Tiarella (29 Bilder): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård. Hjärtlig Tarella, Angel Wings And Verry, Spring Symphony And Appalachian Trail, Heronswood Dimma Och Happy Trai

Innehållsförteckning:

Video: Tiarella (29 Bilder): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård. Hjärtlig Tarella, Angel Wings And Verry, Spring Symphony And Appalachian Trail, Heronswood Dimma Och Happy Trai

Video: Tiarella (29 Bilder): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård. Hjärtlig Tarella, Angel Wings And Verry, Spring Symphony And Appalachian Trail, Heronswood Dimma Och Happy Trai
Video: The Appalachian Trail - A Journey of the Soul 2024, Maj
Tiarella (29 Bilder): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård. Hjärtlig Tarella, Angel Wings And Verry, Spring Symphony And Appalachian Trail, Heronswood Dimma Och Happy Trai
Tiarella (29 Bilder): Namn På Sorter Och Arter, Plantering Och Vård. Hjärtlig Tarella, Angel Wings And Verry, Spring Symphony And Appalachian Trail, Heronswood Dimma Och Happy Trai
Anonim

Tiarella är en växt som dekorerar trädgårdstomter med spetsar . Annars kallas det "tiarka". I naturlig natur finns den i kallt tempererat klimat, älskar skugga, därför är den idealisk för skuggiga områden i landskapet. Frånvaron av solen hindrar inte växten från att få bra färg, ta form i härlig grönska.

Ett annat plus är vinterhårdhet . Växten kan odlas säkert i alla klimat, den behöver minimal vård. Även en nybörjare trädgårdsmästare kan plantera och odla tiarella. Det räcker med att följa enkla regler för att uppnå en framgångsrik utveckling av ett vackert marktäcke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

Tiarella beskrivs som en flerårig ört. Blommans höjd kan variera från 10 till 80 cm. Rhizomen är inte särskilt stark, men den växer i en extraordinär takt. Andra yttre egenskaper:

  • komplex eller enkel plåttyp;
  • färgen på bladen är mörkgrön, i mitten är de lila eller ljusgröna med en rosa mitten;
  • bladlängd upp till 15 cm, upp till 10 cm bred;
  • en två centimeter petiole fäster bladet på stammen;
  • en blomma av en rörformig eller en konform;
  • färgen på blommorna är snövit eller blekrosa;
  • blommar sent på våren - försommaren i drygt en månad;
  • vid blomningsstadiet bildas frön.

Tiarellans höga dekorativitet kvarstår under hela säsongen, även efter blomningen, varför det är så efterfrågat av trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

En mängd olika typer och sorter av tiarella, inklusive hybrid, låter dig välja en växt för varje smak.

Hjärtat

Flerårig marktäckare, höjden överstiger inte 30 cm. Den har löv av öppet slag, mörk i färgen, det finns sorter med en spektakulär färg på lövverk, vener, kant. Blomningen är krämig, ytlig, blomställningarna är tätt formade vertikalt. Vintrar bra, växer snabbt. På kort tid kan den täcka ett stort område med en frodig matta.

Bland de populära sorterna av kärnvirke utmärks följande

  • Rosa skyrocket - flerårig sort, höjd ca 30 cm, blommor som en kon eller raket, blekad rosa blomma. Lövverket är stort, liknar lönn, med en mittenlila nyans.
  • Vårsymfoni - sorten föddes i Nordamerika, blommar extremt kraftigt, blomställningarna är ljusa, rosa, som sultaner.
  • Jeepers creepers - en spektakulär sort, har löv av en genombruten typ av en delikat grön nyans, i slutet av säsongen blir de lila.
  • Heronswood dimma - avser hybrider, lövverket är ljusgrönt med en touch av rosa eller vitt, dekorerat med en spektakulär brunaktig prydnad. en av få sorter som kräver värme.
  • Socker och kryddor - en sort med lövverk av stor typ, tandad längs kanten, vener med mörklila ton, bakgrunden är grön. Blomningen är ljusrosa.
  • Sylvan spets - underdimensionell representant för arten - högst 20 cm, buskens bredd kan nå en halv meter. Bladen är ljusgröna, mörka i mitten. Blommorna är vita.
  • Järnfjäril - dess blad är dissekerade typ med ett lila centrum. Konblommande, ljusrosa.
  • Lyckliga spår - den maximala grödhöjden är 15 cm, tillväxtbredden är 1 meter. En vacker sort med gröna blad, i mitten har de en nyans av mörk violett, blomman är snövit.
  • änglavingar - växthöjd upp till 25 cm, snidade löv, vinrött i mitten, rikt grönt i kanterna. Blommorna är fluffiga, små, stjärnformade, rosa.
  • Oregon Trail - bladet är stort, med en vacker brun prydnad.
  • " Stillahavskorset " - bladliknande blad med ljusa saftiga gröna, ett mönster av bruna toner i hela bladet.
  • " Silverado " - en liten växt med stort lövverk, dekorerad med mönster. Blommorna är snövit eller rosa.
  • " Crowe phaser " - höjd upp till 25 cm, bladplattan är grov, rik gröna, täckt med en touch av lila. Blomningen är rosa.
  • " Mystic Myst " - maxhöjd 15 cm, bladen växlar gradvis färg från rosa till grönt med ett rödaktigt lutningsmönster. Blomningen är vit.
  • " Ninya " - växt upp till 30 cm hög, ljusgrönt lövverk, dissekerad typ med rödaktiga ådror. Blomningen är ljusrosa.
  • Hybrid Tiarella Appalachian Trail - en lågväxande växt, vars maximala höjd är 10 cm, växer upp till 90 cm i bredd. Det gröna lövverket har ett mörkt centrum med ett mönster av bruna toner, blomningen är snövit, fluffig. Perfekt för markskydd, ampel tillväxt. Det är opretentiöst i vården, det är tillräckligt att krama och vattna det, du kan mata det regelbundet. Växer bra i halvskugga eller i solen.
  • " Verry " - höjden på denna fleråriga växt är upp till 30 cm, det finns inga skott på sidorna, tillväxten är inte för snabb jämfört med andra typer av tiarella. Det är en kompakt buske med en vacker vit eller ljusrosa blomma. Den blommar nästan hela sommaren, har en hög dekorativ effekt på grund av dess spektakulära lövverk. Bladplattorna har en rik grön färg och en kontrasterande prydnad i mitten. Tål inte frost för bra, kräver skydd.
  • Timbuktu - örtartad flerårig cirka 30 cm hög, liknar en tät rosett i form. Stora löv är ljusa, gröna med ett vackert öppet, vinrött i mitten, vener med en lila ton. Blomningen är ljusrosa, blomställningarna är fluffiga paniklar. På längden kan peduncle nå en meter. Det växer mycket snabbt och kräver stora ytor, det ser bäst ut att växa i skuggan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av tiarella

  • Multileaf - inte frostbeständig, kräver skydd för vintern; blomman är vacker, ljusrosa. Buskens höjd kan nå en halv meter.
  • Tre blad - underdimensionerad typ. Lövverket är utsökt, snidat, färgen är mörkgrön. Den växer i hög takt om vården håller hög kvalitet. Blomningen är ljusrosa med fluffighet, blomställningarna är formade som en kon. Den tolererar vintern bra, är inte nyfiken på att lämna.
  • Enbladig . Höjden på denna växt är cirka 45 cm. Den växer bra under alla förhållanden, eftersom den växer i naturlig natur är den vild. Frostbeständigheten hos denna tiarella är hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Du kan köpa plantor i alla specialaffärer. Efter det måste du hitta en plats i trädgården för att plantera tiarella utomhus. Bättre de flesta sorterna växer i halvskugga och skugga, men det finns också ljusälskande sorter, detta bör beaktas när du väljer en plats för dem. Dessa inkluderar brokiga exemplar. Direkt solljus kommer dock inte att vara användbart för dem. Thiarella används som marktäckare. Den optimala landningsplatsen är nära buskar och träd. Denna växt ser bra ut i form av klippträdgårdar, rockeries, mixborders.

När det gäller markvalet är noggrannheten hos "tiarka" i denna fråga mycket låg. Den optimala typen av jord är lös, lätt sur eller neutral, näringsrik, välhållande vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsalgoritm:

  • groparna är ganska djupa;
  • kompost, organiskt material läggs i dem;
  • sedan placeras växten, rotsystemet korrigeras;
  • hålet är täckt med jord, tappat;
  • under graveringsperioden behöver kulturen skuggning, fuktning, ogräs och lossning.

Efter den första fuktningen ska jorden vara mulch för att hålla fukt i jorden så länge som möjligt . Du kan använda sågspån, spån, humus, torrt lövverk. Tiarella ser bra ut i ett företag med barrträd, ormbunkar, heuchera, boxwood, buskar av olika slag. Denna växt planteras bredvid berberis, spannmål. Du kan inte bara fylla tomrummen på platsen med tiarella, utan också dekorera trädgårdsvägar, kantsten med den, skapa cirklar av typ nära stjälk, rabatter i sällskap med andra växter. Denna typ är också lämplig för design av reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

För att tiarella ska glädja ögat med ett vackert utseende och utvecklas väl måste du känna till några regler för att ta hand om det.

Matningsregler:

  • utfodring är nödvändig i början av säsongen och i slutet av blomningen; för detta används mineralgödselmedel;
  • det är bäst att mata växten omedelbart efter fuktning genom att kombinera kompositionen med vatten;
  • organiska föreningar har stor effekt på tillväxt och blomning: gödsel, torrt gräs, fågelspillning;
  • före blomning bör thiarella matas med kvävehaltiga komplex.

Nästan alla sorter tolererar torka bra, men detta påverkar kulturens yttre egenskaper negativt, så regelbunden och riklig vattning krävs. Tack vare honom ser lövverket ljusare ut, blomningen blir tätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots vinterhårdheten hos de flesta sorterna, det finns sorter som kräver skydd . Denna process bör börja sent på hösten. Runt november skärs thiarella nästan till basen och täcks sedan med ett lager torv, torrt lövverk. Ungdomar täcks av en bättre kvalitet med ett tätare material. När risken för frost försvinner kan skyddet tas bort.

Transplantationen bör göras vart fjärde år . Under denna period växer växten ganska starkt. Underifrån blir växten naken, så dess dekorativa effekt minskar. I denna form tolererar busken inte frost bra. Växten ska grävas upp och delas. Dess delar planteras i områden som är gynnsamma för odling. Dessutom bör ytterligare vårdåtgärder vidtas. För att inte minska dekorativiteten, förstör blomställningarna när de bleknar, annars växer plantorna kaotiskt. Unga växter kräver snabb ogräs från ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Växten kan förökas på tre sätt:

  • utsäde;
  • sticklingar;
  • dela busken.

Alla är ganska enkla och har bra prestanda, men när de förökas av frön kan sortens moderegenskaper gå förlorade.

Bild
Bild

Frömetod:

  • små frön kombineras med sand;
  • Om du bor i söder kan du omedelbart så dem i riven mark i april;
  • fröna fördjupas upp till 2 cm i jorden, täckta med sand eller jord;
  • uppifrån måste du täcka allt detta med polyeten för att skapa en växthuseffekt;
  • när groddarna kläcks tas filmen bort;
  • avståndet mellan plantorna bör inte vara mindre än 5 cm;
  • groddar bör fuktas;
  • 5 centimeter skott kan transplanteras till en permanent växtplats;
  • i områden i mittfältet bildas plantor först i behållare i slutet av vintern - tidig vår;
  • redan fullt förstärkta exemplar planteras i öppen mark;
  • ovanifrån är fröna täckta med sand;
  • sedan fuktas de och täcks med film, glas;
  • växterna ventileras dagligen;
  • mogna växter med en jordklump transplanteras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att dela upp en buske är en enklare metod . Det utförs tidigt på hösten efter blomningen. För att göra detta, välj en mogen buske, gräva upp den och dela den. Växter planteras och fuktas omedelbart.

Skärande:

  • separera stjälken med en rosett från en mogen buske;
  • placeras i en behållare med en lösning som stimulerar rottillväxt;
  • sedan planterad i marken;
  • för vintern kräver busken noggrant skydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna representant för floran har god immunitet och blir sällan sjuk. Tiarella anses vara helt immun mot skadedjurattacker . Dessutom kan denna växt förtrycka ogräsgrannar och avvisa insekter. Därför krävs inte användning av kemikalier för dess bearbetning. Det enda undantaget är svaga exemplar.

Växter planterade på för dystra, mörka platser med fuktig jord, stillastående fukt kan också bli sjuka. Sådana buskar kan övervinnas av sniglar. Att bekämpa dem görs manuellt.

Om du märker att växten är försvagad, strö jorden bredvid roten med aska. Hon tenderar att skrämma bort sniglar.

Rekommenderad: