Vinterträdgård (69 Foton): Projekt Och Konstruktion I Ett Privat Hus, Gör-det-själv-tillverkning Och Dekoration, Idéer För Terrassdesign

Innehållsförteckning:

Vinterträdgård (69 Foton): Projekt Och Konstruktion I Ett Privat Hus, Gör-det-själv-tillverkning Och Dekoration, Idéer För Terrassdesign
Vinterträdgård (69 Foton): Projekt Och Konstruktion I Ett Privat Hus, Gör-det-själv-tillverkning Och Dekoration, Idéer För Terrassdesign
Anonim

Ett hörn av husets levande natur är vad många hemmafruar drömmer om. Det är inte alls svårt att skapa det hemma. Alla som drömde om att ha en bit sommar i sitt hem kan helt enkelt utrusta en vinterträdgård och fylla den med både grönska som är bekant för ögat och exotiska växter från olika delar av planeten.

Bild
Bild

Lite historia

Vinterträdgården utrustades första gången för länge sedan. De första likheterna med gröna oaser dök upp i det antika Grekland. Senare spreds de till Europa. Det bästa sättet var att tillämpa nya tillvägagångssätt för odling och vård av växter i England. Den viktigaste förändringen i detta skede var uppfinningen av nya sätt att värma upp utrymmet. Förutom gropar fyllda med hett kol användes ett vattenvärmesystem för uppvärmning. På grund av en så snabb utveckling blev det möjligt att utrusta vinterträdgårdar inte bara i privata hus, utan också i höghus.

Med tiden dök vinterträdgårdar upp i Ryssland . Den allra första en sådan oas på deras Spaso-Preobrazhensky-kloster arrangerades av munkar. Det var en stenbyggnad som inte bara användes för att odla vackra blommor och trevliga träd, utan också för att få tillgång till läckra och färska grönsaker och frukter under hela året. Under de hårda klimatförhållandena var detta en mycket viktig punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under 1800 -talet spreds vinterträdgårdar över hela Ryssland. Det var sant att de utrustades främst av adelsmän. I sina gods kunde de omge sig med främmande växter och blommor, vilket skapar en atmosfär för avkoppling och småprat. Mode för vinterträdgårdar spred sig mycket snabbt, nya trender dök upp. Till exempel var bilagorna fyllda med fontäner, ovanliga figurer och till och med sångfåglar.

På toppen av utvecklingen av vinterträdgårdar skedde en revolution och kom till makten i kommunistpartiet . Under denna period ansågs naturligtvis rum fyllda med exotiska växter vara en oöverkomlig lyx. Nu har lyckligtvis situationen förändrats, och nästan alla kan bygga och fylla en vinterträdgård. Det finns många material som är lämpliga för att bygga en trädgård, isolera den och skapa ventilation. Så du kan ordna en bekväm plats att vila och odla växter på nästan alla breddgrader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En vinterträdgård är en korsning mellan en vanlig trädgård och ett rum. Det skiljer sig från växthuset genom att det senare uteslutande riktar sig till odling av växter. En mer förenklad version av ett växthus är ett växthus. När det gäller vinterträdgården är det både en plats för avkoppling och sammankomster i nära och kära. Växthus och växthus ligger separat på bakgården. Men vinterträdgården är som regel en tillbyggnad till huset. I stadslägenheter är det ofta utrustat på en balkong eller loggia.

En vinterträdgård låter dig hålla ett hörn av sommaren i ditt hem . Det skyddar blommor och alla typer av växter från negativa väderförhållanden när som helst på året. Visst, till skillnad från växthus, där klimatförhållandena är ganska specifika och syftar till att odla några ovanliga växtsorter, är mikroklimatet i vinterträdgården neutralt. Det väljs så att alla växter som planteras i rummet och de som vilar där är bekväma. Vinterträdgården ska vara väl uppvärmd, ha full ventilation och ett befuktningssystem.

Vid uppmärksamhet ägnas dessutom estetik vid utformningen av utrymmet. En vinterträdgård ska vara attraktiv och tilltalande för ögat. Om möjligt bör rummet kompletteras med bekväma möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Om det behövs kan vinterträdgården byggas separat eller anslutas till ett bostadshus. Det finns många intressanta alternativ för rummets form.

Med sluttande tak . Det vanligaste alternativet är den klassiska skjultakförlängningen. Detta är den enklaste formen som kan installeras även av en person utan erfarenhet. När du bygger ett sådant rum måste du vara uppmärksam på att taket har en tillräckligt stor lutning. Detta förhindrar att snö ansamlas på den under vintersäsongen. Om du behöver göra en förlängning i en långsträckt form, rekommenderas det att göra ett gaveltak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polygonal . Det är en bra ersättning för runda växthus. Antalet hörn kan vara vad som helst, beroende på ägarens preferenser och antalet växter som måste placeras i rummet. Det är sant att för att byggnaden ska vara stark och pålitlig måste du välja en bra och stark ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn . I vissa fall används ett hörnförlängning för att spara utrymme. Om du väljer det här alternativet bör du placera det på en plats som förblir mycket väl upplyst hela dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tapphål . Det här alternativet används mindre ofta, men det är bekvämare. Kärnan i ett sådant rum är att vinterträdgården kombineras med någon form av boyta. Till exempel med en matsal eller kök. Det visar sig vara ett mysigt och vackert rum där det är trevligt att koppla av. Den största nackdelen med en sådan förlängning är att du måste lägga mycket tid på rummets konstruktion och utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat . Om det inte är möjligt att fästa en vinterträdgård på huset eller om du bara vill placera en "grön oas" bort från ditt hem, kan du ge företräde åt en byggnad som liknar ett växthus. Det ska vara välisolerat, särskilt på den kalla norra sidan. Taket i en sådan byggnad kan vara sluttande eller pyramidalt, beroende på behoven.

Oavsett vilken form som väljs måste den nödvändigtvis innehålla uppvärmning, belysning och ett ventilationssystem. När det är varmt och ljust inuti kommer uterummet verkligen att blomstra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller vinterträdgårdens dimensioner kan de vara olika. Som regel beror storleken på rummet på hur mycket ledigt utrymme som är tillgängligt. Det är bättre att placera en liten inglasad trädgård i ett litet område och ett stort växthus på en rymlig gård.

Det är också värt att fokusera på vilka växter som kommer att odlas där . Så till exempel för odling av exotiska palmer eller sprayrosor bör du välja ett rymligare rum. Och för blommor i krukor eller lådor kommer ett litet rum att räcka.

Bild
Bild

Layoutalternativ

Att hitta rätt plats för din vinterträdgård är mycket viktigt. Det finns definitivt mer utrymme för planering i ett lanthus. I ett flerfamiljshus måste du vanligtvis utrusta en balkong eller loggia för en minivinterträdgård. Men i ett privat hus kan det placeras på taket, verandan, terrassen eller göra en fullvärdig förlängning. Om möjligt är det värt att lyssna på råd från professionella när man bestämmer en plats för byggande. Man tror att det är bäst att lokalisera strukturen i öster.

Du kan också placera strukturen så att den vetter mot väster . Denna lösning har också sina fördelar. I en sådan förlängning kan värme ackumuleras under hela dagen. Det är sant att under varma sommaren kan det bli en nackdel. När det gäller rummen på södra sidan anses de vara mycket opraktiska. Under den varma sommaren kommer växterna att bli mycket överhettade, och för att rädda dem måste du lägga mycket tid på ventilation och vattning.

Om du gör byggnaden transparent kommer det att finnas tillräckligt med ljus i den, och samtidigt kommer rummet inte att överhettas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bilagor på norra sidan måste pengar läggas på uppvärmning, eftersom rummet visar sig vara ganska kallt.

Detta är de grundläggande reglerna för att planera en vinterträdgård, som kommer att vara relevant även i landet, även i en stuga, även på ett dagis. Därefter bör du fokusera på om trädgården ligger i envåningslokaler eller ligger på andra våningen. Om vinterträdgården är på toppen, är det nödvändigt att dessutom beräkna vikten så att inte en för tung belastning inte går på väggarna. Endast om det görs rätt kommer rummet att vara en säker fristad för växter och ett bra ställe för familjesemestrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktiska stilar

Vinterträdgården kan ordnas på olika sätt. Det finns flera stilar som är mycket populära idag.

Provence . Detta är en av de mysigaste och mest charmiga destinationerna. Provence kännetecknas av användningen av trälådor och badkar där blommor och örter växer. I en sådan vinterträdgård borde det också finnas många dekorativa små saker - utsökta textilier, korgmöbler och så vidare. Växterna själva är bättre att välja enkla, inte för exotiska. Du kan kombinera ett stort antal blommor med örter eller gröna växter i ett rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska . När du inreder en vinterträdgård i japansk stil måste du följa reglerna. Först är det värt att välja vissa växter. Oftast är det bambu, orkidéer, sakura - det vill säga allt som är karakteristiskt för de japanska öarna. Dessutom bör mycket uppmärksamhet ägnas åt dekorationen av lokalerna. Dekorativa stenar och småstenar, låga stolar och stolar, målade med lamphieroglyfer passar bra in i den japanska stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism . Minimalismstilen är en av vår tids favorittrender. Det kännetecknas av användningen av ett litet antal växter och deras korrekta arrangemang. I en minimalistisk vinterträdgård ska allt vara tydligt organiserat - både växter och dekorativa detaljer ska ges en viss plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Romantisk . En annan stil som är älskad av många är romantisk. Om du vill att huset ska ha en plats där du kan vila din själ eller koppla av i sällskap med en älskad, kan vinterträdgården ordnas därefter. I det här fallet kommer det romantiska hörnet att kompletteras med känsliga blommor, och möblerna kommer att väljas så bekvämt som möjligt. Som inredning är det logiskt att använda vintage lampor eller ljusformade lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av material

Olika material används för konstruktion av ramen och grunden för vinterträdgården.

Glas . Mycket ofta används slagtåligt glas som huvudmaterial för att ordna en vinterträdgård. Användning av glas anses vara ett ganska ekonomiskt alternativ, särskilt om det är en förlängning, och en av väggarna är en vägg i huset.

Man bör komma ihåg att trots att glasbyggnader verkar väldigt lätta och luftiga, i verkligheten visar de sig vara tunga. Detta innebär att du måste skapa en mycket solid grund.

Bild
Bild

Dubbelglasfönster . Ett mer modernt material är tvåglasfönster. De är laminerade glas. Det finns ett luftgap mellan varje lager. Det är på grund av detta som rummet visar sig vara varmare. Det betyder att du måste lägga mindre tid på att värma vinterträdgården.

Bild
Bild

Trä . Detta material används för att skapa trådramar. Träbyggnader med glasbeklädnad är nu mycket populära. Och de ser väldigt snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat . Detta material används för plankning av uthus. Polykarbonat är ett utmärkt värmeisoleringsmaterial. Det är bra helt enkelt för att det består av celler som är fyllda med luft. På grund av detta behålls värmen inne i rummet. Det är sant att detta material har sina nackdelar. Faktum är att polykarbonat reagerar negativt på exponering för solljus och blir för ömtåligt under solen. På grund av detta reduceras livslängden för polykarbonat till 8-10 år.

Bild
Bild

Metallisk profil . Detta material är mycket mer hållbart och starkare. Det är sant att du själv gör en förlängning, du måste tjata med profilens efterbehandling länge, eftersom det inte är så lätt att klippa och bearbeta. Du måste också bearbeta ramen med speciella korrosionsskyddande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumprofil . Detta material är ännu starkare än det föregående. När det gäller styrka kan det till och med jämföras med stål. Dessutom korroderar den inte av sig själv. Oftast kombineras en sådan ram med tvåglasfönster som isolerar rummet från kylan.

Bild
Bild

Självskapande

Att bygga en vinterträdgård och utrusta den med egna händer är en svår uppgift, men ganska realiserbar. Det är mycket viktigt att ordna allt så att det blir en behaglig temperatur inne i rummet och normal belysning. Den allra första etappen i alla fall är layouten på lokalerna och designen. Det är nödvändigt att beräkna belastningen på fundamentet, förlängningens storlek och dess placering. Skissen måste verkligen fångas på papper och få tillstånd att bygga en förlängning.

När planeringen och konstruktionen är klar måste belysningsfrågan hanteras . Den viktigaste punkten är närvaron av naturligt ljus. Det är av denna anledning som de rum som är avsatta för en vinterträdgård ofta är gjorda av glas eller tvåglasfönster. Oavsett om det är en ansluten vinterträdgård eller en separat, måste du se till att rummet har god ventilation och ett värmesystem. Vid en förlängning är uppvärmningsfrågan lättare att lösa, och om rummet måste byggas från grunden blir uppgiften mer komplicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med tillverkning av byggnader och installation av alla typer av hyllor och ställningar spelar en viktig roll valet av växter som kommer att ligga inne i vinterträdgården. Det är svårt att ge råd här, eftersom valet alltid är individuellt.

Om du bara vill lägga till några ljusa färger kan du använda blommor i krukor eller korgar. Och om det finns en önskan att få lite praktisk nytta av vinterträdgården, i det här fallet kan du odla plantor, örter eller till och med buskar med bär. Det viktigaste är att skapa de nödvändiga förutsättningarna för normal existens och utveckling av alla deras "gröna vänner".

Bild
Bild

Urval av möbler

Valet av lämpliga möbler är lika viktigt. Trädgårdsmöbler i rotting ser mest organiska ut i ett sådant rum. Den kan tillverkas av rotting eller vanliga vinstockar. Ett set med stolar och ett bord, gungstolar och soffor kan användas här. Du kan lägga till korgartiklar med mjuka kuddar, filtar. Både själva möblerna och textiltillskotten kan köpas eller skapas för hand. Sådana exklusiva saker både ser mer original ut och är mer värdefulla.

I vissa fall fungerar vinterträdgården också som matsal samtidigt . Då måste du komplettera rummet med ett fullbordat matbord. Den kan vara oval, rektangulär eller fyrkantig. Antalet stolar, och storleken på själva bordet, beror på hur många som brukar äta på det. Om rummet är litet är det bättre att välja ett transformerande bord som inte tar så mycket plats när det inte används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera

För att göra det trevligt att spendera tid inomhus måste du också ta hand om valet av vackra dekorativa bagateller. De mest uppenbara inredningsmöjligheterna är figurer och trädgårdsfigurer. Du kan köpa dem i butiker eller stormarknader, eller så kan du göra det själv. Lampor kan också användas som inredning. Det finns mycket vackra smidda produkter eller lampor dekorerade med blommotryck som organiskt passar in i vinterträdgårdens inre. Efter installationen av alla hyllor och armaturer har ventilation och uppvärmning installerats och plantorna är på sina platser, reparationen kan anses vara klar och rummet kan användas för vila eller odling av dina favoritblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra designexempel

Det första alternativet är ett av de mest mångsidiga. Det kommer att tilltala dem som vill göra sin vinterträdgård till en mysig plats att koppla av. Bilagan är liten i storlek. Både väggarna och taket är gjorda av glas, vilket är mycket praktiskt, för i soligt väder får växterna tillräckligt med ljus.

Rummet är fyllt med saker som är förknippade med en hemtrevlig atmosfär och komfort - korgstolar, mattor och färgglada kuddar. Den har allt du behöver för att koppla av. Blommor i stora krukor, klätterväxter i hängande korgar och ett träd i hörnet dekorerar utrymmet. Det finns inte mycket grönska, men det som finns räcker för att skapa en avkopplande atmosfär.

Bild
Bild

Ett andra exempel är ett litet uthus som enbart är avsett för växter. Som i den tidigare versionen finns det stora fönster och ett glastak. Detta görs igen så att plantorna har tillräckligt med värme och ljus. Det finns inte många växter i rummet, men alla är snyggt ordnade och placerade på hyllorna och på golvet. En sådan vinterträdgård blir en verklig del av naturen som omger förlängningen från alla håll. Därför är möbler och alla slags dekorativa detaljer överflödiga här.

Bild
Bild

Om du vill att "huset för växter" inte bara ska vara vackert utan också funktionellt kan rummet kompletteras med ett bord, bänkar och en byrå. Ett sådant enkelt arrangemang av inredningen gör att du kan äta middag eller bara samlas för te i det här rummet. Det finns inte så många växter här som i växthus eller växthus, men de är alla väldigt distinkta och vackra. Rummets interiör kompletteras med rätt design - en målning som visar en grön trädgård på väggen, en fläktkrona och original blomkrukor. Ett sådant rum visar sig vara både praktiskt och estetiskt attraktivt.

Det finns många fler idéer för att inreda en grön trädgård . Valet i slutändan beror bara på preferenserna för husets ägare och på den budget som de har till sitt förfogande. Men även utan att ha stora medel kan du skapa ett vackert projekt om du tillämpar dina designkunskaper och kunskaper korrekt i praktiken. Med samma material till hands, till exempel gamla ramar eller tidigare använt polykarbonat, kan du avsevärt spara på konstruktionen och skapa en vinterträdgård med praktiskt taget inga investeringar. Exotiska växter, å andra sidan, kan tas med från semester eller så kan du odla fruktträd själv från fruktfrön som köps på marknaden eller i en butik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig om det invecklade med att ordna en vinterträdgård i följande video.

Rekommenderad: