Poolbelysning: LED -undervattenslampor För Bakgrundsbelysning Och Takbelysning, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Poolbelysning: LED -undervattenslampor För Bakgrundsbelysning Och Takbelysning, Andra Alternativ

Video: Poolbelysning: LED -undervattenslampor För Bakgrundsbelysning Och Takbelysning, Andra Alternativ
Video: Светодиодный подводный RGB светильник / RGB LED underwater light 2024, Maj
Poolbelysning: LED -undervattenslampor För Bakgrundsbelysning Och Takbelysning, Andra Alternativ
Poolbelysning: LED -undervattenslampor För Bakgrundsbelysning Och Takbelysning, Andra Alternativ
Anonim

Trots den dåliga kompatibiliteten mellan vatten och el ska du inte vägra poolbelysning. Korrekt organiserad belysning är inte bara praktisk, utan också dekorativ i utformningen av en vattendrag.

Primära krav

För att utomhuspoolen ska bli en fascinerande del av den personliga tomten behöver du en välorganiserad belysning av skålen och det omgivande rummet. Därigenom på kvällen och natten kommer människor att kunna röra sig säkert nära en konstgjord reservoar.

Belysningen av poolen bör ta hänsyn till stilen i lokalområdet, som harmoniskt kommer att passa in i landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt SNiP bör belysning i och runt vattnet organiseras enligt följande regler

  1. Nätförsörjningen måste tillhandahållas av ett 12 V. elnät. I denna situation är det inte tillåtet att använda en 220 V.
  2. Poolens botten och väggar bör förseglas noggrant. Särskild uppmärksamhet krävs för de punkter där ledningarna kommer in och där lampor och ficklampor är anslutna.
  3. Bländning från lampor och lyktor ska inte bildas på vattenytan.
  4. Belysningsenhetens isoleringsklass måste vara minst IP68.
  5. Som ett resultat av installationen av belysning bör ljuset helt inte bara fylla den nedre delen av den konstgjorda behållaren utan också dess väggar.

Normerna för belysningspooler som fungerar i naturligt läge är följande:

  • takfönsterns storlek bör bestämmas i procent av poolområdet;
  • ljusöppningar i tak och väggar bör skapa kontinuerlig och enhetlig belysning med hjälp av tejpenheter;
  • nära fönster och glasmålningar måste det finnas åtkomst för att därefter installera en trappstege eller annan enhet som gör att du kan nå ljusströmmen;
  • i vilken riktning solljuset faller bör inte blända människorna som använder poolen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över typer av armaturer

För närvarande kan ägarna till konstgjorda reservoarer välja det mest optimala poolbelysningsalternativet bland de många som erbjuds på marknaden. Flera typer av belysning kan kombineras på ett objekt. Du kan implementera poolbelysning på följande sätt.

Topp . Denna typ av belysning används för ett slutet rum där en konstgjord behållare finns. Här presenteras belysningen i form av taklampor som inte är rädda för vattenånga. Det bästa alternativet i detta fall anses vara ljuskronor med vattentäta egenskaper, LED, halogenlampor. En strålkastare eller vägglampa kan användas för att belysa utomhuspoolen.

Bild
Bild

Poolskålsbelysning … Ovanför vattenytan, längs omkretsen, kan halogentassar monteras. Användningen av flera sådana enheter gör det möjligt att lysa upp hela en artificiell reservoars territorium. Hushållens pooler är ofta utrustade med energieffektiva LED-lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Undervattenslampor . Undervattensbelysning kan betona formen på vilken pool som helst. På grund av att ljus passerar genom vattenpelaren finns det en känsla av något mysterium. Materialen för tillverkning av undervattenslampor är stötsäker plast, rostfritt stål eller härdat glas. Förutom att sådana produkter inte rostar, tål de lätt vätskans tryck. Strålkastare inbäddade i botten av skålen används ofta som undervattenslampor.

Bild
Bild

Flytande lampor Är en trendig typ av belysning som används i poolen tillsammans med stationära armaturer, men är problematisk. Detta belysningsalternativ ser ut som en vattentät ljuskula som flyter på vattenytan i en konstgjord reservoar.

Dessa enheter kan antingen vara batteridrivna eller laddningsbara. I det första fallet samlar lampan upp ljus hela dagen. Bollen har förmågan att stanna kvar på ytan på grund av närvaron av en flottör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberoptiska system . Grunden för dessa belysningsanordningar är en fiberoptisk kabel samt en ljussändare. Detta material kan leda ljus längs hela dess längd fram till slutet av venerna. Med denna belysningsmetod i poolen kan du inte vara rädd för elektriska stötar.

Placera radiatorerna borta från vatten så att de inte skadas av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontur … Tack vare konturbelysningen kan du simma på natten. Dessa belysningsarmaturer används för att markera steg och vattengränser. Dessa lampor är särskilt relevanta för icke-standardiserade, böjda skålformer.

Bild
Bild

Lokal . Sådan belysning används för att dekorera ytterligare strukturer i en konstgjord reservoar, till exempel fontäner eller vattenfall.

Bild
Bild

När du väljer belysning för en konstgjord behållare är det värt att bestämma vad det kommer att vara-trådlöst eller trådbundet, överliggande, väggmonterat eller inbyggt.

Halogen

Halogenljus anses vara en viktig del av ett komplett poolkontrollsystem. Tack vare denna utrustning är det möjligt att designa en konstgjord reservoar på ett originellt sätt, samtidigt som du förverkligar en djärv designlösning enligt din egen smak. Närvaron av strålkastare säkerställer bekväm badning av människor hela natten . Om du utför en kompetent layout, samt utför en högkvalitativ installation av halogenbelysningsenheter, kan du få en jämn fördelning av ljus samt säker drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED

LED -belysningsarmaturer kan skapa vacker belysning av inomhus- och utomhuspooler. Energieffektiva typer av belysning kan vara punktbelysning och används ofta för undervattensbelysning. LED -utrustning säljs i de mest intressanta former, storlekar och olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Som användarupplevelsen visar är traditionella ljuskällor inte helt praktiska för poolbelysning. I det här fallet är det värt att använda enheter som är speciellt utformade för detta.

De viktigaste kriterierna för att välja poolbelysning inkluderar följande:

  • typ av ljuskälla;
  • strömförsörjning - i det här fallet kommer det att vara korrekt att föredra en lågspänningsanordning med indikatorer från 5 till 12 V;
  • tillverkare och kostnad;
  • belysningskontroll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skålområde och djup

För poolskålar av alla djup och form, som är under tak, kan du använda takbelysning i form av vattentäta ljuskronor. Som tillval kan du också montera lyktor eller strålkastare på väggen . Konstgjorda dammar av en ovanlig form kan dekoreras med halogenlökar, som ligger längs omkretsen. Detta kommer att belysa en stor och djup pool.

När du köper lampor som är monterade på botten av poolen är det värt att överväga det tillåtna djupet för deras installation. Böjda och icke-standardiserade skålar belyses ganska ofta med konturlampor, som presenteras i form av LED-remsor eller halogenlampor i golv.

Bild
Bild

Utnämning

Genom design kan typerna av poolbelysning också vara olika. Lokala är mycket populära, används vid behov för att betona något specifikt föremål för en konstgjord reservoar. I det här fallet är det värt att uppmärksamma fiberoptiska system, som fixas helt enkelt på grund av deras flexibilitet.

Om det är svårt att fästa fast belysning i poolen, så här kan du använda flytande lampor . Deras syfte är att läsa belysningen av uppblåsbara pooler, dammar. För undervattensbelysning föredrar användare av konstgjorda dammar RGB LED -remsor, som är vackert fästa vid poolens botten och styrs av en fjärrkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Önskade effekter

För att skapa en speciell effekt av en konstgjord reservoar bör du vara uppmärksam på LED -utrustning. LED -bakgrundsbelysning kan ändra nyanser och därigenom skapa en atmosfär av avkoppling eller omvänt en semester. Undervattenslampor är idealiska för en romantisk kväll.

Bild
Bild

Vackra exempel

Dekorativ belysning av poolen är en viktig punkt som bidrar till estetiken i en konstgjord reservoar, liksom området runt den. Du kan dekorera poolen med belysning på följande sätt.

  1. Klassisk . Glödlamporna kännetecknas av normal belysning, vilket skapar en mysig atmosfär som är lämplig för familjesemestrar och avkoppling.
  2. Original, designer . Glödlampor har en mängd olika färger, de kan dekoreras med en konstgjord reservoar i en speciell stil. Sådana belysningsenheter spelar med vackra färger och bidrar till bullriga fester. Denna typ av belysning kommer att vara idealisk för människor som gillar att sticka ut och inte tolererar tråkig tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar belysning längs poolens omkrets, samt dekorerar dess enskilda delar (till exempel en bro eller ett vattenfall) med LED -element, kan du uppnå inte bara det praktiska att använda poolen, utan också hela skönheten territorium på natten.

Bild
Bild

Flytande belysningsenheter ser väldigt vackra och romantiska ut; deras förmåga inkluderar att skapa dimma över vattenytan.

Bild
Bild

Poolbelysning ska inte bara vara vacker, utan också praktisk och säker, så du måste välja den noggrant. Oavsett vilket designalternativ som väljs för belysning av en konstgjord reservoar, kan en sak sägas - att simma i en upplyst pool på natten är mycket trevligare.

Rekommenderad: