattning ske dagligen, men på vintern reduceras det till 1 gång i veckan . Vatten kan tas exceptionellt mjukt, filtreras eller sedimenteras. Utloppet måste vattnas varje vecka, och var 3-4: e vecka måste det rengöras med en bomullspinne.

Observera att vid temperaturer under + 18 ° C kan utloppet inte fuktas, eftersom det kan börja ruttna i det.

Bild
Bild

Toppdressing

Bromeliader matas också genom ett utlopp. På vintern kräver de ytterligare utfodring en gång i kvartalet, och på sommaren måste näringsämnen appliceras oftare - var 2-3: e vecka . De mest effektiva är komplexa preparat avsedda för blommande växter.

Bild
Bild

Fuktighet

Som alla infödda i djungeln älskar bromeliader hög luftfuktighet. En bekväm nivå för dem anses vara 70% och högre . Det är dock svårt att tillhandahålla sådana förhållanden i ett vardagsrum, så i lägenheter kan du helt enkelt installera en rumsfontän på fönsterbrädan bredvid husdjuret, eller så kan du regelbundet spruta bladen. För mer effektiv fuktbevarande, lägg ut pallen med mossa, expanderad lera eller småsten.

Bild
Bild

Priming

Marken för bromeliader kräver fukt och luftgenomsläpplighet. Plantera inte en blomma i trädgårdsjord. Det bästa alternativet skulle vara ett färdigt butiksköpt substrat för dekorativa orkidéer.

Om så önskas kan jorden göras själv . För att göra detta, blanda blad- och torvjord, liksom humus, krossat kol och bark av barrträd i lika delar, och för att göra underlaget ännu lösare hälls flodsand och torv i det.

Bild
Bild

Bromeliader är en mängd fantastiskt vackra inomhusväxter .som kommer att se spektakulär ut i vilken inredning som helst. Med rätt vård trivs ett grönt husdjur med sitt exotiska utseende i många år, börjar blomma tidigt och lämnar efter sig en bra stark avkomma.

Rekommenderad: