Inomhus Ormbunkar (30 Bilder): Vård Av Inomhusväxter. Villkor För Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Ormbunkar (30 Bilder): Vård Av Inomhusväxter. Villkor För Blommor

Video: Inomhus Ormbunkar (30 Bilder): Vård Av Inomhusväxter. Villkor För Blommor
Video: How to Care Indoor Plants | Indoor Plants Care & Tips | Tips To Maintain Indoor Plant or House Plant 2024, Maj
Inomhus Ormbunkar (30 Bilder): Vård Av Inomhusväxter. Villkor För Blommor
Inomhus Ormbunkar (30 Bilder): Vård Av Inomhusväxter. Villkor För Blommor
Anonim

Fern är en opretentiös kultur och väljs därför ofta för hemodling. Förutom den estetiska landskapsarkitekturen i lägenheten klarar denna anläggning också luftfiltrering.

Särdrag

Trots att ormbunken är en skogsväxt har den visat sig ganska framgångsrikt som hemblomma länge. Varianter som är anpassade till bostadsunderhåll har som regel liknande krav på placerings- och underhållsförhållanden. Inomhus ormbunkar behöver hög luftfuktighet, men temperaturen, även i varmt väder, bör inte överstiga +23 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att planteringarna får den nödvändiga mängden naturligt ljus, men direkt solljus träffar fortfarande inte bladens och stjälkens yta. På vintern måste inomhus ormbunkar vila, för vilken ägaren måste sänka temperaturen i rummet.

Ormbunken är en slags indikator på atmosfärens tillstånd - om vården av grödan tillhandahålls korrekt, men växten fortfarande mår dåligt, ligger problemet i luftens tillstånd. Förmodligen är det smutsigt eller rökigt, eller dess fuktighet är låg. Trots att kulturen under naturliga förhållanden oftast utvecklas i skuggan av stora träd, i en lägenhet kommer växten att visa sig mycket bättre om den är regelbundet under starkt men diffust ljus … Inomhus ormbunke växer ganska snabbt, och om det först kan odlas på fönsterbrädorna i öst- eller västfönstret måste du med tiden skapa ett fullvärdigt stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

För hemodling väljs som regel samma ormbunksart.

Nephrolepis

Nephrolepis förekommer naturligt i hela världen. Hemma används det dock oftast för dekorativa ändamål, odlas antingen helt enkelt i en kruka eller med ampelmetoden. Den örtodlade kulturen har korta rötter och gröna bladrosetter . Varje blad når 70 centimeter i längd och består av små segment, vars längd inte överstiger 50 millimeter. Bladplattorna ändras från grönt till gult med tiden, varefter de torkar ut och dör.

Det bör tilläggas att i nefrolepis sträcker sig bladlösa skott täckta med skalor omedelbart från rhizomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asplenium

Asplenium, vars populära namn låter som Kostenets, som nefrolepis, kan vara markbunden eller epifytisk. Den utbredda grödan väljs ofta för inhemsk uppfödning. Växten kännetecknas av närvaron av stora bladplattor, färgade i en ljusgrön nyans, som bildar en rosett . Korta krypande rötter är täckta med fjäll. Det bör tilläggas att aspleniumblad kan ha olika former, inklusive triangulära eller vågiga kanter. Sporer fästs på plattans undersida.

Ormbunken reagerar inte bra på att röra vid bladen, men med rätt vård växer den ganska snabbt i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platizerium

Platycerium -ormbunken ser väldigt ovanlig ut. Bladplattorna liknar ett rådjurshorn i sitt utseende, vilket resulterar i att växten populärt kallas "rådjurshorn". Vayi kan vara både steril och sporbärande. Steril - ligger i den nedre delen av ormbunken och förblir grön även under den kalla årstiden, och sporbärande blir gula och torkar ut med tiden . Ytan på de sporbärande skotten är täckt med vitaktiga filament som skyddar mot solljus och behåller fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maidenhair

Maidenhair -ormbunken anses vara den mest populära dekorativa grödan, och den odlas antingen i lägenhetsförhållanden eller i växthus. Den fleråriga har en svag krypande rhizom, vars processer är täckta med matta skalor, målade i en brun eller svart nyans . Blad av en grön eller grå nyans är oftast anordnade omväxlande på mörka fjällande bladblad. Plattornas längd är cirka 25 centimeter. Runda eller linjära sporangier är fixerade på plattornas sömlösa sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pteris

Denna ormbunke har snygga bladblad i olika former och storlekar. Deras färg kan vara helt enkelt grön eller brokig . Pteris odlas ofta i en lägenhet, eftersom det är opretentiöst, men det kräver nödvändigtvis hög luftfuktighet.

Därför grupperar blomsterodlare denna gröda tillsammans med andra växter som älskar fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pellea

Pellea skiljer sig från andra arter i sin förmåga att tolerera perioder av torka utan problem. Om du lämnar växten länge utan fukt, kommer dess bladblad att torka ut och flyga runt, men så fort fukten återkommer kommer ormbunken snabbt att återhämta sig . Höjden på hembrännan når cirka 25 centimeter. Längden på en plåt kan vara 30 centimeter och bredden är bara en och en halv centimeter.

Trots att pellets vegetativa period varar hela året utvecklas kulturen mest aktivt under vår- och sommarmånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Davallia

Davallia -ormbunken kännetecknas av närvaron av öppet löv bestående av ojämna fragment. Unga plattor har en ljusgrön nyans, men de gamla är redan målade i en gulgrön ton. Nya skott bildas nästan till slutet av hösten, varefter växten går i viloläge . Fernens tjocka rötter är täckta med silverfluff. De utvecklas i en uppåtgående riktning och "kryper" därför efter en viss tid ur potten. Rötternas längd når cirka 90 centimeter.

Bild
Bild

Blehnum

Blehnum -ormbunke har mycket långa läderaktiga blad som sträcker sig upp till nästan en meter. Plattorna är målade i en bleknad grön nyans och samlas i en tät rosett högst upp på stammen. I mogna Blehnum -växter växer stammen till nästan 50 centimeter, vilket får ormbunken att se ut som en liten palm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Inomhus ormbunkeutbredning utförs på två huvudsakliga sätt. Den första är den vanliga uppdelningen av busken, men den andra utförs med hjälp av frön, närmare bestämt sporer . Spormetoden används mycket mindre ofta än division, eftersom den är mer komplex. Buskens uppdelning utförs vanligtvis parallellt med transplantationen för större bekvämlighet, eftersom växten måste tas bort från behållaren i båda fallen. För att direkt föröka ormbunken måste du separera rotrosetterna från moderprovet.

Efter att ha satt barnen i separata krukor är det bättre att omedelbart ta bort dem till växthuset eller täcka dem med en glaskupol. Medan ormbunken slår rot är det viktigt för odlaren att upprätthålla rätt luftfuktighet och temperatur, samt ordna regelbunden ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att ta hand om en ormbunke hemma måste du komma ihåg att det är viktigt för växten att få den mängd fukt som krävs. Växten bör vattnas sparsamt, men inte överfylld eller orsaka rotförfall . Vissa trädgårdsmästare föredrar att hålla jorden fuktig hela tiden, men i det här fallet är det oerhört viktigt att inte ta den till vattentäthet. Det är mycket mer korrekt att vänta tills det översta lagret torkar och sedan fortsätta till bevattning. Anläggningen reagerar bäst på regn och smältvatten, men användningen av sedimenterad kranvätska är också lämplig. Vattnet ska vara mjukt och något varmt.

På sommaren ska bevattningsproceduren göras dubbelt så ofta som under de kallare månaderna. Om du inte drar ner på vattningen på vintern fortsätter ormbunken att växa och blir därför för lång, men med små löv.

Bild
Bild

Förutom vattning kräver inomhus ormbunke nödvändigtvis regelbunden sprutning av bladen för att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten. Proceduren blir särskilt viktig på vintern, när uppvärmning är ansluten, och ventilation blir mindre frekvent . Du kan också köpa en luftfuktare eller regelbundet hänga en våt handduk på kylaren. Det rekommenderas att använda antingen regnvatten eller destillerat vatten för sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från gödningsmedel för kulturen rekommenderas sådant organiskt material som infusion av mullein eller fjäderfäavfall . Det är dock bättre för nybörjare att använda vanliga kaliumgödselmedel som appliceras varannan vecka. Toppdressing utförs nödvändigtvis på våren och sommaren, det vill säga under plantans vegetativa period.

Bild
Bild

Ormbunken kan transplanteras årligen eftersom ormbunken växer mycket snabbt . Förfarandet är ganska enkelt: busken avlägsnas försiktigt från behållaren av bladen, varefter rötterna rengörs något från marken. Sedan flyttas den genom att överföra ormbunken till en större kruka, vars diameter är 2-3 centimeter större än den föregående. Om växten transplanteras på grund av sjukdom måste rötterna rengöras från den förorenade jorden, om det behövs, genom att blötlägga jordklumpen. När du köper en färsk jordblandning är det bättre att föredra surgjord jord med ett pH på 5 till 7.

Du kan göra det själv, kombinera torv, lövmark och humus i lika stora proportioner och sedan lägga till 0, 2 delar benmjöl till dem. Dräneringsskiktet är skapat av expanderad lera eller annat lämpligt material.

Rekommenderad: