Gör-det-själv-växthus Av Trä (76 Foton): Ritningar Av En Träkonstruktion Under En Film, Hur Man Bygger En Ram, Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-växthus Av Trä (76 Foton): Ritningar Av En Träkonstruktion Under En Film, Hur Man Bygger En Ram, Steg-för-steg-instruktioner

Video: Gör-det-själv-växthus Av Trä (76 Foton): Ritningar Av En Träkonstruktion Under En Film, Hur Man Bygger En Ram, Steg-för-steg-instruktioner
Video: Vi bygger växthus 2024, Maj
Gör-det-själv-växthus Av Trä (76 Foton): Ritningar Av En Träkonstruktion Under En Film, Hur Man Bygger En Ram, Steg-för-steg-instruktioner
Gör-det-själv-växthus Av Trä (76 Foton): Ritningar Av En Träkonstruktion Under En Film, Hur Man Bygger En Ram, Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Ett växthus är det enda sättet att garantera odling av värmeälskande grödor även i mittfältet (för att inte tala om nordligare breddgrader). Dessutom underlättar växthus beredningen av plantor och odling av tidiga växtsorter som är vanliga för det ryska klimatet. Det enda problemet är att det kan vara ganska svårt att göra själva växthuset korrekt. En attraktiv lösning på detta problem är användningen av trä. Men här finns det finesser som måste beaktas för att nå framgång och få en stabil rik skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett element som ett växthus måste nödvändigtvis finnas i någon sommarstuga. Vem som helst kan göra det med sina egna händer, förtjänt stolt över det erhållna resultatet, och dessutom gör individuellt arbete det möjligt att inte anpassa byggnadens dimensioner till färdiga standarder. Det finns många prover på marknaden, inklusive polykarbonat, men med alla fördelar med detta material är det inte tillräckligt varmt och kostar för mycket.

Innan du börjar arbeta måste du vara uppmärksam på:

  • exakt plats;
  • belysningsnivå;
  • det erforderliga området;
  • material Typ;
  • ekonomiska resurser som kan läggas på byggandet av ett växthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängden för trä av hög kvalitet är ganska lång, och du kan köpa lämpligt material i alla järnaffärer. Eller till och med använda det material som finns kvar från det tidigare snickeri- och låssmedarbetet. Allt arbete är enkelt att göra med egna händer utan några speciella och särskilt komplexa verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Jämförelse av material

Trä är bättre än andra material eftersom:

  • det är miljövänligt;
  • under påverkan av stark värme eller ultraviolett strålning visas inga giftiga ämnen;
  • arbete kan utföras med standard snickerilement;
  • designen är alltid den bästa när det gäller förhållandet mellan lätthet och styrka;
  • om något går fel, kommer en del att misslyckas, att ersätta den problematiska delen är inte svårt;
  • en ram av trä eller brädor låter dig montera ytterligare enheter och arbetselement;
  • kostnaderna är märkbart lägre än vid användning av metall, agrofibre.
Bild
Bild

Även ett obehandlat träd kommer tyst att fungera i 5 år, och om ramen är gjord enligt alla regler och är väl skyddad, behöver du inte frukta för dess säkerhet under det kommande decenniet.

Intressant nog kan även svagheterna i träkonstruktioner, gjorda korrekt, förvandlas till styrkor . Genom att välja den mest kompetenta platsen för växthuset på platsen är det möjligt att minimera den negativa effekten av skuggan. På grund av särskild bearbetning minskar träets känslighet för skadliga insekter och svampar, för brand och fukt kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga växthus är mestadels gjorda av andra material, men det som är bra med trä är att det gör att du kan komma bort från standardiserade mönster.

Vem som helst kan använda rundvirke eller bearbetat sågat trä efter eget gottfinnande . Förlängning av livslängden för träkonstruktioner uppnås genom att placera dem i speciella metallhylsor.

Enligt yrkesverksamma är de mest lovande arterna lärk, tall och gran, som själva bara ruttnar lite och är mycket starka. Ek-, teak- och hornbeamved är för tätt och svårt att arbeta med, det är osannolikt att det blir möjligt att förbereda nödvändiga strukturer utan ett elverktyg inom en acceptabel tidsram. Dessutom är kostnaden för ett sådant träd högre än för ett vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallmassivet är populärt på grund av dess hårdhet och låga sannolikhet för förfall.

Det är inte svårt att hitta sådant material, även om det knappast kan kallas särskilt billigt. Lärk ruttnar ännu mindre än tall, och denna skillnad beror på den ökade koncentrationen av hartser. Och lärkmassivet blir bara starkare med tiden. Endast den del som kommer att beröra marken behöver bearbetas på ett speciellt sätt.

Oavsett den specifika rasen bör materialet väljas mycket noggrant . Knutar och marker, blå områden och sprickor ska inte vara för många. För arbete är det tillåtet att använda trä med en maximal fukthalt på 20%, annars kommer inga försök att förbättra det att leda till framgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Envägs växthus kan antingen fästas i huvudbyggnaden eller fristående strukturer. Det är inte svårt att känna igen gavel växthus - de är alla rektangulära och taklutningen överstiger 30 grader. Enligt experter är bågformatet inte bara utsökt i utseende, utan skapar också optimala förutsättningar för växande växter. När det gäller polygonala runda strukturer, kommer en attraktiv design inte för ett erfaren öga att dölja behovet av att utrusta ytterligare ventiler för att förbättra ventilationen inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det är lätt att se från denna information är typerna av golv i växthus mycket olika i design. Och de skiljer sig markant från varandra. Så, enkelsidiga lösningar rekommenderas i fall där det finns en akut brist på plats på platsen och du måste använda den så rationellt som möjligt. Det är lämpligt att orientera taklutningen i söder, även om byggare kan välja ett annat alternativ beroende på individuella överväganden. Taktak är övervägande täckta med glas- eller plastelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ganska högkvalitativ och originalversion av ett träväxthus är montering enligt Meatlider . Det skiljer sig från klassiska växthus i det ursprungliga arrangemanget av ventilation. Det övre segmentet av taket är utrustat med akterspegel för att hjälpa den varma luften att fly. Inflödet av frisk luft sker genom dörröppningar eller specialfönster som ligger under takdelarna. Ramen för mitlider växthuset är mycket stark, eftersom balkarna installeras oftare än vanligt, kompletterat med distanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan lösning skyddas på ett tillförlitligt sätt mot vind och hagel, och om det behövs kan strukturen flyttas till en ny plats om bultar eller skruvar används under konstruktionen. Ventilationsflikar riktas söderut för att utesluta påverkan av kalla nordliga vindar. De viktigaste konstruktionsdelarna i alla växthus enligt Mitlider är gjorda av trä, detta förhindrar bildning av kondens.

Vid beräkningen av behovet av bågar måste man komma ihåg att sådana växthus är stora i storlek:

  • Längd - 12 m;
  • Bredd - 6 m;
  • Höjd - 2,7 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan lösning låter dig upprätthålla ett optimalt klimat i växthuset och minska temperaturfall jämfört med förändringar i den yttre miljön.

Teoretiskt sett är det möjligt att minska storleken på strukturen och behålla endast de grundläggande proportionerna. Men då måste du komma överens med oförutsägbara värme- och kylhastigheter. Taket ska ha två sluttningar, olika i höjd. Inte mindre ofta skapas ett växthus i form av en båge, också utrustat med ett tak i två plan.

Det är möjligt att sätta upp ett växthus enligt Mitlider -schemat endast på en platt, solig plats . Om du måste arbeta på en sluttning måste du bilda en terrass med förstärkta avsatser. Ramen är gjord av en balk med en sektion på 10x10 cm, mittstativens längd är 305 och sidoställen är 215 cm. Vid montering av de nedre remmarna och distanserna i hörnen används brädor på 2,5x20 cm. Skridskor och styrningar för balkarna ska vara gjorda av träbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om ramarna på växthusen längs Meathlider är ganska pålitliga, rekommenderas det att först göra grunden så att strukturen skulle stå på ett ställe i många år. Bjälkar med en längd av 3 m och en sektion på 10x10 cm placeras på omkretsen av strukturen, hörnfogarna fixeras med självgängande skruvar.

Omedelbart efter det verifieras dessutom diagonalerna i rektangeln, vilket måste vara lika. Hela basen slås ut med pinnar, självgängande skruvar hjälper till att hålla dem. Väggarna i ändarna är gjorda av trä med en sektion på 5x7,5 cm, mellanrummet mellan dem är 70 cm.

I mitlider -schemat placeras ett par fönster som hålls på ramarna med klämmor och markiser. Vid montering av dörrarna används en 5x5 cm stång. Basen kompletteras med 7 mm kilar, de måste placeras i hörnen en efter en och i par där dörrkarmen är ansluten till baren. När svängen kommer till taket är den norra lutningen nödvändigtvis gjord brantare än den södra med en höjd av 0,45 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

En underart av ett gavelväxthus anses vara en "holländsk kvinna" med lutande väggar. Med sin hjälp är det enkelt att utöka området för sådd av växter. Det är ganska svårt att göra ett runt träväxthus, eftersom det kommer att bli många delar, och det blir ännu fler fogar. Strukturens utseende är naturligtvis spektakulärt, men för att rationellt använda territoriet måste du göra lockiga sängar eller sätta upp ställningar. Men under hela dagsljuset kommer insolationsnivån att vara densamma.

Det halvcirkulära formatet är att föredra eftersom det:

  • mångsidig;
  • lätt att underhålla;
  • det kommer att vara lätt att täcka växterna på grund av uteslutning av hörn;
  • ljus fördelas enhetligt i hela utrymmet;
  • motståndet mot vindbelastning kommer att vara mycket högt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Välvda växthus kan inte monteras av trä bara för att det inte har en tillräckligt hög elasticitet. Nedgrävda växthus med ett tak över marknivå har ofta träbjälkar. En sådan lösning kräver noggrann antiseptisk impregnering och regelbunden färgning. Under sommarmånaderna ska locket tas bort, en sådan byggnad är endast lämplig för att förbereda plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självkonstruktion

Innan växthuset installeras är det nödvändigt att analysera inte bara belysningsnivån på platsen, utan också hur långt det kommer att vara till vattenkällan, vad är terrängen, vindbelastningsnivån och jordtypen. Utan att förstå dessa nyckelpunkter är det ingen idé att gå vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturer med en lutning är orienterade längs öst-västaxeln, med två-längs nord-syd-axeln.

Det är oönskat att placera växthuset direkt bredvid träd, med höga staket. Men bredvid buskar som inte blir ett hinder för ljus är det ganska motiverat att bygga ett växthus. Det är absolut nödvändigt att bygga ett växthus med förbättrat vindskydd. När det gäller byggnadens storlek finns det inga universella recept.

Du måste fokusera på:

  • skördens mängd;
  • territoriumets totala yta;
  • typ av grödor som odlas;
  • materiella möjligheter.
Bild
Bild

De flesta trädgårdsmästare begränsar sig till växthus på 3x6 m, vilket möjliggör en balans mellan det upptagna rummet och det totala antalet frukter. Eftersom inte alla växter kan odlas i ett rum, behöver du inte försöka göra byggnaden större.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att värma växthuset måste du lägga rör under sängarna i perfekt ordning från början. För tillverkning av fundamentet rekommenderas att ta en balk med en sektion på 10x15 cm.

Du kan inte bygga ett växthus utan en grund om:

  • det kommer nära bostäder;
  • sängarna är under jordens fryshöjd;
  • konstruktion kommer att utföras på en sluttning;
  • det krävs för att ge maximal styrka till strukturen.
Bild
Bild

Beräkningar och ritningar

Även de bästa steg-för-steg-instruktionerna för växthusbyggnad kan inte följas ordentligt om ett stort måttdiagram inte är korrekt upprättat.

En kompetent teckning ska visa:

  • väggar;
  • fundament;
  • takbjälkar;
  • skridskor och bandstång;
  • ställ för placering av behållare med jord;
  • ställ för att visa hyllor;
  • luckor från hyllor och fasta strukturer till väggar;
  • skorsten (om ett värmesystem är installerat).
Bild
Bild

I de flesta fall är grunden gjord av en bandtyp med en flik på 0,4 m. Fönster försöker monteras både på konstruktionens sidor och på taket. Den överväldigande majoriteten av designers väljer spisuppvärmning, skorstensrör placeras under interna hyllor och ställningar (så att de inte förstör utseendet). Om det är nödvändigt att spara pengar är det bättre att överge de infällda strukturerna, särskilt eftersom de är ganska mödosamma. Och en stor fördjupning är oacceptabel om grundvattennivån är mycket hög. I det här fallet kan de orsaka allvarliga problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

På ett växthus, vars längd inte överstiger 4 m, är det tillåtet att göra ett sluttande tak - sänkt vid bakväggen och höjt ovanför entrédörren. Då kommer regnet som strömmar ner ovanifrån definitivt inte att hälla på dem som kommer in eller lämnar, vilket skapar en obehaglig pöl vid ingången.

CD -profiler används ofta i design , de behövs som spärrar, spärrar och skridskobalkar, samt för beredning av diagonala hängslen i sektioner. Horisontella delar är huvudsakligen gjorda av UD -profiler, deras storlek väljs individuellt.

Standardavståndet mellan profilerna är 1 m, täckelementen överlappar varandra med en ömsesidig överlappning på 30 mm eller mer. Därefter ska varje skarv och söm täckas med silikontätning så att mindre damm och främmande vätska från utsidan tränger in.

Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Arbetsflödet när du skapar ett växthus är alltid byggt enligt ett enhetligt schema, oavsett om de gör det själva eller anlitar specialister dessutom.

Stegsekvensen är följande:

  • grundskapande;
  • fixering av bärstången;
  • ramförberedelse;
  • arrangemang av takbjälkar;
  • installation av skridskor och vindskivor;
  • beredning av ventiler;
  • skapa en entré;
  • utvändig beklädnad med dekorativa material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att bygga ett växthus av trä om arbetsområdet inte är ordentligt förberett, det inte är tillräckligt starkt och stabilt. Marken jämnas ut, fyrar placeras på platsens omkrets, varefter de gräver en dike 10 cm djup och 0,2 m bred. De flesta växthus står på en tegelsten eller armerad betongfundament. Diken är utrustad med formning och hälls med ett lager betong. Tegel kan läggas först efter den slutliga torkningen av det hällda skiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller växthusets läge, enligt erfarna trädgårdsmästare, är det bäst att föra det närmare huset. Vissa nybörjare byggare försöker göra klyftan mellan dem större för att inte skapa ett hinder och inte ockupera det mest lovande territoriet i mitten av platsen.

Men praxis visar att det är svårare att underhålla växthus avlägsna från bostadshus, beredningen av kommunikationer blir mer komplicerad och dyrare. Det är lämpligt att välja en plats som är så skonsam som möjligt för att förenkla arbetet.

Det är oacceptabelt att genomföra ett växthus i ett träskigt eller sandigt område eftersom trädet snabbt kommer att förstöras av det ackumulerande vattnet. Lerjord komprimeras genom att lägga till grus, på vilket fruktbar svart jord hälls. När du väljer en orientering till kardinalpunkterna styrs de inte bara av belysningen, utan också av "vindrosen" så att på våren och hösten blåses mindre värme inifrån. Konstruktion kan hjälpa till att minska vindbelastningen genom att bygga en häck eller genom att fästa växthuset direkt på husväggarna.

Bild
Bild

Du kan inte lägga ramen direkt på jorden, även i de torraste områdena kommer träet snabbt att ruttna.

För att skydda växthuset från ett sådant slut måste du använda en pelargrund, som är gjord på grundval av:

  • rör fyllda med betong inifrån;
  • fragment av högar;
  • tegel (kanske till och med strid);
  • produkter av armerad betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelarna kan installeras själv, med ett avstånd på 100-120 cm, varefter en ram av balkar läggs. Om bandet inte tillhandahålls måste stolparna göras under alla ställen. Ett alternativ till den pelarformade basen är en tejpbas, under förberedelsen av vilken du behöver befria platsen från ackumulerad smuts och jämna den noggrant. Standard rembredder sträcker sig från 300 till 350 mm.

Bild
Bild

I botten av diket (0,3 m) hälls siktad 100 mm tjock sand. Träplankor med en tjocklek på 20 mm gör det möjligt att göra en form som ska höjas 0,25 m över marken. Slipsar och jibs används för att ansluta sidodelarna. Linjen för betonggjutning bestäms av den hydrauliska nivån. Ett standardförstärkningsband är konstruerat av en stålstång med en diameter på 0,5-0,6 cm med ett gitteravstånd på 0,2 m.

När grävningen är fylld med betong, jämnas den strikt enligt de tidigare gjorda markeringarna. Sedan lämnas stiftelsen ensam i 14-21 dagar. Om vädret är varmt, vattna det regelbundet för att undvika sprickor. Så snart det är dags att ta bort formen, bearbetas med gipsmast eller takmaterial för att öka motståndskraften mot fukt. Sedan byggs ett hemlagat växthus under en film eller med en arbetsyta i polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä måste impregneras med antiseptiska blandningar. Selen ska vara gjord av fasta element. Om du använder segmenten blir styrkan otillfredsställande.

Trädelar för sidoväggar formas enligt följande kriterier:

  • längd - 540 cm;
  • höjd på ett separat rack - 150 cm;
  • antalet tvärstänger på ena sidan är 9.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förvandla spridda delar till en monolitisk duk, rekommenderas att använda spår. För att ansluta väggarna med taksystemet, takbjälkar och dörrblock, självgängande skruvar och metallhörn används. I de flesta fall räcker spärrar med en längd på 127 cm, och bara om långa människor använder växthuset ökar denna parameter till 135 cm. Alla dessa indikatorer beräknas för trä växthus med sidor på 6 m, om det är nödvändigt att bygga en annan struktur, de räknas om.

Bild
Bild

Baserat på deklarerade värden kommer den totala längden på ett par sidostagar och ett par ben för spärren att vara cirka 580 cm, det vill säga det kommer inte att finnas något träbearbetningsavfall. Det sista steget i arbetet är naturligtvis installation av tak och dörr.

Först och främst monteras spärpar; en solid bar används för att göra tak- och vindskivor. Sedan förbereder de ramen och skapar en ram för ventilationsöppningarna.

Det finns ett mer komplext alternativ för att bygga ett växthus . I detta fall är standardfundamentet alltid band, de optimala måtten är 360x330 cm, höjden på den centrala passagen är 250 cm. Tekniken för att förbereda grunden är densamma som tidigare. När den är klar monteras sidoväggarna, fram- och bakväggen. Sidorna är gjorda av sju ställen på 85 cm i storlek, som de fäster parallella remmar på 3, 59 m vardera, självgängande skruvar används för att hålla dem.

Bild
Bild

Akterväggen består av sex stöd och ett par remmar på 310 cm. När väggarna är monterade monteras de på fundamentet och skruvas fast med varandra med ankarbultar. För att ansluta mindre delar används hörn och självgängande skruvar. Takämnen på en platt massiv bas dras ihop med liknande självgängande skruvar, men endast genom monteringsplattorna. Det är nödvändigt att noggrant bedöma strukturens styrka och konsekvent fästa dess fragment på den monterade ramen.

För att installera taket, använd först en åsbalk, vars längd är 349 cm. Sedan förbereds spärren (från botten till toppen). Deras delar är anslutna med hjälp av plywoodöverlägg. Ramen är målad och impregnerad med skyddande blandningar. Det är absolut nödvändigt att isolera strukturen, för detta använder de skum eller mineralull. Du kan göra växthuset mer skyddat från kylan om du utrustar ingången med en slags fördäma där inga växter kommer att odlas, men på grund av det extra luftskiktet minskar värmeförlusten.

Bild
Bild

Skumisolering innebär layouten av sina ark längs väggarna (inifrån). Ett alternativt material är bubbelplast. Experter rekommenderar att du packar in polystyren i plastfolie, då är inte ens fukt fuktigt.

Det är omöjligt att garantera ett växthus maximal livslängd om det inte är ordentligt förberett för användning . Du bör inte lita på träets och brädornas vackra utseende, även om de köptes i en välrenommerad butik eller sågverk. Var noga med att borsta det så att det inte blir smuts och ett lager sand, tvätta materialet och vänta tills det torkar. Därefter rengörs trädet med medelstort smörjmedel eller vått slipmedel. Om det uppstår sprickor i det målade växthuset måste de ommålas omedelbart för att undvika ruttnande av byggnaden.

Det är också nödvändigt att uppmärksamma mycket viktiga punkter - belysning och uppvärmning i växthuskomplexet. Det exakta behovet av belysning är inte detsamma för varje gröda och till och med olika sorter.

Bild
Bild

Allt som odlas i en vanlig trädgård kräver belysning på ett eller annat sätt, särskilt för paprika, äggplanter och andra nattsäckar. Om en kultur uppmanas att producera blommor eller frukter behöver den mer ljus än de som värdesätter näringsrika löv.

I motsats till vad många tror kan monokroma lampor inte användas eftersom de gör grödan smaklös. Det är nödvändigt att markera växterna med hela spektrat på en gång. För att tvinga enskilda grödor kan glödlampor användas som är upphängda 0,5 m över själva växterna.

Fluorescerande energibesparande bakgrundsbelysning - det bästa i kvalitet och värde, särskilt i ett litet rum. Men oavsett vilken typ av lampa som valts är det värt att rådfråga en elektriker. Om tråden läggs i en gräv är dess minimidjup 0,8 m, och korsningar med dräneringssystem är oacceptabla. Alla elektriska apparater, ledningar och anslutningar måste vara konstruerade för hög luftfuktighet och temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppvärmning måste tas om hand om du måste anordna en vinterträdgård eller odla färska örter under de kallaste månaderna. Alla är inte så "lyckliga" att en värmeanläggning ligger precis under växthuset, men det finns ett antal lösningar som är utformade för att lösa detta problem.

Så, solackumulatorer är grunda gropar täckta med värmeisolerande material, på vilket det finns våt sand av en grov fraktion. Luftvärme innebär installation av stålrör, varav ena änden placeras i en eld- eller utomhuskamin.

Om ett system med periodisk uppvärmning med gasflaskor väljs, kommer det förutom att iaktta säkerhetskraven vara nödvändigt att tilldela en särskild plats för värmepannan och ta hand om förbättrad ventilation. När allt kommer omkring kommer övermättnad med koldioxid och vattenånga att ha en dålig effekt på alla växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

På dachas hittar du inte bara vanliga växthus, utan också de som verkligen glädjer finsmakare. Detta foto visar ramen för växthuset, som ännu inte är färdig. Och redan nu gissas takets konturer.

Författarna till detta projekt har valt en liknande struktur, där en träram också är klar.

Rekommenderad: