Gör-det-själv-växthus Från En Metallprofil: Steg-för-steg-monteringsanvisningar, Gör Ett Växthus Av En Galvaniserad Profil För Gips

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-växthus Från En Metallprofil: Steg-för-steg-monteringsanvisningar, Gör Ett Växthus Av En Galvaniserad Profil För Gips

Video: Gör-det-själv-växthus Från En Metallprofil: Steg-för-steg-monteringsanvisningar, Gör Ett Växthus Av En Galvaniserad Profil För Gips
Video: Vi bygger växthus 2024, April
Gör-det-själv-växthus Från En Metallprofil: Steg-för-steg-monteringsanvisningar, Gör Ett Växthus Av En Galvaniserad Profil För Gips
Gör-det-själv-växthus Från En Metallprofil: Steg-för-steg-monteringsanvisningar, Gör Ett Växthus Av En Galvaniserad Profil För Gips
Anonim

Växthus kan tillverkas av olika material: trä, PVC, metall, men tillverkning av växthus från en metallprofil har sina egna specifika egenskaper. Innan du fortsätter med konstruktionen måste du studera några teoretiska grunder. Detta kommer att underlätta byggnadsarbetet i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Många sommarboende som föredrar att göra allt med egna händer föredrar hemlagade växthus. Trots att helt olika material kan användas för detta är konstruktionen av ett växthus från en metallprofil det enklaste. En sådan struktur, byggd för hand, kommer inte att vara sämre än den köpta varken i utseende eller i funktionalitet. Det bör dock komma ihåg att dess konstruktion kommer att ta mycket tid och kommer att kräva en anständig ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart är det värt att göra en reservation för att göra växthuset själv inte alltid är en bra idé ., eftersom många står inför oförmågan att köpa billigt och högkvalitativt material. Så innan du bestämmer dig måste du noggrant beräkna allt och ta reda på vilket av alternativen som är mer rationellt - köpt eller hemlagat.

Utan att tänka på de typer av befintliga strukturer är det värt att påpeka de mest framgångsrika lösningarna som hjälper till att bekämpa vinterns ryska verkligheter. Så nu kan du ofta hitta växthus med hopfällbara eller förstärkta tak istället för vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fällbart tak

Ett avtagbart tak är ett dåligt alternativ för de växthus som är i drift året runt. Men den här lösningen är perfekt i de fall växthuset är säsongsbetonat, till exempel en sommarstuga. Att ta av taket säkerställer att det inte blir någon tung belastning på profilerna, och om det behövs kan taket återföras, marken inuti kan rengöras. Växthuset kan sedan användas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hopfällbart tak får inte konstrueras av varje beklädnadsmaterial , men bara från lätt och hållbar, så att det inte finns någon risk för att skada den under demontering. Också, när du väljer ett växthus med ett tak av denna typ, överväg omedelbart om du också kommer att demontera väggarna för vintern. Detta görs i fall där platsen ligger i ett blåsigt område och det finns en möjlighet att i dåligt väder hela växthussystemet helt enkelt kan blåsa bort.

Detta alternativ kommer att kräva ytterligare arbetskostnader för det årliga avlägsnandet och installationen av taket, liksom underhållet av den öppna profilramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt tak

I de fall där det inte finns någon möjlighet att bygga en struktur med ett avtagbart tak, tillgriper de att förstärka ramen. Det kan finnas många anledningar till detta. Behovet av användning av växthuset året runt och den ökade risken för vindförstöring är bara några av dem.

Förstärkningen sker i två steg . För det första krymper steget mellan gårdar. Detta är namnet på varje profil tvärgående "lager" av ramen, som omger väggarna och taket. För det andra, under installationsprocessen, bifogas ytterligare element: fock som stärker ställningarna. Kraftiga metoder används för att fästa alla element, till exempel svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga en förstärkt struktur kan ekonomiskt vara detsamma som att köpa ett färdigt växthus. En beräkning som görs i förväg hjälper till att ta reda på om det är värt att göra en profil eller om det är bättre att omedelbart köpa en färdig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Det finns otaliga mönster av växthus gjorda av metallprofiler. Alla är inte lämpliga för att bygga dem själv. Till exempel komplexa halvcirkelformade förlängningar, växthus som liknar igloer - husen i norra invånare, rundade växthus kräver anmärkningsvärd erfarenhet, liksom närvaron av profiler av önskad form. Trots att var och en av dem är bekväm och har en stor mängd användbart utrymme, är de bara tillgängliga att köpa färdiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem är designens enkelhet med otillräckliga funktionella egenskaper . Till exempel är växthus som en utgrävning, bara en meter högre, väldigt lätta att bygga, men det blir för lite utrymme inuti och trädgårdsmästaren har ingenstans att vända sig.

I praktiken är de vanligaste fyra typer av byggnader som kan göras för hand, medan de kommer att vara bekväma, fullt ut uppfylla kraven för belysning och användbart område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt Meatlider

Växthus av denna typ kan vara antingen välvd eller gavel. Skillnaden mot vanliga tak ligger här i sluttningernas läge: ett av dem är placerat något högre än det andra, och det återstående gapet justeras för ventilerna. Således är växthus enligt Meatlider det bästa alternativet när det gäller ventilation, luftcirkulation inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt visar sig dock inte vara så enkelt. Ett sådant växthus kan inte utrustas med ett avtagbart tak, så det är inte lämpligt för snöiga områden. Att förstärka ramen här kommer att bli mycket svårare på grund av takets speciella design, så inte bara noggrann planering kommer att krävas, men också viss ingenjörskunskap. Med ett ord, om det finns en sådan möjlighet, är det bäst att anförtro design och konstruktion av ett växthus av denna typ till proffs eller köpa ett färdigt. Om du är säker på dina förmågor kan du försöka beräkna allt själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mono-pitched

Oftast används växthus med sluttande tak som en förlängning till ett garage, hus, badhus och andra fasta och stabila byggnader. Sådana mönster är inte bara enkla, utan också praktiska. Det finns mycket utrymme i dem, dessutom kan du spara betydande pengar på uppvärmning.

Om du passar växthuset nära väggen, kommer en del av värmen från huset att överföras till växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal specifika krav som är inneboende i skjuldesigner , och den första av dessa är dess läge i förhållande till huvudbyggnaden. Det är viktigt att växthuset inte är i skuggan, annars fungerar det inte att odla ljusälskande växter i det. Det betyder att du måste överge lejonparten av de vanliga grödorna: gurkor, tomater, paprika, lök, frukt - vindruvor, jordgubbar och andra. Det optimala läget för det angränsande växthuset ligger på fasadens södra sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel

Gavel fristående växthus finns i många privata områden. Detta beror på att de ofta smälter in perfekt med sin omgivning på grund av sitt klassiska utseende. Detta gäller särskilt när själva huset också är utrustat med gaveltak.

Bild
Bild

Dessa växthus har många fördelar. För det första kan de förstärkas och utrustas med ett avtagbart tak. Det andra alternativet behövs inte om växthuset har höga sluttningar: snön kommer helt enkelt att glida av dem. För det andra är det enkelt att bygga ett sådant växthus på grund av att det har en intuitiv struktur. Du kan själv rita en ritning utan förberedelse. För det tredje visar sig själva växthuset vara rymligt inuti. Även i ett litet område kan du passa maximalt med grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvd

Den välvda typen är den vanligaste av alla och bågar kan resas både från raka delar av profilen och med hjälp av ett speciellt välvt element. Skillnaden kommer bara att märkas på nära håll.

Välvda växthus har alla samma positiva egenskaper .som gavel måste du dock fortfarande bekämpa det faktum att de kan sjunka under snötungan - ingen hög sluttning kommer att rädda dem.

En annan fördel med välvda växthus är god luftcirkulation i dem på grund av det välvda taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken konstruktion du väljer, kom ihåg att garantin för deras långa service är material av hög kvalitet och korrekt installation. Endast i detta fall kommer ett växthus av en metallprofil att visa sig vara tillräckligt starkt. Annars, hur mycket du än försöker, blir hela strukturen snabbt oanvändbar på grund av några mindre brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett växthus byggt med profiler har sina egna fördelar och nackdelar.

Det finns flera aspekter av positiva egenskaper

  • Ekonomisk komponent. Självbyggande kan ofta spara betydande pengar, medan kvaliteten på växthuset kommer att ligga på en ganska hög nivå.
  • Oberoende val av form och storlek. Längs vägen kan du justera båda, och du behöver bara köpa de saknade delarna och inte beställa ett nytt växthus, som är fallet med det köpta.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lång livslängd. För tillverkning av profiler används galvaniserat stål, vilket inte lämpar sig för korrosiva förändringar. Därför kommer sådana profiler inte att rosta på grund av fukt, och växthuset kommer att stå länge.
  • Lättviktig. Tack vare detta kan hela strukturen uppföras ensam och senare ordnas om på platsen om du skulle bygga ett mobilt växthus.
  • Enkel installation. Särskilda kunskaper och färdigheter krävs inte för konstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bristerna i ett hemlagat metallväxthus är inte så många . Faktum är att det bara finns en nackdel, och det ligger i det faktum att ramen inte tål snömassan, men för att lösa detta görs växthus med ett demonterat tak eller en förstärkt ram.

Bild
Bild

Valet av profil och form på strukturen

I grunden används gipsprofiler för konstruktion av växthus. De presenteras på marknaden i en mängd olika både i styrkaegenskaper och i dimensioner: bredd, höjd, längd, ståltjocklek. Det är värt att notera att inte varje profil är lämplig för konstruktion. De vanligaste fyrkantiga profilstrukturerna med ett tvärsnitt på 20-40 mm och med en tjocklek på 1 mm. För dessa ändamål är endast bärande tak- eller väggprofiler lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan hitta en specialiserad sicksackprofil för växthuset . Det behövs för att fixa filmen. En sicksackstav inuti en profilremsa kallas ett klipp. Filmen kläms fast mellan profilens änddel och den angränsande sidan av klämman, vilket resulterar i att den är ordentligt fixerad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mantelmaterial

För att täcka växthus från en metallprofil används inte bara film. Det finns också många material med bra ljustransmittans och utmärkt värmebesparande prestanda. Att fixa dem är något svårare, och vård krävs lite annorlunda. Det är värt att överväga var och en av beklädnadsmaterialen mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filma

Alla är bekanta med de klassiska växthusen täckta med en tjock PVC -film. Detta alternativ har både fördelar och nackdelar. Å ena sidan är filmen lätt att fästa och vid behov demontera. Det är nästan helt transparent, vilket resulterar i att en sådan beläggning garanterar tillräcklig penetration av solljus i växthuset. Filmen har utmärkt värmeisolering, och värmen kommer inte ut. Å andra sidan kan filmbeläggningen inte matcha styrkan hos de andra. Om det trycks ordentligt, kommer det att riva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det används filmen oftare än andra material på grund av dess låga kostnad. När allt kommer omkring kan du använda inte bara en speciell film, utan också den som redan finns på gården. Till exempel kan en skyddande film finnas kvar efter leverans av möbler eller andra skrymmande föremål. Få människor stoppas av att detta material inte bryts ner alls, men ur miljösynpunkt är det osäkert.

Bild
Bild

Polykarbonat

Polykarbonatpaneler började användas för inte så länge sedan i växthuskonstruktion. Detta material överför ljus bra och släpper inte heller ut värme. Polykarbonat produceras i två typer: monolitiskt och cellulärt. Den monolitiska är inte lämplig för växthus på grund av kostnaden, men den billigare mobilversionen kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid lederna måste materialet förseglas noggrant för att förhindra värmeförlust . I detta fall bör de nedre kanterna vara öppna så att materialet "andas". Den hårdtslående sanningen är att polykarbonat inte kan böjas, så det kan bara installeras på plana ramytor. För att skära polykarbonatark måste du också använda specialverktyg. Annars kommer materialet helt enkelt att spricka och bli oanvändbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelglasfönster

Användningen av tvåglasfönster är en ny praxis vid byggandet av växthus. Dubbelglasfönster har ett antal fördelar. Till exempel kan de inte brytas: glaset spricker helt enkelt, och fragmenten flyger inte runt. Detta gör materialet bra för de fall där barn ofta leker i området med växthuset. Svärdets oavsiktliga träff är inte skrämmande här, och i så fall kommer inte fragment att uppstå, så barnen kommer inte att kunna skära sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelglasfönster kännetecknas av ökade värmebesparande egenskaper . Således är de en utmärkt lösning för regioner med hårda vinterförhållanden. Av detta kan vi dra slutsatsen att glasfönster gör stora vinterväxthus. Många tvåglasfönster har ett skydd mot skadlig infraröd strålning, så att endast strålarna i det "användbara" intervallet kan passera igenom. Det finns speciella antivandalmodeller med ökad hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Glasväxthus blir gradvis ett minne blott på grund av de låga egenskaperna hos glas som material. Den är mycket ömtålig, så mekanisk påfrestning kan få ödesdigra konsekvenser. Glas har dock en fördel, som gör att du kan blunda för alla brister: det överför perfekt solljus, vilket resulterar i att temperaturen i växthuset visar sig vara flera grader högre än i liknande material i samma område.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nackdel med glas, på grund av vilket många vägrar det, är den höga kostnaden . Några driftiga sommarboende har hittat en lösning på problemet. De samlar onödiga glasfönsterramar och använder dem som delar till växthuset. Det visar sig liksom en panelstruktur. Det är bekvämt att fästa träramar på metallprofiler, men man bör komma ihåg att de har en imponerande vikt, så ramen måste förstärkas. Till exempel kan du göra det från dubbla profiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plexiglas

Till skillnad från andra material kan plexiglas böjas, vilket ger formen av en båge, och det böjda arket kommer inte att förlora sina styrkaegenskaper. Plexiglas tjocklek varierar från 5-15 mm. Detta indikerar att det blir lätt att fixa det på en metallprofilram med vanliga självgängande skruvar, "buggar".

Ljusöverföringen av plexiglas är på en hög nivå, och ju tunnare den är, desto mer ljus kan den överföra. Men när det gäller styrka fungerar allt i motsatt riktning: ju tjockare plexiglas, desto starkare är det.

Plexiglas är lätt, så med sin hjälp är det enkelt att hölja växthuset på en profilram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare uppvärmning krävs för ett växthus i plexiglas året runt . Det är bäst att leda det till grunden så att det är möjligt att demontera sin gamla struktur och bygga en ny, utan att göra uppvärmningen igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement

En mängd olika anordningar används för att fästa profilerna till varandra och för efterföljande fastsättning av beklädnadsmaterialet på ramen. Det är värt att stanna mer detaljerat på dem, eftersom du tillsammans med profilerna måste köpa motsvarande tillbehör.

För att fästa delarna behöver du metallskruvar . Självgängande skruvar av borrning eller självgängande typ kommer definitivt att behövas. Andra kommer inte att kunna skära igenom metallen. Modellerna 4, 2x16 mm är lämpliga. Du bör inte välja "buggar", det är bättre att föredra modeller med en platt hatt: de kommer inte att komma i vägen med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvar är användbara för att fästa ark av polykarbonat, plexiglas eller andra relativt hårda beläggningar. Du måste först borra hålen och skruva sedan in skruvarna.

En sicksackprofil kommer att behövas för att säkra filmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar bygga måste du fylla på följande verktyg.

Den innehåller flera komponenter

  • Kvarn för sågning av profiler. Det rekommenderas inte att använda det, eftersom det kan skada det galvaniserade locket, vilket kommer att leda till korrosion i framtiden.
  • Kallförzinkad. Säljs i sprayburkar. Den används efter arbete med en slipmaskin eller på svetsfogar.
  • Sax för metall. Behövs för skärning av mjuka profiler.
  • Skruvmejsel. Underlättar arbetet med självgängande skruvar.
  • Lasernivå, lodlinjer. De hjälper till att justera ramen korrekt med marken.
  • Konstruktionstejp. Behövde ta mätningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller ytterligare material behöver du väldigt lite:

  • självgängande skruvar, pluggar, bultar för fastsättning;
  • golvmaterial i rätt mängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt och förberedelse

Först måste du bestämma hur ditt växthus kommer att se ut. En fullständigt verifierad ritning måste upprättas med alla dimensioner. Detta kan göras på papper eller i ett datorprogram för 3D -modellering, samt beställa en individuell plan från ett specialiserat företag.

Dessutom måste du förbereda webbplatsen . För att göra detta rensas det från skräp, torv tas helt bort från det. Detta görs för att göra det lättare att lägga grunden. Det kommer också att bli lättare i framtiden att odla växthusgrödor på sådan mark.

Behandla profilerna med ytterligare ett korrosionsskyddande medel för att se till att de inte rostar efter en tid, trots den existerande galvaniserade beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundkonstruktion

En komplex grund för växthuset behövs inte. Faktum är att du kan använda en befintlig från en ladugård eller sommardusch. Grunden för växthusets uppgift är att förhindra att det flyger iväg.

Eftersom basen inte behöver vara av ökad styrka, kommer en vanlig tejp att göra

  • Först grävs en dike lite bredare än den framtida byggnaden. Bredden på själva diket är lika med spadebredden.
  • Sedan komprimeras den med en kudde av grus och sand.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter läggs svarven och betonglösningen hälls. Det tar 30 dagar för betong att få styrka. Vid denna tidpunkt är det bättre att skydda den med polyeten från eventuell nederbörd.
  • Efter 30 dagar avlägsnas lådan, basen behandlas med vattenavvisande medel, till exempel bitumen.

Efter det kan grunden anses vara klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rammontering och mantel

Monteringen av ramen utförs i enlighet med det befintliga projektet. Det är viktigt att stigningen mellan profilerna justeras i enlighet med mantelmaterialet: ju tyngre den är, desto mindre är avståndet mellan profilerna. Till exempel, för polykarbonatmantel, måste du svetsa profiler på ett avstånd av högst 70 cm från varandra.

Steg-för-steg-instruktioner för montering av ramen

  • Monteringen börjar från baksidan. Först uppförs omkretsen av ändarna: taket och sidodelarna. Vidare är alla mellanliggande metallprofiler fästa.
  • Efter det är rumpan gjord på framsidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare sträcks en profil mellan dem, vilket indikerar takets mitt.
  • Sedan monteras "lagret" i mitten.
  • Så i sin tur är alla lager gjorda som är i mitten mellan två intilliggande, tills lådan är klar.

Allt kan fästas antingen med självgängande skruvar eller genom svetsning.

Beklädnadsmaterialet är antingen fäst med skruvar, eller på en sicksackprofil, om vi talar om en film.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Att välja profiler av hög kvalitet och inte ångra i framtiden, uppmärksamma följande punkter.

  • Tjockleken på stålet måste vara som anges. Använd en vernierkaliper för att mäta. Kom ihåg att profiler med en tjocklek på mindre än 1 mm inte fungerar för dig.
  • Rost eller grader är oacceptabelt.
  • Profiler ska vara platta. Kolla in det genom att titta på dem tillsammans.

Rekommenderad: