Teknik För Odling Av Inomhusväxter Utan Jord: Blommor För Huset Som Växer I Vatten. Hur Kan De Odlas Utan Mark?

Innehållsförteckning:

Video: Teknik För Odling Av Inomhusväxter Utan Jord: Blommor För Huset Som Växer I Vatten. Hur Kan De Odlas Utan Mark?

Video: Teknik För Odling Av Inomhusväxter Utan Jord: Blommor För Huset Som Växer I Vatten. Hur Kan De Odlas Utan Mark?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Teknik För Odling Av Inomhusväxter Utan Jord: Blommor För Huset Som Växer I Vatten. Hur Kan De Odlas Utan Mark?
Teknik För Odling Av Inomhusväxter Utan Jord: Blommor För Huset Som Växer I Vatten. Hur Kan De Odlas Utan Mark?
Anonim

Att odla blommor utan mark hemma är ett under för många. Men metoden fastnade, eftersom det visade sig vara en mycket lönsam verksamhet inom blomsterodling. Blommor är starka, vackert formade, doftande och behåller sin färg. Kort sagt, det finns inte så många bekymmer, det är inget krångel med transplantationer, byte av mark, att hitta mark av hög kvalitet och så vidare, och resultatet är ännu bättre: sådana växter blommar tidigare än de som växer i jorden. Så hur kan de odlas utan mark?

Bild
Bild

Tekniska funktioner

Hittills finns det tre sätt att odla inomhus dekorativa blommor utan jord hemma. Eftersom vilken typ av näringsmedium som ska skapas, har vi att göra med hydroponics, aeroponics och substrat.

Hydroponics matar växter med vattenhaltiga lösningar; du kan göra dem själv eller köpa färdiga och fördjupa rötterna i dem med 2/3

För att göra detta behöver du speciella behållare eller två krukor, olika i storlek och installerade en i den andra.

Det inre kärlet måste vara med slitsar eller hål , yttre - fast, företrädesvis sfärisk och ogenomskinlig. Det mest lämpliga materialet för krukor är keramik.

Bild
Bild

Aeroponisk odlingsteknik går ut på att spruta näringsbasen på rötterna som hänger i luften. Växten i sig är fixerad med ett stöd och isolerad från rotsystemet. Roten måste matas regelbundet så att den inte hinner torka ut, eftersom växten kommer att utvecklas intensivt.

Blomsterodling med substrat som fyllmedel är också mycket vanligt. I det här fallet talar vi om inerta jordersättningar, som inkluderar:

  • grov sand;
  • torv;
  • grus;
  • expanderad lera.

Mossa och vermikulit är också bra underlag för odling av inomhusblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukväxter som växer i vatten

Även en nyblomstrare kan odla blommor hemma utan mark. Den som bestämmer sig för att göra blomsterodling hemma kan behärska den hydroponiska metoden.

Förresten, det är lämpligt för att odla någon växt, men nybörjare odlas rekommenderas att ta begonia, vriezia, ficus, kaktus.

Anthurium, Dieffenbachia, Aspidistra, Monstera, Tradescantia och ett antal andra blommor kan också odlas utan jord. Denna metod är bra för att tvinga bulbous sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av underlag

Inerta jordersättningsmedel (substrat) används både separat som bas och i blandad form. De kan desinficeras utan rädsla för kemisk reaktion. Underlaget andas, här är deras andra egenskaper:

  • håll blomman upprätt;
  • fuktkrävande;
  • håll spröd, vilket gör att syre kan komma till rötterna;
  • bildar inte kemiska reaktioner med salter av näringsmediet.

Korrekt drift tillåter användning av vissa substrat inom 10 år (granit, kvarts), andra - från 6 till 10 år (perlit, expanderad lera), men mindre vermikulit - upp till 3 år.

Bild
Bild

Expanderad lera

Liten expanderad lera med en granulatdiameter på högst 0,5 cm är lämplig som grund för odling av inomhusväxter. Den kan absorbera vätska, andas, ger god permeabilitet för rötterna och är billig . Bland nackdelarna samlar den och behåller skadliga ämnen om växten har varit i expanderad lera i mer än tre år.

Det vill säga, då och då behöver han desinficera, och sedan kommer han att tjäna i tio år.

Bild
Bild

Sand

Endast grov kiselsand kan användas som ersättning för jord. Före användning rengörs den och tvättas noggrant. Först när vattnet är klart kan det användas. Ett sådant underlag kommer också att hålla upp till 10 år . Vanligtvis väljs det som grund för odling av succulenter eller om du behöver rota sticklingar.

Bild
Bild

Torv

Materialet från högmyrar, där andelen aska är 12, och fukthalten är 60%, är bättre lämpad. Men innan du använder sådant torv som ett substrat måste du bearbeta kompositionen. Detta görs med dolomitmjöl eller krita.

Bild
Bild

Vermikulit

Strukturen för detta mineral är skiktad, vilket gör att det också kan användas i blomsterodling. Endast i det här fallet väljs stor vermikulit, som värms tills den sväller - på så sätt ger det bättre syre till växten … Substratet är fuktkrävande, därför matar det groddarna i tid.

Han har en nackdel - det här materialet är kortlivat och det kommer bara att pågå i ett år.

Bild
Bild

Beredning av lösningar

Den kemiska sammansättningen (saltet) med elementen kväve, kalium, kalcium, järn, koppar, fosfor, mangan och andra användbara ämnen löses i vatten och en näringslösning för blommor erhålls. Salter med makronäringsämnen läggs i en torr glasburk . De kan omedelbart mätas i portioner och lagras separat.

Kompositionen med järn förvaras i en mörk glasskål. Och om resten av salterna kan lagras under lång tid utspädd, det vill säga i form av en lösning, bereds järnkompositionen efter behov. 1 liter vätska kräver 1,5 gram salt. Beräkningen är vidare enkel: 75 g salt vägs upp för 50 liter.

Denna mängd kan lösas i förväg i 0,5 liter vatten, dräneras i en burk och koncentratet vid rätt tidpunkt, häll i resterande 49,5 liter.

Bild
Bild

Den koncentrerade kompositionen rekommenderas inte att lagras under lång tid så att salterna inte fälls ut . Det är lämpligt att använda regnvatten eller destillerat vatten för att förbereda näringslösningen. Om det inte finns någon, se till att den är ren, fri från orenheter. Efter ungefär en och en halv månad ändras näringssammansättningen. Beroende på årstid behöver växten mer av detta eller det där elementet. Till exempel, på vintern, bör kalium dominera i lösningen och kväve på våren och sommaren.

Bild
Bild

Expertråd

Att odla inomhusväxter utan jord är enkelt. Här är några tips från dem med denna erfarenhet.

  • Låt inte rotsystemet torka ut. Rötterna har ett känsligt lock, så om det saknas fukt kommer blomman att dö. Det är också viktigt att ge luftåtkomst till anläggningens bas.
  • Fyllmedel av expanderad lera, vermikulit, torv är bättre lämpade för odling av prydnadsväxter hemma. De behåller perfekt fukt, är sterila och ger ett bra luftutbyte.
  • När du förbereder en näringslösning är det lämpligt att lösa varje salt separat och sedan blanda dem.

Årliga och tvååriga prydnadsväxter odlas bäst hydroponiskt. Efter tekniken kan du få en underbar blomning utan ytterligare problem med att hitta och ersätta jord, plantera om växter, och viktigast av allt, du behöver inte bekämpa blommorsjukdomar.

Rekommenderad: