Sjukdomar Hos Inomhusväxter (29 Bilder): Hur Man Hanterar Dem? Varför Torkar Lövspetsarna? Behandling Av Blommor För Mjöldagg Och Pormaskar

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Hos Inomhusväxter (29 Bilder): Hur Man Hanterar Dem? Varför Torkar Lövspetsarna? Behandling Av Blommor För Mjöldagg Och Pormaskar

Video: Sjukdomar Hos Inomhusväxter (29 Bilder): Hur Man Hanterar Dem? Varför Torkar Lövspetsarna? Behandling Av Blommor För Mjöldagg Och Pormaskar
Video: Treating Begonia powdery mildew 2024, Maj
Sjukdomar Hos Inomhusväxter (29 Bilder): Hur Man Hanterar Dem? Varför Torkar Lövspetsarna? Behandling Av Blommor För Mjöldagg Och Pormaskar
Sjukdomar Hos Inomhusväxter (29 Bilder): Hur Man Hanterar Dem? Varför Torkar Lövspetsarna? Behandling Av Blommor För Mjöldagg Och Pormaskar
Anonim

De flesta sjukdomar som är vanliga hos inomhusväxter beror på felaktig eller otillräcklig skötselomsorg. Därför, för att framgångsrikt skapa en hemträdgård, är det nödvändigt att inte bara veta hur man behandlar dem, utan också varför de blir sjuka.

Orsakerna till utvecklingen av sjukdomar

Hushålls inomhusväxter av olika sorter blir som regel sjuka på grund av påverkan av samma faktorer. Det är oerhört viktigt att övervaka jordens surhet, liksom mängden näringsämnen i jorden, eftersom deras överskott och brist kan vara skadligt . Till exempel, nästan alltid med ett lågt innehåll av användbara element, saktar kulturens tillväxt, bladplattor faller av och blommornas utseende försämras. En lika viktig faktor är temperaturen i rummet där växten ligger. Både för höga och för låga grader framkallar bladens krullning.

Vid felaktig belysning kan tillståndet för alla delar av busken försämras: stjälkarna blir tunnare, bladen torkar och blommorna slutar utvecklas. Naturligtvis är vattning extremt viktigt - överflödig fukt leder ofta till ruttnande av rotsystemet, medan brist på vätska förklarar varför bladen blir gula. Orsaken till försämringen av tillståndet hos det gröna husdjuret kan också vara de läkemedel som används för att döda insekter.

I allmänhet kan varje sjukdom orsakas av både separata faktorer och deras kombination.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om mjöldagg, provoceras det ofta av antingen felaktig eller oregelbunden bevattning, vilket resulterar i att vätskan ligger kvar på bladbladen eller ackumuleras nära rötterna . Dessutom kan den ökade temperaturen i rummet, åtföljd av överdriven luftfuktighet, vara skyldig. Vanligtvis uppstår denna situation på sommaren, men det är också möjligt under den kalla årstiden om temperaturfall observeras i lägenheten. Bladplattor torkar ut i många fall. Denna förändring kan orsakas av användning av hårt vatten, felaktig bevattning, förändringar i koncentrationen av näringsämnen i jorden, exponering för direkt solljus eller till och med en behållare som är för tät för rötterna.

Mjöldagg orsakas av en samtidig ökning av temperatur och luftfuktighet. Dessutom kan felaktig vård eller attack av skadedjur vara orsaken. Ofta är det en växt med försvagad immunitet mot insekter som blir ett”mål” för en svampsjukdom.

I princip kan mjöldagg uppstå om en överdriven mängd kvävegödsel kommer in i jorden eller om kalciumhalten i jorden blir kritiskt låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virala infektioner

Tyvärr är det i nästan alla fall helt enkelt omöjligt att bekämpa en virussjukdom hemma - en sjuk växt måste förstöras … Om detta inte görs kommer smittan att spridas till de gröna grannarna. De vanligaste virussjukdomarna är mosaik och gulsot.

Symtom

Vid sjukdom mosaik växten ser ut så här: dess bladplattor är täckta med flerfärgade fläckar av olika storlekar . I princip skadar denna sjukdom inte växten för mycket, men förstör dess utseende avsevärt. Gulsot är en mycket farligare infektion. Beskrivningen av symtomen säger att växterna vissnar snabbt, sedan stannar deras tillväxt och utveckling och allt slutar med döden.

Inte riktigt viralt, utan snarare svampsjukdomar inkluderar rost . Det är ganska enkelt att identifiera denna sjukdom - bladplattans yta är täckt med mörka rostiga fläckar, ibland även röda eller gula. På bladets baksida kan du hitta små knölar som liknar vårtor. Med tiden utvecklas enskilda bruna fläckar till ränder, och själva bladen blir gula, torkar ut och faller av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Det finns inget botemedel mot gulsot Därför måste den sjuka växten förstöras omedelbart, utan att glömma den senare utbytet av jord i krukor. Det rekommenderas inte heller att behandla en växt som är sjuk med rost - det är bättre att omedelbart eliminera den "sjuka ". Men om kulturen är dyr eller sällsynt kan du försöka ta bort endast de drabbade grenarna och bladen och sedan behandla busken med en lämplig fungicid. Det kan till exempel vara kopparsulfat, varav 10 gram späds ut i en liter vätska. Sprutning bör upprepas ytterligare ett par gånger dagar efter cirka 10 dagar. Kommer att passa och Fundazol , i instruktionerna till vilka det anges att 1 gram av ämnet späds ut i en liter vatten.

En annan effektiv behandlingsmetod övervägs en blandning av en matsked bakpulver, en tesked diskmedel, en matsked vegetabilisk olja och krossad aspirin, som späds ut i 4 liter vatten . Spraya den resulterande lösningen en gång i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör tilläggas att Det kommer att vara mycket mer korrekt att uppmärksamma förebyggande åtgärder än att behandla en växt under lång tid och är svårt . Eftersom sjukdomen uppstår på grund av bevattningsstörningar eller hög luftfuktighet är organiseringen av rätt vård extremt viktig.

Dessutom kommer infektionen ofta med trädgårdsjord, så den bör behandlas på rätt sätt före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakteriesjukdomar

De vanligaste bakteriesjukdomarna är röta, vissnande, fläckig och bakteriecancer. Putrefaktiva processer uppstår oftast på grund av överskott av fukt eller överdriven koncentration av kväve i jorden.

Tecken

Spotting av en växt kan bestämmas av närvaron av döda delar av bladplattorna . De fläckar som dyker upp har tydliga gränser. På bakteriecancer på skotten och rötterna uppträder tumörliknande tillväxter, som gradvis förstör kulturen. Mjöldagg i de tidiga stadierna framstår det som små vita fläckar av damm eller mjöl på båda sidor av bladet. Till en början kan du bara torka av dem med handen, men sedan kommer fläckarna att dyka upp igen, ändra nyans till grå och till och med tjockna. När det täta mycelet blir brunt kan växten knappast räddas - bladplattorna torkar ut, blommorna smulas och busken slutar utvecklas. Lufttemperaturen från 15 till 26 grader Celsius, åtföljd av luftfuktighet på 60-80%, kommer bara att påskynda denna process.

Grå röta kan identifieras genom utseendet på en gråaktig kanon som ligger på skörden. I avsaknad av tidiga åtgärder sprider sjukdomen sig till bladplattor, blommor och frukter . Individuella fläckar växer med tiden till fullfjädrade ringar som omger stammen, och alla skott som är ovan dör. Det bör tilläggas att grårötning i sitt utseende liknar damm eller smutsig lös bomull. Symtom på sjukdomen förvärras vid temperaturer från 17 till 25 grader Celsius, samt hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta börjar sin destruktiva effekt från rötterna, så det är inte alltid möjligt att snabbt upptäcka problemet. Ganska ofta har bladen inte ens tid att bli gula, eftersom rötterna och botten av skottet snabbt ruttnar. Sen blödning är den vanligaste typen av rotrot. Den drabbade kulturen saktar ner i utvecklingen, sedan försvinner bladplattornas färg och slutligen slutar allt med ruttnande av rotsystemet.

Med en ökad täthet av löv kan de undvika att vissna, men de blir täckta med stora bruna fläckar som kommer från mitten.

Bild
Bild

Kontrollåtgärder

Man tror att de flesta växter som är mottagliga för bakteriella sjukdomar kan återanimeras, om du justerar vården i tid … Till exempel, om rotsystemet börjar ruttna, sker detta på grund av felaktiga bevattningsförhållanden, vilket innebär att det kommer att vara tillräckligt för att minska mängden vätska och korrigera processen. Om växten är helt mottaglig för bakteriell sjukdom måste den troligen förstöras.

Mjöldagg kräver korrekta förebyggande åtgärder . För det första, tre eller fyra gånger under växtsäsongen, är det nödvändigt att spruta växten med svavel. För det andra är det viktigt att minska appliceringen av kvävegödselmedel, särskilt under knoppbildningsperioden, men att öka koncentrationen av kalium-fosforföreningar. För det tredje är regelbunden ventilation, men att förhindra kalla drag, en viktig förebyggande åtgärd. Dessutom kan du spraya busken med vassle, vars användning kräver utspädning med vatten i förhållandet 1 till 3 . Denna procedur upprepas två gånger med två veckors intervall. Av de fungicider som används för att behandla kulturen rekommenderar experter att välja " Topaz", "Ren färg" och "Speed ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkert är med en kombination av soda och kopparsulfat . För att förbereda lösningen måste du ta en liter rent vatten och späda ut 10 gram soda tillsammans med 2 gram tvätttvål i den. Vidare späds exakt 2 gram kopparsulfat i en annan behållare, enligt instruktionerna. Soda- och kopparlösningar kombineras och späds sedan ut med rent vatten för att bilda 2 liter profylaktiskt medel. Du kan också använda jod, vars milliliter är utspädd i en liter vatten.

För att förhindra gråröta det räcker att ventilera rummet i tid, desinficera den använda jordblandningen, ge den nödvändiga ljusregimen och ta bort torkade delar av busken i tid … Viktig förhindra vattendragning av jorden , särskilt i en tid när inomhusblommor visas på balkongen. Om växten redan är sjuk, då de skadade blommorna och bladen det är nödvändigt att omedelbart klippa av och strö skärpunkterna med krossat kol, krossade tabletter av aktivt kol eller träaska . Lämplig är också en pasta, som är en blandning av en liten mängd "Trichodermin" och rent vatten. Vid allvarlig skada behandlas busken en gång i veckan med "Fundazol", ett av fungiciderna, eller en blandning av kopparsulfat och en tvålösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika seninfektion är det nödvändigt att förbereda rätt jordblandning med en tillräcklig mängd dräneringsmaterial även vid plantering .… Experter rekommenderar inte att du använder fin flodsand, eftersom den har egenskapen att cementera jorden under bevattning. Stenarna som valts för dränering bör inte överstiga 3-4 millimeter i längd. Förutom, jorden bör alltid kunna torka ut före nästa vattning, enligt kraven i en viss sort.

Behandling av senblåsa är värdelös om de flesta rötterna redan har ruttnat och skotten har vissnat … Om busken precis börjat vissna och jorden i krukan är fuktig är det snabbt nödvändigt att ta bort den från behållaren. Rotsystemet tvättas och frigörs från ruttna områden, varefter friska rötter blötläggs i en fungicidlösning i flera minuter.

Bild
Bild

Skadedjur

Krukväxter utsätts för många skadedjur. Cyclamen kvalster ser ut som vanligt, men är mindre. Som ett resultat av dess inflytande vissnar blommorna, bladens stjälkar och kanter vrids och kulturens övergripande utveckling saktar ner. Du kan identifiera invasionen av insekter genom att "dammet" täcker bladplattornas nedre yta. Du kan bli av med problemet om du regelbundet sprayar med insekticider, samt tar bort skadade löv.

Mushroom gnats skada buskens rotsystem och uppträder som ett resultat av hög fuktinnehåll i jordblandningen. För att stoppa invasionen av insekter är det nödvändigt att avbryta vattningen i 5 dagar, och även att spraya växten med "Mukhoedom".

Mealybug konsumerar bladjuice, vilket resulterar i att plattorna börjar deformeras och torka ut. Dessutom lockar de klibbiga utsöndringarna av dessa skadedjur myror, varefter mögel bildas på grödan. Om insekter har upptagit en liten del av växten kan du försöka torka av områdena med tvålvatten som appliceras på en bomullspinne.

Dessutom, för att bekämpa dem, bereds en lösning av tobak eller vitlök, eller en lösning av calendula, Metaphos eller Actellik köps.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whiteflies , ser ut som små malar, de lägger ägg på krukväxter, som liknar grå korn i sitt utseende. Efter en tid visas vita fläckar på ytan, och sedan blir själva bladet gult och torkar. En 1% lösning av grön tvål, som används för regelbunden behandling av bladen, eller en infusion av vitlök, hjälper till att hantera skadedjur.

Bladlus livnär sig på växtvätskor och lämnar efter sig droppar som lockar myror. Endast en lämplig insekticid som används för att behandla planteringar klarar en insekt.

Om gula fläckar dyker upp på bladens inre yta, kanske vi pratar om spindelmiten . Efter en tid kommer den skadade plattan att falla av och busken kommer att lindas i spindelnät. För att eliminera problemet använder experter läkemedlet "Derris".

Bild
Bild
Bild
Bild

Små svarta eller bruna prickar på bladets undersida kan signalera om utseendet på skalinsekter som konsumerar växtsaft . Skadedjur måste samlas upp mekaniskt, och själva växten måste behandlas med en lösning av tvätttvål eller öl.

Förresten, det är värt att nämna separat om svart - en svamp som härrör från ett klibbigt spår som skadedjur lämnar. Sjukdomen ser ut som en mörk tät plack som inte förstör växten, men förstör utseendet och stör den nödvändiga exponeringen för solljus. Svarta avlagringar kan enkelt tas bort mekaniskt med en fuktig trasa och varmt vatten.

Bild
Bild

Varför torkar lövspetsarna?

När ändarna på bladen torkar ut i inomhusväxter är felet oftast antingen otillräcklig luftfuktighet eller felaktig vård. Om problemet är åtgärdat i ett tidigt skede, då Det är viktigt att omedelbart kontrollera frånvaron av skadedjur och att balansera alla bevattningsprocesser.

I det fall då de torra ändarna verkade vara ett resultat av exponering av insekter, måste du behandla med fungicider, samt mekaniskt eliminera alla individer som är närvarande. Om anledningen ligger i felaktig vård, är det först bättre att byta vatten för bevattning, föredra sedimenterat vatten, regn eller smält vatten. Vidare är det nödvändigt att öka luftfuktigheten genom att införa kokt vatten i vårdsystemet eller genom att köpa en rumsfuktare. Vid behov transplanteras växten också i en större behållare.

Bild
Bild

Förebyggande

Att genomföra förebyggande åtgärder är en viktig del i vården av inomhusväxter. Gör följande: balansera utfodrings- och bevattningsprocesserna och behåll temperaturen och luftfuktigheten som krävs för en viss gröda. Det är viktigt att regelbundet beskära sjuka eller döende växtdelar och transplantera för att ge utrymme för tillväxt . Rummet ska alltid ventileras och den mängd ljus som krävs ska finnas. Dessutom ska planteringarna inte förtjockas.

Vattnet som används för bevattning ska ha rumstemperatur och hällas direkt under roten, utan att fylla varken rotkragen eller bladaxlarna. Dessutom är det viktigt att vätskan är fri från klor och salter. Om misstänkta fläckar eller formationer visas på bladen eller skotten är det bättre att ta bort dem omedelbart. Innan planteringen måste både jorden och fröna genomgå en saneringsprocedur.

Växten själv kan vattnas med "Baktofit" eller "Fitosporin-M". Vid de minsta tecknen på infektion är det bättre att spruta med en systemisk fungicid omedelbart.

Rekommenderad: