Vedeldade Eldstäder (57 Foton): Inbyggda Modeller På Långbränt Trä I Vardagsrummets Inre, Pelletsalternativ I Jugendstil

Innehållsförteckning:

Video: Vedeldade Eldstäder (57 Foton): Inbyggda Modeller På Långbränt Trä I Vardagsrummets Inre, Pelletsalternativ I Jugendstil

Video: Vedeldade Eldstäder (57 Foton): Inbyggda Modeller På Långbränt Trä I Vardagsrummets Inre, Pelletsalternativ I Jugendstil
Video: Styla vardagsrummet! - Inred med mig || Hemma hos Falk 2024, Mars
Vedeldade Eldstäder (57 Foton): Inbyggda Modeller På Långbränt Trä I Vardagsrummets Inre, Pelletsalternativ I Jugendstil
Vedeldade Eldstäder (57 Foton): Inbyggda Modeller På Långbränt Trä I Vardagsrummets Inre, Pelletsalternativ I Jugendstil
Anonim

I årtusenden har härdar och eldstäder dekorerat och värmt våra hem. Den sprakande veden och flammaspel fascinerar och skapar en atmosfär av mysighet och avslappnad avkoppling, gör dig till ett romantiskt humör. Även om nu uppfann elektriska eldstäder, infraröd och gas, men det är vedeldade härdar som är mycket populära. Detta är en klassiker, bevisad genom århundradena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Idag finns det ett stort utbud av typer och modeller av vedeldade eldstäder och tillbehör. De kan köpas färdiga i butiken eller göras på beställning, eller så kan du bygga dem med egna händer och dekorera efter eget tycke och önskan.

Strikta brandsäkerhetskrav gör det inte möjligt att installera en öppen spis med en öppen spis i en lägenhet, men i ett privat hus eller på ett lanthus fungerar eldstaden som en oas av lugn och mysig avkoppling, särskilt i kallt vinterväder.

Bild
Bild
Bild
Bild

En riktig vedeldad spis har följande fördelar och funktioner:

  • kunna värma ett rum med en yta på 20-25 m2;
  • vissa modeller kan användas för att torka mat och våta föremål;
  • fungerar som dekoration för alla interiörer och skapar en unik atmosfär av komfort i huset;
  • lätt att underhålla och använda;
  • kan arbeta med olika typer av bränsle
  • hjälper till att ventilera rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Han har också nackdelar:

  • är bara en ytterligare uppvärmningsmetod;
  • på grund av brandrisk, kräver försiktighet vid användning;
  • det finns ett behov av bränsleförsörjning och en speciell plats för förvaring av dem i huset;
  • korrekt installation eller läggning av en eldstad är ett mödosamt och kostsamt företag;
  • det är nödvändigt att ständigt rengöra skorstenen.

Dessa nackdelar kanske inte finns om du använder spisen korrekt och tar väl hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och utföranden

En öppen spis är en spis, bara med en eldstuga öppen på sidan av rummet. Den består av en portal som ramar in eldstaden och utför en dekorativ funktion, en eldstad i vilken ved bränns, en skorsten i vilken rök dras in. För att avlägsna gaser och rök är kaminen utrustad med en rökuppsamlare och en skorsten - ett speciellt vertikalt rör som tar bort förbränningsprodukter från ugnen till gatan med hjälp av ett skorstensrör.

Trots designens enkelhet finns det en mängd olika typer av trävärmesystem. För bränsle kan du använda allt brännbart material, till exempel ved, kartong. Ved för lång bränning - pellets tillverkas speciellt för eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Härdarna skiljer sig åt på installationsplatsen för utomhus- och hemmabruk. De första är monterade på gatan och används för matlagning i grillplatsen, uppvärmning av vatten och naturligtvis för att dekorera området framför huset. Den andra är intern för installation i rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelningen går också enligt metoden för att placera ugnen i rummet. Östrukturer placeras i mitten av rummet på ett avstånd från hörn och väggar. Denna metod anses vara den mest mödosamma, men en sådan ö ser imponerande ut, den är ofta dubbelsidig och värmer ett mycket större område än andra arter. En hängande öppen spis ser ovanlig ut, vars brandportal kan vara antingen glas eller öppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn eldstäder motiverar fullt ut sitt namn och placeras i hörnet av rummet, vanligtvis är de golvstående, inbyggda. De ger mindre värme än öarna, men de skapar ett riktigt hörn för avkoppling och ser väldigt elegant ut. Det är lättare att lägga ut en sådan ugn än en fristående ugn.

Väggversionen är den enklaste att utföra. En sådan öppen spis är inbyggd i en vägg, oftast en bärande. Det sparar utrymme, men en del av värmen går in i väggen, så dess värmeeffektivitet är lägre än för andra typer. Hängande modeller placeras också på väggen, väggmonterade eller bärbara modeller mot väggen, som kan installeras på vilken säker plats som helst i rummet på begäran av ägaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av utförande är inomhus spisstrukturer indelade i flera grupper:

  • Klassisk prestanda. Detta är en spis gjord av traditionella naturmaterial enligt standardtekniken som bevisats genom århundradena. Ugnsportalen är rektangulär eller fyrkantig.
  • En modell i modern design med olika former av eldstäder och tillverkad av metall, glas och andra originalmaterial.
  • Den specifika D-formen med en träbalk på toppen ser imponerande och pålitlig ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller användning skiljer sig eldstäder åt, som förutom sin huvudsakliga dekorativa funktion också utför ytterligare hushållsuppgifter:

  • en öppen spis, på vilken det finns en spis på toppen och du kan laga mat;
  • eldstadspanna, som används som panna, varmvattenberedare;
  • uppvärmningstyp av spisen, nästan rökfri, som är det viktigaste värmeelementet i rummet. Färdiga spisar med möjlighet att ansluta en värmekrets, pelletsvedpannor produceras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ugnar tillverkas med två typer av ugnar - öppna och stängda. Det första alternativet är mycket populärt på grund av känslan och aromen av en öppen låga, det andra är säkrare, där lågan är täckt med brandsäkert glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Principen för eldstaden liknar den för en konventionell spis. Ved eller annat fast bränsle placeras i eldstaden. Ved brinner och avger strålningsvärme i alla riktningar. Temperaturen på det brinnande lagret är 800-850 grader. En del av värmen går in i rummet, och en del går till bakväggen och sidorna av eldstaden, sedan reflekteras det från väggarna och kommer in i rummet, men i en mindre mängd reduceras indikatorerna med ungefär hälften. Värme genereras medan förbränningsprocessen pågår.

För att förhindra att biprodukter och skadliga förbränningsprodukter kommer in i rummet genom den öppna främre delen av eldstaden skapas ett speciellt luftflöde som kommer in i ugnen genom fläkten och går längre in i rökuppsamlaren. Rök och gaser som bildas vid förbränning, liksom en del av värmen, dras in i skorstenen med hjälp av dragkraft och avlägsnas till gatan genom skorstenen. För att upprätthålla förbränningen dras luft direkt från rummet, naturlig ventilation uppstår.

Det finns kombinerade arbetsmetoder - du kan slå på elen, eller så kan du slå på vedspisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av eldstäder används både traditionella naturmaterial, vars användning har en tusenårig historia, och moderna innovativa sådana som uppfunnits nyligen.

Valet av material bestäms av dess speciella egenskaper, som är nödvändiga för säkert och effektivt arbete:

  • värmeledningsförmåga, värmeöverföring;
  • ångpermeabilitet och gaspermeabilitet;
  • värmebeständighet, värmekapacitet;
  • krympning, volymförändring med fluktuationer i temperatur och luftfuktighet;
  • brännbarhet, brandmotstånd, brandmotstånd;
  • styrka;
  • plasticitet och elasticitet;
  • kemisk resistens vid exponering för alkalier, syror, gaser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionella material som eldfasta tegelstenar och sten har utmärkta egenskaper för användning i läggningsugnar för olika ändamål. Finska eldstäder är gjorda av vulkanisk talk magnesit. Mammoth sten, som det också kallas, har utmärkt värmeledningsförmåga och naturlig skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av moderna material är det oftast eldfasta härdat glas som används för att stänga ugnsportalen så att lågan syns. Tillverkare erbjuder glasögon som fungerar stadigt vid temperaturer på cirka +750 grader. För att erhålla sådana egenskaper härdas dessutom värmebeständigt glas. Det finns kvartsglas med en temperaturgräns på +1000 grader. De kan lamineras och tonas på begäran av klienten.

Bild
Bild

Stål eldstäder är ett värdigt alternativ till sten och tegel. Detta material har följande fördelar:

  • Kompaktitet och låg vikt jämfört med andra typer. Sådana ugnar kan installeras utan grund, flyttas från plats till plats.
  • Hög värmeöverföringshastighet. Ett rum med en eldstad i stål blir snabbt varmt, men en sådan eldstad kommer också att svalna snabbt.
  • Lätt att underhålla. Metall är lätt att torka av, kan tvättas med specialprodukter.

Plåt är lättare att arbeta med än gjutjärn, så designers kan ge dessa eldstäder komplexa fantasiformer.

Konstgjord sten imiterar naturliga motsvarigheter, men är billigare. De står inför portaler av klassiska eldstäder. Hela väggar och paneler som inramar kaminerna kan läggas av konststen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Dekorativa spisar och vedeldade eldstäder finns i en mängd olika storlekar och är enorma stenar, med en panel och en skorsten i taket, som utan tvekan är ett imponerande centrum i hela interiören. Resten av inredningen och möblerna bildas runt dem.

Om bilderna i rummet inte tillåter att rymma en stor struktur kan du välja modeller som är mer kompakta, bärbara eller upphängda, väggmonterade. Sådana vyer stökar inte upp utrymmet och ser lätt ut inuti. Även mini eldstäder säljs, vanligtvis är de mobila och skapar ett hörn av avkoppling och komfort var som helst på begäran av ägarna.

I alla fall, när du väljer, är det nödvändigt att ta hänsyn till rummets storlek så att eldstaden ser proportionell ut mot resten av föremålen i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstadens form bestäms av funktionerna i dess design. Eldstaden och skorstenen dikterar spisarnas form, utsträckt till taket, inbyggt i väggen eller i hörnet. Runda eldstäder ser supermoderna och snygga ut, de kräver placering i mitten av rummet och synlighet från alla håll. Sådana strukturer placeras eller upphängs i rymliga rum. Idag är det möjligt att göra de mest bisarra och utsökt dekorerade härdarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska rektangulära eldstäder är vanligtvis av solida dimensioner och med allt sitt utseende utformade för att betona imponerande och monumentalitet i hallen eller hallen där de ligger. De kan infällas i en nisch eller sticka ut från väggen.

Cylinderugnar finns ofta utomhus, i en sittgrupp och används för grillning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar och design

Varje eldstad är utan tvekan det centrala föremålet för inredningen, och det är han som bestämmer rummets övergripande stil. Om en stuga, vardagsrum eller arbetsrum redan är redo och har sin egen unika stil, kommer ett stort utbud av spismodeller att låta dig välja en lämplig design och harmoniskt passa eldstaden i den övergripande kompositionen.

Traditionellt, i privata hus, är eldstäder installerade i stil lantligt eller rustikt … Dessa eldstäder står inför natursten eller konstgjord sten och trä. De har ofta en nisch för förvaring av ved. Mantelpieces är dekorerade med familjefoton i söta ramar, vaser och inredda i rustik stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär eldstuga, pelare eller basreliefer i dekoration, marmor eller stenbeklädnad - allt detta är element som ingår i klassiker . Sådana lösningar kommer att se bra ut i samma klassiska miljö.

Olika antika hjältar och mytiska djur, vegetabiliska basreliefer, vit marmor och pelare skapar en lyxig och sofistikerad stil imperium Möbler, gardiner och rumsinredning bör vara i harmoni med en sådan original spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern kännetecknas av användningen av ovanliga former och icke-standardkombinationer av material i dekoration, till exempel trä, stål, glas. Dessa eldstäder är fantastiska och ger rummet ett modernt och trendigt utseende.

Stil högteknologisk är riktad mot framtiden och kombinerar tydligheten av linjer och geometrisk korrekthet av former. Eldfasta innovativa material som används vid dekoration av sådana härdar lockar uppmärksamhet och passar perfekt in i högteknologiska eller minimalistiska interiörer. Stål och glas ger strukturen genomskinlighet och lätthet, vilket ger en känsla av öppet utrymme och luftighet i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken

Tillsammans med kända europeiska tillverkare med ett sekel historia, vars eldstäder finns i de bästa husen i Paris och London, kommer nya tillverkare in på arenan, vars produkter inte är sämre än mästarna på området när det gäller kvalitet och tillförlitlighet. Ryssland är en aktiv konsument av produkter från dessa företag. Polskt företag Kratki , italienska Palazzetti , franska Supra , spanska Fugar ge värme och komfort till människor och erbjuder ett brett urval av eldstäder för alla, även den mest krävande smaken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också företag i Ryssland som förtjänar att inta en ledande position på marknaden och får utmärkta recensioner från kunder som har använt spisar i många år.

Företag Vesuvius specialiserat sig på tillverkning av eldstäder i gjutjärn och stål i en mängd olika storlekar och former. Dessa härdar är designade i olika stilar och finns både med en sluten eldstad och med en öppen av brandsäkert härdat glas. Alla produkter testas innan de säljs, vilket ger kunderna förtroende för tillförlitligheten och hållbarheten hos Vesuvius eldstäder och spisar.

Företag " Meta " har arbetat på hemmamarknaden i 20 år. Experter använder den mest moderna tekniken för produktion och garanterar hög tillförlitlighet för sina fullt certifierade produkter. Köpare noterar komforten med att använda och ta hand om modellerna i detta företag. Meta -gruppen tillverkar också tillbehör och komponenter för ugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snygga idéer i inredningen

I ett modernt högteknologiskt vardagsrum är eldstaden det huvudsakliga inredningsobjektet och ligger i mitten av ett rymligt rum. Tack vare glasskärmen och den öppna eldstaden kan du tänka på lågan från alla hörn av rummet. Härden livar upp den kalla geometriska interiören och ger den en varm touch.

Bild
Bild

Hela vardagsrummet är designat i antik stil. Kolonner av vit marmor, prydnad och form på stolarna betonar inredningens sofistikering och lyx. En underbar öppen spis med samma marmor, och pelarna upprepar detaljerna på väggar och möbler. Eldstaden är infälld i en nisch, framför den är den täckt med en glasskärm. Skorstenens design är i harmoni med rummets övergripande stil och skapar en underbar ensemble.

Bild
Bild

Härlig lantgård på landet. Närheten till naturen och frisk luft, skogen bakom de stora fönstren, naturmaterial i dekorationen av rummet och i mitten av kompositionen - en enorm sten spis med mantelhyllor, bänkar, dekorativa element. Lågan ger energi och ger en känsla av salig värme och komfort.

Rekommenderad: