Iberis (70 Foton): Vintergröna Och årliga Iberiska, Plantering Och Vård, Bitter, "Gibraltar Candytaft" Och "Pink Dream". Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Iberis (70 Foton): Vintergröna Och årliga Iberiska, Plantering Och Vård, Bitter, "Gibraltar Candytaft" Och "Pink Dream". Hur Man Samlar Frön?

Video: Iberis (70 Foton): Vintergröna Och årliga Iberiska, Plantering Och Vård, Bitter,
Video: കയ്പക്ക മസാല | Bitter Gourd massala| pavakka masala recipe malayalam 2024, Maj
Iberis (70 Foton): Vintergröna Och årliga Iberiska, Plantering Och Vård, Bitter, "Gibraltar Candytaft" Och "Pink Dream". Hur Man Samlar Frön?
Iberis (70 Foton): Vintergröna Och årliga Iberiska, Plantering Och Vård, Bitter, "Gibraltar Candytaft" Och "Pink Dream". Hur Man Samlar Frön?
Anonim

Iberis är en växt som kommer från korsblommiga familjen. Den har små och känsliga blommor med en behaglig doft. Iberis används ofta i både blomster- och landskapsdesign. Kulturen är opretentiös och kravlös i vårdfrågor, den tål temperaturförändringar utan problem. Även en oerfaren blomsterhandlare kan odla Iberis på egen hand.

Bild
Bild

Beskrivning

Iberis är en växt som förlitar sig på en rot i sin tillväxt på ett stavliknande sätt. Av denna anledning kan omplantering vara problematisk. Kulturskott beror till stor del på den specifika arten. De kan vara både upprätt och krypande. Lövverket är enkelt i struktur. Bladbladen är små i storlek, kännetecknas av en mörkgrön färg. En liknande buske är effektivt dekorerad med blomställningar som har en intressant paraplyform . De samlas in från ett stort antal miniatyrblommor, vars diameter sällan överstiger 1 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Iberis färg är alltid solid och frodig. Bakom ett stort antal rika blomställningar är lövverk inte alltid lätt att se . Blommornas färg beror på den specifika sorten av dvärgbusken. Det finns snövit, lila, rosa, lila och röda nyanser. Blomställningarna är doftande, vilket ger trädgårdstomten en unik friskhet av luft och en speciell, inbjudande doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Iberis har en mycket intressant blomning . Denna växt blommar på våren i maj eller i augusti, blommar vanligtvis så lyxigt och varierat som möjligt, men tyvärr inte för länge - bara cirka 8 veckor. Blomställningarna producerar frukter som presenteras i form av en oval eller rund dubbelsidig pod. Om fröna torkas kan deras spiring kvarstå i 4 långa år. Många trädgårdsmästare föredrar att odla flerårig Iberis från frön. De planteras helt enkelt i väl förberedda växthus, varefter de omsorgsfullt omhändertas enligt alla regler. Det kan finnas så många blommor att de kommer att dölja allt lövverk bakom dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många vanliga typer och sorter av Iberis. Olika representanter för denna familj har sina egna särdrag och yttre egenskaper . Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild

Bitter (Iberis amara)

Ett sådant ettårigt husdjur kan nå en höjd av 0,3 m. Skott avviker från rotkragen, på vars yta du kan märka en karakteristisk pubescens. Vanligtvis är bladbladen omvänt lansettformade. Bladen är ordnade omväxlande och har en tandad kant. Blommornas diameter varierar vanligtvis från 1,5 till 2 cm. Färgen varierar. De kan vara vita eller något lila. Blommor är en del av racemosblomställningar som kännetecknas av en kolonnstruktur. Odling av denna art började på 1500 -talet.

Bild
Bild

Flera välkända sorter av bitter Iberis visade sig vara de mest populära och efterfrågade

" Tom Tumb ". I höjd varierar representanter för denna sort från 12 till 15 cm. Växternas blommor kännetecknas av en enkel men attraktiv snövit färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hyacintenblutige Riesen ". Indikatorer på höjden på den angivna busken är oftast 0, 36 m. Blommor kännetecknas av en delikat lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weiss Riesen . Höjden på dessa buskar överstiger sällan 0,3 m. Blommorna är vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hyacint ". Underbar årskurs. Blommorna liknar hyacinter mycket. Stammarna växer upp till 20-25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paraply

Spektakulär årlig. Dess höjdparameter kan nå 0,4 m. Skotten är grenade, har en slät struktur och växer nakna. Bladen växer också omväxlande och är lansettformade. Blommorna utstrålar en mycket behaglig, diskret doft. De kan målas i en mängd olika färger - från lila till vita. Blommor ingår i en kombination av blomställningar som är naturligt corymbose . Från sådd till början av blomningen tar det vanligtvis inte mer än 8-10 veckor. Själva blomningen tar i de flesta fall 8 veckor.

Bild
Bild

Det finns flera av de mest populära och vanliga sorterna av paraplyblommor. Nedan följer några av dem.

Fairy Mixtche . Den namngivna busken kan bli upp till 20-25 cm i höjd. Det presenteras vanligtvis som en fröblandning med en mängd olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rött utslag . Medelhöjden på dessa buskar är 0,3 m. Blommorna känns lätt igen på sin attraktiva karmineröda färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Konfetti ". Solälskande sort. Växter når en höjd av 35 cm. De är ettåriga. Lätt att odla, men väldigt färgglad och vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa dröm ". En mycket aromatisk sort, den kännetecknas av otroligt vackra blommor med en delikat rosa färg. Med sådana växter kan trädgården gnista med nya färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintergröna

Den nuvarande typen av Iberis, som föredras av många trädgårdsmästare. Sådana representanter för kulturen är halvdvärg fleråriga växter. Deras vanliga höjd varierar från 0,3 till 0,4 m. Bladbladen kännetecknas av en avlång konfiguration, deras längd är vanligtvis 7 cm . Lövverkets kanter är holistiska, ytan stoltserar med glans. Färgen är mörkgrön. Blomställningar av vintergröna växter har formen av ett paraply. Deras medeldiameter är 5 cm. Blommorna är snövit i färgen och deras diameter är cirka 15 mm. Växten i fråga blommar underbart i 20 dagar. I vissa situationer, under de senaste sommardagarna, kan du bevittna omblomning.

Bild
Bild

De mest kända och populära sorterna av vintergröna Iberis är alternativen som anges nedan

Dana . Låga buskar, vars tillväxt sällan överstiger 15 cm. De utmärks av riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snöflinga . En mycket spektakulär, vacker växt. Växer sällan upp till 40 cm i höjd. Det är känt för sin överraskande ljusa och frodiga blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snöflinga ". Flerårig buske. Den har snövita blommor med en diameter på 1,5 cm. Den växer bra i dränerad, befruktad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Whiteout ". En vacker flerårig med en höjd av 15-20 cm. Perfekt anpassad både i blomning och i tillväxt. Han behöver inte nypor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gibraltar

Iberis av denna sort anses vara semi-vintergröna. På hans buske finns ett stort antal små och känsliga blommor som har en vacker rosa färg. Buskarnas medeldiameter når 0,4 m och deras genomsnittliga höjd är 0,25 m.

" Gibraltar " tappar inte sin dekorativa effekt under hela säsongen. Det är en vinterhård sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära och ofta förekommande sorten anses vara kallad " Gibraltar Candytaft " … På hans buske lockar blommor med en vacker lila färg uppmärksamhet. Gradvis ändrar de sina färger till snövit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och sorten är också populär " Alexandrit " … Det representeras av lågväxande växter som växer på kort tid. Blomställningarna är lila-vita. Busken är mycket grenad, elegant utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre känd " Kameleont ", byter färg från lila till delikat vitt. Det är ett flerårigt markskydd med doftande blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krim

Höjdparametern för buskarna som tillhör Krim-arten kan bara vara från 5 till 10 cm. Dessa är inte de högsta växterna med gröngrå bladblad. De senare kännetecknas av karakteristisk pubescens på den övre delen. Knopparna av sorten är lila i färgen, och de redan öppnade blommorna är vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klippig

Fin utsikt över Iberis. Höjden på dessa vintergröna representanter för familjen kan vara från 10 till 15 cm. Det är tillåtet att bilda täta klumpar med en snygg rundad form. När en sådan växt är i blomningsstadiet bildas en intressant effekt att den är något dammad av snö. Alla dessa växter har ett attraktivt utseende och utstrålar en behaglig doft . Sådana gröna husdjur kan vara en spektakulär dekoration för en trädgårdstomt eller ett närområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärt är gränsen "Sweet Candy", vars blommor är antingen vita eller djuplila. En underbar växt som kan planteras i öppen mark från mitten av maj.

Växer från frön

Iberis kan odlas från frön som planterats i tid i en lämplig och beredd jord i förväg. Sådd utförs vanligtvis under andra halvan av april, då risken för frost minimeras. Den bästa lufttemperaturen kommer att vara + 10 … 15 grader Celsius . Men vi får inte glömma den möjliga överhettningen av jorden. Om den ännu inte är helt uppvärmd rekommenderas det att vänta lite med plantering åtminstone till slutet av månaden. För att uppnå konstant blomning måste fröna planteras med en paus på 2-3 veckor.

Bild
Bild

För efterföljande plantering är det lämpligt att välja en plats där det finns lerig eller stenig jord. Platsen ska vara upplyst under tillräckligt lång tid av solens strålar. Vi får inte glömma bort jorddränering - överskott av fukt utgör den största faran för blommorötter. Under sådana förhållanden kommer växten inte att leva länge, eftersom den oundvikligen kommer att börja ruttna.

Tänk på vad som bör vara sekvensen av åtgärder för att plantera frön i marken

  • Först måste du noggrant gräva hål, vars djup inte är mer än 10 cm. Ett avstånd på 12-15 cm bör lämnas mellan dem - det kommer att vara tillräckligt. Den sista punkten bör inte försummas, eftersom den är mycket viktig - på bördig mark kan växten i fråga växa för mycket.
  • Därefter måste du fördela fröna och strö lite jord på dem. Växter ska inte planteras för djupt. Om det behövs måste jorden fuktas något. Olika sorter av iberiska (det andra namnet på Iberis) rekommenderas att placeras på ett märkbart avstånd från varandra. Annars finns det risk för överpollinering.
  • Sedan är det bara att vänta tills de första groddarna kläcks. De kommer att behöva tunnas ut så noggrant och noggrant som möjligt. Avståndet mellan enskilda buskar bör vara cirka 20-25 cm.
Bild
Bild

För att säkerställa optimal fuktinnehåll i substratet är det lämpligt att täcka behållaren ovanpå med en glasbit. Behållaren måste sedan flyttas till en varm plats, väl upplyst av solen. Du behöver måttlig vattning och bara om det är absolut nödvändigt. Det är absolut nödvändigt att använda en spruta. En plockning när man odlar för plantor behövs inte.

Om temperaturindikatorn är från +18 till +20 grader kan groddar förväntas efter 7-10 dagar . Om temperaturen är cirka +15 grader, tar det cirka 14-20 dagar. Du kan odla en kultur från frön på ett annat sätt - genom att förbereda plantor. Det är bättre att avsätta sådant arbete i början av våren. Det är nödvändigt att förbereda lös jord. Fröna bör nedsänkas i det till ett djup av 1 mm. Ovanpå behöver du sandfyllning - skiktet ska vara litet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Så snart plantorna rotar ordentligt kan du börja plantera dem i marken på platsen. Detta bör göras först efter att alla frost har passerat. Det är nödvändigt att välja en plats med god tillgång till solljus, stenig mark. Plantmaterial måste planteras enligt vissa regler.

  • Plantor måste försiktigt avlägsnas från den ursprungliga behållaren för ytterligare plantering i en rabatt eller trädgårdsbädd. Proceduren bör utföras så noggrant som möjligt - rötterna får inte skadas i alla fall. Plantor måste avlägsnas tillsammans med jordklumpen.
  • Buskarna planteras i jorden och lämnar ett avstånd på 12-15 cm.
  • Jorden måste tampas ordentligt och groddarna måste vattnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan plantera flera olika sorter samtidigt, men lämna tillräckligt avstånd mellan dem.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Iberis kan inte lämnas utan ordentlig vård. Låt oss ta en titt på hur du behöver sköta om den här växten. Vattning av denna växt krävs endast om det är torrt väder på gården . Vattningen måste vara måttlig. Håll jorden lös. Det är inte nödvändigt att mata Iberis, men om du lägger till komplexa gödningsmedel i jorden ett par gånger, kommer blomningen bara att bli rikligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta bort vissnade blommor i tid. Och det är också nödvändigt att klippa stjälkarna en tredjedel av längden efter blomningstiden. Detta görs så att plantans övervuxna buskar ser snyggare, välskötta och estetiskt tilltalande ut. Om du växer flerårig Iberis, då om 5 år behöver den rätt sittplats . Detta beror på det faktum att med åldern blir blommorna i kulturen i fråga mindre, förlorar sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Efterblommande period

Efter blomningsstadiet behöver Iberis särskild vård som inte kan försummas. Låt oss titta närmare på vad och hur man gör det.

Bild
Bild

Frösamling

Så att blomsterplanteringar inte förlorar sitt attraktiva utseende, efter blomningen är det nödvändigt att trimma stjälkarna. Det är nödvändigt att ta bort högst 1/3 av deras längd. De baljor som visas på blommans plats kan skördas som frö för att få frön.

Bild
Bild

Vintrar

Trots att Iberis är frosthärdig / vinterhård, och vintertiden inte är så farlig för den, rekommenderar trädgårdsmästare fortfarande att förbereda den för den kalla årstiden om blommorna planteras i tempererade eller hårda klimat. Om växten blommar i södra klimat bör en liten mängd kompost läggas till marken runt den under det senaste höst decenniet . Men här är det viktigt att inte överdriva det, annars kommer buskarna att växa för mycket i framtiden.

Bild
Bild

Om Iberis växer i en region med hårda men snölösa vintrar måste blommorna täckas med grangrenar, torkat penselträ, löv. Höpulver är också bra.

Reproduktionsmetoder

Fleråriga växter kan förökas genom sticklingar. Under de sista dagarna av vårsäsongen eller i början av sommaren (helst när blomningen är över) klipps unga grenar från vuxna växter i en liten vinkel med en vass kniv . Det räcker med en längd på 10 cm. Ett par kvistar sätts in i den förberedda behållaren med substratet. Därefter måste de vattnas och täckas med polyeten. Växter placeras på en ganska upplyst fönsterbräda. Men solens direkta strålar ska inte falla på landningarna.

Bild
Bild

Ibland bör polyeten tas bort för att ventilera blommorna. Spirade och rotade sticklingar bör planteras på hösten. Innan planteringen är det lämpligt att behandla jorden med svampdödande läkemedel.

Du kan föröka växten genom att dela den. Den optimala tiden för detta är maj. Denna metod kan inte kallas den bästa på grund av det raka och långsträckta rotsystemet. Det är nödvändigt att ta en flerårig buske, mycket noggrant grävd ur marken. Det är viktigt att inte skada rötterna. Vidare måste den vara lika snyggt uppdelad i flera delar. Var och en av buskarna ska ha bra rötter. De tidigare separerade delarna blötläggs i en komposition som stimulerar växttillväxt, bokstavligen i flera timmar. Då måste du gräva hål med ett avstånd mellan dem, som när det gäller plantor. Buskarna planteras i beredd, lös jord. Det enklaste sättet att reproducera Iberis är med frö . Frön kan köpas i en specialiserad trädgårdsbutik, och sedan kan du samla dem själv på din egen trädgårdstomt - varje trädgårdsmästare väljer själv vad som är bekvämare att göra.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Stilig Iberis, tillsammans med många andra kulturer, kan drabbas av olika sjukdomar. Farliga skadedjur, som kan orsaka betydande skador på växtens hälsa, sparades inte . Trädgårdsmästarens uppgift är att identifiera problem som har uppstått i tid och hantera dem korrekt. Annars kan gröna husdjur dö eller infektera andra planteringar i sin miljö.

Bild
Bild

Mealybugs, kållöss eller jordgubbsloppor kan orsaka allvarliga skador på Iberis. Så en loppa lämnar märkbara runda hål på bladplattorna av växter. Du kan bli av med denna parasit genom att fukta marken runt busken. Kållöss kan neutraliseras genom att behandla kulturen med sammansättningen av kaliumtvål i flytande form (baserat på 400 g per 10 liter vatten). Om inte alla bladlöss förstördes efter den första sprutningen, kan behandlingen utföras igen, men bara efter en vecka.

Bild
Bild

Mealybugs kan allvarligt skada Iberis. För att bli av med dem, det är nödvändigt att spraya växten med föreningar som "Aktar", "Fitoverm" eller "Mospilan " … Förvänta dig inte att bli av med dessa parasiter på en gång. Efter en eller två veckor måste du upprepa den beskrivna behandlingen. Iberis har ett sårbart rotsystem, varför det är mottagligt för farliga svampsjukdomar. För att inte möta sådana sjukdomar bör busken vattnas med en fungicid före plantering. Om röta fortfarande påverkar rhizomerna måste den sjuka växten förstöras så snart som möjligt . Marken under den måste desinficeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare som odlar Iberis på sina tomter bör alltid hålla växternas skick under kontroll. Vid de första "tipsen" om eventuella sjukdomar / skadedjur måste du omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att behandla dem. Men Iberis kan inte kallas för plågsam växt. Det viktigaste är att odla den i förhållanden som är lämpliga för det, och ge ordentlig vård.

Användbara tips

Om du planerar att dekorera trädgården med Iberis, det är värt att beväpna dig med några rekommendationer.

  • För att växa i ett inhemskt klimat rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att välja fleråriga sorter. De överlever lätt vintern och ser smarta ut i flera år.
  • Man bör komma ihåg att inte alla sorter av Iberis utstrålar en behaglig och lockande doft. Vissa kulturer kan inte skryta med sådana egenskaper.
  • Iberian är en underbar granne för andra lågväxande blommor i samma rabatt.
  • Iberis kan användas för att göra vackra buketter. Dessa blommor finns ofta i brudens bukett.
  • Glöm inte att ta bort vissnade blommor om du vill att Iberis ska växa frodigt och friskt.
  • Fin sand som används för plantor kan endast användas efter noggrann tvätt.
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Iberis är en bra dekoration och tillägg till landskapsdesign. Växten är vacker och lockar mycket uppmärksamhet. Det ser intressant ut både som singel och grupplandning. Iberis används ofta av designers för att rama in rabatter eller skapa charmiga alpina rutschbanor. Denna blomma ser särskilt vacker och elegant ut i sällskap med dvärgkrypande grödor. För absolut alla trädgårdstomter är ett annat säkert alternativ lämpligt - en kombination av miniatyr Iberis -blommor och stora blomställningar av ringblommor, klockor eller gazanior.

Bild
Bild

En ovanlig och vackert övervägd blomma ser ut om du planterar den på en stenig sluttning i en gruppplantering. Detta är ett spektakulärt alternativ till de klassiska alpina rutschbanorna. Sådana dekorationer kommer att förvandla trädgården, göra den fräschare, mer gästvänlig och fredlig.

Bild
Bild

Färgen på Iberis kronblad är mild, lugn, pastell. Av denna anledning kan den angivna växten säkert kombineras med blommor av nästan vilken färg som helst - alla kommer att vara i harmoni med de nämnda neutrala färgerna.

Rekommenderad: