Fatbad (83 Bilder): DIY -bastuaggregat, Fördelar Och Nackdelar Med Runda Mönster, Recensioner Av ägare Och Riktiga Köpare

Innehållsförteckning:

Video: Fatbad (83 Bilder): DIY -bastuaggregat, Fördelar Och Nackdelar Med Runda Mönster, Recensioner Av ägare Och Riktiga Köpare

Video: Fatbad (83 Bilder): DIY -bastuaggregat, Fördelar Och Nackdelar Med Runda Mönster, Recensioner Av ägare Och Riktiga Köpare
Video: Best Sauna Heater Stove | Top 10 Best Sauna Heater Stove For 2021 2024, April
Fatbad (83 Bilder): DIY -bastuaggregat, Fördelar Och Nackdelar Med Runda Mönster, Recensioner Av ägare Och Riktiga Köpare
Fatbad (83 Bilder): DIY -bastuaggregat, Fördelar Och Nackdelar Med Runda Mönster, Recensioner Av ägare Och Riktiga Köpare
Anonim

Fatbadet är en intressant och mycket original design. Hon lockar verkligen uppmärksamhet. Byggnader av detta slag har ett antal obestridliga fördelar jämfört med sina klassiska motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fatformade bad sticker ut för sina icke-triviala former. Sådana strukturer kan inte vara obemärkt, de "fångar", orsakar överraskning. På grund av att de är runda är många av deras egenskaper många gånger högre än egenskaperna hos vanliga badbyggnader. De otvivelaktiga fördelarna med sådana fatformade bad:

  • strukturens kompaktitet förutsätter en liten volym för uppvärmning;
  • ursprungligt utseende;
Bild
Bild
  • snabb uppvärmning på grund av att ångan är i ett sfäriskt utrymme - i varmt väder kan ett sådant badhus översvämmas på 15-20 minuter, och på vintern tar det lite mer tid - ungefär en timme;
  • mindre energi krävs för att lösa detta problem-om kaminen brinner, kommer bokstavligen 7-8 stockar att behövas för att översvämma den;
  • ett fatbad är en ganska lätt konstruktion, därför kan det om så önskas flyttas, dessutom finns det även rörliga släpande bad;
Bild
Bild
  • jämfört med timmerbad tar det bara några dagar att bygga en fatformad struktur (och även då, om det är en oberoende sammansättning);
  • konstruktion kräver inte en kapitalgrund;
  • "termos" -effekt - värme kan pågå under mycket lång tid;
  • tillverkare förklarar att livslängden för dessa byggnader kan vara upp till 20 år eller mer;
  • att hålla rummet rent är mycket enkelt;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det är ett ganska budgetalternativ till kapitalkonstruktion av en stor byggnad;
  • ett stort urval av en mängd olika mönster av denna typ presenteras;
  • huvudbyggnadselementet är trä. Korrekt utvalt material kommer, förutom det utåt attraktiva utseendet, också att presentera ett riktigt terapeutiskt ångbad. Träarter som lind och cederträ kan skapa ett underbart helande mikroklimat. Men ingen förbjuder användning av aromatiska oljor under antagandet av förfaranden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så om det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme på webbplatsen, vill du ha exklusivitet och originalitet, så finns det inget bättre alternativ än ett fatbad. Men ändå, som vilken annan byggnad som helst, har fatformade strukturer sina nackdelar. Den viktigaste är den relativa tätheten i badets inre utrymme. Även om vi tar den längsta längden på sådana strukturer blir det bara 6 meter. Det är ganska problematiskt för ett stort företag att expandera på dem. Men 2-3 personer kommer att kunna simma och få ner ånga och uppriktigt chatta.

Bild
Bild

Och det finns också skrupelfria utvecklare som använder undermåliga material för konstruktion. Efter att ha fått en färdig byggnad och börjat använda den, kan du med tiden bara ta reda på att något är fel i badet. Som regel, när brister dyker upp, är tillverkaren inte längre på marknaden.

Men ändå producerar de flesta företag pålitliga, vackra och bekväma bad som glädjer ägarna med deras utmärkta arbete i många år.

Bild
Bild

Visningar

I Ryssland uppträdde fatbad för inte så länge sedan, till skillnad från de skandinaviska länderna, varifrån detta "mirakel" av teknik kom till oss. Det finns också ett nationellt fatbad från Japan, det så kallade ofuro. Tanken med att använda fatformen för tvätt är inte ny. Och därför finns det många sorter av den här typen av bad.

Kanske den äldsta - som nämns ovan ofuro … Enligt japansk filosofi kan du besöka ett sådant bad för att harmonisera själen, eftersom den kombinerar fyra element. Trä är jord, gryta (eller spis) är eld, vatten fyller fatet, liksom luften du andas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett japanskt hembad är en öppen vertikal byggnad, oftast av en rund form. Den är utrustad med en spis, som är inhägnad från badaren genom en särskild skiljevägg. Det finns alternativ för konstruktioner av en avlång oval form med pannan utanför. Men temperaturen i sådana byggnader upprätthålls dåligt.

Det finns också andra vertikala fatbad , vilka dessutom är av sluten typ. "Keg" ligger vertikalt och har tak. Sådana bad är gjorda för en person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fytotunnor kan också hänföras till badets vertikala strukturer. De är så små att de inte har fullt tak. Det finns en utskärning för huvudet. Ångbåten själv brukar sitta. De flesta fytotunnor är gjorda av cederträ.

Fatbastun är lättast att tillverka. Det kräver inget tvättfack eller dräneringssystem. Detta är bara ett ångrum, som skapas av ett förseglat rum. Och du kan skölja en uppvärmd ångad kropp i en närliggande pool eller font, sjö, flod (om det finns en utgång till dem).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ryskt bad förutsätter att det finns minst två rum - det där de ångar, och det där de tvättar. I detta avseende finns det flera nyanser som måste tas om hand:

  • hur och var vattnet kommer att gå;
  • gör ett avloppsrör, en grop;
  • byggnaden måste uppföras i en liten vinkel;
  • säkra utrymmet bredvid spisen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också mobila versioner av fatbad på hjul. De kan tillverkas som släpvagn, och därför kan ett sådant transportabelt badhus lämnas hos din dacha och sedan enkelt transporteras med dig till en ny viloplats.

Som regel används bad på sommaren, men om året runt är nödvändigt måste du ta hand om den isolerade versionen av byggnaden . Men om konstruktionen utförs i ett område där klimatet inte är så hårt och frost på vintern inte överstiger 10 grader Celsius, är det fullt möjligt att använda strukturen som den är, utan ytterligare isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunnbad kan skilja sig åt i särdragen i ingångens läge. Alternativt kan det vara på sidan.

Badets design kan innefatta närvaro eller frånvaro av ett lusthus, med en baldakin eller med en baldakin och utan (som en logisk fortsättning av badet, men helt enkelt en otäckt ingång). Ett sidotillförselrör kan också ha en veranda med baldakin. Dessutom kan baden utrustas med en öppen terrass eller en veranda med panoramafönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på byggnadens storlek kan det vara från 1 till 4 rum:

  • lusthus vid ingången;
  • litet omklädningsrum;
  • tvättrum;
  • ångbastu.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju större område, desto fler möjligheter att placera alla typer av enheter för en bekväm vistelse: dusch, pool eller badtunna, toalett. Dessutom kan ett badhus bara vara en del av en arkitektonisk ensemble - det kan gå till floden eller en sjö, eller det kan fästas överlappande till en pool eller en behållare med vatten. Med tiden kan vilket badhus som helst "överväxa" en tillbyggnad, till exempel ett saknat omklädningsrum.

Det färdiga utseendet på badet blir efter att taket har lagts, som kan vara tillverkat av bituminösa kakel, mjuka tak, stålplåt eller kan ramas in i en taktakram. De sista byggnaderna ser väldigt originella ut. Polykarbonattak ser också mycket imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om fatbad är det värt att notera att det också finns ganska ovanliga byggnader av denna typ. Deras form är inte ens rund, utan oval eller fyrkantig, rektangulär med rundade hörn. Det finns bara byggnader med en rundad topp. För inte så länge sedan dök dubbelrundade fatbad upp. De är utrustade med en terrass som följer byggnadens konturer. Ytan på sådana bad är något större än liknande byggnader, men deras värmeegenskaper är något lägre. Bad kan skilja sig åt i yttre dekoration, dekoration av fönster, dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilken typ av uppvärmning som är installerad i badet kan byggnaden värmas upp:

  • vedeldad spis;
  • en ugn med varmvattentank;
  • elektrisk ugn;
  • elektrisk värmare;
  • nedsänkbar ugn eller panna (för ofuro- eller uppvärmningsteckensnitt);
  • hemlagad spis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaminen kan placeras både inomhus och utomhus. Som tillval - en vedeldad kamin inuti med en eldstad utanför, när stockarna kastas utanför.

Det är värt att notera att alla typer av fatbadbyggnader villkorligt kan delas in i två kategorier-de som är fabrikstillverkade och helt självmonterade.

Bild
Bild

Egenskaper

Det finns många alternativ för runda bad, som alla har sina egna egenskaper, allt från storlek till inredning. Efter att ha gått igenom alla möjliga alternativ kan du alltså välja ditt "idealiska" fatbad.

Dimensioner

Det minsta horisontella badet är 2 meter långt. Dess design innebär att det finns 1-2 rum. Du kan klä av dig här vid ingången, om en veranda med visir är utrustad vid badhuset. Vikten av en sådan byggnad är cirka 1,5 ton.

De största tunnorna når 6 meter med en liten. Det kan redan finnas upp till 3 rum: ett omklädningsrum (med en genomtänkt viloplats, ett bord, klädhängare, bänkar), ett tvättrum (med dusch eller behållare med vatten), ett ångrum (med bekväma solstolar); eller när det gäller en bastu kan tvättrummet bli ett relaxrum. I genomsnitt blir längden på varje rum 1-2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska runda bad kan ha följande storlekar - upp till 2, 3, 4, 5, 6 meter i längd, i diameter - cirka 2 meter (1,95 m är innerdiametern). Quadro, ovala bad kan ha lite olika parametrar: 4x4, 3x6. Nästan vilken bastu som helst rymmer bekväma solstolar 500 mm breda.

Det finns bara ett rum i de två meter stora bastun. På tre eller fyra meter finns det redan två - ett litet omklädningsrum och ett ångbad. De största har plats för tre rum.

När det gäller höjden kan även långa människor ta ett ångbad i denna typ av bad. Takhöjden är över 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Tunnbadets klassiska form är en cirkel, eller snarare en horisontell cylinder.

Mindre vanligt är ovala, fyrkantiga eller rektangulära former med rundade hörn. Dessutom finns det alternativ för bad med halvcirkelformad topp och rektangulär botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingången till både det ovala och fyrbadsbadet kan vara framifrån eller från sidan. Ingången kan inramas av en baldakin eller utrustas med ett lusthus. Och fatbadet kan dessutom inneslutas i gaveltakets ram.

De dubbelrundade baden är rektangulära. Vertikala bad-fat är oftast rundformade byggnader, mindre ofta ovala eller rektangulära med rundade hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Badets huvudsakliga prestandaegenskaper beror på de material som det är tillverkat av. Badhuset är byggt av trä, eller rättare sagt, en specialbearbetad profilerad bar med ett månspår eller taggspårfäste. Följande träslag används vanligtvis för konstruktion:

  • Ek - ett material av mycket hög kvalitet, som blir ännu starkare av exponering för vatten. Har utmärkta egenskaper och kan fungera i många år. Den har en vacker struktur men är väldigt dyr.
  • Lind - utmärkt material för ett bad. Det är känt för sina medicinska egenskaper. Tyvärr är dåligt bearbetat trä av denna art lätt mottagligt för ruttnande och andra negativa influenser.
  • Asp - analog av lind. Med dess hjälp kan du också skapa ett gynnsamt mikroklimat. Men till skillnad från lind är den mer resistent mot skadliga effekter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lärkträd - material som inte ruttnar och därför kommer att hålla mycket länge. Det är sant att priset för rundvirke av denna ras är ganska högt.
  • Ceder - den enda barrart som rekommenderas starkt som byggmaterial. Det kan också hjälpa till att skapa ett helande mikroklimat. Den har en vacker, unik struktur. Det har bara en nackdel - det är ganska dyrt.
  • Päls, tall och andra barrträd rekommenderas inte som byggmaterial för bad. Detta beror på det faktum att trä under påverkan av höga temperaturer kan frigöra hartser som kan brännas. Denna effekt uppträder dock endast vid temperaturer som överstiger 100 grader. Dessutom, om sådant trä har genomgått en bra kammartorkning, är denna process minimal.
  • Al och björk fat är inte lämpliga för att bygga ett badhus, eftersom de blir väldigt varma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att alternativet att använda flera trädslag i konstruktion är möjligt. Till exempel är golvet lärk, toppen är lind och finishen är asp. En sådan lösning hjälper till att spara lite på konstruktionen.

Förutom träelement behöver du band, som är gjorda av järntejp (band) eller stålbågar. Naturligtvis kommer metallhörn, skruvar och andra fästelement att behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Beroende på rummets syfte kan det finnas ett fullvärdigt lusthus precis vid tröskeln, där hängkrokar installeras, små bänkar (eller stolar) placeras. Nästa är omklädningsrummet. Den kan innehålla samma galgar, bänkar och till och med ett litet fällbart bord fäst vid väggen. I tvättrummet, på ena sidan, kan du installera ett duschhuvud och ett bricka under det, på andra sidan kan det finnas små hyllor för kosmetika, slevar och andra saker. Du behöver inte mycket möbler i ett ångrum. Det räcker bara bänkar, solstolar, på vilka det är bekvämt att sitta och ta ett ångbad.

I tillverkningen av många tillverkare finns det många färdigmonterade uppsättningar fatbad. Det återstår bara att välja det alternativ du gillar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de tekniska aspekterna är den tunnformade strukturen i regel anordnad enligt följande:

  • En träpall eller galler måste installeras i diskbänken, vilket säkerställer dränering av vatten. Dessutom måste ett avlopp installeras i golvet och ett rör installeras mellan botten och avloppet.
  • Om vattnet värms upp från spisen, bör värmeelementet i detta fall installeras mellan ångbadet och tvättrummet.
  • I bastun kan kaminen placeras mot väggen eller flyttas utanför badet.
  • I händelse av uppvärmning på grund av spisen inne i rummet, måste den isoleras för att förhindra oavsiktlig beröring.
  • Röret kan matas ut antingen från sidan eller direkt i mitten. Om detta är en bad-bastu, är det nödvändigt att tänka igenom alla frågor som rör ventilation och ge ett speciellt spjäll för skorstenen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis är det nödvändigt att tillhandahålla användning av en remsa - själva metallbandet, vilket i så fall (nämligen uttorkning av trädet) gör det möjligt att dra åt ramen.

Recensioner

De flesta recensionerna från ägarna av fatbad är positiva. Men det finns också negativa. Ägare av sådana mönster berömmer dem främst för den ursprungliga designen, liksom enkel montering, rörlighet och snabb uppvärmning. Många noterar att denna design endast förutsätter tillfällig användning endast under den varma årstiden. Även om det finns de som använde dem på vintern.

Oftast återfinns de negativa aspekterna av att använda sådana strukturer efter flera års användning. Ofta kan dessa problem undvikas med rätt vård och användning av kvalitetsmaterial under konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många register över ägarna till baden som nyligen köpte dem, till skillnad från dem som använde dem i minst 3-4 år. Positiva recensioner är ofta så "söta" att man ofrivilligt tvivlar på deras verklighet och icke-kommersiella komponent. Därför är negativa kommentarer särskilt värdefulla. De som är emot och skäller på fatbad - det vill säga riktiga köpare, notera följande:

  • Med tiden torkar brädorna ut, och efter att de har dragits och placerats blir det problematiskt. Även om det i många avseenden indikerar byggmaterialens ursprungligen dåliga kvalitet - de torkades inte ordentligt.
  • På vintern värms baden inte upp så snabbt och svalnar lika snabbt. Känns kallt under när det fortfarande finns ånga på toppen. Det finns inget sätt att sitta länge i ångbadet.
Bild
Bild
  • Behovet av att övervaka avloppet, särskilt när det används i frostiga förhållanden. Avloppsröret kan spricka och detta kommer att leda till dålig dränering, stillastående vatten och ruttna.
  • Utseendet på mögel, mögel, även med rätt vård - regelbunden ventilation och rengöring.
  • Många användare av sommarbad är förvirrade av väggarnas tjocklek. Brädorna som används är ganska tunna - bara 4-5 cm.
  • Hög kostnad - för samma summa kan du bygga en vanlig ram eller ett skumblock tillfälligt badhus, som blir rymligare.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Tillverkare erbjuder nyckelfärdiga bad. Tunnan kommer antingen att föras till platsen eller monteras på plats. Men det finns också specialerbjudanden från utvecklare-färdiga kit för självmontering med detaljerade steg-för-steg-instruktioner för installation av strukturen. Det är sant att priset på sådana kit inte skiljer sig mycket från den färdiga produkten.

Efter att ha bestämt dig för att montera fatbadet själv måste du vara särskilt uppmärksam på kvaliteten på de använda materialen. Annars kommer ett sådant bad att hålla i högst 3-4 år.

Bild
Bild

Brädorna måste vara helt torra. Måtten på varje bräda måste vara identiska. Dessutom måste varje bräda gå igenom en fräsmaskin. För att ansluta elementen används en torn-spåranslutning. En sådan anslutning kan endast göras med professionell utrustning. Dessutom måste varje träelement behandlas med speciella skyddslösningar.

För att beräkna, beställa och förbereda den nödvändiga mängden material är det nödvändigt att göra en noggrann ritning av den framtida strukturen. Ju mer exakt projektet är, desto bättre.

På designstadiet måste du bestämma hur fönstren och dörrarna ska placeras. De bör anges i figuren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den färdiga ritningen eller schemat kommer befälhavaren att skära följande ämnen på kvarnen:

  • träskivor för golv, väggar och tak med ett spårfäste med ett tvärsnitt på högst 45 * 90 mm;
  • väggar och skiljeväggar med en sektion på 50 * 200 mm;
  • baser med halvcirkelformiga utskärningar (vars diameter motsvarar badets diameter). Snitt högst 40 * 400 mm. Det kan finnas från 2 till 4 sådana baser, beroende på längden och antalet rum.

Det erforderliga antalet brädor beräknas med formeln: omkretsen divideras med bredden på en bräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

När alla ämnen är klara och förbehandlade kan du börja montera.

Tunnbadet bör monteras på en plan yta (även en jämn mark, en plats belagd med beläggningsplattor eller ett område fyllt med betong kommer att göra). En solid grund varken krävs eller görs. Vid uppförande av ett fatbad med ångrum måste ett dräneringssystem finnas … Plattformen kan vara något sluttande.

När den framtida grunden är klar, går badet redan på det. Till att börja med är baserna fixade. Metallhörn, skruvar och en skruvmejsel kommer att vara mycket användbara här. Stöden placeras i steg om 150 cm. Brädorna ska fixeras så fast som möjligt, därför kommer metallhörn att vara till nytta, vilket skapar ytterligare styvhet. Dessa element är fästa vid hörnen och vid korsningen mellan de tvärgående och längsgående remsorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att den första brädan läggs. Det ligger precis i mitten. Du måste fixa det säkert, eftersom det är till det som alla andra brädor kommer att fästas.

Enligt tekniken fästs brädorna samtidigt parallellt från båda sidor. Varje del måste hålla fast vid den föregående. Månspårfästningen gör att brädorna kan anslutas till varandra utan att använda några anslutande element.

När den nedre sektorn är monterad har brädorna fyllt hela snittet på stativet och ändväggarna är fästa. För att placera skiljeväggar i sidoplattorna måste speciella spår tillhandahållas.

Det sista elementet blir en justeringsfält. Denna detalj gör att du kan minimera luckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår bara att dra ihop badet med stålkablar. När banden är säkrade, ta hand om dränering och skorsten, installera kaminen, lägga elektriska ledningar och avlopp.

Om du planerar att använda badet året om, är det i detta skede nödvändigt att isolera det. Du kan isolera strukturen med ett speciellt folierullmaterial som tål höga temperaturer. Traditionella material för dessa ändamål är mineralull.

Det är värt att överväga att isolerade bad också är mantlade med träskiva. Och deras väggar är en 3-lagers konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv, tak, väggar är klara. Nu kan du sätta dörrar och fönster. Observera att de måste installeras så tätt som möjligt. Sedan måste du gå vidare till det interna arrangemanget. Bänkar, säten, en träpall, ett hopfällbart bord, galgar, hyllor - allt detta är nödvändigt för ett bekvämt nöje i badet.

Ett av de sista stegen blir konstruktionen av taket. På ett runt bad kan du lägga till exempel bituminösa kakel eller annat mjukt tak, eller så kan du bygga en extra ram för ett gaveltak.

Och i slutet av konstruktionen kommer det att vara nödvändigt att bearbeta alla träelement i badets inredning. Linolja är ett utmärkt impregneringsmedel som har visat sig vara ett extra skydd mot överflödig fukt. Det är användbart att behandla badets yttre ytor med en brandhämmande komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badet är klart. Men skynda dig inte att använda den direkt. Den första eldstaden kommer att vara "teknisk" för att äntligen kunna erodera alla föreningar som användes. Det är nödvändigt att värma ett varmt bad i minst 4 timmar. Rumstemperaturen måste vara över 60 grader Celsius. Dörrar och fönster måste vara öppna samtidigt.

Vackra exempel

En av fördelarna med fatbadet är utan tvekan dess ursprungliga utseende. Han kan inte annat än locka uppmärksamhet. Många, efter att ha hört att bekanta har ett sådant bad, strävar efter att besöka det och personligen prova det.

Insidan av fatbadet ser också mycket original ut från insidan. De flesta möbler är gjorda av trä. Ett sfäriskt trärum bidrar till ytterligare avkoppling. Psykologiskt är det bekvämt i det, en person känner sig skyddad. I sammanhanget är det en "smörgås" av flera rum: omklädningsrum, omklädningsrum, ångrum. Och om badet är av träslag, blir det också ett hemmasjukhus, vilket inte bara ökar immuniteten utan också humöret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men med tiden kan även en sådan exklusiv bli tråkig. Många ägare börjar dekorera byggnaden, och badet förvandlas till en rymdfärja eller ubåt eller andra strukturer som är cylindriska i form. Vissa människor gör ett badhus som ser ut som en fantastisk hydda, men med en långsträckt oval form. Användningen av glas på en stor del av fasaden kommer att ge byggnaden en touch av högteknologisk eller industriell stil. Som en vinterversion fungerar ett sådant bad naturligtvis inte, men på sommaren kommer det alltid att glädja ögat med sitt ursprungliga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra ägare börjar betona fatets form eller dessutom anpassa den till husets struktur (lämnar den erforderliga "luckan" på 6 meter), utrusta den med ett tak och en veranda, anpassa den till poolen eller vattentanken. (Om dessa arkitektoniska element ursprungligen inte inkluderades i uppsättningen med badet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt vård kommer fatbadet att hålla i decennier. Huvudsaken:

  • Glöm inte att ventilera ångbadet och resten av lokalerna i minst 4-5 timmar, helst efter varje användning och om badet inte har värmts på länge.
  • Gör ytterligare "torkning" av badet. Det är nödvändigt att köra ugnen med full effekt inom en till två timmar och samtidigt hålla dörrar och fönster öppna.
  • Behandla strukturen med skyddsutrustning minst en gång om året.
  • Om en vedeldad spis är installerad, är det lämpligt att använda ved som inte är barrträd för uppvärmning. Träet måste vara torrt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattentanken måste vara minst halvfull. Detta är mycket viktigt när du stoker. Efter användning är det lämpligt att ta bort det återstående vattnet från tanken.
  • Kontrollera och rengör skorstenen regelbundet.
  • Se till att vattnet i avloppet inte stagnerar eller fryser.
  • På hösten ska ringarna som spänner badkarets ram lossas. Det är under den kalla årstiden som trä tenderar att expandera något på grund av den omgivande fukten. På sommaren sker den omvända processen, trädet torkar och bockarna måste dra åt.
Bild
Bild

Med beaktande av alla dessa rekommendationer kommer fatbastun att vara det mycket mysiga och helande hörnet för återställande av kropp och själ. Det ursprungliga och bekväma badet kommer att hålla i mer än ett decennium och glädja alla med en lätt och helande ånga.

Rekommenderad: