Cryptantus (28 Bilder): Beskrivning Och Vård Hemma För Kryptantusblandning, Stamlös Bromeliad, Tvåfelig Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Cryptantus (28 Bilder): Beskrivning Och Vård Hemma För Kryptantusblandning, Stamlös Bromeliad, Tvåfelig Och Andra Arter

Video: Cryptantus (28 Bilder): Beskrivning Och Vård Hemma För Kryptantusblandning, Stamlös Bromeliad, Tvåfelig Och Andra Arter
Video: Cryptanthus care/potting mix for Cryptanthus/Bromeliads/ Cryptanthus Haul 2024, Mars
Cryptantus (28 Bilder): Beskrivning Och Vård Hemma För Kryptantusblandning, Stamlös Bromeliad, Tvåfelig Och Andra Arter
Cryptantus (28 Bilder): Beskrivning Och Vård Hemma För Kryptantusblandning, Stamlös Bromeliad, Tvåfelig Och Andra Arter
Anonim

En växt som kallas cryptantus finns ofta i både bostäder och offentliga utrymmen. Denna representant för floran tillhör familjen bromelia. I sin naturliga miljö växer blomman i östra Brasilien. På grund av den unika strukturen (det finns praktiskt taget ingen stjälk eller den är väldigt kort) bildar bladen en spektakulär och samtidigt snygg rosett. I artikeln kommer vi att titta närmare på denna sort och prata om de grundläggande reglerna för odling och vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Växten kännetecknas av långa och stora löv som är riktade mot kanterna. Många sorter av inomhusblommor sticker ut i en vågig relief på lövverket. Färgen kan vara annorlunda och bestå av flera färger: grön, brun, vit, gul, rosa. I hus och lägenheter odlas ofta sorter som är dekorerade med ränder. På grund av kombinationen av flera färger i färgen läggs ordet "mix" till plantans namn.

Bild
Bild

Cryptantus blommar med kompakta blommor, som ligger i mitten av rosetten. I slutet av blomningsperioden vissnar växtens moderns rosett, men innan denna tid måste sidoskott redo för transplantation ("spädbarn") bildas.

Växten behöver bördig jord på grund av dess utvecklade rotsystem . Med denna egenskap sticker den märkbart ut mot bakgrunden av andra representanter för ovanstående familj. Experter noterar att blomman inte är nyckfull, utan behöver fullständig vård och skapandet av bekväma förutsättningar för utveckling.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Belysning

Kraftigt ljus är en förutsättning för att hålla växten vacker och frisk. Vissa odlare hävdar att även med medelljus kommer blomman att växa normalt, men för att uppnå maximala estetiska kvaliteter måste full belysning tillhandahållas.

Bild
Bild

Växten är ljusälskande, men direkt solljus bör inte tillåtas på bladen.

Under den varma säsongen bör mörkare från middagstid och stekande sol utfärdas . Mättnad och ljusstyrka för mönstret beror på ljusets ljusstyrka. Med vinterns början används konstgjorda dagsljuskällor för att bibehålla bekväma förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Idealiska värden sträcker sig från 22 till 24 grader över noll Celsius (på sommaren). Med ett kallt snäpp kan värdet sänkas med cirka 4 grader. Som praktiken visar kommer växten att känna sig normal vid en temperatur på 15 till 24 grader, men indikatorerna som anges ovan anses vara optimala.

Det är viktigt att skydda växten från plötsliga temperaturförändringar och drag. Dessa två faktorer påverkar alla representanter för floran som växer hemma negativt.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Hög luftfuktighet är idealisk för kryptantus. Erfarna experter som har odlat inomhusplantor i mer än ett år rekommenderar att du installerar en speciell luftfuktare nära anläggningen. Denna enhet kommer att vara särskilt användbar under uppvärmningssäsongen, när luften i lägenheten blir torr på grund av värmare. Du måste också regelbundet spraya växten med avlagrat vatten.

En annan rekommendation från proffs är att placera blomman i terrariet under uppvärmningssäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Fukta jorden regelbundet, men med måtta. På grund av rotsystemets lilla storlek kan överskottsfuktighet provocera utvecklingen av putrefaktiva processer. Under varma årstider måste du hålla jorden fuktig, men inte våt. Se samtidigt till att jordklumpen inte torkar ut.

När växten slumrar bör mängden vattning minskas något . Denna tid faller från slutet av hösten till början av vintern. Håll jorden något fuktig.

Bild
Bild

Gödselmedel

Näringsämnen bör tillsättas under perioden med aktiv växttillväxt. Arbetet utförs en gång i månaden under sommaren. Under den kalla årstiden behöver du inte använda toppdressing. Under denna period slutar växten att utvecklas. Blandningar används som är speciellt utformade för representanter för floran från bromeliadfamiljen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsfunktioner

Cryptantus behöver praktiskt taget ingen transplantation. Den kan växa länge i samma jord. Anledningen till transplantationen är att byta behållare när blomman växer. Men på grund av att växten har långsam tillväxt transplanterar vissa odlare inte alls.

Under blomningen börjar en aktiv bildning av skott . I detta fall kan ytterligare utrymme också krävas.

Bild
Bild

Jorden

Den ideala jorden bör ha utmärkta vattenpermeabilitetsegenskaper för att undvika fuktstagnation. Detta förhindrar att rötterna och själva växten ruttnar. Du kan köpa ett färdigt underlag i en specialaffär eller förbereda det själv.

För att göra detta måste du blanda följande komponenter:

sphagnum mossa

humus

lummigt land

tallbark

torv med hög myr

Andelar: 1: 0, 5: 1: 3: 1.

Var noga med att ordna ett dräneringsskikt, vars höjd bör vara en tredjedel av blomkrukans storlek.

För att odla en blomma hemma kan du använda en vanlig plastbehållare. Växten är opretentiös för materialet i blomkrukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Scions

Huvuddelen av "barn", med hjälp av vilken växten reproducerar, bildas vid plantans bas. De kan ses i slutet av blomningen. Efter cirka 2 månader visas 3 till 4 blad på varje skott. Dessutom blir deras rotdel märkbar. “Babysna” lossas försiktigt från moderplantan och placeras i separata krukor.

Följande jordkomposition är idealisk för unga växter:

lövmark - 3 delar

flodsand - 1 del

liten tallbark - 1 del

Bild
Bild

Nya skott får också planteras i kompakta krukor med sphagnumoss. Behållarna ska placeras i ett rum med en temperatur på 25 till 28 grader Celsius. Skydda dem från direkt solljus.

För att unga växter aktivt ska utvecklas rekommenderas det att ordna ett hemlagat växthus runt dem, det vill säga täcka växterna med film, transparent plast och andra material.

Varje dag måste du ta bort skyddsrummen och lufta blommorna.

Bild
Bild

Frön

Reproduktion med frön anses vara lång och noggrann, därför används den sällan. Erfarna odlare rekommenderar starkt att endast använda färska och oskadade frön. De planteras i jord, som bereds genom att blanda sand med torv. Kom ihåg att regelbundet fukta jorden. Minsta temperatur bör vara 26 grader Celsius. Växthusförhållanden skapas runt växterna. Så snart groddar dyker upp från fröna transplanteras de.

Bild
Bild

Möjliga sjukdomar och problem

Växten har stark immunitet som skyddar den från farliga skadedjur och sjukdomar. Trots detta kan cryptantus drabbas av sådana sjukdomar.

  • Rot och lövröta. Orsaken till denna sjukdom är överdriven vattning, drag och låga temperaturer.
  • Närvaron av brännmärken på bladen indikerar att växten utsätts för direkt solljus.
  • Om du märker att bladens spetsar har börjat torka på blomman är luften i rummet för torr.
  • Växten förlorar sin ljusstyrka och attraktivitet på grund av brist på fukt i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga sorter

Låt oss titta närmare på de viktigaste och mest populära typerna av kryptantusblomma.

Acaulescent

Enligt de flesta trädgårdsmästare är detta den vanligaste och mest efterfrågade typen, som finns oftast. En flerårig växt kännetecknas av smala lansettformiga och läderaktiga blad med spetsiga ändar. Kanterna är något vågiga. Den maximala längden på varje ark är 20 centimeter. Under blomningen bildas små ljusknoppar. Ofta pryder stora gröna blad ränder av ljusgrön färg. Det finns också en sort som lockar gröna och rosa färger.

Bild
Bild

Bromeliad (bromeliad)

Det främsta kännetecknet för denna art är den lilla stammen. Bladen är ljusa och kan ha olika färger, från mörkrött till grönt i olika nyanser. Kanterna är vågiga och tandade. På en hög nivå har odlare noterat Tricolor -arten. Växtens färg kombinerar ränder i tre färger: vitt, grönt och rosa med en röd nyans.

Bild
Bild

Tvåfilig

Denna sort kännetecknas av en mer kompakt storlek. Bladens storlek varierar från 7 till 10 centimeter. Observera också rosettens lilla diameter och når maximalt 15 centimeter. Rosetten är snygg och tätt formad. De upphöjda kanterna är täckta med små tänder.

Växtens färg är ljusgrön, med långa ljusa ränder längs bladet . Designers använder ofta denna sort för att dekorera små levande kompositioner. Blommorna är mycket små och bleka. Det finns en art med en rosa färg och ljusgröna ränder.

Bild
Bild

Korsrandig

Namnet på denna art talar för sig själv. Blomman lockar uppmärksamhet med sin ursprungliga och dynamiska färg. En uttrycksfull tvärfärgning täcker varje blad av växten, från bas till kant. Liksom den första sorten har växten långt lövverk och når 20 centimeter i längd.

Spektakulära tvärgående ränder kan vara antingen vita eller ljusgula . De sticker märkbart ut mot en rik grön bakgrund och skapar en kontrasteffekt. Under blomningen syns små vita knoppar.

Bild
Bild

Främja

Denna typ av växt, i utseende, är mycket lik den sort som beskrivs ovan. Det kännetecknas också av ett tvärrandigt mönster, men dess dimensioner är olika. Medellängden på bladen varierar från 30 till 40 centimeter, med en bredd på 4 centimeter. På grund av sin stora storlek rekommenderas växten att odlas i rymliga rum. Vid basen avsmalnar bladen.

Växtens huvudfärg är brun med en röd nyans . Ränder i ljusgrått har en sicksackform. Kanterna är vågiga, med små skalor. En uttrycksfull blandning av två kontrasterande färger skapar ett rytmiskt mönster.

Rekommenderad: