Hur Odlas Marken I Växthuset? Behandling På Hösten Och Våren Av Sjukdomar Och Skadedjur Utan Att Ersätta Jorden, Enkla Regler. Hur Bearbetas Efter En Tomat?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlas Marken I Växthuset? Behandling På Hösten Och Våren Av Sjukdomar Och Skadedjur Utan Att Ersätta Jorden, Enkla Regler. Hur Bearbetas Efter En Tomat?

Video: Hur Odlas Marken I Växthuset? Behandling På Hösten Och Våren Av Sjukdomar Och Skadedjur Utan Att Ersätta Jorden, Enkla Regler. Hur Bearbetas Efter En Tomat?
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, Maj
Hur Odlas Marken I Växthuset? Behandling På Hösten Och Våren Av Sjukdomar Och Skadedjur Utan Att Ersätta Jorden, Enkla Regler. Hur Bearbetas Efter En Tomat?
Hur Odlas Marken I Växthuset? Behandling På Hösten Och Våren Av Sjukdomar Och Skadedjur Utan Att Ersätta Jorden, Enkla Regler. Hur Bearbetas Efter En Tomat?
Anonim

Många trädgårdsmästare uppskattar växthuset för bekvämligheten av att odla känsliga termofila grödor som tomater, paprika, äggplanter. Tidiga gurkor på försommaren kommer också att glädjas. Men samtidigt tappar många ur sikte att den naturliga förnyelsen av jorden störs i växthus, och ett slutet, varmt och fuktigt utrymme provocerar reproduktion av patogen flora och skadedjur. Ett annat problem i växthuset är senblåsa och vitfluga.

Förutom dem, det finns gott om skadedjur för säsongen - det här är bladlöss, thrips, spindelmider . Alla livnär sig på växtsaft, vilket leder till hämning av deras tillväxt och försvagning fram till döden. Myror och utvecklingen av sotiga svampar stör också utvecklingen av växter i växthuset. Som ett resultat bromsar växterna sin tillväxt, sedan vissnar de, tappar löv och dör. Men det finns en väg ut i kampen mot denna gissel - att desinficera jorden och själva växthusets struktur på våren och hösten.

Bild
Bild

Grundläggande behandlingsregler

På hösten är växthusen fria från växter, garn, stödkonstruktioner, behållare och annan utrustning som åtföljer säsongsarbete. Tiden har kommit för sanitet - det stängda utrymmet under vår -sommarsäsongen upptogs av många skadedjur och patogena bakterier. Mögel har dykt upp, som lägger sig under stöden, ställen - var det än är fuktigt och varmt. Om skadedjuren inte berörs kommer de att övervintra säkert och kommer att ta sitt "smutsiga arbete" under våren, med början på en ny säsong. Detta kan inte tillåtas, därför att under hösten vidtas en uppsättning enkla åtgärder för att sanera växthus och växthus. Metoderna är, även om de är enkla, tidskrävande, så det är bättre att göra detta i 3-4 steg. Sådana åtgärder hjälper till att bli av med orsaksmedel för farliga sjukdomar:

  • olivfläck;
  • mjöldagg;
  • peronosporos;
  • senröda;
  • antraknos;
  • sårskorpa.
Bild
Bild

Patogener tolererar lätt frost, och på våren blir de mer aktiva, vilket orsakar mycket problem för trädgårdsmästaren. Inga planer för byte av jord? Det innebär att sanitet är en obligatorisk typ av höstarbete i växthus. De viktigaste åtgärderna för desinfektion av mark och växthus faller under höstperioden.

  • Först tar de ut papperskorgen och växtrester.
  • Inifrån tvättar de tak, väggar, ställ med desinfektionsmedel - vatten med tvätttvål, tillsats av blekmedel - 400 g per 10 liter. Du kan använda diskmedel, kaliumpermanganat, bakpulver, formalin. De tvättar rummet med mjuka mikrofiberdukar för att inte repa ytan. En svag lösning av kopparsulfat dödar mossa och lavar på stöd.
  • Därefter utförs höstens jorddesinfektion.
  • Sedan kommer tiden för sanering av växthuset med kemikalier, beroende på vilka sjukdomar som påverkar odlingsrummet.
  • Därefter utförs mindre reparationer.

Vi kommer att ge några tips för dem som har ett växthus av polykarbonat installerat på platsen. Som redan nämnts ovan, tvätta ytan endast med mjuka servetter, skydda den mot repor. Snö rullar lättare ner från en slät yta, solens strålar tränger bra igenom den.

För att inte ta bort beläggningen placeras ytterligare stöd inuti; på vintern sveper snö regelbundet från taket.

Bild
Bild

Sätten

Låt oss först tala om insektsbekämpning. Den förhöjda temperaturen och luftfuktigheten är ett whitefly's paradis. Parasiten är så allätare att dess meny innehåller 300 växtsorter. Trots det faktum att whiteflyens hemland är det tropiska klimatet i Sydamerika bosatte det sig i växthus och växthus i de kallare regionerna i världen . En vuxen insekt tål temperaturer ner till -5 ° C. Viloläge i markens övre lager.

Och även om vintertemperaturerna i många regioner i Ryssland sjunker under 5 ° C, är denna attack ihärdig - vuxna flygares död påverkar inte antalet avkommor. Redan på försommaren syns avelscentrum vid ingången till växthusen. Faran förorsakas av insektslarver som suger juice från bladet i 3 veckor . Odlade insekter ersätts av nya generationer, och så vidare under hela säsongen. Vitflugan bor också i huset - det är värt att ta med det från trädgården, det kommer att ta upp inomhusblommor, det blir svårare att bli av med det än i ett tomt växthus.

Thrips har en något sämre meny - upp till 200 växter ingår i kosten för små parasiter . Både larver och vuxna skadedjur livnär sig på bladets undersida och orsakar nekrotiska skador i form av missfärgade fläckar prickade med spridningsekskrement. Detta leder till uttorkning och efterföljande död av grönsaken. Spindelmiten infekterar alla grödor i växthuset - både grönsaker och blommor. Endast honor överlever vintern och gömmer sig i sprickor, fördjupningar och det övre jordlagret. För skydd använder insekter oskördade toppar, rötter, och på våren sätter plantornas löv sig ner. Honorna lägger ägg på undersidan, och efter 8-10 dagar föds avkommor.

Efter skörd står trädgårdsmästaren inför ett brådskande problem - på hösten odlar de marken i växthuset från sjukdomar och parasiter . I kampen mot skadedjur används flera metoder - kemi, med komplexa preparat, termisk. Biologiskt - det här är organiska preparat och rovdjur. Den senare metoden är ofarlig och miljövänlig, men den används på våren. Rovdjur kommer att bli oumbärliga hjälpare i växthuset och i trädgården också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk

  • Phytoseiluskvalsten, som livnär sig på spindelmiten, avgörs med en hastighet av 70-100 individer per m².
  • Den vita flugan hanteras av encarzia -ryttaren, de löser upp till 10 stycken per kvadratmeter. m².
  • Bladlöss och nyckelpigor används mot bladlöss och spetsar. De senare samlas i skogen eller på ängen.

Problemet är att du kan köpa dem i ett biolaboratorium på växthusanläggningar eller hos företag som är specialiserade på detta, men det är inte möjligt på alla orter. Förutom, använd sådana läkemedel som påverkar organiskt material, varefter det bryts ner och skadliga mikroorganismer dör:

  • "Glans";
  • "Baktofit";
  • "Baikal M";
  • Fitosporin M.

Deras medel är små och fördelarna är makalösa - de mättar jorden med mikroelement, lämnar en fördelaktig mikroflora och behåller en aktiv effekt under lång tid. Vanlig användning är 100 gram per 10 liter vatten.

Marken odlas 2 gånger, intervallet är 2 veckor, används på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Insekticider räddar skadedjur. Tillverkare producerar dem i form av pulver, sprayer, vätskor, granulat och kritor. De viktigaste grupperna av läkemedel:

  • larvicider - förstör larver och larver av parasiter;
  • ovicider - döda ägg av fästingar och insekter;
  • akaricider - hämmar fästingar;
  • bladlöss - förstör bladlöss.

Insekticider används enligt följande:

  • besprutning:
  • damning;
  • svavelkontroll;
  • introduktion i jorden;
  • i form av ett förgiftat bete.

Med sen blödning efter odling klarar tomaten "Bordeaux-vätska", "Abiga-Peak", "Consento", "Revus", etc. Från pulverformig mögel kommer "Gamair", "Topaz" att göra. Trichodermin är avsett för rotröta. Universella desinfektionsmedel är Fitosporin M och kopparsulfat.

Ett viktigt förtydligande - kopparsulfat bör inte appliceras oftare än en gång vart femte år, eftersom det ökar jordens surhetsgrad. Ansökningsregler anges på förpackningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termisk

Värmebehandling utan att byta ut jorden är ångande och frysande. I det första fallet spills jorden med kokande vatten och täcks sedan i ett par dagar. Metoden är tidskrävande, eftersom växthusets storlek kräver mycket varmt vatten. Om gården har en ånggenerator kan du bearbeta jorden genom ångning efter att ha tillsatt fungicider i vattnet.

Frysning är möjlig där det finns frostiga vintrar . Växthuset öppnas och lämnas i detta tillstånd i en vecka. Ångning och frysning måste kombineras, eftersom frosten kommer att döda de vuxna insekterna, men inte skadar larver och ägg. Att spilla varmt vatten dödar inte vuxna skadedjur som gömmer sig högre i strukturens sprickor.

Från mögel bränns en svavelpinne på hösten, på våren behandlas rummet med en lösning av kaliumpermanganat med tillsats av "lim" (tvål, tvättmedel). Jordmögel förstörs genom alkalisering - 3 gånger under säsongen dammar marken med träaska blandat med krossat kol hjälper läkemedlet "Torfolin" mycket.

Bild
Bild

Rekommendationer

På våren är det lämpligt att tvätta väggarna igen med tvålvatten och desinficera Fitosporin M, späd ut det som står i manualen. Den resulterande lösningen spillts innan den mark som de planerar att arbeta inom en nära framtid planteras. Efter vattning strös jorden med torr jord och täcks med folie. Efter 2 dagar planteras plantor. Miljövänliga folkmedicin hjälper mycket mot phytophthora.

  • Vitlökslösning - hacka 40 g vitlök, insistera i en hink med vatten i 24 timmar. Skölj sedan all inventering, växthusväggar, spraya grödor.
  • Periodiskt ångbad - mikroorganismen tål inte temperaturen på +30 C, därför är rummet på en solig dag stängt och förvarat tills kvällen är sval. Efter det är de väl ventilerade.
  • Grödorna är planterade med siderater - vit senap, halvmåne, vicka, phacelia. När de växer beskärs de och sås igen.
  • Ringblommor och calendula sås från nematoder.

Rekommenderad: