Pergolas (94 Bilder): Vad är Det? Smidesjärnskakor För Trädgårdsterrassen Och Hörnpergolor Med En Bänk På Landet, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Pergolas (94 Bilder): Vad är Det? Smidesjärnskakor För Trädgårdsterrassen Och Hörnpergolor Med En Bänk På Landet, Andra Alternativ

Video: Pergolas (94 Bilder): Vad är Det? Smidesjärnskakor För Trädgårdsterrassen Och Hörnpergolor Med En Bänk På Landet, Andra Alternativ
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
Pergolas (94 Bilder): Vad är Det? Smidesjärnskakor För Trädgårdsterrassen Och Hörnpergolor Med En Bänk På Landet, Andra Alternativ
Pergolas (94 Bilder): Vad är Det? Smidesjärnskakor För Trädgårdsterrassen Och Hörnpergolor Med En Bänk På Landet, Andra Alternativ
Anonim

Ordet "pergola" har italienska rötter, och associationer med det överensstämmer också med idéerna om Medelhavets skönhet - något graciöst, vackert, blåst av vinden och värms av solen. Det är faktiskt så. En pergola är en typinställande struktur av trädgårdsbågar som är förbundna med varandra med tvärbalkar. Pergolan har varit känd sedan antikens Rom, men byggnaden har inte tappat sin relevans förrän nu.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Ursprungligen fungerade pergolan som en struktur för att stödja vinstockarna: strukturen blev en lämplig fixtur för korrekt tillväxt av druvor och en ökning av deras avkastning. Numera utför en dekorativ byggnad flera funktioner samtidigt. Enkelt uttryckt pryder pergolan området och skapar en vacker grön häck på platsen.

Oftast är det en fristående struktur, men det finns också pergolor fästa på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför bygger de annars en pergola på webbplatsen:

  • kan täcka ett garage eller annan struktur, som, som planerat av webbplatsens ägare, inte bör vara iögonfallande;
  • hjälper till att odla andra växter på en spaljeliknande struktur - från klätterblommor till björnbär och ärtor;
  • ersätter lusthuset - inuti pergolan kan du sätta en bänk eller gunga, placera en sommarmatplats;
  • hjälper till att utforma ett rekreationsområde på ett icke-trivialt sätt, vilket skyddar semesterfirare från irriterande solstrålar;
  • fungerar som en baldakin fäst vid huset;
  • är en dekoration i trädgården - till exempel ser en pergola i form av en båge väldigt elegant, romantisk ut, dekorerar utrymmet och strukturerar det;
  • kan kombineras med en terrass (2 i 1);
  • utförs samtidigt och i form av en lekhörna för barn (inuti pergolan kan du till exempel placera en sandlåda).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vill säga att pergolan fortfarande är en idealisk spaljestruktur för korrekt odling av druvor med en enhetlig mognad skörd, men den kan spelas ut på platsen på helt olika sätt.

Idag används ordet "fotozon" aktivt inte bara av unga människor, och många vill ha ett så idealiskt hörn i sin egen trädgård. Så pergolan är en vacker grön levande vägg - kommer att vara ett utmärkt alternativ för att skapa en fotozon … Och det är en annan byggfunktion. Den sista anledningen till att pergolan byggs kommer att vara att strukturen är ganska ljus: det mesta kommer att vara klätterväxter.

Det vill säga att även nybörjare i sommarstugkonstruktion klarar konstruktionen av en sådan struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera punkter där klassificeringen av pergolor i landet utförs. Huvudindelningen är i tre kategorier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Pergolas är väggmonterade och stationära. Allt är enkelt här: en väggmonterad pergola kompletterar huvudstrukturen (oftare ett hus), och husets vägg spelar rollen som en av stödväggarna . Detta är mycket bekvämt om en sådan byggnad bokstavligen tigger om att vara på ena sidan av huset, om utrymme och funktionalitet tillåter det. Ibland spelar pergolan i detta fall rollen som en parkeringsplats för bilen, fungerar som en slags markis för den (även om detta alternativ inte är vanligt).

En stationär pergola är en separat byggnad på en tomt . Detta är ett oberoende element i landskapsdesign. Det byggs var som helst på webbplatsen, där det blir mest lönsamt och estetiskt korrekt. Kan stå vid ett staket, på en bakgård, mitt på en tomt, i en trädgård etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av tak

Kapellet bestämmer konfigurationen av pergolorna. Till exempel, tält alternativ ger utmärkt skydd mot solljus, ordnar en parkeringsplats eller en liten lekplats. Du kan till och med göra en pergola med en skjutbar markis - designen är inte enkel, men intressant.

En baldakin i form av ett visir kommer att dekorera väggen , kommer att rädda fönster från aktiv sol, minska värmebelastningen på en viss sida av byggnaden. Det är mycket bekvämt om det helt enkelt inte finns någon flykt från den aktiva solen på ena sidan av huset på sommaren.

Alkov - en sådan struktur liknar ett vanligt lusthus både i form och storlek, men på grund av taket på taket skyddar det inte mot regn. Och det finns en sådan form som skärm - hon zoner platsen i landet, bildar avskilda hörn på den. Alternativet är populärt och välvd tunnelstruktur - byggnaden kommer framgångsrikt att stänga vägen eller vägen från solen, bilda en estetisk passage från huset till andra byggnader på territoriet eller andra zoner i sommarstuglandskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Allt är enkelt här: pergolan kan vara vinkel, halvcirkelformad, rund, gjord i form av en triangel . Allt beror på byggplatsen, listan över funktioner och möjligheterna som själva platsen ger. En upphängd struktur, till exempel, är ofta kantad. Om detta är en byggnad med glidande markis finns det ett automatiskt system (möjligen med en elektrisk drivenhet), vilket komplicerar konstruktionen och kräver vissa villkor. Det är ofta en väggbyggnad, kantig eller triangulär.

Pergolas är olika. Det kan vara ödmjukt fristående rektangulära strukturer för vertikal tillväxt av klätterväxter, med en liten bänk eller bänk inuti. Det kan vara mini bågkonstruktioner byggd på balkongen. Det kan vara stort lamellbyggnader , dekorerad med lockigt välskött grönska som odlas enligt alla kriterier för bioklimatiska krav. Och till och med deras design förändrar ofta utseendet på pergolan: till exempel kommer en byggnad med vita lameller sammanfogade med grönska att se mer solid ut än en byggnad av metallprofiler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av denna struktur används en mängd olika material, men trä anses traditionellt vara det mest efterfrågade. De främsta fördelarna med trä är dess relativt låga vikt och lätthet att bearbeta . Trä är ett av de mest prisvärda byggmaterialen. I trädgården ser sådana byggnader ut så organiska som möjligt. Racks kan dekoreras med sniderier, vackert tonade.

De bästa arterna för denna design är ek, lärk, tall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Konstruktion av aluminiumprofiler är en vanlig lösning från kategorin "ekonomi". Men smidda byggnader kommer att se särskilt sofistikerade ut i denna kategori. De är inte mycket sämre än pergolor av laminerat fanerträ. Smidda strukturer har varit i drift under mycket lång tid, och för att förlänga sin service behöver du bara komma ihåg att täcka metallen med korrosionsskyddande föreningar . Du kan måla en sådan pergola i valfri färg. Mest föredragna är svart, vitt, grönt. Men de förkromade varianterna, liksom de "brons", är också mycket attraktiva.

Det viktigaste är att de är relaterade till webbplatsens stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel och sten

Utseendemässigt är dessa byggnader mycket imponerande och pålitliga; sådana byggnader har gjorts i årtionden. Strukturellt och när det gäller arbetskostnader kräver dessa idéer både mer pengar och mer ansträngning. De installeras vanligtvis i områden som inte begränsar en sådan skala . Och logiskt sett borde det finnas minst en byggnad gjord av samma sten eller tegel på territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Pergolor är också byggda av plaströr. Och även om detta material på många sätt är sämre än mer miljövänligt, är det billigt och, enligt ett antal egenskaper, bekvämt i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade byggnader

Det är till exempel träbyggnader med polykarbonattak eller tak i form av en markis av tyg. Trä och sten, metall och glasskydd etc. kombineras också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eller så kan du inte ens bygga pergolan själv, utan köpa en färdig struktur från WPC. Detta är en populär lösning på frågan om pergolor och lusthus i landet . Även om självkonstruktion naturligtvis är mer intressant och tillgodoser särdragen hos en individuell begäran. Men, förutom materialvalet, kommer valet av utformningen av den framtida strukturen också att vara avgörande. Och även här öppnar sig intressanta alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Style riktningar

Trots mångfalden av stilar och moderna möjligheter för deras visualisering, den gamla goda Land … Det är det mest funktionella och förmodligen det mest naturliga. Det kännetecknas av korrekt formgeometri, minimal efterbehandling, trevlig brutalitet. Stilen blir inte föråldrad, den ser lönsam ut, även om globala förändringar sker i landet . Men det finns en varning: en landspergola ska inte vara för miniatyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk

Vanligtvis har taket på denna struktur en pyramidform, sidorna (väggarna) är konkava och byggnadens färg är röd eller brun. Naturligtvis måste du titta för att se om omgivningen motsvarar byggnadens tema, vilken typ av växter som finns runt. Den orientaliska stilen antar många sorter, en av de mest efterfrågade idag är den japanska stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologisk

Det är ganska sällsynt på webbplatsen, men det förtjänar att vara det. Det måste finnas något kosmiskt i silhuetterna i en sådan design, det här är en original pergola med hög funktionalitet. Trä, som huvudmaterial, är knappast lämpligt här, men metall används aktivt . Ett tak av polykarbonat är fullt möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern

Detta är en mycket krävande riktning som måste ha en lämplig miljö. Förfining, graciöshet, tydlig struktureradhet - det här är vad som ska finnas på en webbplats som är vänlig med denna stil. Pergolan har tydliga linjer, kontrasterande kombinationer är de främsta igenkännbara funktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Chalet

Vanligtvis är detta en byggnad, inuti vilken det finns en grillplats, grill eller ugn . Det måste vara tillförlitligt, tillräckligt stort och taket måste vara väl skyddat från regn (alternativet med glidande markis är möjligt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fachwerk

Denna stil är definitivt värd att titta på för alla som gillar att vara original . I denna stil kan du göra en mycket praktisk pergola av högkvalitativa material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Provence

Detta är en av varianterna av lantlig stil med mjuka och pastellfärger, designvärme och allmän stämning i södra Frankrikes skönheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Scandi

Detta är troligtvis en vit träbyggnad av en enkel och vanlig form, som på kvällarna kommer att dekoreras med en krans av ljus. Basen kan utrustas med en plattform så att pergolan blir en liten sommaramfiteater i en trädgård / sommarstuga version . Enkelhet, som ofta är fallet, kan vara den bästa lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och för att designens elegans och skönhet ska understrykas korrekt måste du välja växterna för pergolan korrekt.

Vilka växter är lämpliga?

Traditionellt är en pergola en struktur för klättring av växter . Oftare för druvor. Men det finns också andra attraktiva alternativ.

Bild
Bild

Actinidia

Det tål även hårda frost. Actinidia är kanske bara sårbart under senvåren, men detta måste bara beaktas i förväg. Hon kommer inte att kräva mycket uppmärksamhet. OCH Om du vill ha något som druvor, men fortfarande inte det, kan du inte hitta actinidia bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaprifol kaprifol

Detta är en opretentiös klätterväxt som växer mycket snabbt (vilket är vad som behövs för en snabb design av pergolan). Det ser vackert ut och Doften från de oätliga arterna av kaprifol kommer mycket attraktivt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wisteria "Blue Moon"

Detta är en sällsynt växtart som inte är rädd för låga temperaturer . Om du vill att pergolan ska vara i ett vackert blåblått blommomoln måste du titta närmare på blåregn. Det är sant att växten inte kommer att överleva alls utan vård, men den kan inte kallas mycket nyckfull heller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig murgröna

Växten kan bli upp till 30 m lång . De kan plantera träd på en pergola både vertikalt och horisontellt. Men det är värt att komma ihåg toxiciteten hos murgröna bär, så om det finns små barn i huset är det bättre att försöka odla något annat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis

Växten är termofil, den kommer inte att slå rot i varje region. Hans blommor är stora, mycket vackra, de mest lojala arterna kan kallas klematis med lila blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schizandra eller citrongräs

En uttrycksfull citron doft kommer verkligen från det, därav ett så "populärt" namn . Växtens lockiga skott växer mycket bra, så pergolan planteras ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnadsbönor

Som du kanske gissar äter de inte det, men annars är det ett mirakel hur bra det är. Detta är en kravlös årlig, inte en trivial lösning för en webbplats alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baljuan Highlander

Varje år växer denna kraftfulla liana med 5 m. Den blommar rikligt med en spridning av känsliga blommor. Men vinstocken kommer att blomma aktivt bara i ett soligt område. Därför, till exempel, om pergolan ligger intill huset, är åtminstone delvis i skuggan, kommer denna plats inte att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oväntade lösningar för att använda en pergola är också möjliga: även gurkor växer där (särskilt om byggnaden inte är hög), hallon ser väldigt vackra ut på pergolan.

Vackra exempel

Designerna i denna kollektion inspirerar dig att snabbt börja bygga din egen vackra och funktionella byggnad på platsen.

12 exempel för en sommarboende

Det ser mer ut som ett lusthus och har ännu inte vuxit med grönska, men det ser redan så attraktivt ut som möjligt på en solig plats . Strukturen är stor, och därför är det möjligt att organisera där inte bara en sommarmatsal, utan också en plats för dagtidssömn.

Bild
Bild

Pergolan är fäst vid huset, den används också för närvarande mer som ett lusthus, men alternativ är möjliga . Istället för smidesjärnmöbler och andra alternativ för trädgårdsmöbler kan du också använda trämöbler.

Bild
Bild

Liten pergolabänk i chaletstil . En mycket mysig och okomplicerad lösning. Det är bekvämt här både för en person som kommer att slå sig ner med en bok om kuddar och för växter, vars vertikalisering hjälper till med designfunktionen.

Bild
Bild

Vit stor pergola på vackra pelare i antik stil . Sommarmatsalen ligger bekvämt här. Gitterväggen växer snabbt över med grönska.

Bild
Bild

Och så här ser en ganska övervuxen struktur ut . Dessutom finns det inga tydliga väggar, pergolan står på pelare. Men den massiva toppen balanserar kompositionen.

Bild
Bild

Pergola i orientalisk stil - naturligtvis är det inte lätt att bygga detta med egna händer, men det ser ovanligt snyggt ut . Konstruktionen är värd den centrala delen av platsen.

Bild
Bild

Pergola intill huset . Detta arrangemang är bekvämt om det beslutas att placera en sommar matsal här. Att bära mat och mat behöver inte vara långt borta.

Bild
Bild

Kolumner och trä är uppenbarligen en mycket vacker och bekväm kombination som alltid ser fördelaktig ut i strålarna från den generösa sommarsolen . Och på kvällarna tänds romantiska lampor här och du kan spendera tid vid detta bord med gott sällskap till gryningen.

Bild
Bild

Inte den vanligaste designen med ett konvext tak . Vegetationsaktivitet kan övervakas. Ser bra ut som en ingång till ett visst område av webbplatsen.

Bild
Bild

Pergolan med stenstöd är en del av vandringsleden i trädgården . Hon är bokstavligen begravd i grönska (liggande bakgrund), kanske en zoner.

Bild
Bild

Så här kan en trädgårdssving se ut - ren ömhet, men också multifunktionell . Ibland, i stället för en gunga, är en hängmatta fäst vid pergolan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna pergola ser mer ut som ett lusthus, den har ett fast tak som på ett tillförlitligt sätt skyddar mot nederbörd . Men gallerväggarna lämnar möjligheten att odla klättergrödor här.

Rekommenderad: