Dekorativ Lönn (23 Bilder): Typer Av Inhemska Dvärglönnor För Ett Sommarresidens Och En Trädgård I Moskva -regionen. Hur Planterar Man Frön Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativ Lönn (23 Bilder): Typer Av Inhemska Dvärglönnor För Ett Sommarresidens Och En Trädgård I Moskva -regionen. Hur Planterar Man Frön Korrekt?

Video: Dekorativ Lönn (23 Bilder): Typer Av Inhemska Dvärglönnor För Ett Sommarresidens Och En Trädgård I Moskva -regionen. Hur Planterar Man Frön Korrekt?
Video: How to Easily Germinate Japanese Maple Seeds (Part 1) Collecting and Stratification of the Seeds 2024, Maj
Dekorativ Lönn (23 Bilder): Typer Av Inhemska Dvärglönnor För Ett Sommarresidens Och En Trädgård I Moskva -regionen. Hur Planterar Man Frön Korrekt?
Dekorativ Lönn (23 Bilder): Typer Av Inhemska Dvärglönnor För Ett Sommarresidens Och En Trädgård I Moskva -regionen. Hur Planterar Man Frön Korrekt?
Anonim

"Curly maple, carved" är bekant för alla. Det nämns ofta i dikter och sånger, vilket inte är förvånande, eftersom lönn är ett mycket vackert träd. Därför är denna växt alltid i de första positionerna bland landskapsdesigners, och det är ganska vanligt inom stadslandskap.

Oftast tänker vi på lönn som ett högt träd med en tät, spridande krona, helt olämplig för små trädgårdar. Men det finns många av dess arter och sorter av kompakt form, det finns till och med inhemska dvärgrepresentanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

generella egenskaper

Lönn som prydnadsväxt uppskattas främst för sina intressanta löv. Dessutom har lövverket i många sorter en ljus färg inte bara på hösten, utan under hela växtsäsongen. Bladplattans dissekerade form är dock inte karakteristisk för alla arter; det finns också blommande lönnar. Blomställningarna hos några av dem är mycket doftande, vilket lockar pollinerande insekter. Dessutom är fröna också original och vackra. En intressant yta på barken, skottens färg, kronans struktur, den återstående frölejonfisken - allt detta gör att lönnar kan förbli dekorativa och fungera som en prydnad på platsen på vintern.

Det bör noteras att kompakta former mestadels är krävande för jord, fuktinnehåll i luft och mark . Men de är vindbeständiga, relativt skuggtoleranta. Men när de planteras i skuggan tappar arter med dekorativ lövfärg sina ljusa färger. Alla lönnar växer ganska snabbt och tål att transplantera bra. Det finns också lågväxande frostbeständiga sorter som är lämpliga för Moskva-regionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Lönnklassificering är mycket komplex. Med hänsyn tagen till lövets, blomställningens och fruktens särdrag, träets struktur, har experter identifierat 17 sektioner. Vi listar flera grupper och arter som kan rekommenderas för odling i små trädgårdar i centrala Ryssland.

Järnek

Det är värt att nämna separat om denna europeiska sort, eftersom den mest kända lönnen i vårt land tillhör henne. Detta träd (Acer platanoides) växer upp till 30 m och bildar en spridande tältliknande krona. De vanliga artrepresentanterna för begränsade områden kommer naturligtvis inte att fungera. Men det finns flera lämpliga sorter.

  • Crimson Centry skiljer sig i lila lövverk och attraktiva doftande gulaktiga blomställningar. Trädet kan växa upp till 10 m, men det kännetecknande för Crimson Sentry är kronans pelarform, som inte är mer än 3 m i diameter.
  • Kolumn kan också nå en höjd av 10 m och har en kompakt pelarkrona. Den rödaktiga nyansen av bladen, som uppstår när de blommar, försvinner därefter. Lövverket är mörkgrönt.
  • Globosum växer upp till 7 m. Dess särart är en sfärisk krona. Men hos vuxna växter kan den få en platt form, som kan korrigeras genom beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärran Östern

I Fjärran Östern växer lönnar överallt, men de ser annorlunda ut än de europeiska eller nordamerikanska.

En av de opretentiösa och frostbeständiga arterna är Ginnala lönn. Dessa är små träd (upp till 5 m) med en bred konisk krona. Lönnar av denna art kan också växa som buskar med flera stammar. Deras djupt flikiga blad ser särskilt vackra ut på hösten, när de är målade i ljusa orange-röda färger. De mest intressanta sorterna:

  • Durand dvärg - dvärg, växer bara upp till 60 cm, bladen är små, mycket grenade;
  • Albovariegatum - skiljer sig i segmentell vit färg på bladplattor;
  • Pulverulentum - har vita fläckar på bladen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skönheten i lövverk och nåd kommer de obestridda ledarna att vara de palmformade eller fläktformade lönnarna (A. palmatum), som är mycket populära i Japan. De växer långsamt, i bredd ännu snabbare än i höjd, de växer inte högre än 3-4 m. Men för odling i centrala Ryssland har de en betydande nackdel - låg frostbeständighet. Man tror att vissa sorter tål temperaturer så låga som -29 ° C, men i praktiken fryser skotten över snönivån.

Japanska trädgårdsentusiaster köper ofta Dissectrum Atropurpureum, som har huggit mörkröda blad och nästan lila blad i mogna växter. För vintern behöver han ett fast skydd. I Moskva -regionen odlas sådana lönnar bäst som en badkarskultur. Den pseudosibolda lönnen (A. pseudosieboldianum) kan fungera som ett bra substitut för den nyckfulla palmformade lönnen. Det är ett smalt träd upp till 8 m högt. Det har ljusgröna djupt dissekerade löv på skarlakansblad.

Dekorativa är också stora racemosblomställningar och lejonfiskfrukter, som är rosa-röda i början av mognad och sedan blir ljusbruna.

Bild
Bild

nordamerikansk

Asklöven (A. negundo), som migrerade till Ryssland från Nordamerika, är definitivt känd för alla, eftersom den har spridit sig överallt som ett ogräs. Det är märkligt att det tidigare odlades i växthus. Denna art kom främst in på grund av dess opretentiöshet, snabba tillväxt och frostbeständighet. De dekorativa egenskaperna hos dessa lönnar är låga, men det finns också intressanta sorter:

  • Flamingo - ett lågt (upp till 4 m) träd eller en buske, har brokiga blad, gröna med vitrosa segment;
  • Variegatum - växer upp till 5 m, skiljer sig inte bara i dekorativa vitgröna blad, utan också i intressanta stora frukter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Buske

Vissa lönnarter kan bilda flera stammar och framstå som stora buskar. Förutom askbladad, pseudosibold och flod inkluderar dessa den skäggiga (A. barbinerve) med en spektakulär lila-röd bark, den storblommiga krullade lönnen (A. circinatum) och Tatar (A. tatarucum), kännetecknad av doftande vita blomställningar. Den största fördelen med buskarter är att de tål beskärning bra.

Bild
Bild

Plantera och lämna

För att odla ett lönnträd måste du välja rätt plats. Av alla listade arter är de mest krävande aska och tatariska (tål även saltning). Andra är viktiga att plantera där det finns tillräckligt med ljus och det inte finns något stillastående grundvatten. Jordens optimala sammansättning för plantering: humus, torvjord och sand i förhållandet 3: 2: 1, du kan lägga till torv. De flesta arter är torktåliga, men under heta somrar är måttlig vattning inte överflödig.

Det är möjligt att föröka lönnar genom sticklingar, transplantat (sorter) och frön. Den senare metoden används oftast. Du kan plantera frön på våren och hösten. Det är bäst att samla dem i september, när de börjar falla till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårplantering

De insamlade fröna måste förvaras till våren. Cirka 4 månader före plantering måste du skapa förutsättningar för dem som liknar ett tillstånd av vinterdvala. Planteringsmaterialet placeras i en behållare med våt sand och placeras på en kall plats (från 3 ° C till -5 ° C), varigenom stratifieringsprocessen utförs. Innan planteringen gror fröna genom att blötlägga dem i cirka 3 dagar i en lösning av väteperoxid.

Planterade i öppen mark i början av maj. Om plantorna då inte kommer att transplanteras, bör avståndet mellan dem vara minst 2 m. Ju högre sort, desto större avstånd. Fröna är begravda i jorden med cirka 4 cm.

Du kan först odla plantor i ett visst område. De första skotten ska dyka upp om 2-3 veckor, och när tre löv är utplacerade sitter unga växter på sina platser. Under säsongen växer lönnar med 30-40 cm, för hela året - cirka 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höst

Frön kan planteras före vintern. I detta fall sker stratifiering naturligt. Växter kommer att anpassa sig bättre i framtiden, men groning kan minska på grund av ogynnsamma vinterfaktorer: frost, litet snötäcke.

Du kan plantera om unga lönnar om ett år. För dem grävs planteringshål på 50x70 cm, med nära grundvatten, dränering placeras på botten: expanderad lera, brutet tegel eller små stenar. Fyll groparna med ovanstående blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används i trädgårdsdesign

Möjligheterna att använda lönn i landet eller på trädgårdsgator är ganska stora. De används ofta som bandmaskar i öppna områden. Dvärgformer, särskilt med färgglada blad, ser vackra ut i färg och kontrasterande kompositioner. Buskiga lönnar som tål klippning gör utmärkta häckar.

Intressant nog är möjligheterna att använda växter inte begränsade till detta. Deras trä används för att göra möbler och musikinstrument. Och namnet på den kanadensiska sockerlönnen (A. saccharum) talar för sig själv; lönnsocker erhålls från saften.

Rekommenderad: