Runt Lusthus (41 Bilder): Vad Betyder En Rotundstruktur, En Produkt Med En Kupol, Vad Heter Ett Lusthus Med Kolumner I En Cirkel

Innehållsförteckning:

Video: Runt Lusthus (41 Bilder): Vad Betyder En Rotundstruktur, En Produkt Med En Kupol, Vad Heter Ett Lusthus Med Kolumner I En Cirkel

Video: Runt Lusthus (41 Bilder): Vad Betyder En Rotundstruktur, En Produkt Med En Kupol, Vad Heter Ett Lusthus Med Kolumner I En Cirkel
Video: Lysthus / Lusthus Cekea 12 kvm 2024, Maj
Runt Lusthus (41 Bilder): Vad Betyder En Rotundstruktur, En Produkt Med En Kupol, Vad Heter Ett Lusthus Med Kolumner I En Cirkel
Runt Lusthus (41 Bilder): Vad Betyder En Rotundstruktur, En Produkt Med En Kupol, Vad Heter Ett Lusthus Med Kolumner I En Cirkel
Anonim

Lusthuset är en integrerad del av varje sommarstuga. Du kan koppla av i det, ha det bra, och det fyller också perfekt en estetisk funktion och dekorerar webbplatsen. De används också vid utformning av gårdar, rekreationsparker och andra offentliga platser.

Bild
Bild

Visningar

Det finns ett stort antal arborsorter, kännetecknas både av strukturens form och av de materialtyper som de är byggda från. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Genom konstruktiv typ skiljer sig följande typer av arbors:

  • cirkel- eller halvcirkelform;
  • rektangel eller sexkant;
  • kapital och lätta sommar lusthus;
  • lusthus med takbeklädnad i form av markis, kupol, vanligt plant tak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i lusthus

När man bygger arbors används följande typer av material:

  • metall;
  • tegel;
  • trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att valet av lusthusets form inte beror på vilken typ av material det kommer att göras från.

Ett runt lusthus upprepar formen av en polygon, så dess ram är vanligtvis uppförd i form av en hex eller oktaeder. Antalet ansikten bestäms beroende på byggnadens storlek.

För att uppnå en viss form av lusthuset är det nödvändigt att överväga följande punkter . Om du behöver få ett runt lusthus måste spännen mellan stolparna fyllas med raka föremål. Om det är nödvändigt att bygga en rotunda eller ett lusthus i form av en halvcirkel, måste utrymmet fyllas med sfäriskt material. Denna nyans måste beaktas när man inte bara bygger väggar, utan också ett tak, vilket gör det möjligt att få tak i form av en kupol eller kon, beroende på valet av fyllningstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan man bygger fundamentet är det nödvändigt att exakt bestämma byggnadens massa och storlek, eftersom grundtypen beror på detta.

Ett ljust sommar lusthus kan byggas utan grund. Men om du fortfarande behöver bygga en tillräckligt stor byggnad av material som tegel eller trä, måste du göra en ganska stark och högkvalitativ grund.

Ursprungligen byggdes endast rotundor , men efter en viss tid, tack vare denna typ av arbors, dök runda strukturer upp.

I parker och områden där fastigheter ligger skulle den idealiska lösningen vara att bygga ett lusthus för trädgården eller ett halvcirkulärt lusthus. Rotunda av tegel eller dekorativa ytor är utbredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet är att bygga ett lusthus i tegel. Med användning av material som trä eller metall kompliceras konstruktionen av närvaron av krökta delar av byggnaden, som sedan måste fyllas.

När man bygger en konstruktion av trä, böjs bågarna i fabriker för bearbetning av träprodukter. För bockning används en skalad eller skivad faner. De kommer från följande trädslag: björk, al, poppel, aska och lönn. Det bästa av dem i plast är björk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att bara montera runda arbors av trä med egna händer från färdiga delar, eftersom träet för att få en böjd form utsätts för hydrotermisk behandling.

I träbockar avrundas delar av bågar, tak samt delar av fyllningsspann.

Samma problem gäller för metall som för trä, därför kommer delarna också att tillverkas i fabriken eftersom det är omöjligt att smida hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bygger man en rotunda?

Rotunda är en av de dyraste typerna av lusthus, men det kan också hänföras till det mest respektabla och hållbara alternativet.

Huvuddelen av ett sådant lusthus är kolumner, som kan tillverkas av följande material:

  • tegelstenar;
  • sten;
  • monolitiskt block.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av kolonnen hälls materialet i den så kallade delade formen, som har en speciell inre beläggning. Enligt standarden är sådan extra utrustning gjord av fuktbeständig gipsskiva.

Du kan också hitta prefabricerade kolumner till försäljning, vars huvudkomponent är cement eller polymeriserat gips. Ett alternativ till pelarna kan vara pålar av betong och ha ett cirkulärt tvärsnitt. Dessa element kommer samtidigt att fungera som en grund.

Denna metod för att bygga en rotunda används endast när jorden kräver det, eller om högar läggs på platsen tillsammans med kolumnerna för att strukturen ska uppföras, till exempel ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att när du köper ett fabriks -rotundasats, följer monteringsanvisningar med det. Många tillverkare ger också sina egna råd om konstruktionen av basen.

Det finns rotunda varianter där en grund inte behövs . De kallas också självbärande rotundor. Naturligtvis är denna version av lusthuset dyrare. Denna uppsättning innehåller också en balustrade med lockiga balustrar och en kupol av glasfiber - en sådan komposition ger din rotunda ett speciellt utseende.

Om det beslutas att inte ta hjälp av proffs och göra lusthuset på egen hand, kommer tegel att vara det mest gynnsamma materialet för detta.

Stöd används vid behov - de krävs för byggnadens goda stabilitet. I en specifik situation skulle det mest praktiska alternativet vara att använda en pelargrund, som är gjord av avfall av keramiska tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man stöd?

I det inledande skedet är det nödvändigt att dela upp platsen, applicera markeringar längs hela strukturens kontur och sedan fortsätta med markarbeten. Märkningarna appliceras för att uppfylla alla obligatoriska proportioner, liksom för processen att korrekt bestämma placeringen av pelarna under fundamentet, och därför för byggnadens pelare.

För att gå vidare till det beskrivna arbetet är det nödvändigt att bestämma rotundens storlek och markera marken enligt dem, nämligen: att rita en cirkel med bågens radie. Sedan ska du sätta en rektangel i den. Den allmänt accepterade standardstorleken för en rotunda är 4 m i diameter, vilket motsvarar 6 kolumner. Av detta följer att en sexkant måste appliceras på marken.

Bild
Bild

Innan du fortsätter utvecklingen av jorden är det nödvändigt att installera små pinnar i sexkantens hörn . Sedan måste du göra en utgrävning i marken med ett djup av 1-1, 2 meter - detta är nödvändigt för att installera pelarna under fundamentet, varefter arbete utförs med botten av groparna. De vaknar med 20 cm med en blandning av sand och grus och är täckta med en vattentät film. Därefter börjar läggningen av pelarna.

Antalet tegelstenar i en rad beror på strukturens massivitet; i genomsnitt tas 4 till 6 tegelstenar. Utrymmet mellan tegelstenarna och armeringsstängerna bör fyllas med murbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med vertikala ytor är det bara nödvändigt att behandla dem med het bitumen eller använda flytande glas. Det rekommenderas också att lägga till olika typer av tillsatser, som skyddar ytan från inträngande vatten och gör den resistent mot låga temperaturer.

Uppläggning av pelare är möjlig från silikat- eller keramiska tegelstenar. För att undvika att slösa tid på att dekorera kolumnerna bör du omedelbart uppmärksamma tegelns form. Om det är beslutat att göra kolumnerna i en cylindrisk form, är det bäst att använda en formad tegelsten. Den har särdrag och används därför i andra typer av arbete. Uppförandet av pelare utförs på samma sätt som för fundamentstolpar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotundens dimensioner har vanligtvis följande parametrar: kupolen har en höjd av 4, 5 till 4, 8 m, kolumnerna har en storlek på 2, 8 till 3 m. Resten av rotundan består av taket. Dessa dimensioner gäller för en diameter på 4 m.

Rotundan är indelad i två typer:

  • med kolumner;
  • med öppningar i väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man bygger en rotunda med pelare är det nödvändigt att hälla grunden mellan dem. Om metoden med öppningar i väggarna används, är de vanligtvis uppförda i form av en båge.

När du bygger en tegelbåge måste du använda en speciell form som kallas en "cirkel". Den placeras med stöd på väggarna, varefter kilning utförs. Vid läggning av överliggaren används en separat typ av tegel - kilsten.

Avståndet i kanterna kan nå från 10 till 20 mm, vilket gör det möjligt att lägga ut valv med en annan radie. Om vanligt tegel används vid formning av bågar, uppnås formen genom att tjockna sömmarna på ena sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräckligt erfarna byggare kan spänna in pelarna med formning eller ersätta dem med tegel. Det blir lättare för en nybörjare att bygga den av metall.

Du behöver också plastlister. De måste användas vid svarvning under takmaterialet.

När du använder en bar av trä är det bäst att tillgripa sin polymermotpart, eftersom den böjer sig mycket lättare, vilket sparar tid. Dessa element måste vikas i två eller tre rader och sedan skruvas, som vanliga bältros, med självgängande skruvar.

Bild
Bild

Sedan återstår det att hitta en lämplig typ av takmaterial. Det bästa för detta företag är takpannor.

Det enklaste sättet är att beställa ett färdigt tak . Det återstår bara att installera det på de förberedda kolumnerna.

Slutfasen i konstruktionen av rotundan är efterbehandling och dekoration av pelarna. Här kan du tillgripa gips för att ge dem ett marmorutseende, eller använda en mängd befintliga dekorer. Ratonda med grill inuti ser mycket bra ut i mitten av platsen, som kommer att vara en dekoration av landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se steg-för-steg-monteringen för att montera ett runt lusthus från en bar i videon nedan.

Rekommenderad: