Behandling Av Rosor På Hösten Med Järnvitriol: Proportioner Och Koncentration Av Kompositionen För Sprutning. Hur Ska Man Bearbeta Innan Skydd För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Behandling Av Rosor På Hösten Med Järnvitriol: Proportioner Och Koncentration Av Kompositionen För Sprutning. Hur Ska Man Bearbeta Innan Skydd För Vintern?

Video: Behandling Av Rosor På Hösten Med Järnvitriol: Proportioner Och Koncentration Av Kompositionen För Sprutning. Hur Ska Man Bearbeta Innan Skydd För Vintern?
Video: Gravskötsel och omvårdnad i Sverige AB 2024, Maj
Behandling Av Rosor På Hösten Med Järnvitriol: Proportioner Och Koncentration Av Kompositionen För Sprutning. Hur Ska Man Bearbeta Innan Skydd För Vintern?
Behandling Av Rosor På Hösten Med Järnvitriol: Proportioner Och Koncentration Av Kompositionen För Sprutning. Hur Ska Man Bearbeta Innan Skydd För Vintern?
Anonim

Höstbehandling av rosor med järnvitriol förhindrar utvecklingen av svampinfektioner, skrämmer bort gnagare och skadedjur … Kemikalien används ofta som gödningsmedel, eftersom den bibehåller jordens mineralsammansättning och förbättrar växtens immunitet. Förbered för bearbetning 3% vattenlösning , som bevattnar den ovanjordiska delen av busken och matjorden.

Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Alternativa namn för järnsulfat är järnsulfat, järnsulfat . I utseende är ämnet ett grönt kristallint pulver som snabbt löser sig i vatten. Trädgårdsmästare använder den för att odla jorden på sin plats under senhösten. I sällsynta fall upprepas proceduren tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vattenlösning av järnsulfat har följande egenskaper:

  • efter höstens bearbetning kommer rosorna inte att attackeras av skadedjur;
  • den kemiska substansen innehåller mer än 50% aktivt järn, liksom svavel - på grund av införandet i sammansättningen av mineralkomponenter i utspätt tillstånd kan vitriollösningen fungera som mikronäringsgödselmedel;
  • avser potenta kontaktfungicider;
  • i hög koncentration uppvisar järnsulfat insekticida egenskaper, på grund av vilka det används för att eliminera larver, ägg och vuxna av insekter som finns kvar i organiskt avfall för vintern.
Bild
Bild

Vid uppfödning av rosenkrans används järnsulfat som en billig fungicid. Det är nödvändigt att förbereda växter för övervintring. En vattenlösning av en kemisk förening har följande fördelar:

  • hög resistens mot infektions- och svampsjukdomar;
  • överkomligt pris - 200 g pulver säljs för 20-25 rubel;
  • enkel användning;
  • lång hållbarhet för produkten.

Vid bearbetning är det viktigt att komma ihåg att den aktiva substansen i hög koncentration verkar aggressivt mot växter.

Som ett resultat, trots ett antal fördelar, lyfter erfarna trädgårdsmästare följande nackdelar med järnsulfat:

  • ett överskott av en kemisk förening orsakar en brännskada på knopparna, unga skott och blad av växter;
  • tvättas lätt bort från rosornas yta genom nederbörd;
  • bromsar utvecklingen av växter under växtsäsongen på våren.
Bild
Bild

Järnvitriol är ett salt av svavelsyra, det har det pH inom 3-5 enheter . På grund av detta, det inte lämplig för bearbetning av sura och svagt sura jordar.

Järnsulfat är nödvändigt för behandling av unga skott av en ros, en jordblandning nära stamcirklarna, mulch under höst-vinterperioden.

Det rekommenderas att spruta rosor med en vattenlösning av järnsulfat endast på hösten . När du använder läkemedlet på våren finns det risk för att skada växten: på grund av brännskador visas mörkbruna fläckar på bladplattorna. På hösten utförs desinfektionsarbete efter att lövverket har fallit av eller den gröna massan elimineras artificiellt, därför uppstår inga negativa konsekvenser efter applicering av en kemisk förening. För profylaxändamål är behandling med en vattenlösning med 3% koncentration tillåten . Den framställs genom att blanda 30 g järnsulfatpulver med 1 liter vatten. Högre koncentrationer leder till att de gröna skotten i rosenträdgården dör, medan lägre koncentrationer är ineffektiva i kampen mot svamp- och bakterieinfektioner.

Bild
Bild

I undantagsfall är det tillåtet att behandla rosor med en 1% vattenlösning av järnsulfat för att lösa upp knopparna och påskynda tillväxten av unga lövverk . Det är viktigt att komma ihåg det läkemedlet ska inte komma på plantans kronblad . Lösningen fördelas jämnt över bladen och stjälkarna med en sprayflaska. Desinfektion utförs 2 gånger med ett intervall på 10 dagar. Det är lämpligt att utföra behandlingen under avsaknad av nederbörd, eftersom regnet snabbt tvättar produkten från buskarna.

Det tar 48 timmar innan lösningen fungerar . Bearbetningen utförs före skyddet för vintern. Fallna löv bränns eller kastas, eftersom spår av kemikalien kan finnas kvar på den. Vid användning av järnsulfat i trädgårdsodling är det viktigt att komma ihåg att lösningen inte kan användas tillsammans med kalk och andra typer av fungicider.

Bild
Bild

Varför behövs detta?

Höstsprutning av rosor med en lösning av järnsulfat är inriktad på följande uppgifter:

  • för att ge buskar skydd mot frysning på vintern;
  • förhindra utveckling av svampsjukdomar
  • eliminera skadedjur;
  • skrämma bort gnagare.

Kemisk behandling gör att växten tappar lövverk och påskyndar förberedelsen för viloläge.

Bild
Bild

För att busken ska överleva kylan är det nödvändigt att täcka den noggrant.

Vid odling av blomstergrödor, förutom järnsulfat, många fungicida preparat , eftersom järnsulfat inte klarar maximal effektivitet med alla typer av infektioner och skadedjur. Denna nackdel kompenseras av det faktum att det höjer växtens immunitet . Trots att lövverket faller av efter användning av lösningen används ofta järnsulfat som gödningsmedel. Det främjar buskens aktiva tillväxt, vilket minskar de negativa konsekvenserna av användningen av andra potenta fungicider.

Bild
Bild

Ett preparat baserat på järnsulfat förhindrar utvecklingen av följande farliga sjukdomar:

  • mjöldagg;
  • grå röta;
  • minskar risken för ett svart ben;
  • coccomycosis.

Det upprätthåller balansen av järn i jorden, så att växten kan ta emot de nödvändiga näringsämnena. Genom användning av järnsulfat kan följande mål uppnås:

  • öka antalet knoppar och påskynda blomningsprocessen;
  • förhindra utveckling av kloros eller gulning av den gröna delen;
  • provocera riklig tillväxt av skott, orsaka landskapsarkitektur.
Bild
Bild

Dessa egenskaper hos järnsulfat används främst på våren när det är nödvändigt att snabbt väcka växten från viloläge och plantera grönska på platsen. Det är strängt förbjudet att använda en kemikalie för att behandla inomhusrosor . De senare har inte stark immunitet och går inte i viloläge, därför kan de snabbt dö under läkemedlets verkan.

Det är viktigt att komma ihåg det järnvitriol tvättas lätt bort med vatten … Detta gäller inte bara växtens antändningsdel, utan också marken. För att undvika att rotsystemet ruttnar på hösten innan du skyddar dig för vintern är det nödvändigt att vänta tills jorden är helt torr.

Därför utförs sprutning i torrt väder, efter att busken vattnats.

Instruktioner

För att uppnå maximal terapeutisk effekt från användning av järnsulfat, en vattenlösning för arbete måste beredas före direkt användning . Annars minskar läkemedlets effekt, varför järnsulfat inte hjälper till att befria busken från infektiösa skador eller skadedjur. Denna effekt beror på att järnsulfat snabbt oxideras i vatten och luft över tid. Som ett resultat blir den färdiga lösningen värdelös under lagring. De återstående produkterna av oxidativ reaktion kan skada växterna.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att den säkraste och mest effektiva koncentrationen av järnsulfat är 3% . Det eliminerar de flesta vuxna av insekter, larver, ägg och patogena mikroorganismer. Samtidigt bränner den färdiga produkten inte den ovanjordiska delen av växterna. För att förbereda det måste en person mäta upp 300 g av ett torrt pulverformigt preparat och lösa upp det i 10 liter vatten.

Om rosenkransen påverkas av kloros eller fläckar, rekommenderas att man förbereder en 1% lösning av järnsulfat . Det används endast tills lövverket faller. Behandlingen utförs minst 3-4 gånger för att få maximal effekt. Med rätt bevattning förbättras växtens immunitet.

Bild
Bild

Beredning av lösningen

För höstbevattning av rosenbusken rekommenderas att förbereda en vattenlösning av järnsulfat 3% eller 5% koncentration … För nybörjare inom trädgårdsarbete kan frågan uppstå: hur man skapar en sådan komposition. Det är nödvändigt att komma ihåg följande: om du tar ett pulver av järnsulfat i en dos på 100 g och späd det i 10 liter vatten får du en lösning med 1% koncentration. Torrsubstans och lösningsmedel tas i ett förhållande av 1: 100.

En vattenlösning av järnsulfat för desinfektionsbehandling av rosor framställs enligt följande scheman

  1. Bevattning av gröna skott med 3% koncentration. 10 liter vatten står för 300 g torrsubstans.
  2. Spruta jord och kompost med 5% vattenlösning. I 10 liter vatten späds 500 g järnsulfat.

Det rekommenderas att inte ta kranvatten som lösningsmedel, utan sedimenterat vatten. Användning av regnvatten är tillåtet.

Det är nödvändigt att späda pulvret tills kristaller av järnsulfat är helt upplösta.

Bild
Bild

Om järnsulfatpulver inte är tillgängligt, fungerar alla kontaktfungicider som ett alternativ:

  • "Abiga-Peak" eller kopparoxiklorid;
  • Oxikrom, som representerar oxadixyl och kopparoxiklorid;
  • Bordeauxblandning - kalcium och kopparhydroxid sulfat;
  • Ridomil guld.

De presenterade läkemedlen är säkrare än järnsulfat på grund av deras låga toxicitet . Samtidigt kan de inte användas mot en stark svampinfektion av rosor, och hjälper inte heller att förstöra en stor koloni av skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Besprutning

Behandlingen av buskar med järnsulfat utförs enligt följande algoritm:

  • du måste först klippa av gröna skott som inte hade tid att utvecklas;
  • peduncles och knoppar skärs;
  • klätterväxter måste tas bort från stödväggen och spridas över täckt jord;
  • vanliga rosor är böjda mot marken;
  • bered en 3% vattenlösning av järnsulfat, fyll den med en sprayflaska;
  • det är nödvändigt att spraya plantorna jämnt, bearbetningen sker från botten uppåt.
Bild
Bild

Det rekommenderas att hälla jordblandningen under buskarna med vatten eller behandla den med en 5% lösning av järnsulfat . Sprutning utförs först efter avlägsnande av organiskt skräp runt rosstammarna, lossning av jorden och fuktgivande vattning. Behandling med järnsulfat utförs endast i de fall buskarna har påverkats av bakterie- eller svampinfektioner under lång tid, vilket inte kunde elimineras helt.

Bild
Bild

Sprutning med en kemisk förening av multen som används för att skydda rosor för övervintring är obligatorisk. När proceduren är klar måste du torka den.

Med en svampinfektion

Svampar kommer i de flesta fall på buskar med nya sorter. Därför, innan du planterar nyförvärvade rosor på platsen, är det nödvändigt att noggrant undersöka stjälkarna och bladen för tecken på infektion. Sprutning av växter med järnsulfat utförs för följande svampsjukdomar:

  • rost;
  • septoria;
  • spheroteka;
  • peonosporos;
  • spår av gråröta;
  • bladbrännskador från svampinfektion.
Bild
Bild

Du kan använda en vattenlösning av järnsulfat för behandling och förebyggande av sjukdomar hos unga plantor . Kompositionen appliceras med en sprayflaska. Det är viktigt att komma ihåg att i det här fallet faller bladen av och växten kommer att göra ont ett tag. Det tar upp till 7-10 dagar att återhämta sig.

För att bekämpa skadedjur

För behandling av växter från fytofager, en vattenlösning den används bara före buskens skydd mot frost . Innan du sprider den gröna delen av busken, beskärs, fallna löv och avskurna stjälkar tas bort från marken. Som förberedelse för desinfektion vattnas jorden rikligt och rosen matas med mineralgödsel.

Bild
Bild

Bearbetning som kompletterande mat

Järnvitriol används inte bara för förstörelse av infektionssjukdomar och växtätande insekter, utan också som klä för rosor innan de övervintrar . Järnsulfat är nödvändigt för jordoxidation, metalljoner assimileras av växter och går vidare till buskens utveckling.

För att utföra behandlingen löses 30 g järnsulfatpulver i 3 liter vatten med låg hårdhet. Bevattning av jorden utförs i klart, vindstilla väder. Det är förbjudet att använda vitriol på sommaren, eftersom överskott av solljus kan påskynda oxidationsreaktionen och bladen får kemiska brännskador.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Sammansättningen av en vattenlösning av järnsulfat motsvarar helt den kemiska strukturen hos den ursprungliga kristallina substansen. Som ett resultat klassificeras järnsulfat som faroklass III. Den oorganiska föreningen kan skada människor.

På grund av den höga surheten är brännskador, hudutslag, klåda och rodnad möjliga.

Bild
Bild

Följande försiktighetsåtgärder måste följas vid trädgårdsarbete:

  • använd en tät skyddsdräkt;
  • arbeta med järnsulfat i andningsskydd och skyddsglasögon;
  • ta bort små barn och husdjur från behandlingsområdet;
  • Det är strängt förbjudet att använda matbehållare för framställning och lagring av syrakompositionen.

Om produkten kommer in i ögonen, matsmältningskanalen och luftvägarna i löst och kristallin form behöver du ringa första hjälpen omedelbart. En alkalisk lösning används för att neutralisera syror.

Bild
Bild

Expertråd

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att följa följande rekommendationer vid behandling av rosor med järnsulfat

  1. Innan du utför höstsprutningen av rosenbusken behöver du var noga med att samla och bränna de fallna bladen … De återstående skotten måste klippas. I organiskt avfall förblir ägg och larver av skadedjur skadade, och även svampar och patogena mikroorganismer finns kvar. För att påskynda lövfallet och minska fytopatogen belastning rekommenderas att spraya växter med 1% urea -lösning.
  2. Behandlingen bör utföras i torrt, lugnt väder . Innan arbetet påbörjas rekommenderas att titta på meteorologernas prognos i en vecka, eftersom 48 timmar måste gå för att få effekten av sprutning.
  3. Du bör försöka spraya lösningen så att det täckte hela busken . Undantaget är knoppar och knoppar vid bearbetning på våren.
  4. Använd inte järnsulfat med andra antimykotiska eller antibakteriella läkemedel … Annars kan växtens död orsakas.
  5. När rosorna har torkat kan du klipp och täck buskar för vintern .
  6. Om de gröna skotten och bladen under skyddet någon tid efter höstens bearbetning har blivit svarta måste du vänta på våren … Endast under växtsäsongen är det möjligt att ta reda på orsaken till denna reaktion: om svartningen orsakas av en brännskada från vitriol på grund av en hög koncentration av läkemedlet eller ett naturligt fenomen. I det första fallet inträffar vanligtvis plantans död, så den slutar växa efter övervintringen.

Rekommenderad: