Europeisk Baddräkt (30 Bilder): Beskrivning Av Blomman. Hur Planterar Man Rätt? Sjukdomar Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Europeisk Baddräkt (30 Bilder): Beskrivning Av Blomman. Hur Planterar Man Rätt? Sjukdomar Och Reproduktion

Video: Europeisk Baddräkt (30 Bilder): Beskrivning Av Blomman. Hur Planterar Man Rätt? Sjukdomar Och Reproduktion
Video: Män i baddräkt 2024, Mars
Europeisk Baddräkt (30 Bilder): Beskrivning Av Blomman. Hur Planterar Man Rätt? Sjukdomar Och Reproduktion
Europeisk Baddräkt (30 Bilder): Beskrivning Av Blomman. Hur Planterar Man Rätt? Sjukdomar Och Reproduktion
Anonim

Den europeiska baddräkten tillhör familjen smörblommor. I Ryssland kan den hittas i det vilda i skogsgläntor och ängar, där fukt är riklig. I alla fall, den växer i öknen och tundran, i de subalpina och alpina områdena.

Blomman ser ljus ut i alla väder och i alla klimatzoner, men den lockar särskilt ögat mot bakgrunden av den blå himlen och i kustområden med vatten. 7 sorter och 19 arter av denna fleråriga växt växer i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Namnet på den europeiska baddräkten kommer från tyska Trollblume, som betyder "trollblomma". I översättning betyder troll en boll - dessa är blomställningarna av Trollius europaeus . Växten har också sina egna folknamn, de är beroende av regionen där den växer, men kupava och trollius härstammar från de officiella versionerna av namnet.

Det finns en vacker beskrivning av legenden i samband med en av versionerna av namnet på denna blomma . - när sommarboende får reda på henne vill de definitivt plantera det i sin trädgård. Det finns en tro att under baddräktens blomningstid i gryningen efter fullmånen i mitten av blomman kan du hitta ett sovande troll som somnade efter en hård natt. Men ett annat namn kommer från blomningstiden på Ivan Kupalas helgdag och dagen för Agrafena Bathing Lady.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baddräktens rot är giftig, och markdelen är inte bara estetiskt attraktiv, utan också användbar för boskap som foder och används i folkmedicin. I antiken färgades tyger med sin gula saft. Trolliuser växer i en frodig buske med en längd på 60-90 cm, på vilken dussintals dubbla blomställningar upp till 8 centimeter i diameter kan blomma samtidigt . Varje blomma består av 20 kronblad. De lockar bin med sin trevliga doft. Badaren anses vara en bra honungsväxt.

En egenskap hos tillväxten av denna ängsväxt är ett tempererat klimat.

Det ger färg i slutet av våren - försommaren, mestadels nyanser av gult och orange i kombination med grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Augusti är en lämplig månad för att plantera kupava. Den tillhör frostbeständiga växter, men om den inte hinner slå rot före det kalla vädret kommer den att vissna . Men det är nödvändigt att transplantera kupava i juli efter att den har bleknat helt. Detta är en gynnsam tid för sådana händelser, eftersom växten har en vilande period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen är ganska enkel

  1. Gör ett hål på en ny plats.
  2. Busken grävs noggrant ut medan den inte skakas av marken för att inte påverka det känsliga och tunna rotsystemet och för att skydda det från att torka ut.
  3. En växt placeras i hålet; med lös jord kan dränering undvikas. I andra fall görs det i en nivå av 10 cm.
  4. Rötterna somnar, den nya planteringen är försedd med vattning.
  5. Efter 3-5 dagar, kontrollera om växten har rotat sig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer alla agrotekniska punkter kommer sängarna med den transplanterade blomman att glädja dig med ljus blomning nästa säsong.

Hur man bryr sig?

Den europeiska baddräkten tar inte mycket av din tid att ta hand om den. I tid är det nödvändigt att ogräs, lossa jorden och ge växten fukt . Det är bättre att täcka jorden; humus eller torv är lämplig för detta. Kulturen kan inte lämnas utan vattning, den älskar vatten, så den måste vattnas till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under värme- och torrperioden kommer blomman att kräva mycket fukt, detta bör övervakas regelbundet. Mulching hjälper till att hålla jorden fuktig längre, men stillastående grundvatten kan leda till rotröta. Därför kommer det att vara nödvändigt att hitta den gyllene medelvägen som hjälper till att skydda trolliusen från sjukdomen i den underjordiska delen och säkerställa dess normala utveckling.

Unga plantor av en växt under det första levnadsåret är särskilt känsliga för fel i vattningen . På hösten halveras mängden vatten för att badet ska kunna förbereda sig för vintersömn. För en normal tillväxt och utveckling av baddräkten kommer ett tillskott av näringsämnen att krävas.

Bild
Bild

Toppdressing

Trolliuser växer bättre på fuktiga, berikade jordar, det är önskvärt att den innehåller lera, som kommer att behålla vatten längre. Torv blandas i substratet i ett förhållande av 2: 1. Vårmatning med kväve har en gynnsam effekt på buskens utveckling, och på hösten införs superfosfater i jorden och berikas med aska . Stammarnas baser rekommenderas att stänkas regelbundet med humus.

Vart fjärde år appliceras gödselmedel från fosfor och kalium på jorden där denna fleråriga växt växer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan matning hjälper till att bilda stora chica knoppar, vilket kommer att leda till riklig blomning. Och under varje säsong hjälper följande receptalternativ att hålla blomställningarna i gott skick:

  • en lösning av 1 tesked nitrofosfat i en hink med vatten;
  • 1 matsked urea i 10 liter vatten;
  • komplexa gödningsmedel för blommande växter.

Denna toppdressing rekommenderas att utföras i slutet av våren med ett intervall på flera veckor. Åtgärderna för vård av den europeiska baddräkten inkluderar beskärning av bleka huvuden, detta är nödvändigt för sekundär blomning. Växten är frosthård; inga speciella åtgärder behöver vidtas för vintern. På ett ställe kan det växa upp till 10 år, varefter det är lämpligt att hitta en annan plats för gardinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Den europeiska baddräkten reproduceras på två sätt: genom frön och genom att dela busken.

Frön

Så dem på hösten omedelbart efter skörden. Om du gör detta senare kanske plantorna inte syns. För bättre groning placeras fröna i fuktad sand, lämplig lufttemperatur skapas - inom 5 grader Celsius . Sedan gör de små fördjupningar i den öppna marken, sprider fröet, efter vattning täcker de det med jord, lätt stampar jorden med handen.

De lämnas utan skydd för att vila. Skott dyker upp på våren. Vid behov tunnas de ut. Badare som odlas på detta sätt kommer att blomma först under det tredje året, så denna metod används inte ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Detta görs tidigt på våren före blomningen eller i början av hösten i början av september. Man tror att det i det senare fallet är ännu mer effektivt. Hål görs och busken delas på ett sådant sätt att det finns knoppar på varje del. Plantering utförs med hänsyn till att rotkragen går några centimeter i marken.

Efter det är det absolut nödvändigt att rekommendera mulching, och först då vatten. Efter 3-4 dagar är gödningsmedel tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den europeiska badaren är en av de få växter som inte behöver särskild vård, varför den är så förtjust i trädgårdsmästare.

Sjukdomar och skadedjur

En stark och livskraftig kupava blir sällan infekterad med sjukdomar, och den attackeras praktiskt taget inte av skadedjur, men problem kan vara från en svamp. Här måste du förstå att det är nästan omöjligt att besegra septoria och smut, och därför är det bästa sättet att förebygga. För att undvika svampsjukdomar är det nödvändigt att ta bort döende löv då och då, detta är särskilt viktigt att göra på hösten . Under beskärningen tas de drabbade plantorna bort.

Träaska kommer också att hjälpa till att klara: det strös med buskar under rengöringen av gamla löv på hösten, och på våren behandlas jorden med aska. I början av blomningen rekommenderas att spruta blomman med Epin -lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landning endast europeiska baddräkter används som inredning i landskapsdesign, där ljusa stora fläckar måste betonas. Trolliuser används också i olika kompositioner i form av bildfria associationer.

De kommer att sticka ut på förhöjda öppna platser, på kanterna där ljus faller. Kupava känns bra bredvid en sten på de alpina kullarna. Unika dekorativa buketter från en baddräkt kan hålla länge, blommor passar alla pittoreska kompositioner.

Rekommenderad: