Radiosystem: Modeller Med Huvudmikrofon, Sång Och Lavalier, Mikrofon Och Andra Speciella Trådlösa Radiosystem. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Radiosystem: Modeller Med Huvudmikrofon, Sång Och Lavalier, Mikrofon Och Andra Speciella Trådlösa Radiosystem. Hur Väljer Man?

Video: Radiosystem: Modeller Med Huvudmikrofon, Sång Och Lavalier, Mikrofon Och Andra Speciella Trådlösa Radiosystem. Hur Väljer Man?
Video: Посылка. Радио FM микрофон и приемник Bolun, обзор и тест 2024, Maj
Radiosystem: Modeller Med Huvudmikrofon, Sång Och Lavalier, Mikrofon Och Andra Speciella Trådlösa Radiosystem. Hur Väljer Man?
Radiosystem: Modeller Med Huvudmikrofon, Sång Och Lavalier, Mikrofon Och Andra Speciella Trådlösa Radiosystem. Hur Väljer Man?
Anonim

Skapandet och utvecklingen av radiosystem på en gång gjorde en verklig revolution i showbranschens värld. Dessa enkla men geniala enheter befriade artister, sångare och skådespelare från behovet av att hålla en mikrofon, gav dem möjlighet att röra sig fritt runt scenen, gestikulera och komplettera sina sångföreställningar med koreografiska framträdanden. Vi kommer att berätta om vad radiosystem är, vad de är och hur man väljer den optimala modellen i vår recension.

Bild
Bild

Särdrag

Radiosystem är en populär typ av ljudutrustning. Som regel innehåller de en uppsättning som består av en mikrofon, en inbyggd sändare och en mottagare. Hela strukturen är ansluten till en inspelningsenhet eller till en mixerkonsol. Det finns ett stort antal typer av radiosystem som kan användas i händelser av ett eller annat slag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för drift av radiosystem är enkel: vissa ljudfrekvenser används för att överföra information , samtidigt kan en enhet betjäna flera frekvenser - de dyraste modellerna kan göra detta även parallellt. Enheter i den högsta kategorin kännetecknas av en ökad grad av skydd för de använda radiokanalerna från störningar, "störningar" och avlyssning.

I handhållna sändare vanligtvis används dynamiska sångmikrofoner. De är utformade för att interagera med den mänskliga rösten.

Ett alternativ till dem är kompakta lavaliermikrofoner eller headset , som ofta används av cirkusaktörer, såväl som teaterartister - under uppträdandet av sina nummer behöver de maximal handlingsfrihet och obesatta händer. Sådana enheter kan enkelt döljas under en peruk eller frisyr, och sändaren kan till och med fästas på kroppen under kläder eller direkt på den.

Många användare är intresserade av kvaliteten på ljudåtergivning av sådana radiosystem, särskilt när det gäller handhållna modeller. Det bör noteras att framstegen i dag har nått fantastiska höjder i denna aspekt.

Idag kan du köpa en mikrofon av hög kvalitet till ett lågt pris som är lämpligt för användning i en mängd olika applikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Enligt typen av radiosignalöverföring kan enheter vara analoga eller digitala, samt trådbundna och trådlösa . Enligt deras syfte är de indelade i sång och instrumental, revers och huvud är utmärkta.

Beroende på antalet antenner skiljer sig enkelkanals-, tvåkanals- och ibland även fyra-antennsystem. Ju större antal antenner, desto mer stabil blir den mottagna signalen, eftersom ljudet sänds till var och en av dem.

Enligt antalet sändare kan mikrofoner fungera med antingen en eller flera samtidigt, det andra tillvägagångssättet anses vara mer praktiskt. Men kostnaden för sådana produkter kommer att bli mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss bo mer på några av dem. Analoga radiosystem är indelade i två grupper:

  • VHF - fungerar i intervallet 174 - 216 MHz;
  • UHF -system - fungerar i frekvensområdet 470-805 MHz.
Bild
Bild
Bild
Bild

UHF tillhör en mer professionell kategori och det finns flera orsaker till detta:

  • praktiskt taget inte utsatt för störningar från tredje part från annan utrustning;
  • kan ta emot en signal på ett betydande avstånd, eftersom UHF -signaler reser mycket snabbare genom atmosfären;
  • det finns något fler lediga frekvenser i denna korridor, medan en del av frekvenserna i VHF -korridoren är allokerade till digital -tv.
Bild
Bild

Förresten, den sista typen av signaler bör övervägas mer detaljerat. Digitala system är relativt nya, men de har redan fått ett antal allvarliga fördelar jämfört med analoga:

  • i digitala system är det inte nödvändigt att kompensera den inkommande signalen, vilket leder till en allvarlig kvalitetsförlust;
  • det finns ingen RF -störning under signalutsändning;
  • siffran är utrustad med 24-bitars konvektorer;
  • digitala signaler har ett mycket högre dynamiskt omfång;
  • de är lätta att använda och exakta.

Innan du väljer det radiosystem som är optimalt för dig bör du bestämma frågan om vilket syfte du behöver det för. Och beroende på detta, välj konfigurationen så att den bidrar till lösningen av specifika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentala radiosystem kan interagera med nästan vilket verktyg som helst. Men i de flesta fall är de efterfrågade bland såväl gitarrister som basister. Modellerna inkluderar en speciell uppsättning bestående av en mottagare och en kroppsburen radiostation - den är fäst vid artistens bälte, den är ansluten till själva instrumentet med en förkortad kabel. I vissa radiosystem är överföringen ansluten direkt till gitarrens utgång, i vilket fall det inte kräver någon sladd alls.

Vokalradiosystem låter sångare, talade skådespelare och programledare och föreläsare behålla rörelsefriheten. Som regel innehåller satsen radiomikrofoner och en bas. I vissa fall måste du ansluta en mixer, liksom en förstärkare och något annat headset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lavalier alternativ är en kompakt mikrofon med ett klipp, den är fäst på användarens kläder. Bland de främsta fördelarna med lavaliermikrofoner kan man särskilja miniatyrstorlek, maximal komfort vid användning, men viktigast av allt, de kan användas under de mest ogynnsamma akustiska förhållandena, till exempel i en situation när det finns annan utrustning i närheten och mikrofon kan hämta sina signaler. Lavalier -designen minimerar eventuellt bakgrundsljud och ljudförvrängning. En av de utmärkande egenskaperna hos dessa modeller är förbättrad talförståelse. Listan över fördelar med lavaliermikrofoner slutar inte där, du kan också notera:

  • multifunktionalitet;
  • möjligheten att kombinera dem med en mängd olika utrustningar;
  • bekvämlighet med fästelement;
  • osynlighet när den bärs;
  • möjligheten att använda den utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användare som behöver handsfree-arbete köper ofta också huvudmonterade mikrofoner. Denna modell förutsätter fixering på huvudet alltid vid en punkt nära munnen, tack vare vilken ljudkvaliteten förblir konstant hög.

Var används de?

Radiosystem har funnit sin tillämpning i de branscher där det är nödvändigt att förse en högtalare eller en högtalare med en högkvalitativ förstärkning av ljudet från en röst, men samtidigt bevara sin autonomi och rörelsefrihet på olika platser. Det är därför enheten används i stor utsträckning på festivalplatser, under konserter, i föreläsningssalar, klassrum, konferenslokaler, liksom vid idrottsanläggningar. Modellen på kameran är populär bland bloggare.

Förutom allt ovanstående, med hjälp av radiosystem, utförs kommunikation inom medlemmarna i ett professionellt team. Till exempel på en filmuppsättning, på flygplatser och i alla bevakade anläggningar, där de är ett bra alternativ till walkie-talkies.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Bland de olika radiosystemen är följande de mest populära.

Samson AirLine Micro Radio System

Den innehåller två grundläggande modeller. Den första låter dig installera en smartphone på en videokamera och en kamera, den används för att spela in ljud i hög kvalitet och synkronisera det med den inspelade videosekvensen. Den andra modellen ser ut som en kompakt sändare som sitter fast i örat. Hjärtat i radiosystemet är en bärbar mottagare. Modellen är optimal för fitnessinstruktörer och aerobicstränare, och den används också ofta under seminarier och konferenser.

Modeller av detta märke har vattentäta radiosändare, batterier som håller enheten i gott skick under lång tid, samt bekväma dockningsstationer, med vilka du vid behov snabbt kan ladda enheten.

Sådana radiosystem kännetecknas av en rik uppsättning relaterade tillbehör, dessutom ser de snygga ut och har en mycket anständig byggkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sennheiser Digital 9000 -serie radio

Detta digitala radiosystem består av en 8-kanals modul, samt flera sändare, tack vare vilka dataöverföring av hög kvalitet säkerställs. Denna lösning, enligt tillverkaren, för mikrofonens kvalitet närmare trådbundna enheter, och den modulära designen gör att du kan förbättra radiosystemet om det behövs.

Det finns ett inbyggt alternativ för automatisk signalförlustkompensation och en ljudspektrumanalysator. Inkluderar ett bodypack eller en ficksändare, så att du kan ansluta en lavaliermikrofon.

Bild
Bild

Shure PG -serie radio

Dessa är UHF-bandinställningar, de innehåller själva sändaren, som är fäst vid bältet, en handhållen röstmikrofon eller ett headset.

Bild
Bild

ULX Standart Series Radio System

Designad för konferenser och seminarier. Det är en ficka eller bodypack -sändare som innehåller ett knapphål som fästs med en tunn sladd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Typen av mikrofon är långt ifrån den enda tekniska och operativa egenskapen som du bör vara uppmärksam på när du köper ett radiosystem. Det är mycket viktigt att förtydliga riktade ljudmönster . Denna parameter återspeglar helt antalet riktningar som installationen tar upp ljudet i. Om utrustningen är enriktad måste den hållas rakt mot ljudkällan under drift, medan huvudet på allriktade enheter kan ta emot signaler från alla håll.

Sångare som använder dedikerade golvmonitorer föredrar vanligtvis handhållna sändare med kardioid- eller superkardioidmönster - det här är modellerna som eliminerar risken för störningar. Omriktade mikrofoner används oftare vid presentationer och seminarier.

Men om föreställningen hålls i ett öppet område, kommer det rundstreckade diagrammet snarare att vara en nackdel, eftersom vindens rörelse kommer att orsaka betydande störningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa särdrag när man väljer radiosystem av varje typ. Så när du köper en instrumentmikrofon måste du ta hänsyn till att vanliga akustiska system inkluderar en mottagare, liksom en sändare och en liten sladd som systemet är anslutet till ett musikinstrument. Om du inte vill använda en kabel bör du välja ett trådlöst system.

Var noga med att kontrollera antalet antenner och det upplevda frekvensområdet . Ju större det är, desto större blir headsetets räckvidd. Det är bra om systemet tillhandahåller automatiskt frekvensval - denna lösning låter dig minska bakgrundsljudet till noll.

Ett standardradiosystem av sångtyp inkluderar en trådlös mikrofon och basen. Oftast väljer artister handhållna mikrofoner, men om det är grundläggande viktigt för dem att frigöra händerna är det bättre att föredra produkter med knapphål eller pannband.

Räckvidden för sådana system överstiger vanligtvis inte 100 m, om parametern överskrids kan ljudstörningar uppstå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på strömkällan vid köpet - det kan vara uppladdningsbara batterier eller batterier. Batterier tömmer snabbt vid kraftig användning.

Det är bättre att föredra sådana modeller, där flera mikrofoner kan anslutas till en enda bas samtidigt. Detta är mycket billigare än att köpa ett stort antal fristående system på en gång.

Bild
Bild

Den största fördelen med lavaliermikrofoner är deras miniatyrstorlek, vilket gör högtalarsystemet nästan oattraktivt. När du väljer den optimala modellen måste du utvärdera de föreslagna produkterna enligt kriterier som:

  • enkel fixering;
  • ytterligare funktioner;
  • batteriets livslängd;
  • ljudkänslighet;
  • möjligheten att kombinera med annan mikrofonakustik.

Hörlurar är vanligtvis att föredra av callcenter -specialister och föreläsare. Det är mycket viktigt för dem att enheten är mjuk och lätt. Annars kan användaren uppleva obehag vid långvarigt slitage.

Rekommenderad: