Studiomonitorer: Vad är Bildskärmshögtalare? Hur Väljer Du De Bästa För Din Hemstudio? Aktiv, Akustisk, Scen Och Andra Typer. Budgetmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Studiomonitorer: Vad är Bildskärmshögtalare? Hur Väljer Du De Bästa För Din Hemstudio? Aktiv, Akustisk, Scen Och Andra Typer. Budgetmodeller

Video: Studiomonitorer: Vad är Bildskärmshögtalare? Hur Väljer Du De Bästa För Din Hemstudio? Aktiv, Akustisk, Scen Och Andra Typer. Budgetmodeller
Video: The BEST Home Studio Monitors For Music Production in 2020 | Finding the RIGHT Monitors For You ✅ 2024, Maj
Studiomonitorer: Vad är Bildskärmshögtalare? Hur Väljer Du De Bästa För Din Hemstudio? Aktiv, Akustisk, Scen Och Andra Typer. Budgetmodeller
Studiomonitorer: Vad är Bildskärmshögtalare? Hur Väljer Du De Bästa För Din Hemstudio? Aktiv, Akustisk, Scen Och Andra Typer. Budgetmodeller
Anonim

Det är omöjligt att organisera någon inspelningsstudio utan användning av studiomonitorer. Detta högtalarsystem gör det möjligt för specialister att snabbt identifiera alla befintliga ljudfel, samt utvärdera detaljerna för den pågående inspelningen.

Bild
Bild

Vad är studiomonitorer?

En studiomonitor är ett lågeffektshögtalarsystem som används för professionell ljudinspelning. Faktiskt, det komplexa namnet döljer de vanliga kolumnerna, som gör det möjligt att identifiera inspelningsfel maximalt och bedöma kvaliteten på den blandade signalen . En studio ljudmonitor återger ljud som det verkligen är, utan förvrängning eller utsmyckning. Detta är den största skillnaden mellan ett akustiskt system och vanliga högtalare - det är en kontrollenhet, det vill säga en mätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden är att ljudet inte behöver vara vackert, men det måste vara verkligt.

Särdrag

Strukturen på en studiomonitor ser ut så här: alla viktiga delar är inneslutna i ett hus, även kallat ett skåp. Den kan vara tillverkad av trä, plast, metall och MDF. Designen har två oberoende högtalare - en diskant och en bashögtalare, och diskanten är alltid placerad ovanför bashögtalaren.

  • Diskanten diskuterar höga frekvenser, det vill säga de som överstiger 2 kHz. Den har en avsmalnande form och är skapad av olika material.
  • Woofern är en större högtalare som ansvarar för att återge låga och medelfrekventa upp till 2 kHz.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av bildskärmar har också en annan högtalare som "matar ut" mittfrekvenserna. En elektromagnet är monterad bakom högtalarna, som kan vibrera dem för att röra sig och därigenom producera en ljudvåg.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Studiomonitorer, som namnet antyder, används för att skapa ett hem eller en professionell studio, även om vissa människor föredrar att placera dem helt enkelt i ett av husets rum. Det kan man inte säga sådana högtalare kommer att visa sig vara en bra lösning för enkelt att lyssna på musik, eftersom det återgivna ljudet inte alltid är klart och vackert . Men för att blanda spår eller öva sång kan du inte klara dig utan en sådan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel används inte detta högtalarsystem för scenen.

Krav och egenskaper

De tekniska specifikationerna för studiomonitorer är något att tänka på när man väljer dem. En av enhetens huvudparametrar anses vara effekt och maximalt ljudtryck . Ju större högtalaren själv, desto högre är dess effekt, men samtidigt bör denna indikator stå i direkt proportion till volymen i rummet där högtalarsystemet kommer att placeras. Detsamma kan sägas om det maximala ljudtrycket - det ska vara direkt proportionellt mot rummets dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt väljs 100 till 110 decibel för hemmastudio.

För närfältskärmar anses följande som optimala:

  • effekt lika med 100 W;
  • frekvensområde från 50 till 20 000 hertz;
  • Högtalare från 6 till 8 tum.
Bild
Bild

Nästa viktiga egenskap är frekvensomfånget och ojämnheter i frekvenssvaret, det vill säga amplitudfrekvenssvaret. Det är viktigt att komma ihåg det i allmänhet varierar frekvensområdet som det mänskliga örat uppfattar från 20 till 20 000 hertz . Ju bredare frekvensområdet för en viss bildskärm, desto smidigare blir frekvenssvaret. Dessutom, om frekvenssvaret överskattas med cirka 3 decibel, kommer en klangfärg att visas, vilket påverkar monitorernas funktion negativt. Därför bör frekvenssvaret vara så enhetligt som möjligt. I det fall då den nedre frekvensgränsen visar sig vara högre än 45 hertz, rekommenderas att du använder en subwoofer utöver studiomonitorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basreflexen är ett hål som minskar signalförvrängning och ökar basresponsen . När en studiomonitor är installerad nära en vägg, bör detta element placeras på bildskärmens framsida, och om det är minst 30-40 centimeter från väggen, alltså på baksidan. När det gäller själva systemskåpet, ju tyngre det är, desto mindre resonans stör det återgivna ljudet. Dessutom ger materialets styvhet också en minskning av förvrängningen av ljudvågor, så det är bättre att köpa en enhet gjord av Kevlar.

Bild
Bild

Högtalartypen kan vara band, titandryck och siden. Bandhögtalaren säkerställer enhetens bästa prestanda genom att skapa det erforderliga frekvensområdet . Kompressionshögtalaren har hög ljudtrycksförmåga och bibehåller hög ljudkvalitet. Slutligen är sidenhögtalaren ganska populär på grund av dess brist på distorsion och resonans och skapandet av klart ljud.

Bild
Bild

Skärmkontrollen förbättrar ditt arbetsflöde eftersom det är ansvarigt för signalöverföring. Denna enhet "länkar" bildskärmar, subwoofer, mikrofon och hörlurar, och låter dig också styra balansnivån . Du kan köpa både en professionell controller och en mer budgetmässig och förenklad enhet. Men köp av denna teknik rekommenderas inte för alla. Om arbetsflödet sker med endast ett par studiomonitorer behövs det ingen ytterligare kontroll - ett externt ljudkort räcker.

Bild
Bild

Som regel väljs mikrofon, instrument och balanserade kablar för att organisera hela processen, och Canare anses vara den mest optimala kabeln för en hemmastudio.

Bild
Bild

Olika sorter

Alla studiomonitorer är vanligtvis indelade i aktiva och passiva . Skillnaden mellan dem är faktiskt en - de förra har en inbyggd effektförstärkare, medan de senare inte har det. Subwoofermonitorer är också ganska utbredda, används i fall där det finns ett behov av att utöka lågfrekvensområdet.

Bild
Bild

Aktiva

Aktiva bildskärmar har en inbyggd förstärkare, samt en crossover och alla nödvändiga kretsar. Ibland är till och med varje högtalare utrustad med sin egen förstärkare. På den aktiva bildskärmen kan du hitta alla nödvändiga kontakter: "jack", "tulpan" och "canon", och ibland digitala ingångar - både optiska och koaxiala . Sådana enheter är enkla att ansluta och kräver inte ytterligare inställning av förstärkarens väg. Den mångsidiga designen låter dig till och med ställa in parametrar för en specifik studio.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tillgängliga kretsarna förhindrar att högtalarna och förstärkarna brinner ut. En aktiv bildskärm är dock fortfarande svår att reparera, och ett stort antal ledningar är anslutna till själva strukturen, vilket orsakar vissa olägenheter.

Passiv

Passiva bildskärmar har en enklare design än aktiva bildskärmar, men användningen har vissa komplikationer. För det första kräver tekniken ytterligare förstärkare, och för det andra har den bara en analog ingång. Den senare kan förresten vara en akustisk Speakon eller en linjär "jack ". Jag måste säga att passiva studiomonitorer inte är särskilt populära och därför används mindre ofta än aktiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akustisk

En akustisk bildskärm hänvisar oftast till en vanlig studiomonitor. Den har låg effekt och används vid professionell inspelning för att styra balansen mellan instrument.

Bild
Bild

Skede

Konsertmonitorer är akustiska system som skapar ett extra ljudfält som vägleder scenartister.

Bild
Bild

Övervaka linjer

I studior är det vanligt att organisera tre monitorlinjer. Den första bildas från nära-fältmonitorer, den andra från mitten av fältmonitorer, och den tredje representeras av fjärrfältmonitorer. Nära fältskärmar kallas också bokhyllaövervakare . De vanligaste enheterna placeras vanligtvis direkt på bordet eller på specialställ som är installerade framför ljudingenjören. Dessa bildskärmar klarar överföringen av mellan- och höga frekvenser, men problem med de lägre kan uppstå.

Bild
Bild

Vanligtvis, de används för att utföra sådana grundläggande uppgifter som att redigera ett fonogram eller blanda spår . Enheternas effekt överstiger inte 100 W och högtalarens diameter överstiger inte 8 tum. Kolonnen ska placeras med ett avstånd på en och en halv meter mellan enheten och personen.

Bild
Bild

Med hjälp av mittfältskärmar skapas ett panorama, liksom de ljudeffekter som inte uppfattas av närfältskärmar är förkroppsligade. Experter använder dem för att lyssna på kompositioner blandade med låga frekvenser . Vissa modeller är också inblandade i ljudmastering. Slutligen används fjärrfältskärmar för att lyssna på färdiga ljudspår med olika volymer och frekvenser. Enheter köps vanligtvis för stora hårdvarurum som sysslar med mastering av ljudmaterial.

Bild
Bild

Antal ränder

Det är vanligt att tilldela trevägs- och tvåvägsstudiomonitorer

Three-way består av en bashögtalare, diskanthögtalare och medeldistributör mellan dem

Bild
Bild

I tvåvägsenheter används bashögtalaren för både mellan- och lågfrekvenser, och diskanten förblir oförändrad. Ibland finns det tvåvägsskärmar utrustade med ett par bashögtalare

Bild
Bild

Dimensioner

Studiomonitorer är ofta uppkallade efter deras basstorlek. Till exempel är en "fem" en enhet med en nedre högtalare lika med 5 tum, och en "åtta" är respektive 8 tum. Bildskärmar med en bashögtalare mindre än 5 tum anses vara mini, eftersom deras frekvens inte är tillräcklig även för hemmabruk . 5-tums bildskärmar är idealiska för små rum, men större enheter bör endast placeras i utrymmen som är större än 15 kvadratmeter. Det översta stoppet för hemmabruk är 8 tum.

Bild
Bild

Tillverkare

Topp budgetenheter inkluderar modeller från JBL, Pioneer och BEHRINGER … Jämförelse av billiga system med högre kvalitet gör det klart att oftast är nackdelarna med produkter tendensen till överhettning, oförmågan att reglera de låga frekvenserna och bruset från förstärkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I betyget av representanter för mellansegmentet ingår tillverkare KRK, JBL och Genelec … Dessa modeller, nära de professionella, kan fortfarande stängas av med en tyst volym, och diskanten kan till och med väsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för dyra enheter börjar vid 50 tusen rubel. Tillverkarens översikt inkluderar märken som Genelec och Focal.

Bild
Bild

Slutligen kallas de bästa studiomonitorerna ofta för produkter. KEF och Canton Electronics.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Eftersom studiomonitorer sällan säljs individuellt, räcker det för en liten studio att köpa ett par närfältskärmar och en subwoofer som kommer att ansvara för att reproducera låga frekvenser. Flera ytterligare spjäll hjälper till att förhindra resonanser och vibrationer. För att spela elektronik är modellerna KRK och ROLAND mer lämpliga, och rock, folk och etno låter mycket bättre på YAMAHA och DYNAUDIO högtalarsystem . För älskare av klassisk musik och jazz rekommenderas JBL- och TANNOY -skärmar mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper en studiomonitor rekommenderas det att spela flera högkvalitativa inspelningar av den riktning du ska arbeta med på den. När du väljer måste du förstå var högtalarsystemen kommer att ligga, eftersom valet av specifika modeller också beror på detta . Exempelvis är närfältskärmar vanligtvis placerade i hörnen av en likbent triangel. Om den dagliga användningen av enheten kommer att vara mer än 10 timmar är det bättre att tänka på att köpa en modell med en banddiskant.

Bild
Bild

Ett stort antal justeringar innebär att bildskärmen kan anpassas till egenskaperna hos alla utrymmen.

Installation, anslutning och drift

Högtalarsystemet kräver en horisontell position, helst på ett bord eller en speciell plattform. Användningen av ett foder kommer också att vara användbart. Du kan ansluta en studiomonitor till en dator, TV eller bärbar dator, men se till att ansluta till ett ljudkort med rätt kontakt.

Bild
Bild

Studiomonitorn måste också ställas in före användning. Först ändras parametrarna beroende på rummets akustiska egenskaper. Det kommer att vara nödvändigt att hitta studios resonansfrekvens och minska dess inflytande. Därefter justeras volymen, följt av diskant och bas. Experter rekommenderar att man börjar arbeta med låg volym och 10-20 W, och vid behov ökar indikatorerna . Högtalarna måste nödvändigtvis "titta" direkt i öronen på en arbetande person, för att inte förstöra uppfattningen av ljud. Kalibrering utförs med en ljudtrycksmätare.

Bild
Bild

Skärmar ska användas med omsorg och uppmärksamhet. De får inte tappas, användas som bord eller som stöd. Högtalarna får inte vidröras med fingrarna, och även dammborttagning måste utföras med specialverktyg . Det är viktigt att se till att kylsystemet fungerar smidigt och inte blockera luftflödet till det. Nätverkskabeln får inte korsas med signalkabeln.

Bild
Bild

Slutligen, under drift, kom ihåg att monitorn först måste anslutas till nätverket och sedan måste ljudet aktiveras. Slutförandet av arbetet sker i omvänd ordning.

Rekommenderad: