Eldstad (56 Bilder): Gjutjärn Och Andra Skålar För En Eld I Landet, Välja En Plats För En Gatubrand I En Sommarstuga, Organisera En Trädgårdshärd

Innehållsförteckning:

Video: Eldstad (56 Bilder): Gjutjärn Och Andra Skålar För En Eld I Landet, Välja En Plats För En Gatubrand I En Sommarstuga, Organisera En Trädgårdshärd

Video: Eldstad (56 Bilder): Gjutjärn Och Andra Skålar För En Eld I Landet, Välja En Plats För En Gatubrand I En Sommarstuga, Organisera En Trädgårdshärd
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, Maj
Eldstad (56 Bilder): Gjutjärn Och Andra Skålar För En Eld I Landet, Välja En Plats För En Gatubrand I En Sommarstuga, Organisera En Trädgårdshärd
Eldstad (56 Bilder): Gjutjärn Och Andra Skålar För En Eld I Landet, Välja En Plats För En Gatubrand I En Sommarstuga, Organisera En Trädgårdshärd
Anonim

Om det verkar som att något saknas på dacha, kanske det handlar om honom - om eldstaden. Om du måste pilla med spisen, och det är inte alltid möjligt i princip, kommer det att vara möjligt att bygga en eldstad även i ett litet område och utan stora utgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gata härden kan bli hjärtat på platsen, där hela familjen kommer att samlas på kvällarna (och inte bara). Att sitta vid elden, steka kebab eller baka en fisk är en trevlig tidsfördriv. En lägereld, en brasa, en eldstad (så snart denna plats inte kallas) kan bli just en sådan punkt på en sommarstuga: både utilitaristisk och stämningsfull . Du kan verkligen titta på elden länge.

Med sin struktur är härden en liten grop med massiva stenmurar. De hjälper till att bygga en brand, och de är också garant för brandsäkerhet . Och detta är under tiden huvuduppgiften i konstruktionen av härden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Campingplatsen bör placeras på avstånd från träd som kan överhänga farligt. Det är inte heller nödvändigt att bygga det nära huset. Allt som är brandfarligt bör vara borta från härden.

Samtidigt är det fullt möjligt att sätta ett par bänkar nära spisen. Om bänkarna är av metall är detta den säkraste lösningen. Platsen där härden ska vara bör vara platt. Det är möjligt att webbplatsen måste jämnas ut. Och det är också nödvändigt att platsen blåses väl av vinden: bra dragkraft är nödvändig för normal förbränning.

I allmänhet är härden på sommarstugan både en plats för att förbereda olika rätter och en plats där en familj kan samlas och spendera tid med att prata runt en lägereld, och bara en vacker plats för ensamhet med naturen, elementen och sina egna tankar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och grundläggande krav

Vanligtvis har fokus formen rund eller rektangulär . Det första fallet är mer populärt, eftersom cirkelns färdiga form till och med visuellt ser trevligare ut. Eldstaden kan begravas så att den kommer att ligga på samma nivå som marken. Men du kan begrava den och delvis göra något höga väggar. Det finns också alternativ där eldstaden kommer att ligga över marknivå, det vill säga den kommer att placeras på en speciellt konstruerad plats.

För att förbereda platsen kan du helt enkelt lägga ut 2 eller 3 rader med tegelstenar på en bas gjord av beläggningsplattor . Eller använd betong och sten istället för beläggningsplattor. Om det finns sandjord på platsen kan du utelämna föregående stycke. Och om jorden inte dränerar regnvatten väl, närmar de sig byggandet av en eldstad i landet mer grundligt. Det är bara det att om vatten kommer in i urtaget kommer elden för elden att torka ut länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först avlägsnas det övre fertila skiktet, växternas rotsystem avlägsnas nödvändigtvis . Då är det valda området väl komprimerat och jämnt. Detta arbete kommer att slutföras genom att lägga ett lager krossad granit. Om det finns lerjord vid sommarstugan kan det krossade lagret lätt "krypa" ner i marken, så ett geotextilunderlag krävs.

Formen förbereds för betongplatsen, betongblandningen blandas . Om grunden är beläggningsplattor eller dekorativ sten hälls ett lager sand ovanpå och sand / krossad sten komprimeras. Och först då utförs läggningen.

Eldstaden själv kan vara antingen enkel eller mer komplex i utformningen, utrustad med ett speciellt lock, till exempel

Förresten, det finns många typer av härdar, varje sommarboende hittar ett alternativ som passar honom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Efter att ha bestämt platsen och allmänna idéer om arbetet är det dags att välja vilken typ av dacha härd som ska vara.

Efter konstruktionstyp

Till att börja med är det mer bekvämt att dela upp alla eldstäder i enkla och komplexa. Enkla anses vara de för konstruktion av vilka ett minimum av material kommer att spenderas; speciella konstruktioner kommer inte att krävas. En skål är enkelt konstruerad, ett öppet område är uppsatt runt det, trädgårdsmöbler placeras.

Bild
Bild

Komplexa lägereldar kräver mycket förberedande arbete . Till exempel kan en stödmur behövas. Å ena sidan kommer det att vara funktionellt: det kommer att behålla höjdnivåskillnaderna på webbplatsen; å andra sidan bildas ytterligare funktioner av sig själva, dekorativitet är inte heller det sista. Till exempel kan du på den här väggen sätta fat med mat som just tagits bort från elden. Eller till och med bygga in lampor, häng hemlagade mysiga ljusstakar från burkar och garn. Någon kommer att bestämma att detta är ett lusthus av öppen typ, och därför är en blomkruka med blommor lämplig här.

En öppen spis med en pergola, som ibland till och med är inhägnad från nyfikna grannars blickar, kan också tillskrivas komplexa strukturer . Mycket ofta håller de på med att konstruera en grillspis och försöker till och med göra strukturen bärbar. Och det här är också ett bra alternativ. Ändå vinner klassiska former och idéer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av skålens material

Metallpisen kommer att vara bärbar, och stenen kommer att vara stationär. Och denna grundläggande skillnad måste bestämmas omedelbart.

Egenskaper för eldstaden efter material

Metalliskt (till exempel gjutjärn) . Det här alternativet är bekvämt eftersom det kommer att vara mobilt. Sådana skålar av gjutjärn kan köpas färdiga, till och med fullt utrustade: det kommer att finnas en poker, ett galler för en grill, ett lock som täcker en sval skål, etc.

En sådan bärbar, till exempel, lägereld i stål passar alla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten . Tekniskt sett är denna design mer komplex, eftersom du inte kan köpa den färdig - du måste pilla. Men det ser ofta mer gediget ut. Efter färg och struktur väljs stenen så att den harmoniskt passar in i landskapet.

Om det finns ett stengärde på platsen, är materialvalet för eldstaden troligen uppenbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från skrotmaterial . Mycket ofta kan det som verkar vara dags att ta till deponin hitta ett nytt liv i rätt händer. Till exempel är en härd gjord av en lastbilsskiva, från ett metallrör, med hjälp av betongringar, och till och med från en tvättmaskintrumma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smidd . Du kan också beställa från mästarna, du måste bara installera det korrekt.

Smidda mönster är mycket olika när det gäller dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk . De köps också färdiga och installeras ofta i smidda baser. De ser väldigt snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet är stort, du kan hitta ett anständigt alternativ för alla plånböcker.

Efter form och storlek

En rund eldstad anses vara mer bekväm, eftersom det är vanligt att sätta ved i en koja. Men det är lättare att bygga kvadratisk och rektangulär, särskilt om det är en tegel härd - murverket utförs enligt principen för en vanlig vägg. Formen för härden är nästan alltid geometriskt korrekt. En cirkel (som en boll) i denna mening är en idealisk form som inte har någon början eller slut . Och den optimala storleken på en cirkel anses vara en diameter på 80-100 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en kvadrat är de mest bekväma dimensionerna 50 x 50 cm; i en rektangulär öppen spis är de mest harmoniska uppgifterna 60 cm långa och 40 cm breda.

Om härden är solid, bör fundamentet vara minst 25 cm tjockt. En sådan indikator tål belastningen av en struktur som stiger över fundamentet. Glöm inte att hälla ett dräneringsskikt med samma tjocklek inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt alternativ?

En trädgårdshärd bör först och främst vara säker och sedan funktionell, bekväm, vacker. En infälld eldstaden blir ett vanligt val. Detta alternativ är lämpligt för alla som vill göra något enkelt och billigt. Eldstaden ska fördjupas i marken, sidans höjd i "ren form" från botten - mer än 30 cm, diametern eller den minsta sidan - högst 1 m. Eldgropens form och webbplatsen är godtycklig.

Bild
Bild

Tips som hjälper dig att välja en eldplats för utomhusbruk:

  • om platsen är gjord i form av en cirkel eller kvadrat, bör härdens design upprepa denna form;
  • det borde finnas en plattform för trädgårdsmöbler bredvid härden (om det naturligtvis finns en sådan begäran), medan det är värt att komma ihåg att brandfarliga material bör placeras på ett avstånd av 10 m från eldstaden;
  • materialet som härden kommer att kantas med måste vara organiskt för resten av de små formerna på platsen: om det till exempel finns en klippträdgård eller en alpin rutschkana på territoriet kan själva härden vara gjord av naturlig krossad sten;
  • det är önskvärt att belägga platsen med samma material som råder på webbplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om härden är markbaserad och ytlig kan du installera en järntunna eller en metalllåda. Sedan kan de målas med en speciell värmebeständig färg (i analogi med eldstadens design). I själva verket har fat bara en nackdel - täthet . Nederbörd som faller in i det kan bara avdunsta. Av denna anledning skärs botten ut, själva fatet placeras på en förberedd plats med ett avlägsnat lager av bördig jord och en kudde av spillror eller sand. En värmebeständig sten eller kakel läggs i botten, mellan dem finns sömmar täckta med sand.

Någon mer lämplig för ett sådant alternativ som en brunnring. Att arbeta med det liknar det med en bottenlös fat - en struktur är installerad på ett förberett område med ett sandigt stränglager . Därefter läggs botten ut med sten / tegel. Utåt kommer detta inte att vara den mest attraktiva strukturen, så det måste ställas inför kakel eller tegel.

Ofta faller valet på eldstadskakel med glaserad yta och dekorativa skär.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som vill ha ett ännu enklare alternativ för ett rekreationsområde kan du göra detta - hitta en lämplig trädgårdsblomkruka i form av ett halvklot eller en kub. Dessa former används ofta för bioeldstäder med brännare, fyllda med organisk etanol . Det är sant att sådana blomkrukor, för att de ska bli centra, måste ändras - för att göra dräneringshål i botten.

Om brännaren anses vara den vanligaste typen av härd i landet, kan detta koncept bevaras när man bygger en eldstad. En brazier är en typ av ytstruktur med ett avtagbart stålgaller.

Dessutom kan gallret inte ens läggas, härden kan göras rektangulär. Dess kortsida blir mindre än storleken på det färdiga gallret eller grillgallret (eller du kan fokusera på spettens längd).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa stället att placera

Det finns regler som fastställts av ministeriet för nödsituationer, och deras överträdelse är inte bara olagligt, utan också mycket farligt. Här är reglerna som bör följas när du väljer en plats för en härd.

  1. Byggnadernas närhet (hus, bodar, andra byggnader) ligger minst 8-10 meter från eldstaden. Avståndet till träd är 5-7 meter, till buskar-3-5 m. I det framtida härdens område måste rötterna rotas upp från marken, om sådana finns.
  2. Platsen ska vara avskild, helst bort från nyfikna ögon, det vill säga inte särskilt synlig.
  3. I närheten på gården (i trädgården, i närmaste byggnad) bör det alltid finnas vatten och verktyg för släckning. Detta är säkerhetsåtgärd nr 1.
  4. Det är möjligt att dekorera härden och platsen för den endast med obrännbart material.

Om möjligt tillhandahålls ett lock för härden, som stänger den efter "arbete" och förblir där medan härden är inaktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang och dekoration

Designalternativen för härden beror på ägarnas fantasi och deras förmåga. De viktigaste elementen som kan användas för att dekorera en vacker eldstaden kommer att vara beläggningsplattor, småsten, grus, stenar (både konstgjorda och naturliga). Trädgårdsmöbler av obrännbart material kan placeras runt härden.

Vad ska placeras bredvid härden (med beaktande av säkerhetsåtgärder):

  • en plats för en ved;
  • markiser över sittgrupper, liksom matplats eller matlagning;
  • lokal belysning (till exempel trädgårdslyktor eller hemlagade ljusstakar från burkar);
  • dekorativa trädgårdsfigurer (helst sten eller metall);
  • vattendispenser;
  • solstol eller hängmatta av material som är skyddade från förbränning.
Bild
Bild
Bild
Bild

I dessa exempel kan du se hur resursfullt och stilfullt dekorerat härden

Lyxig lekplats med en tegelsoffa, en mycket bekväm plats att elda .

Kvällsbelysning (levande ljus) kommer att vara ett utmärkt fynd för familjemedlemmar som sitter vid elden.

Bild
Bild

Allt är mycket kompakt, och samtidigt jämförs zonernas närhet med säkerhetsreglerna . Den fyrkantiga härden kombineras perfekt med platsen. Gatuköket är i samma stil.

Bild
Bild

Intressant och stämningsfull miljö i eldstaden . Eldstaden liknar snarare en boll, och denna regelbundna form organiserar liksom det utrymmet som finns runt. Färgerna och texturerna är väl valda. Belysningsdesign gör detta område särskilt mysigt.

Bild
Bild

En annan intressant lösning: härden är rund, plattformen för den har samma rätt form . Soffan ligger bredvid, för nära för en permanent vistelse, men det är möjligt att det är bärbara möbler.

Bild
Bild

Härden är liksom byggd i ett litet hölje som zonindelar utrymmet . En öppen matsal ligger på avstånd. Och samtidigt kan du sätta dig ner för samtal, med en kopp glögg i handen och bredvid härden på sten "sittplatser". För din bekvämlighet kan du ta med kuddar, solstolar.

Bild
Bild

Nästan ett runt bord, bara med en öppen spis i mitten .

Smidda stolar kommer att vara den bästa lösningen, och klädseln kan väljas bland icke-brännbara material.

Bild
Bild

Liknande alternativ – några av de mest populära . Naturligtvis stannar inte textilier över natten, utan bärs med dem så att tyget inte drabbas av regn. Trästolar kan också döljas någonstans under taket.

Bild
Bild

En enkel men intressant lösning på hur man ordnar en eldstad . Kanske behöver bara sajten också tänka ut mer intressant och säkert.

Bild
Bild

Rekommendationer

Inte långt från härden kan du ordna ett område där ved kommer att lagras, till exempel ett träställ med en baldakin, men med hänsyn till ett säkert avstånd.

Vilka andra rekommendationer bör beaktas av alla som är engagerade i utformningen av en eldstad:

  • en öppen härd kan inte lämnas utan uppsikt, särskilt om det finns barn bredvid;
  • en hink med vatten eller sand bör placeras nära eldstaden i förväg - i händelse av brandrisk behöver du inte springa någonstans;
  • det är bättre att inte använda en eldstad i blåsigt väder;
  • innan du lämnar platsen är det absolut nödvändigt att släcka lågan;
  • inbyggda sittplatser kommer att göra utrymmet runt spisen mer bekvämt.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller designen berövas detta ögonblick inte uppmärksamhet idag. Jag skulle vilja att eldstaden på ett mästerligt sätt skulle passa in i hela territoriets utseende, underhållen i en enda stil . En vanlig typ av härd kombineras ofta med ett stengärde; vackert murverk kan skapa en imitation av konturerna på en eldstad. En lägereld av kullersten med minimal bearbetning, avsiktligt slarvad, kommer att vara en mycket bra lösning om förortsområdet lyder naturgarden -stilen. Och i en sådan zon blir stubbar, stockar, spektakulära stenblock och inte stolar mer organiska.

En grov stenbrunn i friluft, intill på säkert avstånd till skrymmande trämöbler, kommer att vara det perfekta tillägget till ett hus i chaletstil eller en tomt i alpin stil. Om vi talar om ett skandihus kan du göra en rund eller fyrkantig lägereld av tegel, plattor, sten.

Det viktigaste är att själva föremålet är lakoniskt och klart. Ofta artikuleras sådana härdar med ett bord, bänk, vedeldade hyllor, men samtidigt är det viktigt att idéerna om rimlig minimalism respekteras korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om techno eller högteknologisk stil råder i landet, eller kanske ett brutalt loft, rekommenderar experter att titta närmare på gaseldstäderna . De är släta, polerade med betong. De kan spola med webbplatsen, de kan sticka ut över dess gränser. I samma stilar kommer integrerade lägereldar som är inbyggda i stödväggen, poolens sida eller en halvcirkelformad bänk att bli framgångsrika.

Förresten, gaseldstäder är ett bra alternativ, även ur dekorativ synvinkel. Ändå dekorerar fyllmedlet, hällt i konstruktionen med brännare, utrymmet i sig.

Rekommenderad: