Poolrengöring (44 Bilder): Vattenrening Med Koaguleringsmedel, Tabletter Och Perhydrol, En Uppsättning Utrustning. Hur Tvättar Man Poolskålen Efter Tömning?

Innehållsförteckning:

Video: Poolrengöring (44 Bilder): Vattenrening Med Koaguleringsmedel, Tabletter Och Perhydrol, En Uppsättning Utrustning. Hur Tvättar Man Poolskålen Efter Tömning?

Video: Poolrengöring (44 Bilder): Vattenrening Med Koaguleringsmedel, Tabletter Och Perhydrol, En Uppsättning Utrustning. Hur Tvättar Man Poolskålen Efter Tömning?
Video: Easiest Way to Clean Leaves Out of your Pool on a Budget! Using a Leaf Master 2024, Maj
Poolrengöring (44 Bilder): Vattenrening Med Koaguleringsmedel, Tabletter Och Perhydrol, En Uppsättning Utrustning. Hur Tvättar Man Poolskålen Efter Tömning?
Poolrengöring (44 Bilder): Vattenrening Med Koaguleringsmedel, Tabletter Och Perhydrol, En Uppsättning Utrustning. Hur Tvättar Man Poolskålen Efter Tömning?
Anonim

Poolen är en av de bästa mänskliga uppfinningarna. Både vuxna och småbarn älskar att plaska runt i en sådan damm med lika entusiasm. De första omnämnandena av pooler har kommit till oss sedan antikens Rom, där endast mycket rika människor hade råd att njuta av denna uppfinning. Idag kan du ta vattenprocedurer i en konstgjord reservoar när som helst på året utan begränsningar, om strukturen är installerad inuti byggnaden, och om din pool ligger utomhus, kan du ordna hela sommarsäsongen trevlig tidsfördriv för dig själv, din familj och vänner.

För att vattnet i denna konstgjorda reservoar alltid ska förbli rent och fräscht, och viktigast av allt - hälsosäkert, någon pool behöver regelbunden rengöring … Det finns många sätt och sätt att lösa detta problem - vi kommer att berätta om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken utrustning krävs?

Arbetet som utförs för att rengöra poolskålen och desinficera vattnet är ett komplex av manipulationer som utförs i en strikt definierad sekvens. I detta fall beror komplexiteten i processen direkt på poolens område. Det rengörs med en liten uppsättning verktyg.

Fjärilsnät - det är nödvändigt för att få skräp från vattenytan, om vattnet inte är tänkt att tömmas på en tid eller omedelbart i början av rengöringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borsta - det kan vara botten (för rengöring av botten) eller sida (för rengöring av skålens sidoväggar). Som regel är borstar monterade på speciella teleskopstavar, vilket gör det möjligt att justera önskad längd, så att du kan nå alla hörn av poolen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dammsugare - med den här enheten kan du rengöra poolen utan att tömma vattnet och regelbundet hålla ordning på den. Dammsugaren tar perfekt bort sand, siltavlagringar, små föremål. Robotdammsugaren, som självständigt rengör en poolskål av betong eller fodrad med keramiska plattor, har visat sig särskilt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filtrera - denna enhet är nödvändig för varje pool, den är utformad för att utföra den bästa vattenreningen. Förutom filtret kan vattnet i poolen också renas med en extra enhet som kallas en skimmer, som samlar skräp som samlas i det övre vattenskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slang - det kommer att krävas för framställning av arbetslösningar med kemiska reagenser.

Bild
Bild

Roterande maskin -den här enheten behövs för högkvalitativ rengöring av botten av en stor pool, den används tillsammans med kemiska tvättmedel.

Bild
Bild

Vattensugare - Denna enhet är avsedd att ta bort smutsigt vatten med arbetslösningar som finns kvar efter rengöringsarbete inuti poolskålen.

Bild
Bild

Förutom utrustning för rengöring av poolen kan du inte göra utan att använda speciella kemikalier . Det är viktigt att inte bara mekaniskt avlägsna alla synliga föroreningar, utan också att inaktivera den bakteriella mikrofloran, som oundvikligen bildas i alla vattendrag där det inte finns något vattenflöde.

Sådana produkter, förutom att utföra sanitära funktioner, eliminerar kalkavlagringar, hämmar tillväxten av alger och normaliserar graden av vattentransparens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en kemikalie?

Ett kemiskt rengöringsmedel väljs beroende på vilket problem det måste lösa vid rengöring av poolen. Till exempel kommer bakteriedesinfektion att ge en koncentrerad lösning av väteperoxid som kallas perhydrol, som är känd som en ganska kraftfull koagulant. Inte mindre effektiv i denna riktning är en produkt med ett aktivt klorinnehåll, kallat "vithet", eller det kan vara preparat utan klor, men innehållande brom i dess sammansättning.

Låt oss titta närmare på varje verktyg, eftersom de har både fördelar och nackdelar

Klorpreparat - de vanligaste och mest effektiva, de används för bakteriedesinfektion. Klorprodukter har en låg kostnad, de kan användas både i offentliga pooler och för hemalternativ. Klorpreparat kan användas för att behandla poolskålen eller klorera vattnet i den.

En obehaglig nackdel med klor är att det framkallar allergiska reaktioner, har en skarp specifik lukt och vid höga koncentrationer kan orsaka brännskador på hud och luftvägar.

Bild
Bild

Brompreparat - när det gäller desinfektionseffektivitet är de sämre än klor, men samtidigt är de en storleksordning dyrare. Sådana kemikalier har ingen obehaglig lukt, men det är omöjligt att uppnå fullständig utrotning av patogena mikroorganismer med deras hjälp.

Bild
Bild

Aktiva syrekomponenter - ett av de mest effektiva alternativen som används vid desinfektion, men också det dyraste. Synonymer är natriumkarbonatperoxyhydrat, det är också peroxysolvat, liksom dinatriumperoxikarbonat, och så vidare. Produkter med aktivt syre har ingen obehaglig lukt, förvärrar inte hudens och hårets tillstånd, irriterar inte slemhinnan i ögonen och luftvägarna. Men om du överskrider den rekommenderade dosen, kan medlet orsaka brännskador på hud och slemhinnor.

Bild
Bild

Väteperoxid - används för att desinficera vatten, det är så säkert att det även används i akvarier. Genom att tillsätta väteperoxid till vattnet ser du att det har fått en blåaktig nyans. I vatten bryts peroxid ner, men samtidigt elimineras den obehagliga lukten och bakterier förstörs. Efter användning av denna produkt rekommenderas det inte att använda vatten i 1 dag, men då behöver du inte oroa dig för desinfektion i minst 7-8 veckor. Denna produkt används ofta för rengöring av pooler eftersom den är effektiv och billig.

Bild
Bild

Kopparsulfat - det kallas också kopparsulfat. Denna budgetlösning är en av de mest effektiva för bekämpning av alger och siltar. Efter användning av kopparsulfat elimineras en obehaglig lukt och en liten desinficerande effekt uppstår i poolen, men dess varaktighet är kort. Tack vare kopparsulfat blir vattnet inte grumligt under lång tid, men vid överdosering eller inträngning av detta ämne i människokroppen kan allvarlig förgiftning orsakas, vilket ofta leder till döden.

Bild
Bild

Algicidala medel - de är också avsedda att bekämpa silt och alger, men de innehåller inte koppar, även om de är ganska effektiva i sin handling. Den enda nackdelen med sådana läkemedel är deras höga kostnad. Sådana produkter är oumbärliga inte bara för rengöring av poolen, utan också för vården av vattnet, vilket gör att du kan hantera ett sådant problem som dess blomning. Läkemedlen är dyra, men de är allergivänliga och har en långvarig verkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flockningsmedel - en grupp läkemedel som skapats på grundval av naturliga eller kemiska komponenter. Dessa medel används för att rena vatten från föroreningar som finns i det, vilket inte kan fångas upp av några filter. Ofta produceras de i form av granulat, vätskor eller 5-i-1-tabletter-de fick detta namn på grund av deras stora användningsområde: normalisering av pH-balansen i vatten, desinficering, ökad transparens, eliminerande av obehaglig lukt och fullständig säkerhet för människors hälsa. Med hjälp av flockningsmedel sker en kemisk reaktion i vattnet - och de oönskade ämnena i det faller ut i form av flingor som ett sediment, som enkelt kan samlas upp med filter eller en dammsugare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strålande grön lösning - lysande grönt känt för alla från barndomen. Detta billiga och prisvärda verktyg används av ägarna till mini-pooler i landet, som inte är redo att spendera stora summor för att bibehålla renheten i vattnet. Zelenka är verkligen ett effektivt medel som desinficerar vatten och nyanser det i en trevlig blågrön färg. Dessutom är preparatet säkert för hud och hår och orsakar inte allergiska reaktioner.

Bild
Bild

Den moderna kemiska industrin utvecklar och producerar många effektiva produkter i olika prisklasser, men hur bra de än är, underhållet av poolen i rätt form är inte komplett utan mekanisk rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenreningsmetoder

För att hålla vattnet i din pool rent och klart måste du rengöra det regelbundet . Och detta bör göras inte för att den grumliga vätskan har en obehaglig lukt och ser oestetisk ut. Problemet är att sådant vatten innehåller en enorm mängd patogena mikroorganismer som utgör en fara för människors hälsa.

Varje system för vattenrening innebär användning av en av tre metoder, och du måste bara välja vilket av dem som ska användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Denna typ av rengöring utförs med hjälp av hand- eller elverktyg. Användningen gör att du kan ta bort stora skräp, sand, smuts från skålens botten och väggar. Alla de minsta partiklarna som finns i vattnet och pooltanken gör att vattnet blir grumligt, dessutom är organiskt skräp en grogrund för bakterier. Mekanisk rengöring, oavsett hur noggrant den utförs, gör det dock inte möjligt att eliminera bakteriell kontaminering.

Bild
Bild

Kemisk

Den mest effektiva metoden för att bekämpa bakterier och alger är baserad på användning av kemikalier med olika åtgärdsområden. Med deras hjälp är det möjligt att eliminera eventuell bakteriell mikroflora som förökar sig snabbt under påverkan av värme, solljus och organisk vattenförorening. Detta vatten har en grönaktig färg och en obehaglig smaklös doft. För att rena vatten från mineralsediment används dessutom preparat av olika sammansättning, som hjälper till att bekämpa grumlighet som är förknippad med närvaron av olika föroreningar i det.

Instruktionen för läkemedlet bestämmer dess dosering och verkningstid.

Bild
Bild

Elektrofysisk

Elektrofysiska metoder är ett alternativ till användning av kemikalier för rengöring av poolen. För att göra detta måste du ha specialutrustning, så denna metod används för stationära pooler och inte för sommarstugor.

Ozonering - Ozon med hög koncentration släpps ut i vattnet med hjälp av apparaten, som är mycket mer aktiv i dess desinfektionsegenskaper än syre. Ozon hämmar tillväxten av bakterier och är ofarligt för människors hälsa.

Bild
Bild

Jonisering - joner av silver eller koppar riktas ut i vattnet, vilket blockerar tillväxten av mikroflora och alger. Sådan utrustning gör att man inte alls kan använda kemikalier för vattenbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ultraljud - en speciell hårdvaruinstallation som skapar högfrekventa ljudvågor som kan förstöra de yttre skalen av bakterier av alla slag, förhindra att de reproduceras och existerar.

Bild
Bild

Ultraviolett - den här enheten skapar en ljusstråle av ett visst spektrum, vars strålning har en skadlig effekt på mikroorganismer, vilket undertrycker deras tillväxt och vitalitet.

Bild
Bild

Saltelektrolys - läkemedlets verkan är baserad på dess förmåga att omvandla bordsaltjoner till ett reagens innehållande klor. Vidare kommer klorkomponenterna in i desinfektionsarbetet, som förstör patogena mikroorganismer och desinficerar vattnet.

Bild
Bild

Förutom att det är noggrant desinficerat måste vattnet kontrolleras med avseende på surhet. För normalt och rent poolvatten bör pH -värdet i vattnet vara neutralt . Sådana mätningar måste göras regelbundet, och en förskjutning av syra-basbalansen i en eller annan riktning kommer att signalera att poolen är smutsig och omedelbart behöver rengöras.

Bild
Bild

Rengöring av poolskålen

Poolstädning utförs i en specifik sekvens

  1. Stort skräp avlägsnas från vattenytan - för att göra detta måste du använda ett nät med ett långt handtag.
  2. Poolvattnet dräneras, filtreringssystemet är avstängt … Det är inte nödvändigt att torka botten och väggarna - det är mycket lättare att tvätta dem efter att ha tappat vattnet när de fortfarande är våta.
  3. Filter bör inspekteras, rengöras och säkerställas att de fungerar som de ska . Om det behövs repareras eller repareras enheten.
  4. Diagnostik av poolskålens tillstånd - bestämma graden av föroreningar, behovet av rengöring från kalk. Denna förundersökning låter dig välja de kemikalier som behövs för jobbet.
  5. Därefter rengörs poolskålen från smuts och mineralfyndigheter med syrahaltiga produkter . Arbetet utförs manuellt med penslar eller med hjälp av elektriska apparater. Botten rengörs med en speciell roterande maskin med kemikalier.
  6. Resterna av smutsigt vatten tas bort med en vattenpump , och skölj sedan pooltanken med en neutraliserande lösning.
  7. Nästa steg är att utföra behandling av väggar och botten med medel som förhindrar tillväxt av alger och avlagring av skala .
  8. Sedan rengör och polerar de produkterna i rostfritt stål - det här är trappor, räcken . Dessa föremål behandlas med lätt sura föreningar och poleras sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana procedurer är obligatoriska för rengöring av alla stationära pooler . Beroende på deras storlek kan arbetet ta flera timmar och ibland till och med dagar. Det är lite lättare att rengöra en hemmabrukad pool, även om den här processen tar dig flera timmar. När du tömmer vatten från skålen är det viktigt att vara uppmärksam på filtersystemet - det måste också rengöras och sköljas.

Annars är sekvensen av arbetsfaserna densamma som för rengöring av en stor pool.

Rekommenderad: