Aubrieta (65 Bilder): Fleråriga Förkortningar. Plantera Blommor Och Ta Hand Om Dem. Växer Från Frön. Hur Man Planterar Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Aubrieta (65 Bilder): Fleråriga Förkortningar. Plantera Blommor Och Ta Hand Om Dem. Växer Från Frön. Hur Man Planterar Utomhus?

Video: Aubrieta (65 Bilder): Fleråriga Förkortningar. Plantera Blommor Och Ta Hand Om Dem. Växer Från Frön. Hur Man Planterar Utomhus?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Maj
Aubrieta (65 Bilder): Fleråriga Förkortningar. Plantera Blommor Och Ta Hand Om Dem. Växer Från Frön. Hur Man Planterar Utomhus?
Aubrieta (65 Bilder): Fleråriga Förkortningar. Plantera Blommor Och Ta Hand Om Dem. Växer Från Frön. Hur Man Planterar Utomhus?
Anonim

Bland vintergröna trädgårdsodlingar intar Aubrieta en speciell plats. Denna blommande växt kräver inga specifika vårdförhållanden, den rotar sig bra även på utarmade jordar och har små men många blomställningar av blå, lila, röda och vita blommor. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av populära typer och sorter av aubrieta, samt lära dig om invecklingarna med att odla denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Aubrieta (eller aubretia) hänvisar till en flerårig vintergrön ört från kålfamiljen. Denna blomsträdgårdsgröda kännetecknas av sin lilla höjd (upp till 20 cm), liksom små blomställningar av rosa, lila, vit eller azurblå färg . Aubrietblad är utrustade med kryddnejlika eller har en fast struktur. Blomningsperioden för denna fleråriga sker i två steg. Den första, beroende på sorten, sker i slutet av våren eller sommaren, den andra i början eller mitten av september.

Idag odlas denna kultur aktivt just för dekorativa ändamål och används ofta i skapandet av landskapsdesign för trädgårdar, loggior och sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Hittills har forskare identifierat cirka 17 oberoende typer av obriety, men trädgårdsmästare använder aktivt endast två av dem: deltoid och odlade sorter. Nedan kommer vi att överväga de viktigaste egenskaperna hos dessa arter, liksom de viktigaste sorterna av aubretia och deras yttre egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Deltoid

Denna typ inkluderar underdimensionerade sorter (upp till 15 cm) med racemoslila eller lila blommor upp till 1 cm i diameter. Bladen är ljusgröna, äggformade, med karakteristiska tänder. Sorten utmärks av en lång blomningstid, som inträffar på försommaren eller sen vår.

Detta är en av de äldsta typerna av obriety - den odlades först i början av 1700 -talet. Det är från denna art som alla befintliga sorter av hybrid aubretia bildades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturell

Alla hybridsorter av denna växt som inte överstiger en höjd av mer än 20 cm och utmärks av utmärkt vinterhärdighet tillhör denna grupp av aubretia. Förutom, denna sort kännetecknas av små avlånga löv som är något tandade i kanten … Blommor kännetecknas av ett stort antal lila eller lila blomställningar med en diameter på upp till 10 mm. Sorten innehåller frotté- och standardsorter, liksom grödor som kan odlas både utomhus och i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare hänvisar till flera namn på de vanligaste sorterna av hybrid aubriet

Kaskad . Dessa växter har lila, rosa, azurblå eller röda blomställningar med en karakteristisk gulaktig kärna. Ett särdrag hos denna sort är bevarandet av skottens och lövens färg hela året - även på vintern behåller dessa blommor sin grönska. Sorten kan också kännas igen av sina grågröna bladblad.

Bild
Bild

Cote d'Azur . En egenskap hos denna sort är den långa blomningstiden, som varar under de två första sommarmånaderna och sedan varar från mitten av september till vinterfrostens början.

Sorten fick detta namn på grund av azurblå eller himmelskugga av små blommor. Bladen på denna växt är också små, ljusgröna.

Bild
Bild

" Fascinerande Marocko ". Till skillnad från andra sorter har denna växt frodiga knoppar med rik röd, blå eller rosa färg. Ett särdrag är stora blommor upp till 1,5 cm i diameter. Färgen på bladen är ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lila kaskad ". Denna sort kännetecknas av små avlånga löv med dentiklar längs gränsen, liksom små lila blomställningar upp till 10 mm i diameter. Sorten är populär på grund av sitt stora antal ljusa blommor, liksom den långa blomningstiden (1,5 månader), som börjar i maj. Denna blomma föredrar öppna, soliga områden med neutrala, utarmade och lätta jordar och god vattengenomsläpplighet. På hösten fortsätter blomningen och fortsätter till frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campbell . Frodig lågväxande växt (upp till 10 cm) med stora lila eller azurblå blomställningar upp till 1,5 cm i diameter. Blomningsperioden faller också i maj och varar cirka 1-1,5 månader, återupptas sedan på hösten.

Det är med hjälp av denna sort som trädgårdsvägar och gränser dekoreras.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Giant Falls ". Det är en blandning av olika sorter av obriety, som kännetecknas av lila, rosa eller vinröda blommor upp till 1 cm i diameter. Inkluderar ganska höga växter som kan bli upp till 15 cm höga. Förutom yttre kvaliteter utmärks sådana blommor av utmärkt frostbeständighet, vilket gör att de kan blomma även i höstfrost.

Trädgårdsmästare dekorerar ofta enstaka rabatter, trädgårdsvägar eller trottoarkanter med denna blandning av abretionsfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå kaskad ". En av de mest populära och frodiga sorterna när det gäller att dekorera omfattande rabatter eller klippträdgårdar. Den kännetecknas av många mörkblå blommor med ett gulaktigt eller vitt hjärta. Buskens maximala höjd är upp till 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boarding- och transferregler

Även en oerfaren trädgårdsmästare klarar av att plantera aubrieter - det här är en extremt krävande och enkel blomma när det gäller att plantera i öppen mark. Nedan kommer vi att överväga krångligheterna med att plantera plantor och frön av aubretia, liksom funktionerna i att transplantera denna trädgårdskultur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor i öppen mark

Trädgårdsmästare föredrar att plantera aubrietplantor i april eller maj, när långa vårfrost redan har passerat. En öppen och väl upplyst plats på trädgårdens norra sida väljs för plantering.

Både bördig och utarmad jord är lämplig för en växt - i den meningen är rakad absolut kräsen . Huvudvillkoret för jordtypen är att det måste vara god luft- och vattengenomsläpplighet, därför läggs aska, sand och torv till tunga jordar med hög lerhalt, vilket gör att vatten kan absorberas mer effektivt och inte dröja kvar vid rötterna av växten. När det gäller jordens sammansättning är neutrala eller svagt sura jordar lämpliga för tillväxt av hälsosam och riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ytterligare processen att plantera rakning i trädgården omfattar flera steg

  • Innan plantor planteras sänks behållare med plantor i vatten. När syrebubblor dyker upp på krukans yta, dras växten försiktigt ut och installeras genom att överföra den till det förberedda hålet på platsen.
  • Hålets djup bör väljas utifrån plantans ålder och rotsystemets storlek. I bredd bör den vara något större än storleken på jordkoman från moderbehållaren.
  • I botten av hålet organiseras ett dräneringsskikt, varefter plantan tillsammans med en jordklump installeras ovanpå den och de bildade hålen fylls med bördig jord från torv, ängsmark och sand. Efter att ha fyllt hålen med jord komprimeras och vattnas jorden i stamcirkeln, ett lager av mulch organiseras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera frö

Erfarna trädgårdsmästare föredrar redan att plantera i öppen mark, inte rakade plantor, men frön. Före sådan plantering utsätts jorden på planteringsplatsen för särskild behandling.

  • Marken på planteringsplatsen grävs upp till 15 cm djup, medan allt ogräs, gamla rötter och stenar tas bort från jorden.
  • Toppdressing införs i marken i form av kalk eller aska. Därefter grävs jorden försiktigt upp och fuktas så att toppdressingen absorberas.
  • Fröet planteras direkt på markytan med ett avstånd på 7-10 cm. Fröna kan pressas lite och sedan strö med ett lager fin sand 3-5 cm tjockt.
  • Området vattnas rikligt med en sprayflaska eller vattenkanna.
  • Om du planterade fröna på en varm vår och säkerställer regelbunden vattning, bör de första skotten av aubriet visas om 2-3 veckor. När du sår frön för vintern, vänta på de första skotten tidigast nästa vår.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Transplantera Aubrieta till en annan plats möjligt i tre fall:

  • under reproduktion genom att dela busken;
  • med tillväxten av den moderna vuxna busken;
  • och även när det gäller att köpa en växt i en trädgårdsbutik.
Bild
Bild

Det är värt att säga att transplantationen av en aubriet inte är särskilt bra - i de flesta fall tar de transplanterade plantorna lång tid att slå rot i ett nytt hål eller vissna. Det är av denna anledning att plockningen av denna trädgårdsväxt är oönskad, och plantering av frön för plantor utförs i separata krukor och inte i stora behållare.

Vanligtvis utförs aubretia -transplantation inte mer än 1 gång på 2 år om behållaren med växten slutar innehålla sina rötter . När man växer aubretia i en trädgårdstomt kan detta ses av rotskotten, som kommer att slås ut på jordens yta.

Själva proceduren utförs på våren, före perioden med aktiv tillväxt och blomning. För att växten snabbt ska rota sig på en ny plats placeras samma substrat i hålet och temperaturen på planteringsplatsen måste vara identisk med odlingstemperaturen på den tidigare platsen.

Efter plantering vattnas blomman rikligt och potatisförband läggs till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Aubrieta uppskattas bland trädgårdsmästare, inte bara för sin skönhet, utan också för dess opretentiöshet för att plantera och växa i en rabatt och hemma. Detta är en relativt självförsörjande växt som inte behöver regelbunden vattning, klarar sig bra utan ytterligare gödsling och älskar att växa i marginella jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Intensiteten för bevattning av aubriet varierar kraftigt beroende på plantans ålder och de yttre klimatförhållandena. Till exempel, om en vuxen och utvecklad växt står till sommarboendets förfogande, behöver den bara vattnas under sommarsäsongen när jorden i växtens nära stamcirkel torkar. Unga växter och bara planterade aubretia behöver ofta vattnas tills de förvärvar sitt eget rotsystem.

I regioner med regelbundna och frekventa regn är det inte nödvändigt med extra vattning för rakning - med en överflödig mängd fukt och en gynnsam temperatur ökar antalet bladplattor och antalet knoppar minskar.

För att förhindra att fukt stagnerar i buskens rötter organiseras ett dräneringsskikt i planteringshålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

De flesta sorter av obriety odlas fritt i sommarstugor och utan att tillföra ytterligare gödsel till jorden. För att förlänga blomningsperioden eller stimulera utseendet på blomställningar appliceras kaliumgödselmedel på jorden 2 gånger per säsong. Det rekommenderas att bara mata vuxna eller redan odlade buskar. Den bästa tiden för utfodring anses vara början på blomningsperioden - för att stimulera blomväxten och perioden efter beskärningsförfarandet - för smärtfri övervintring.

I allmänhet växer aubret bra på fattiga jordar och behöver därför inte komplex befruktning. Man tror att för att mata dessa blommor är det bäst att välja mineral- eller kaliumgödsel - han gillar inte att mata med kväve.

Enligt trädgårdsmästare är träaska det bästa sättet att mata denna trädgårdsodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är en naturlig process när det gäller att odla aubrietta. Det finns 2 typer av beskärningsavskärning: hälsa och dekorativ. I det första fallet skärs växten av varje vår efter blomningsperioden - alla plantens skott är avskurna nästan till marknivå. Detta kommer att ge upphov till nya gröna skott och blomma igen på hösten.

Prydnadsbeskärning innebär regelbundet avlägsnande av torkade och vissna skott, löv eller knoppar . Detta förbättrar inte bara utseendet på de rakade, utan riktar också saften till utvecklingen av unga skott och utseendet på nya blommor.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare föredrar att beskära aubrieta för vintern, men detta förfarande är valfritt. Denna växt kastar inte bort lövverk med frostens början och tål perfekt även långvarig frost.

Experter rekommenderar att du täcker sådana blommor för vintern för att förhindra skador på aubretiens utseende och ruttning av skotten. Grangrenar, fallna löv eller halm lämpar sig bäst för skydd.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Trädgårdsmästare som odlar aubrieta utomhus använder vanligtvis bara 3 metoder för förökning av denna blomma: sticklingar, dela en buske och växa från frön. Var och en av dessa metoder bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild

Sticklingar

Reproduktion av aubrieter med sticklingar anses vara den mest populära idag. Under sommarbeskärning (efter den första blomningen) finns ett stort antal starka och gröna skott utan blomställningar kvar på växten, som kan användas för plantering.

Vid plantering av sticklingar i öppen mark rekommenderas att bygga ett speciellt växthus, samt förbereda ett substrat från torv och sand . I växthuset vattnas växter regelbundet och kondensbildningen på väggarna tas bort för att inte komma på bladen och inte bränna dem.

Sticklingar planteras vanligtvis på en permanent plats så snart de får sina egna rötter.

Om kall höst och lite snöig vinter observeras i din region, är det bättre att lämna sticklingarna i ett växthus till nästa vår - det gör att de kan bli starkare och utveckla ett mer kraftfullt rotsystem.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Att dela upp Aubrieta -busken är en ganska komplicerad metod som inte alla trädgårdsmästare kan hantera. Faktum är att denna växt tolererar detta förfarande problematiskt, och de separerade buskarna slår inte alltid rot på en ny plats.

Uppdelningen av aubretia -busken kan utföras både på våren och på hösten och innebär en viss följd av åtgärder

  • Aubrieta -busken grävs upp och rensas från marken, sedan delas den upp i ungefär lika små skott med egna blad och utvecklade rötter.
  • Om rotklumpen är för trasslig för att riva upp bör den delas med en desinficerad beskärare.
  • Alla avskurna delar av skotten behandlas med träaska och rötterna - med en lösning för rotning.
  • Separerade unga buskar planteras i separata hål på ett avstånd av minst 10 cm från varandra i enlighet med standardförfarandet för plantering av aubriet. Innan buskarna slår rot, förses de med regelbunden vattning och utfodring.
Bild
Bild

Växer från frön

Reproduktion av aubrieter med frön är inte så populärt bland trädgårdsmästare - allt förklaras av de höga tidskostnaderna för detta förfarande, liksom den höga sannolikheten för förlust av sortens egenskaper hos unga växter.

För att samla frön för plantering bevaras flera skott med äggstockar på busken under sommarbeskärning . Efter att själva baljorna har mörknat och torkat ska de skäras av, sedan ska planteringsmaterialet avskalas. Innan du planterar frön i öppen mark bör de placeras på en varm och skuggad plats och torkas och ventileras väl.

Bild
Bild

Aubrieta-frön planteras vanligtvis i slutet av vintern (helst i mitten av februari). Det bästa stället för plantering skulle vara torvbehållare med dräneringshål (krukor). Det efterföljande förfarandet för att plantera frön hemma kommer att innehålla flera steg.

  • För plantering bör du välja bördig jord från en blandning av torv och sand i förhållandet 1 till 1.
  • Innan man planterar frön fuktas jorden rikligt, dränering organiseras.
  • Upp till 2-3 frön planteras i en kruka, som är jämnt spridda över behållaren och något strös med sand. Därefter fuktas jorden igen.
  • För att skapa ett behagligt mikroklimat är behållare täckta med glas / plastburkar eller glas / cellofanfilm. Så att luften i behållarna inte stagnerar, ventileras de ibland.
  • I ett rum med frön måste en rumstemperatur på minst +18 grader Celsius upprätthållas.
  • När de första skotten visas, tas locket i form av en film bort och antalet vattningar reduceras. Under vattningen måste du försöka att inte skada de sköra plantorna och inte få vatten på bladen.
  • Plockning av dessa växter är oönskad, men kan utföras efter att 2-3 fullfjädrade löv dyker upp på plantorna. Själva landningen i öppen mark utförs i slutet av nästa vår.
  • Innan plantor planteras på en ny plats befruktas platsen med mineralgödsel och organiskt material.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Aubrieta är en av få trädgårdsgrödor som har ett mycket starkt immunförsvar och som självständigt klarar de flesta svamp- och virussjukdomar.

I sällsynta fall kan tecken på mjöldagg vara synliga på abretion . - en svampsjukdom, som uttrycks i utseendet av en vit blomning på plantens skott och blommor, som blir grå med tiden. Sjukdomen förvärrar inte bara blommans utseende, utan minskar också dess immunitet. Utan behandling i rätt tid kommer aubriet att blekna och bli svart.

Det bästa sättet att bekämpa denna sjukdom är att behandla växtbusken med en lösning av kolloidalt svavel. Om infektionen har gått för långt skärs alla smärtsamma skott av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den farligaste fienden för Aubriets är den vanliga bladlössen . Denna skadedjur är lätt att känna igen av de enorma kolonierna som sätter sig på växternas skott och blad. Ytterligare tecken är: en ökning av antalet myror nära växten, bildandet av en ljus och klibbig blomning på skotten, mörk dammning på bladen, krympade blommor och skott. Bladlöss försvagar inte bara rakningen och suger ut all juice från bladen, utan kan också bli bärare av farliga virussjukdomar.

I kampen mot dessa skadedjur kommer insektsmedel som "Fufanon", "Fitoverma", "Intavir" eller "Karbofos" att hjälpa dig. Dessutom kan växter infekterade med bladlöss behandlas med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan skadedjur som kan infektera Aubrieta eller försvaga dess immunitet är den så kallade korsblommiga loppan. Ett tecken på att dessa skadedjur ser ut är de många mörka hålen i bladplattorna av blommor . Larverna av denna skadedjur kan tas bort manuellt, dessutom gillar den inte särskilt mycket vatten och slår inte rot i områden där calendula, vitlök, ringblommor eller kummin planteras.

För att hjälpa aubretia att hantera dessa skadedjur befruktas växten med organiskt material eller saltpeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Nedan följer en liten lista med tips, som hjälper dig att plantera och odla aubrets.

  • Aubrieta känns bra i direkt solljus, men behandlar inte starka och kalla vindar bra. Trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar denna fleråriga växt nära en tegelvägg, staket eller annex som skulle skydda luren från plötsliga vindbyar.
  • Försök att regelbundet upprätthålla en gynnsam luftfuktighet i aubriet -bagageutrymmet. Denna växt tolererar inte fuktstagnation, men den kan inte heller glädja dig med riklig blomning i torr jord.
  • Vattning utförs på morgonen eller på kvällen för att undvika exponering för våta löv och rötter av solljus. Du måste vattna med sedimenterat vatten - efter vattning måste jorden nära busken lossas och rengöras från ogräs. För att bevara fukt under en längre period organiseras ett lager av mulch (2-3 cm) halm, nålar, bark eller ruttnad gödsel nära aubre.

Rekommenderad: