Asiatisk Baddräkt (22 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Grunderna För Vård, Sjukdom Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Asiatisk Baddräkt (22 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Grunderna För Vård, Sjukdom Och Reproduktion

Video: Asiatisk Baddräkt (22 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Grunderna För Vård, Sjukdom Och Reproduktion
Video: UV Badkläder 2024, Maj
Asiatisk Baddräkt (22 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Grunderna För Vård, Sjukdom Och Reproduktion
Asiatisk Baddräkt (22 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Grunderna För Vård, Sjukdom Och Reproduktion
Anonim

Den asiatiska badaren kallas också det asiatiska ljuset, och invånarna i vissa sibiriska regioner kallar denna blomma "het". Det är lätt att gissa att han fick namnet en baddräkt för att växa på fuktiga jordar på ängar och skogsgläntor. Växten tillhör örtartade stauder av släktet Kupalnitsa och tillhör familjen Buttercup . I naturen kan den hittas i många regioner i västra Sibirien, i central- och östra Sibiriens territorium, liksom i Altai och Mongoliets vidder.

Den asiatiska baddräkten växer vackert både på våta ängar och i skogskläder, och på höglandet . För sina vackra blommor utrotas denna växt barbariskt i sin naturliga livsmiljö, men numera kan den asiatiska baddräkten framgångsrikt odlas i trädgårdstomter genom att köpa frön eller plantor i butiker.

Bild
Bild

Beskrivning

Den asiatiska baddräkten brukade ofta förväxlas med baddräkten Kytmanov på grund av blommornas liknande färg, men de är olika biologiska arter. Stammen på den asiatiska trikot är rak och slät, den kan vara enkel eller grenad och nå 80 cm i höjd . De ljusgröna bladen har långa bladblad och femsidiga konturer. Det kan finnas från 1 till 5 stjälkblad, av vilka de nedre är petiolära, och de övre är sittande med plattor som blir mindre uppåt. Rötterna består av ett stort antal filamentiga lober; huvudroten är frånvarande.

Bild
Bild

Blommorna i denna baddräkt är stora, cirka 5 cm i diameter . Orange-röda sepals i mängden 10-20 bitar. Kronbladen är 2-3 gånger längre än ståndarna, de har också en orange-röd färg och vidgas från basen uppåt med en spetsig spets vid toppen. Blomningstiden för den asiatiska baddräkten är maj-juni, den pollineras av skalbaggar, flugor och bin, har upp till 50 peduncles i busken. Frukt, som mognar i slutet av juni, är broschyrer upp till 11 mm långa, med en kort näsa, som är böjd inåt vid basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande regler

Trots att den asiatiska baddräkten är en opretentiös växt som är lätt att odla på en personlig tomt, bör du noggrant läsa rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Optimal plats

För bekväm tillväxt behöver denna blomma en solig plats eller en ljus halvskugga. Marken ska vara väldränerad, eftersom badaren inte gillar torka . Marken rekommenderas att användas bördig, lös och sur, med högt humusinnehåll, det idealiska alternativet är en blandning av torv, lövmark och sand.

Det rekommenderas att odla en asiatisk baddräkt på ett ställe i 5-10 år. Om flera sorter planteras i närheten kan de bli dammiga och en hybrid med icke-sorterande kvaliteter kommer att växa.

Bild
Bild

Landning

En baddräkt ska planteras eller transplanteras på våren eller hösten. Avståndet mellan planteringsgroparna bör vara cirka 30-40 cm . Växter som odlas från plantor planteras tillsammans med en klump, rötterna på proverna som erhålls genom delning skakas av, ibland tvättas även från marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Den asiatiska baddräkten behöver regelbunden vattning, särskilt transplanterade unga växter behöver det. Riklig vattning rekommenderas för dessa blommor under torrperioden.

För bevattning är det nödvändigt att använda sedimenterat varmt vatten som värms upp av solen. Efter vattning ska markytan lossas och ogräs avlägsnas. Det är mycket viktigt att undvika stillastående vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Vid vattning kan du lägga till en karbamidlösning (1 tsk per 10 liter vatten). Det rekommenderas att använda Agricola eller Nitrofoska preparat för utfodring . Med deras hjälp befruktas baddräkten vid öppnandet av knopparna och omedelbart före blomningen. Humus och torvgödsel bör appliceras på våren och tidigt på hösten.

Bild
Bild

Förberedelse för övervintring

Den asiatiska badaren tillhör frostbeständiga växter. Hon behöver inte särskilt skydd mot kylan. Men var noga med att ta bort torra löv innan du övervintrar (i oktober) och lämna bladstelen 3 cm höga.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Denna art är resistent mot alla slags sjukdomar hos trädgårdsväxter. Ibland kan en baddräkt skadas av svampsjukdomar (smut, septoria) och en rotskada som en penetrerande kortlivad nematod . För att undvika detta är det absolut nödvändigt att ta bort torra löv på hösten.

Om växten har lidit mycket av infektion måste dess rester förstöras och närliggande växande baddräkter bör behandlas med fungicider.

När blommorna börjar blomma kan växten sprinklas med Epin, som är ett effektivt immunstimulerande medel.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera avelsalternativ för den orangea skönheten - den asiatiska baddräkten.

Bild
Bild

Dela busken

En vuxen växt ca 5 år gammal rekommenderas att delas i april-maj eller tidig höst. Busken måste grävas ut, rhizomen måste tvättas, dela sedan roten i flera buskar med en skarpt slipad ren kniv så att varje har 3-4 knoppar . Det rekommenderas att skära snittet med aska eller en svagt koncentrerad lösning av kaliumpermanganat.

De delade delarna måste omedelbart planteras i jorden och fördjupa rotens hals med cirka 2 cm. Baddräkterna multipliceras på detta sätt blommar under nästa säsong.

Bild
Bild

Sticklingar

Skott som växer vid buskens bas är lämpliga för sticklingar. Efter skärning (i maj-juli) bör de behandlas med något rotstimulerande medel. Då är det lämpligt att rota i torv, sand och perlit.

Bild
Bild

Använda frön

Att så frön av denna baddräkt rekommenderas så snart de skördas, i augusti eller oktober. Du kan så i marken eller i en låda, som måste grävas i marken och hälla en blandning av torv, sand och lövmark.

Bild
Bild

De första skotten visas i slutet av maj, de måste vattnas och skuggas från direkt solljus. Du bör dyka när ett par riktiga blad visas. Växter blommar om 2-3 år.

Använd i landskapsdesign

De frodiga apelsinblommorna i en asiatisk baddräkt ser fantastiska ut mot en blå himmel eller dammbakgrund. De passar bra med stenar och med små marktäckande växter: silverfärgade eller fältyasolka, hybrid sedum.

Bild
Bild

Planterade mellan låga och höga perenner, växterna ser väldigt dekorativa ut. Ofta är den asiatiska baddräkten planterad med syrener, klockor, japansk spirea och järneksmagnolia. Hosta, dagliljor, sibirisk iris och badan är också lämpliga partner för dessa graciösa blommor.

Rekommenderad: