Installation Av Utrustning För Poolen: Gör-det-själv-kopplingsschema, Hur Man Utför Arbetet Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Utrustning För Poolen: Gör-det-själv-kopplingsschema, Hur Man Utför Arbetet Korrekt?

Video: Installation Av Utrustning För Poolen: Gör-det-själv-kopplingsschema, Hur Man Utför Arbetet Korrekt?
Video: Montera pool - Del 1 2024, Maj
Installation Av Utrustning För Poolen: Gör-det-själv-kopplingsschema, Hur Man Utför Arbetet Korrekt?
Installation Av Utrustning För Poolen: Gör-det-själv-kopplingsschema, Hur Man Utför Arbetet Korrekt?
Anonim

En modern pool är inte bara en stor skål med vatten, utan ett helt komplex av specialutrustning för att tillföra, cirkulera, värma och rena vätska. Ytterligare utrustning krävs också, såsom belysning eller dammskydd. Komfort och säkerhet garanteras av speciella rutschkanor, trappor, gummibeläggning. Beroende på konstruktionen kan installationen av en del av utrustningen för poolen göras med egna händer, det viktigaste är att upprätta ett kopplingsschema, utföra arbetet korrekt och välja material och installationer.

Bild
Bild

Vi väljer utrustning

En komplett lista över utrustning, liksom dess tekniska indikatorer, effekt eller typer av modeller beror på de individuella installationsförhållandena, själva konstruktionstypen - oavsett om det är en utomhuspool eller inomhus. Men för korrekt och bekvämt arrangemang av en modern pool är sådan utrustning absolut nödvändig.

  1. Konstruktion eller vattenskål . Ett billigt alternativ för utomhusplacering är en skål av polypropen, en pool av kompositmaterial eller plast. Dyrare, men pålitlig och hållbar betongkonstruktion, färdig med kakel. I lokalerna rekommenderas att endast utrusta betong- eller stenpooler, eftersom en plastpool kommer att orsaka betydande skador på huset vid en oavsiktlig läcka.
  2. Enheter för uppsamling och cirkulation av vatten . Vätskan pumpas in i skålen med speciella pumpar; installationer kommer också att krävas för tömning, pumpning av vatten när den byts ut. Enheternas effekt väljs inte bara beroende på storleken på den framtida poolen, utan också beroende på den förväntade användningsfrekvensen, vattentrycket i rörledningssystemet.
  3. Rengörings- och förberedande utrustning . I alla moderna pooler är speciell filtreringsutrustning installerad - särskilt i gatukonstruktioner, där vatten inte tillförs från en central rörledning, utan från en brunn. Detta säkerställer vila, förhindrar blockeringar och förlänger livslängden för annan stödutrustning - värmeenheter, pumpar.
  4. Flytande värmeenheter … De kommer att krävas främst för inomhuspooler - utomhus på sommaren värms vattnet upp av solens strålar. Det är möjligt att skapa ett uppvärmningssystem för endast en del av vattenmängden, när du zoner pooltjockleken, till exempel separerar en del med ett grunt djup för barn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas också att använda ytterligare utrustning för desinfektion och rengöring av poolen.

Djupare vattenrening kommer att tillhandahållas av ozoniseringskomplex och kemiska medel, och ett presenningshölje som är fixerat på en automatisk ram skyddar från gatustoft och löv. Det är bekvämt att ta bort smuts från poolens väggar utan att behöva tömma vattnet med en speciell dammsugare.

Trappor och rutschbanor väljs efter behov och enligt ägarens preferenser är det absolut nödvändigt att du bara köper en gummibeläggning eller använder kakel med en speciell yta när du närmar dig vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsschema

Installationsdiagrammet över utrustning för poolen upprättas i planeringsstadiet och markerar territoriet. Utrustningens element måste installeras i en viss ordning - en del av utrustningen och kommunikationen läggs före installationen av en armerad betong- eller plastvattenskål. Ett detaljerat anslutningsschema beror på poolens designfunktioner, installationsförhållanden, men det finns obligatoriska regler för dess förberedelse.

  • Layout av rörledningselement … Elementen i rörledningssystemet (vattenförsörjning och utsläpp) läggs innan betongen hälls. Särskilda nischer eller rännor grävs ut och utrustas under rören, som efter installationen av kommunikation hälls med en speciell lösning av cement med mjukningsmedel. Ledningssystemet förs ut till ett separat tekniskt rum.
  • Installation av utrustning i ett teknisk bruksrum . Sådana bruksrum kallas ofta pumprum, men förutom vattenförsörjningsenheter installeras också desinfektion, filtreringsutrustning, vattenvärmeanordningar, utrustning för rutschkanor, vattenattraktioner, fontäner här.
  • Elinstallationsarbete . Efter installation av utrustningen och installation av kommunikation är det nödvändigt att ansluta den till det elektriska nätverket, det är viktigt att alla möjliga delar är jordade. All utrustning måste anslutas via separata effektbrytare - du måste lägga sin egen kabel för varje enhet, planera placeringen av skärmen för all utrustning.
  • Driftsättning, test av mekanismer . Vid första starten testas och kontrolleras både elektrisk utrustning och element i kommunikationssystemet för eventuella läckor, blockeringar. Pump- och filtreringsutrustningens funktion kontrolleras, deras parametrar regleras och justeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du utformar installationsschemat är det nödvändigt att planera utrymmet för parapet runt poolskålens omkrets, dess bredd bör vara minst 0,5 m, och det är lämpligt att täcka ytan med gummimattor. Om det är planerat att bygga trappor eller glidbanor i en betongskål, i byggstadiet måste fästelement tillhandahållas och installeras på lämpliga platser.

Tekniska krav

Särskilda tekniska krav ställs inte bara på själva strukturen utan också på installationsrummet, tvättstugan. I det tekniska rummet är det nödvändigt att tillhandahålla ett nödvattenavloppssystem - en grop med en nedsänkbar pump, vars golvlutning kommer att vara från 1-2% . Rummet med poolen måste vara utrustat med ventilation och värmas upp. Den rekommenderade temperaturen är från +5 till +35 grader, luftfuktigheten är 60-65%. Kabeltvärsnitt för enheter och utrustning - från 2x0, 75 mm. En avstängningsventil och ett avgasgrenrör måste finnas i slutet av vattentillförselledningen.

Rekommenderad: