Fluffig Ek (14 Bilder): Där Den Växer På Krim, Beskrivning, Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Fluffig Ek (14 Bilder): Där Den Växer På Krim, Beskrivning, Tillämpning

Video: Fluffig Ek (14 Bilder): Där Den Växer På Krim, Beskrivning, Tillämpning
Video: Vatten - före kranarnas och avloppens tid 2024, Maj
Fluffig Ek (14 Bilder): Där Den Växer På Krim, Beskrivning, Tillämpning
Fluffig Ek (14 Bilder): Där Den Växer På Krim, Beskrivning, Tillämpning
Anonim

Fluffig ek tillhör direkt bokfamiljen. I naturen anses tillväxtplatsen vara Södra Europa, liksom Asien och Krim, eftersom dessa regioner utmärks av sitt tempererade klimat. Den presenterade växten känns bekväm i skogar och skyddade områden, den används aktivt i landskapsdesign.

Bild
Bild

Beskrivning

Till skillnad från sina närmaste släktingar har detta träd inte gigantiska dimensioner. Dess maximala höjd överstiger inte 15 meter, och i vissa fall kan den få en buskstruktur . Ett särdrag hos växten är en olinjär stam, som kännetecknas av vågiga kurvor. De spridande grenarna av en sådan ek bildar en krona som skyddar det närliggande området från solen.

Fluffig ek växer relativt långsamt, därför använder landskapsdesigners den för den ursprungliga utformningen av parker och för att skapa skuggiga områden . Unga skott med knoppar och nya löv kännetecknas av en fluffig beläggning, vilket återspeglas i plantans namn. När lövverket växer helt tillbaka förlorar det sitt duniga lock och frukter i form av ekollon bildas på grenarna, halvt gömda i en plyus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom andra representanter för denna trädart tillhör den fluffiga eken långliv och kan utvecklas upp till 1000 år . När det är under gynnsamma förhållanden får det en svampform, eftersom alla kronskott är riktade nedåt och lövverket bildar ett slags blad från varje enskild gren. Unga skott och blad av växten lockar växtätare med sina näringskvaliteter, som slukar alla de nedre grenarna. I det här fallet kan Krim -eken bildas till en enorm buske.

Trädet har ett kraftfullt rotsystem som har en gemensam stam med flera horisontella grenar som följer kronans konturer . Ett sådant stöd kan motstå även kraftiga vindbyar. Rotsystemet går djupt ner i jorden och hittar vattenkällor även i torra områden. Denna funktion gör att den fluffiga eken kan överleva sommarvärmen och långvarig frånvaro av nederbörd.

Tunna rotsegment av växten bildar ett tandem med mycel, vilket förklarar den rikliga tillväxten av svampsamhällen i eklundar

Således interagerar dessa träd med ekosystemet och stärker marken markant, vilket möjliggör bevarande av gröna områden även på steniga bergssluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

Fluffig ek föredrar bra belysning och varmt klimat. Den tål torra perioder bra, vilket gör att den kan känna sig bekväm på bergssluttningarna i de södra regionerna . Växten är väl assimilerad i lera och steniga jordar som innehåller kalkavlagringar. Denna representant för floran kan bilda skogsmarker som når upp till 600 m över havet.

Torr bergig jord är perfekt för bildandet av ekskogar, på grund av vilken en fluffig ek vid en tid växte i stort antal på Krim . Men med tillkomsten av 1800 -talet började industrin utvecklas, och ekskogen huggades nästan helt ner. Nu kan bara unga träd hittas här, av vilka de äldsta inte är mer än 100 år gamla.

Du kan bara njuta av skönheten hos de gamla ekarna på Alushtas naturreservat, där urlundar har bevarats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Den fluffiga eken beskrevs i den antika slaviska mytologin, där den kallades "träd", vilket innebar ett mäktigt och omfattande träd. Denna beteckning fungerade som namnet på den etniska gruppen "Drevlyans", som ansåg detta träd heligt och skyddade det på alla möjliga sätt . Men efter ett tag förändrades människors materiella värden dramatiskt och med industrins utveckling togs andra värdefulla träkvaliteter i beaktande.

Träet från ek kännetecknas inte bara av sin speciella styrka och motståndskraft mot vittring, utan också av sina ursprungliga estetiska egenskaper . Av denna anledning, med ankomsten av 1800 -talet, huggades de flesta av Krim -ekskogarna ner för industriella och konsumentbehov. De fungerade som grund för konstruktion av järnvägar, golv för byggnader i flera våningar och material för tillverkning av möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lejonparten av de gamla skogsreserverna användes för att skapa Svarta havsflottan, eftersom byggandet av ett slagfartyg krävde cirka 4000 vuxna träd. Slitstarkt virke fungerade både som skinn för krigsfartyg och som material för tillverkning av skelettet och upphängningsmekanismer . Dessutom var ekskogen utmärkt för byggande av broar och defensiva befästningar.

Lövverk, unga skott och bark av växten används som råvaror i den nationella ekonomin . Dessa resurser är lämpliga för djurfoder eller används som gödningsmedel för fruktträd.

Rekommenderad: