Kolkvitsiya (49 Foton): Beskrivning Av Kolkvitsiya Bedårande, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet I Moskva -regionen Och Andra Områden

Innehållsförteckning:

Video: Kolkvitsiya (49 Foton): Beskrivning Av Kolkvitsiya Bedårande, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet I Moskva -regionen Och Andra Områden

Video: Kolkvitsiya (49 Foton): Beskrivning Av Kolkvitsiya Bedårande, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet I Moskva -regionen Och Andra Områden
Video: Sweet Peas....Tying onto canes 2024, Maj
Kolkvitsiya (49 Foton): Beskrivning Av Kolkvitsiya Bedårande, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet I Moskva -regionen Och Andra Områden
Kolkvitsiya (49 Foton): Beskrivning Av Kolkvitsiya Bedårande, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet I Moskva -regionen Och Andra Områden
Anonim

Kolkvitsiya bedårande (trevlig) motiverar fullt ut sitt namn. Denna ovanliga prydnadsväxt kan vara en dekoration för alla trädgårdar. Men i vårt land är denna buske ännu inte särskilt populär. Det är därför vi föreslår att du tar reda på bättre vad en colquitia är, hur du sköter det ordentligt och vilka funktioner det har för användning i trädgårdsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Beskrivning

Trevlig kolkvitsiya är en monokromatisk flerårig buske. I sin naturliga miljö är kulturen vanlig i västra Kina. Kulturen fördes till länderna i den gamla världen för mer än 100 år sedan, men den har inte blivit utbredd inom trädgårds- och landskapsdesign.

Växtens krona är sfärisk, skotten nära rötterna är rikliga. I naturen når höjden 3 m och kronbredden når 4 m. Odlade sorter är mer kompakta - deras storlek överstiger inte 1-2 m.

Unga grenar är initialt raka, men när de växer böjer de sig i form av en båge och böjer sig ner under vikten av blommor . Barken är brunröd; i växande växt exfolierar den i tallrikar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är ganska breda, ovala, något spetsiga mot spetsen, luddiga i kanterna … Den övre halvan av plattan är vanligtvis målad i en mörk vinröd färg, närmare basen blir skuggan ljusare, med höstens början får lövverket en röd eller rik gul färg.

De fem flikiga klockformade blommorna samlas i blomställningar . Färgen är vanligtvis ljusrosa, blommorna utstrålar en behaglig doft. Frukt i början av september; frukterna är enkelsådda, torra, täckta med ljusa borstar.

Colquitia kan växa i vilken jord som helst. Kulturen föredrar soliga områden, men i ljus nyans kan den ge en frodig blomning.

Växten börjar blomma när den når 4-5 års ålder . Detta händer på våren eller sommaren, beroende på naturens och klimatförhållandena i regionen. Till exempel, i den centrala delen av Ryssland, blomning sker i början av juli och varar cirka 3-4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Kulturens mångfald är liten; sorter som t.ex. Pink Cloud samt Rosea och Dreamcatcher.

Rosa moln . Populärt känd som "Pink Clouds". Blomningen är ljusrosa, rikligare än alla andra sorter. Samtidigt utmärks busken av den minsta storleken: i vuxen ålder når höjden bara 80 cm och den maximala krondiametern är 2 m. Skott växer i vertikal riktning. Sorten kännetecknas av motståndskraft mot torka och frost .

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosea eller Rosea . I början av blomningen producerar "Rosea" klockor med djup mörkrosa färg. Men när de blommar blir de ljusare, gradvis ändrar färg till blekrosa, nästan vita. Växten reagerar bra på beskärning, så odlare bildar spektakulära jämna bollar från den, vars yta är strödd med blommor. Kulturskott kan också dekoreras i form av en blommande fontän .

Med höstens början förlorar inte "Rosea" sitt dekorativa utseende - under denna period ändrar bladen färg till blekorange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dream Catcher Beauty Bush . Denna växt, till skillnad från alla andra sorter, blommar inte rikligt. Lövverket har en uttalad gyllene nyans. Det kännetecknas av sjukdomsresistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Plantering och odling av kolkviktia är inte svårt även för oerfarna odlare. Växten planteras i öppen mark med vårens ankomst, när hotet om återvändande frost helt har passerat och marken är helt uppvärmd. För de södra regionerna anses det första decenniet i april vara den optimala tiden för transplantation, för Moskva -regionen och andra territorier som ligger lite längre norrut är det bäst att utföra arbete i början av maj.

Höstplantering rekommenderas inte, särskilt i regioner med hårda vintrar.

Bild
Bild

Den perfekta planteringsplatsen för kolkvitsia måste uppfylla flera krav

  • Var väl upplyst, lätt öppet halvskugga är tillåtet … Om mörkningen är signifikant, kommer växten helt enkelt inte att ge blomstjälkar.
  • Skydda dig mot starka drag och vindbyar . Det är bäst att plantera växter nära ett staket eller nära en byggnad.
  • Grundvattnet ska inte rinna för högt … Plantering i ett lågt område rekommenderas inte, där stagnation av regnvatten och smält snö är möjlig.
  • Det bästa av allt är att busken växer och blommar på lös och näringsrik mark, rensad från ogräs . Blanda underlaget med flodsand, ruttnat gödsel och kompost.
  • Marken där plantering av kolkvitsia planeras måste ge en alkalisk eller neutral reaktion . Om jorden är sur, kalka den eller tillsätt lite krossad träaska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering av buskar väljs vanligtvis friska plantor vid ett eller två års ålder med ett utvecklat rotsystem. När du arbetar med att plantera en kultur är det nödvändigt att följa en viss algoritm för åtgärder.

  1. Förbered ett landningshål 60x60 cm i storlek med ett djup av 40-50 cm . Om du planerar att plantera flera växter samtidigt, bör avståndet mellan buskarna vara minst 1,5 m.
  2. Den beredda gropen måste täckas med en blandning från torvmark, flodsand och humus, tagen i förhållandet 2: 1: 1.
  3. Uppsamlingen placeras noggrant i hålet , räta ut rötterna, tillsätt sedan jordblandningen i portioner. Rothalsbandet ska inte begravas.
  4. Stamcirkeln måste tampas lite och vattnas väl , varefter jorden runt plantan är täckt med mulch (för detta kan du använda halm, tallnålar, torv eller ruttnad kompost). Mulch hjälper till att behålla fukt i marken och skyddar därigenom rötterna från överhettning
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter plantering måste du sköta växten ordentligt.

Vattning

För att vattna kolkvitsiya använd varmt, nödvändigtvis sedimenterat eller filtrerat vatten. Bevattningens intensitet beror direkt på den genomsnittliga lufttemperaturen: i varmt väder görs bevattning oftare, i regnigt väder är det begränsat . Vattning är önskvärt på kvällen.

Det är nödvändigt att se till att jordklumpen inte torkar ut, men samtidigt bör överdriven fukt inte heller tillåtas - med överflödig fukt börjar rötterna ruttna, växten blir mottaglig för svampinfektioner och dör snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Kolkvitsiya svarar mycket bra på toppdressing. I det här fallet bör du dock följa regeln: det är bättre att underfodra växten än att överfodra . Faktum är att ett överskott av näringsämnen stimulerar tillväxtprocesser, vilket ofta leder till en minskning av den dekorativa effekten av blommande buskar.

Det är bäst att applicera gödselmedel på ett vanligt schema . Under hela växtsäsongen kan 2-3 gånger matas med oorganiska föreningar, liksom mineraltillskott. Om busken utvecklas för svagt kan du använda flytande formuleringar, till exempel superfosfat eller mulleininfusion.

Konsumtionen av näringsämnen är en hink per planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Den härliga samlingen behöver formas. För detta ändamål utförs försiktig beskärning . De apikala och laterala skotten berörs vanligtvis inte, eftersom detta kan påverka blomningen av kulturen negativt. Vanligtvis förkortas topparna på unga skott, vilket stimulerar basernas förstärkning och ger busken önskad form. Arbetet utförs på sommaren.

Efter att colquitia har blommat helt behöver den beskära mot åldrande . För att göra detta skärs alla gamla skott helt under basen. Tidigt på våren, efter att ha vaknat, riktar växten all sin vitalitet till bildandet av nya grenar, och ett år senare blommar de.

När våren börjar kommer föryngrande beskärning också att krävas; under denna period bör alla torkade och kallskadade skott klippas ut.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Trots det goda frostmotståndet är en lyckad övervintring av kolkvitsiya endast möjlig om den är ordentligt förberedd för den kalla årstiden. Du måste börja arbeta på hösten, utan att vänta på frostens början. Det första steget är att minska mängden och frekvensen av vattning. Omedelbart efter blomningen stoppas näringsämnena.

Närmare november bör marken runt busken täckas med mulch med ett lager på 7-15 cm - för detta kan du använda kompost blandad med torv eller sågspån, samt hackad bark. Vi uppmärksammar det faktum att radien av jordmullning runt kolkvitia bör vara ungefär lika stor som diametern på dess krona. Det är absolut nödvändigt att skydda kronan på unga växter mot frost, för detta är den täckt med agrofiber eller annat fiberduk.

Med början av varma dagar måste du ta bort skyddet, annars kommer växten att ruttna.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Vid bristande efterlevnad av jordbruksteknik Den härliga samlingen har några problem.

  • Svag blomning - dess orsaker kan reduceras till brist på belysning eller överdriven användning av gödningsmedel. Ofta leder odling i ett otillräckligt bördigt substrat till brist på blomning.
  • Döden av unga skott - detta händer om busken fryser på vintern.
  • Ruttnande rötter - det finns bara en anledning till detta obehagliga fenomen: stagnation av fukt i marken. Som regel är detta en följd av överdriven vattning eller en misslyckad utvald plats för att plantera en gröda, till exempel i ett lågland eller i områden med hög grundvattenhalt.
Bild
Bild

Colquitia är mycket resistent mot svamp- och bakterieinfektioner, men i torrt väder blir växten ofta föremål för en attack. bladlöss, larver, thrips och spindelmider.

Vid skador skärs de skadade områdena av och kronan besprutas med en lösning av insekticider avsedda för prydnadsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Liksom de flesta andra fleråriga grödor kan colquia förökas på olika sätt: frön, lager, samt sticklingar och dela busken … Låt oss bo mer på var och en av dem.

Frön

Omedelbart noterar vi att frön av denna växt har en ganska låg grobarhet - högst 25-30% och detta måste beaktas när du väljer denna förökningsmetod.

Vid avel av colquitsia från frön bör särskild uppmärksamhet ägnas jordens bördighet och näringsvärde . Det är lämpligt att göra det från en blandning av torv och flodsand, taget i lika stora mängder. Fröodling börjar i början av april. Fröna stratifieras preliminärt - i 2-3 månader förvaras de på en sval plats vid en temperatur av 0 till +5 grader Celsius. Du måste lagra fröna i en hermetiskt försluten påse med tillsats av fuktad vermikulit.

Innan planteringen är det lämpligt att blötlägga fröna i en svavelsyralösning i 10 minuter. De beredda fröna fördjupas i jordblandningen med 5 mm, varefter de vattnas rikligt. Nästa år efter plantering, på våren, dyker plantorna och flyttar till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Observera att frostbeständigheten hos frön är extremt låg, därför rekommenderas inte höstplantering i öppen mark för denna gröda.

Skikten

Denna metod anses vara en av de mest effektiva. För reproduktion av colquitsia är det nödvändigt att välja ett hälsosamt skott, gräva ett litet spår under det, böj sedan grenen, lägg den försiktigt i spåret och stift den till marken. I kontaktzonen mellan skiktet och marken måste det snittas något och behandlas med något tillväxtstimulerande medel, till exempel "Epin". Strö skottet med jord så att toppen förblir öppen.

Sticklingar hålls i marken i ungefär ett år och håller det fuktigt . Nästa vår kommer den redan att slå rot, sedan kan den separeras från förälderbusken och flyttas till en permanent plats.

Bild
Bild

Sticklingar

Reproduktion av kolkvitsia genom sticklingar är endast tillåtet i regioner med varma vintrar, eftersom detta vegetativa material kännetecknas av minskat frostbeständighet.

Sticklingar utförs med en av två metoder

  • Lignifierade sticklingar . I det här fallet, i november, avlägsnas en lignifierad skott från busken och tillsätts försiktigt på en något skuggad plats. Innan det kalla vädret anländer mullas sticklingarna med ruttnat lövverk, kompost eller hö och strös rikligt med snö. Nästa år kommer den unga växten att ge rötter och det kommer att vara möjligt att transplantera den till en permanent plats.
  • Årliga sticklingar . Dessa arbeten utförs tidigt på våren: unga ettåriga sticklingar separeras från moderbusken och skärs. Därefter läggs de i behållare med jordblandning, täcks med ett växthus och förvaras på en varm, ljus plats. När sommarsäsongen börjar bör plantmaterialet tas ut, sättas i skuggan och fuktas dagligen, så att jordkoman inte torkar ut.

Så snart unga skott dyker upp kan växten transplanteras till öppen mark. På hösten är plantorna täckta med agrofiber eller annat material; med värmeens ankomst kan uppsamlingen flyttas till en permanent plats.

Bild
Bild

Rotindelning

En annan populär metod för buskförökning, som används vid transplantation. Busken grävs noggrant, rötterna undersöks noggrant, alla torra och sönderfallna områden skärs av. Sedan delas det upp så att en frisk skott kvarstår i varje del, platserna för snitten behandlas med kol och planteras.

Den optimala tiden för att dela busken är mars-april.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Enligt recensioner av experter på trädgårdsarbete ser kolkviktia bäst ut som en del av blomsterarrangemang. Det används oftast för att skapa accenter på en grön bakgrund. I detta fall planteras busken individuellt på ett trimmat, välskött område, dekorativ gjutning utförs, vilket ger hela kompositionen ett sfäriskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolkvitsiya används ofta för rockeries och alpina rutschbanor , det är harmoniskt kombinerat med konsistensen av mörkt trä och natursten. Ser inte mindre imponerande ut buske, planterad som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Attrahera alltid med sin skönhet grupplandningar - på detta sätt kan du alltid ge en viloplats lite avskildhet eller ordna en central ingång på den personliga tomtens territorium.

Bild
Bild

Tack vare användningen av en samling av flera sorter är det möjligt att ordna snygg färg överflödar från mörkrosa till mjölkaktig . Kultur tillämpas ofta som en del av mixborders - i detta fall ljusare sorter av ett blekrosa färgschema den centrala delen av en mörkare buskgrupp.

Rekommenderad: