Hibiskusfrön: Hur Man Odlar En Kinesisk Ros "Angel Wings" Hemma? Växande "Angel Wings", Finesser Av Att Plantera Frön

Innehållsförteckning:

Video: Hibiskusfrön: Hur Man Odlar En Kinesisk Ros "Angel Wings" Hemma? Växande "Angel Wings", Finesser Av Att Plantera Frön

Video: Hibiskusfrön: Hur Man Odlar En Kinesisk Ros
Video: VARIETIES OF BEGONIA || BEGONIA name and species || plant collection #relaxing plant video 2024, April
Hibiskusfrön: Hur Man Odlar En Kinesisk Ros "Angel Wings" Hemma? Växande "Angel Wings", Finesser Av Att Plantera Frön
Hibiskusfrön: Hur Man Odlar En Kinesisk Ros "Angel Wings" Hemma? Växande "Angel Wings", Finesser Av Att Plantera Frön
Anonim

Hibiscus är ett släkte av växter i familjen Malvaceae, ofta kallad kinesisk ros eller egyptisk ros, även om de naturligtvis inte har något att göra med Rosaceae. Hibiskus har blivit utbredd som odlade växter på grund av dess extraordinära blommor och opretentiös odling.

Särdrag

Det viktigaste när man odlar hibiskus är att hitta en lämplig behållare och en plats där den kommer att växa. Det är bäst att undvika direkt solljus när du placerar det.

Att ta hand om denna växt är enkelt, det är också viktigt att inte låta jorden torka ut, eftersom den är invånare i de fuktiga afrikanska tropiska skogarna.

Hibiskus blommar vanligtvis tidigt på våren, blommar länge. En utvecklad växt förlorar inte sin attraktivitet även på vintern, som liknar ett litet vintergrönt träd.

Det är ganska lätt att föröka en blomma . Du kan göra detta med sticklingar - klippa grenar. Ett bra resultat ges genom att dela busken, så från en övervuxen hibiskus kan du få flera redan tillräckligt utvecklade exemplar samtidigt. Men hibiskus är också känd för ytterligare en funktion - möjligheten att ge många livskraftiga frön även när de odlas inomhus, vilket inte alls är typiskt för tropiska växter som befinner sig under sådana förhållanden.

Bild
Bild

Hur ser frön ut?

Efter att blekna bildar hibiskus rundade baljor med frön. När de mognar torkar de ut och börjar öppna sig och kastar ut fröna. Det är svårt att blanda ihop dem med fröna från andra prydnadsväxter inomhus eller i trädgården. De ser ganska massiva ut, även om fröstorleken vanligtvis inte överstiger 3 mm. Normalt är mogna frön mörkbruna, nästan svarta i färg. I form är ett frö nära formen på en cirkel något spetsigt i den nedre delen, där embryot är beläget, därför jämför vissa odlare det med hjärtats symboliska figur.

Den största svårigheten är att inte missa ögonblicket för fruktöppning . Att samla ut spillda frön är inte alls lätt. Fruktens mognad kommer att indikeras med dess färg. Skålarna förlorar gradvis sin gröna färg och blir bruna. Vissa odlare föreslår vid denna tid att täcka växten med öppna papperspåsar som kommer att fånga de fallande fröna. I detta fall kommer mognad att vara naturlig, vilket gör att du kan få mer groddande frön.

Bild
Bild

Det är också möjligt att samla baljor med ytterligare torkning och konstgjord öppning med en kniv . Fröna mognar inte samtidigt, så deras färg kommer att vara annorlunda. I det här fallet finns det en risk att några av fröna blir omogna. Denna metod utesluter dock helt oavsiktliga förluster, utbytet av plantmaterial i slutändan visar sig vara praktiskt taget detsamma som i det första fallet. De insamlade fröna måste sorteras och sorteras för hand. Detta är nödvändigt för att utesluta omogna eller skadade fall. Lösa frön kan sprida mögel och ruttna.

Professionella rekommenderar att du bara använder de största fröna för plantering, vilket verkar ganska motiverat, eftersom ett sådant material har en tillräcklig mängd näringsämnen och som regel ett friskt embryo.

Nybörjare odlar ofta alla frön de får, uppskattade av de första positiva resultaten av odlingen av den kinesiska rosen . Men praxis visar att medlidande i detta fall är olämpligt, eftersom utsädesmaterial av låg kvalitet kan orsaka allvarliga besvikelser, eftersom det oftast inte motiverar förväntningar. Och om växten mirakulöst stiger kommer det att vara mycket svårt att odla en försvagad grodd.

Bild
Bild

För- och nackdelar med att växa

Uppfödning av hibiskus med frön är det mest naturliga sättet att reproducera dem. Dess främsta fördelar kan betraktas som enkelhet. Det är inte alls svårt att få livskraftiga frön när det gäller hibiskus, det kommer att blomma tillräckligt snabbt, redan under det första året. Det är inte nödvändigt att skapa speciella förhållanden för vattning, belysning eller luftfuktighet. Det är relativt enkelt att odla en blommande och fruktig växt hemma . Reproduktion med frön gör att du kan stoppa spridningen av infektioner som kan infektera en växt och som tränger igenom alla dess organ. Därför kommer virus att finnas i sticklingar, med vilka hibiskus kan förökas.

Frömetoden för förökning har också negativa sidor. Det kommer inte att vara möjligt att få en kopia av moderplantan på detta sätt. Under sexuell reproduktion kombineras ärftliga egenskaper på ett slumpmässigt sätt, detta är ett sätt att öka mångfalden av former, vilket är mycket viktigt för bevarandet av arten i dess naturliga livsmiljö. När du köper hibiskusfrön kan du stöta på en undermålig produkt till exempel bortskämda eller otillräckligt mogna frön. Det finns aldrig tillräckligt förtroende för att en växt kommer att växa från det köpta plantmaterialet med exakt de egenskaper som anges i beskrivningen.

Bild
Bild

Träning

För att odla hibiskus från frön bör du på allvar förbereda dig för detta. Du behöver också lite utrustning. Först och främst behöver du en trä- eller plastlåda. Det måste fyllas halva djupet med ett näringssubstrat - speciellt förberedd jord. Du kommer också att behöva en behållare för bevattning med en sprayfunktion (en enkel spruta eller sprayflaska gör det). För att skapa en växthuseffekt måste du förbereda ett glas i lämplig storlek eller en bit transparent plast, i det mest extrema fallet, polyeten.

Innan du planterar hibiskusfrön rekommenderas att stratifieras - lokaler under konstgjord vinter. Detta antas stimulera början av embryonets utveckling. Så här går det till. De beredda fröna placeras i en svag lösning av kaliumpermanganat i cirka 1 timme. Sedan läggs våt sand i en behållare med dem, allt detta ska ligga i kylskåpet. Under sådana förhållanden håller frömaterialet upp till 2 veckor.

Under denna tid är det nödvändigt att förbereda jorden. Hemma växer dessa växter på sur jord. När du bildar jorden måste du regelbundet mäta dess surhet. Det är en bra idé att berika jorden med kalcium. Man bör inte heller glömma dränering, därför är det bättre att fylla den nedre delen av behållaren där det är planerat att så frön med expanderad lera. Fyll behållaren med jordblandning med tre fjärdedelar.

Bild
Bild

Landning

Frön beredda genom stratifiering måste gro. När jorden är klar kan du så. Innan sådd måste jorden i krukan fuktas, det är bättre att göra detta genom att spraya. Fröna läggs på ett lager av jord, strö sedan med lös jord med samma komposition upp till 1,5 cm tjock. Den resulterande ytan måste sprutas igen.

Det är nödvändigt att gro i ett rum med en lufttemperatur på cirka 28 ° C . Ett bra resultat kan uppnås om du tar ut en behållare med spirande frön på en inglasad balkong. När stabilt varmt väder uppstår, om fönstren inte öppnas på natten, kan temperaturen nå mycket höga nivåer under de tidiga morgontimmarna. På en balkong eller loggia är det också lätt att skapa tillfredsställande ljusförhållanden. Annars måste du organisera konstgjord belysning för att gro frön. Annars kommer groddarna att bli tunna och spröda.

Behållaren som fröna gror i bör täckas med glas eller polyeten. Detta gör att du kan skapa ett speciellt mikroklimat som efterliknar förhållandena i en tropisk regnskog.

Men minst en gång om dagen är det nödvändigt att ventilera genom att flytta glaset (eller polyeten) åt sidan. Det är nödvändigt att noggrant övervaka jordens fuktinnehåll; torkning och vattentäppning bör inte tillåtas. Marken ska alltid förbli smulig. Om befuktning krävs, använd en spruta.

Flera relaterade arter av hibiskus har spridit sig i kulturen . De mest populära bland trädgårdsmästare är: utbytbar hibiskus, trifoliate hibiskus, syrisk hibiskus (vanligtvis planterad i öppen mark) och några andra arter av Malvov -familjen, ibland även kallad hibiskus. Den kinesiska rosen "Angel Wings" eller "Angel Wings" har blivit ganska utbredd. Denna typ av hibiskus kan odlas både i en kruka i en lägenhet och på det öppna fältet. Frön från sådana universella arter måste också samlas in; denna process är särskilt svår när man odlar en växt i mark. I de tidiga utvecklingsstadierna är spiringen av fröna från denna hibiskus inte annorlunda än andra.

Bild
Bild

Röta

Utseendet på 2-3 löv på grorande hibiskusspiror indikerar behovet av att plantera växterna i separata krukor. Du måste plantera plantorna en i taget. Genom att få styrka kommer plantor att börja konkurrera med varandra, inte bara när det gäller vatten och näringsämnen, utan också när det gäller volym, detta kan allvarligt påverka skottens form och minska växternas dekorativa egenskaper. För att inte skada det växande rotsystemet bör groddarna vattnas på kvällen före plantering . Detta gör att de lätt och utan konsekvenser kan tas bort från jorden.

Att plantera en planta i en kruka med beredd jord är inte svårt. För att göra detta måste du göra en fördjupning i jorden med en pinne eller till och med ditt finger, där du försiktigt sänker plantans rot. Strö sedan hålet med jord utan att tampa. Efter plantering måste växten vattnas.

Bild
Bild

Vård efter proceduren

Hibiskus är en invånare i fuktiga skogar. För att skapa bekväma förhållanden för honom måste du ordna regelbunden vattning. Växten är särskilt aktiv för att absorbera vatten och lösningar från jorden under perioden med aktiv tillväxt, det vill säga på sommaren. Vissa blomodlare rekommenderar att vattna plantorna dagligen, det viktigaste är att undvika stillastående vatten.

Med brist på fukt i växten börjar bladen snabbt vissna, detta är det första tecknet på otillräcklig vattning.

För att säkerställa intensiv tillväxt och utveckling av hibiskus måste gödselmedel appliceras på jorden. De är särskilt viktiga under blomning och fruktning. I detta skede tillsätts trädgårdskalium till jorden. Innan blomningen och under "vilan" mellan blomningen kan hibiskus matas med kväve. Trots att detta element är nödvändigt för bildandet av gröna växtorgan (löv, knoppar och nya skott) kan en överdosering av kväve orsaka brännskador på bladen.

Under vintern viloläge är det bättre att sluta gödsla helt och hållet . Periodiskt måste hibiskus trimmas. Denna procedur är särskilt viktig efter vintern vila. Det kommer att väcka vilande knoppar och därmed föryngra växten.

Bild
Bild

Möjliga problem

Gulade blad kan tyda på brist på vissa mineraler i marken eller vattnet. Samma symptom kan dock bero på rotskador av en svamp. Växten får aktivt grön massa, men blommar dåligt. En av de mest troliga orsakerna kan vara överflöd av kväve i toppdressingen, inte mindre troligt är den låga temperaturen i rummet där växten odlas ., men oftast kan det orsakas av skottens åldrande. En enkel beskärning hjälper ibland till att lösa problemet.

När sommartorka börjar, när jorden torkar snabbt, för att undvika att bli påverkad av en spindelkvalster, måste hibiskus sprutas med vatten minst 2 gånger om dagen. Hibiskus som växer på en balkong eller tillfälligt planteras i en sommarstuga kan locka bladlöss. För att undvika detta måste du fylla på med en speciell insekticid.

Rekommenderad: