Sandgräsmatta: Växer En Gräsmatta På Sandjord? Kan En Rullgräsmatta Läggas På Sand? Hur Växer Man Med Sina Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Sandgräsmatta: Växer En Gräsmatta På Sandjord? Kan En Rullgräsmatta Läggas På Sand? Hur Växer Man Med Sina Egna Händer?

Video: Sandgräsmatta: Växer En Gräsmatta På Sandjord? Kan En Rullgräsmatta Läggas På Sand? Hur Växer Man Med Sina Egna Händer?
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, Maj
Sandgräsmatta: Växer En Gräsmatta På Sandjord? Kan En Rullgräsmatta Läggas På Sand? Hur Växer Man Med Sina Egna Händer?
Sandgräsmatta: Växer En Gräsmatta På Sandjord? Kan En Rullgräsmatta Läggas På Sand? Hur Växer Man Med Sina Egna Händer?
Anonim

En frodig grön gräsmatta anses vara den perfekta dekorationen för varje tomt. Det täta gräset täcker inte bara en estetisk, utan också en praktisk funktion. Luften är mättad med syre och ogräs bryter inte igenom tät vegetation. Det finns många sätt att ordna en levande gräsmatta, bland annat på ett sandigt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer gräsmattan på sandjord?

Gräsmattan på sanden kommer att slå rot utan problem, det viktigaste är att ansvarsfullt närma sig uppgiften och exakt följa rekommendationer från specialister . Webbplatsen måste vara ordentligt förberedd. Arbetet kommer att ta mycket längre tid än att odla bördig mark. Sanden är lämplig för både konstgräs och naturlig vegetation.

Det finns flera sätt att få en vacker grön gräsmatta: ordna ett lager jord och plantera en trädgårdsgräsmatta på den eller använd färdiga rullar. I det senare fallet behöver du inte vänta på att fröna ska gro.

Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att upprätta ett diagram över platsen där gräsmattan kommer att ligga. Lämna utrymme för träd, buskar och andra växter om det behövs.

Du kan inte göra utan att rengöra området från skräp: ogräs, gamla träd, rötter och andra saker. Det är omöjligt att så gräsmatta direkt i sanden . Det översta lagret måste avlägsnas, liksom toppdressing och andra föreningar som läggs till jorden. De behövs för att göra sanden mer näringsrik för växterna.

Som organiska komponenter kan du använda svart jord, torv eller lera … Gödsla platsen med mineralföreningar eller humus. Var och en av elementen tillsätts gradvis i sanden för att få den mest bördiga kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styling

För att skapa en vacker grön gräsmatta behöver du ett lager bördig jord som är minst 30 centimeter tjockt. Det rekommenderas att lägga den rullade gräsmattan på svart mark. Dess sammansättning är utmärkt för att odla en mängd olika växter.

Arbetsflödet ser ut så här:

  • marken måste rengöras och jämnas ut;
  • territoriet ramas med en vibrerande plattform eller en rulle;
  • ett lager av bördig jord hälls ovanpå - grässkyddets densitet beror på dess tjocklek;
  • platsen är täckt med en gräsmatta, medan dukar med utvecklat spadtyg används.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing och andra näringsämnen appliceras ungefär en vecka före läggning . Det rekommenderas också att vattna området noggrant, särskilt om det är torrt och varmt. För att lägga en gräsmatta behöver du inte ha speciella färdigheter och förmågor. Det räcker att följa instruktionerna och lägga rullarna noggrant.

En gräsmatta i detta format odlas i speciella plantskolor. Processen tar från 1, 5 till 3 år. Gräsmattor som odlas med gräsblandningar (blågräs, rödsvingel, etc.) är mycket populära.

Bild
Bild

Om locket har odlats till alla standarder kommer det att vara fritt från ogräs. En annan egenskap är tät, frodig och levande vegetation. En sådan gräsmatta är perfekt för att dekorera närområdet eller för att dekorera ett parkområde.

Dammläggning är nödvändig på en dag. Det är värt att förbereda sig i förväg för arbete. Innan du köper en gräsmatta måste du exakt beräkna dess belopp (köp rullar med marginal).

Bild
Bild

Rullarna ska läggas i en rak linje - detta gör gräsmattan snygg och jämn . Längden på dukarna bör justeras på ett sådant sätt att en ny rad börjar med en ny rulle. Om det finns skurna bitar ska de placeras i mitten av sektionen så att de är mellan hela remsorna.

Den första lagda raden måste tampas noggrant med en speciell enhet. En press med ett handtag kommer att gå bra. Tryck försiktigt på gräset för att inte skada det.

Om fördjupningar märks på duken kan de jämnas ut direkt med hjälp av bördig jord.

Bild
Bild

Du kan inte gå omedelbart på en ny gräsmatta, den måste slå sig ner på en ny plats och stärka sig själv. Annars måste trägolv användas.

Tecken på en välkänd gräsmatta:

  • brist på ogräs och andra växter;
  • det ska inte finnas några insekter och skräp inuti;
  • den optimala höjden är cirka 4 centimeter;
  • tjockleken på grässkyddet ska vara densamma genom hela duken;
  • kraftfullt och utvecklat rotsystem;
  • duken ska vara stark och flexibel, en högkvalitativ produkt rivs inte och behåller sin form;
  • den genomsnittliga rullvikten varierar från 20 till 25 kilo.

Vissa specialister använder geotextiler för att på ett tillförlitligt sätt lägga den rullade gräsmattan.

Bild
Bild

Landning

Det andra sättet att ordna ett grönt område är att plantera gräsmatta. Sådd kan utföras nästan när som helst på året (en lämplig period börjar i mitten av våren och slutar på hösten, under andra halvåret). Det är nödvändigt att så frön i lugnt väder, annars kommer de att spridas över hela området och gräset är ojämnt.

Du kan utföra jobbet manuellt eller använda en speciell såmaskin. Innan du planterar frön är det nödvändigt att förbereda näringsrik utfodring.

Bild
Bild

Kvävegödselmedel ska inte användas på hösten eller sensommaren. Annars blir gräset gult.

Såprocessen innefattar flera steg

  • Först måste du ta bort det översta lagret av sand. De skjuter cirka 40 centimeter. Det är inte värt att kasta sanden - det kommer fortfarande att vara till nytta.
  • Marken tomt över hela området.
  • Små spår görs runt gräsmattan. De är fyllda med stora grenar. Sand hälls ovanpå. Resultatet bör vara ett dräneringssystem för utflöde av överflödig fukt.
  • Det förberedda området måste täckas med ett enhetligt lager av lera. Den optimala tjockleken är 10 centimeter. Det grävs upp med sand.
  • Det är nödvändigt att förbereda en blandning av sand, lera och humus. Alla komponenter blandas noggrant i lika stora proportioner. Området är täckt med den färdiga kompositionen, skikttjockleken är från 10 till 15 centimeter.
  • Gräsmattan vattnas med mycket vatten och lämnas i 24 timmar.
  • Du kan inte klara dig utan en blandning av torv och svart jord i förhållandet 1 till 1. Denna komposition sprinklas på platsen. Du kan lägga till lite silt i blandningen. Istället är det tillåtet att använda färdiga mineralgödselmedel. De kommer att mätta jorden med näringsämnen och hämma tillväxten av ogräs.
  • Det förberedda området måste lämnas i 30-40 dagar.
  • Nästa steg är att lossa jorden lite med en kratta, så kan du börja så.
  • Fröer måste spridas jämnt i hela området, särskilt om arbetet utförs för hand. Till att börja med rekommenderas att flytta längs webbplatsen och sedan över. Det är nödvändigt att strö området med frön på ett sådant sätt att fröet helt täcker området.
  • Strö fröna med ett lager sand. Blanda först den med svart jord i lika stora proportioner. Skikthöjden bör inte överstiga 2 centimeter.
  • Territoriet är stampat med breda brädor.
  • Det sista steget är att vattna området rikligt. Nu kan du vänta tills gräsmattan börjar gro.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att odla en tät gräsmatta måste du så området med kvalitetsfrö. I detta fall kommer gräset att ha en ljus färg och prakt. För att konsolidera det erhållna resultatet måste du regelbundet vattna jorden och lägga till gödselmedel till den.

Vård

Vid såning visas de första skotten på platsen om ungefär en vecka. Gräsväxthastigheten påverkas av jordblandningens sammansättning, väderförhållanden och andra faktorer . Gräsmattan måste vattnas regelbundet, annars tappar gräsmattan snabbt färg och torkar ut. Bevattning bör utföras varannan dag och alltid på kvällen. Att vattna i värmen är skadligt för växter.

Så snart gräset växer 4-6 centimeter är det dags att trimma området . Detta är nödvändigt inte bara för ett snyggt utseende, utan också för snabb uppdelning av groddarna. Blotta ögat kommer att märka att gräsmattan har blivit mer frodig. För ett attraktivt utseende och hälsa för gräsmattan måste klippningen göras regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker att klippa området en gång i veckan. Arbetet bör endast utföras i torrt väder. Gräsklipparens knivar måste vara vassa, annars kommer toppen av gräsmattan att tuggas och mörkas.

Med ankomsten av den varma årstiden måste du regelbundet göra toppdressing . Experter rekommenderar att man använder komplexa formuleringar baserade på mineraler. På marknaden kan du hitta formuleringar som är utformade speciellt för gräsmattor.

För att göra tomten så bördig som möjligt används mulch . Det är också lämpligt för platta fördjupningar. För sandjord rekommenderas att välja en komposition av kompost, grov sand och torvhumus. Den färdiga blandningen fördelas jämnt över området.

Rekommenderad: