Gör-det-själv-balkongglas: Hur Man Glaserar, Steg-för-steg-instruktioner Och Förberedelser

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-balkongglas: Hur Man Glaserar, Steg-för-steg-instruktioner Och Förberedelser

Video: Gör-det-själv-balkongglas: Hur Man Glaserar, Steg-för-steg-instruktioner Och Förberedelser
Video: Tekopp från lera till bord: del 7 glasering 2024, April
Gör-det-själv-balkongglas: Hur Man Glaserar, Steg-för-steg-instruktioner Och Förberedelser
Gör-det-själv-balkongglas: Hur Man Glaserar, Steg-för-steg-instruktioner Och Förberedelser
Anonim

Balkongen är ett multifunktionellt utrymme i lägenheten. Under de senaste decennierna har det utvecklats från ett skafferi för vintersaker, mormors kompotter och föråldrade föremål som handen inte höjde för att slänga ut i en fullvärdig del av vardagsrummet. Naturligtvis gäller detta bara alternativ med sluten typ. Om det fortfarande blåser av alla vindar och regelbundet täcks av knädjupa snödrivor på vintern kommer situationen att räddas genom att glasa in balkongen med egna händer.

Bild
Bild

Visningar

Den inglasade balkongen låter dig kompetent optimera de extra kvadratmeterna i lägenheten, förvandla den till ett arbetsrum, en mini-matsal, ett omklädningsrum, en idrottsplats, en workshop för kreativa familjemedlemmar. Du kan skapa en vinterträdgård i den eller utrusta ett område för ditt favoritdjur.

Det är fullt möjligt att utföra inglasning på egen hand, men du måste ta hänsyn till några av nyanserna i arbetet.

För det första är det viktigt att förstå vad som är skillnaden mellan en balkong och en loggia . Många lägenhetsägare förvirrar dessa begrepp, men under tiden skiljer sig glasytorna i loggian från balkongens typer av inglasning. Glaset i loggian är enklare, eftersom det är avgränsat på båda sidor av väggar - det ligger "inuti" bostaden. En balkong är en struktur som sticker ut från väggen i byggnadens fasad. Den "hänger" ovanför marken och tas ut från torget.

Bild
Bild
Bild
Bild

För det andra måste du bestämma glasmetoden - kall eller varm

Den kalla består av ett enda glasskikt och en lätt ram. Denna metod ger relativ ljudisolering, skyddar rummet från damm, vind och solljus, om glaset är täckt med ett UV -filter, men inte håller värmen. Det är lämpligt för att ordna ett sommarkök på balkongen, ett tillfälligt sovrum eller arbetsrum och på vintern - för att förvara mat i kylan.

Varmglasning förutsätter en mer komplex, tung och pålitlig design. Och dyrare. Den består av fönsterkarmar med dubbla tätningar och tvåglasfönster, som ger möjlighet att hålla rumstemperaturen på balkongen när som helst på året och använda den i en bekväm kvalitet.

Bild
Bild

Installation av varma fönster kräver mer tid och strikt efterlevnad av villkoren:

  • Bra värmeisolering och vattentätning. Kondensens inträngning mellan glasen är oacceptabel, de kommer att dimma och behålla värmen värre.
  • Möjligheten att ge naturlig ventilation av rummet.
  • Närvaron av ett luftcirkulationssystem mellan balkongen och rummet.

För det tredje är det nödvändigt att studera den juridiska sidan av frågan när man planerar att göra ändringar i lokalerna . Balkongplattan är konstruerad för en specifik last. Överskridande av den tillåtna vikten kan leda till att den kollapsar, och detta har många negativa konsekvenser.

Numera är det ganska enkelt att få expertråd och tillstånd att förbättra en sådan plan, som inte förutsågs under byggandet av ett hus. Det är lättare att lägga lite tid på att studera bostadskoden innan du börjar arbeta än att lösa problem efteråt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer av glas

De vanligaste sätten att skydda en balkong mot regn, vind, stratifiering av gatustoft, frost och besök av fjädrade gäster är: glidglas, panoramavy, med överföring, på en bärram.

Varje glasruta har sina egna fördelar och nackdelar.

Enkel (klassisk) inglasning med trästomme och enstaka rutor hänvisar till den kalla metoden och installeras främst i lägenheter i sovjetisk stil . Det skyddar mot fukt, buller och gatusmuts, men skiljer sig inte åt särskilt estetik och stora möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Designen är utrustad med en speciell rullmekanism som gör att du enkelt kan flytta skärmen och tar minst ett utrymme. Mekanismen fungerar enligt principen om styrskenor: skärmarna glider efter varandra.

Denna typ är inte lämplig för varje balkong, specialistråd krävs, men för små balkonger är detta det bästa alternativet. Den tar inte upp en halv centimeter extra, sparar utrymme, skyddar mot insekter, smuts och nederbörd.

På den negativa sidan kanske rullmekanismer inte tål de hårda förhållandena i det ryska klimatet under vintersäsongen. Om de fryser är det omöjligt att öppna fönstren. Designen innebär ett enda glas, så det blir kallt i rummet vid minusgrader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panorama

Denna typ av glas innebär att det inte finns någon ram. Längs de övre och nedre styrningarna med spår installeras, i vilka glasögon sätts in (med hjälp av speciella fästelement). Glasräcke upptar hela utrymmet från golv till tak, vilket ger en vacker utsikt från balkongen när som helst på året. I det här fallet är sektionerna glasade på olika sätt: glidning, svängning, vikning.

För panoramaglas används glas med särskild styrka, med en speciell beläggning för att neutralisera värmestrålning. Det ser bra ut och kan ge maximal ljudisolering. Har ett antal nackdelar:

  • Vid höga temperaturer värms glas upp och värmer upp rummet. Under installationen måste persienner tillhandahållas. Under den kalla årstiden behåller den värmen dåligt.
  • Ytan kräver ofta tvätt, eftersom damm är tydligt synligt på den, vattenstrimmor är synliga efter regn.
  • Strukturen som helhet är betydligt tyngre och dyrare än något annat material.
  • Installation är riskabelt och kräver hög professionalism, så det kan inte göras självständigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en takeaway

Kärnan i metoden är att stålprofiler svetsas till balkongskärmen, på vilken en bred fönsterbräda är fixerad. Det är basen som rymmer aluminium- eller plaststrukturen för balkongglaset. Sådan inglasning är lämplig för smala och små balkonger med en rejäl parapet.

Modifierade balkonger ser vackra ut (särskilt om ett växthus placeras i dem), utökar utrymmet praktiskt och visuellt och har en funktionell bred fönsterbräda.

Nackdelarna inkluderar det faktum att plastkonstruktionernas egen vikt är ganska stor. Det är nödvändigt att korrekt bedöma det aktuella driftstillståndet för plattan och parapet. Aluminiumramar är lättare, men de håller värmen värre. Det kommer att bli kallt på en sådan balkong på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med stödram

Den svåraste metoden, som innebär allvarliga förändringar i utseendet på utsidan av balkongen och kräver mycket tid och flera par arbetshänder. Samtidigt är det det bästa, eftersom det låter dig glasera en helt öppen balkong, som inte ens har visir, och förvandla den till ett varmt bostadsutrymme under de närmaste 15-20 åren.

Detta fönster i sovjetisk stil är populärt - trots sin mödosamhet och höga vikt. Dess fördelar:

  • Svetsad stålram är billigare än andra material. Samtidigt kännetecknas den av större styrka och slitstyrka.
  • Vanlig badrumsemalj är lämplig som färgbeläggning. Det ger en vacker färg, glans, pålitligt skydd mot korrosion och kostar mycket mindre än PVC.
  • Möjlighet att installera ett visir. Detta kommer inte bara att göra balkongen till ett vardagsrum, utan också att du kan fördela lasten över övervåningen och mindre belastning av balkongplattan.
  • Kan bytas ut mot en parapetram. Det är lättare att installera ramen, det kostar mindre och är i utseende inte sämre än en panoramabalkong i ett elithus.
  • Ramen är lätt att isolera med gipsskivor och skum.
  • Alla typer av fönster kan sättas in - från traditionellt trä till massivt glas.
  • På grund av ramens styrka faller endast vindbelastningen på glaset, så att de kan vara gjorda av valfri bredd.
  • Problemet med den gamla parapeten spelar ingen roll. Den kan tas bort och stödramen kan göras lägre eller högre än föregående nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Balkongglassystemet representeras av en uppsättning höljen för fönster, en fönsterbräda, värmeisoleringsmaterial (oftast är det skum), yttre ebbe och flöde och inredning.

Valet av material beror direkt på syftet med balkongrummet och bestämmer den slutliga kostnaden för de ändringar som gjorts. Om balkongen används som en plats för torkning av kläder och förvaring av konserveringsmedel, är det vettigt att föredra budgetmaterial: lätta aluminium- eller duraluminramar och ett glas. En sådan balkong kommer inte att isoleras, och skillnaden med nollpunktstemperaturen utanför blir inte mer än 6-7 grader.

Om du planerar att ordna ett kontor på balkongen, ett lekrum för barn eller en plats för mottagande av gäster, bör du välja mer pålitliga och dyra material. Detta kommer att vara "full" eller "isolerande" inglasning, vilket gör att balkongen kan användas som bostadsutrymme när som helst på året, eller att kombinera den med rummet genom att demontera väggen mellan den och balkongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramar av plast

De är praktiska eftersom de inte kräver ytterligare ansträngningar för att isolera balkongen. Vid renovering med låg budget, enkla ljusa PVC-ramar och enkelglas, är massiva fönster med dubbelglasfönster lämpliga. För bättre täthet kan du skumma sprickorna.

Valet av typ av dubbelglasade fönster avgör det slutliga målet med reparationen. Med alla tekniska egenskaper som uppfyller önskemålen kommer grunden för fönster av denna typ att vara en ramprofil av polyvinylklorid. Satsen innehåller alla nödvändiga beslag, samt en enskiktad eller flera lager förseglad glasenhet.

Bild
Bild

Ramen (statiskt element) är monterad i fönsteröppningen, och "fyllningen" kan väljas efter eget gottfinnande: i vilken riktning skärmen öppnas, om det kommer att finnas ett fönster med impost (tvärgående lameller längs en horisontell eller vertikal linje), vilka blir remsorna som glasenheten är fäst på vilket glas fönstren kommer att vara gjorda av.

Det vanligaste materialet för tillverkning av isolerglasenheter är fyra-, fem- eller sex millimeter glas. I en separat grupp är det värt att markera "triplex" - dubbelglas med ett lager transparent tejp.

Bild
Bild

Ett dubbelglasfönster kan vara enkel- eller dubbelkammare-beroende på kammarnas antal och parametrar.

PVC -ramen inifrån består också av ett antal bryggfack (förstyvningsribbor). Deras syfte är att skapa luftfyllda segment i profilhåligheten. Ju fler fack, desto högre värmebeständighet.

Bild
Bild

Antalet, volymerna och placeringen av luftsegment inne i profilen är strikt definierade, eftersom några av dem är nödvändiga för att säkerställa styvhet, vissa ger vattenutflöde, och några behövs för att fixa beslagen.

Nivån på termiskt skydd beror direkt på glasenhetens tjocklek och avståndet mellan dem. Varmast blir balkongen, som är inglasad med dubbelglasfönster av olika tjocklek och i olika bredd från varandra. En viktig roll spelas av tätningarna, som läggs längs kanten på glasenheten.

Bild
Bild

När det gäller glas kan dess egenskaper vara olika:

  • reflekterande reflekterar solens strålar;
  • förstärkt - brandsäker;
  • härdad - stötsäker;
  • färgad absorberar solenergi;
  • laminerad ger utmärkt ljudisolering (en annan egenskap hos "triplexen" är att den med kraftig inverkan inte bryts i fragment, utan sprickor och blir kvar inuti filmen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Träramar

Deras utseende har genomgått betydande förändringar under de senaste decennierna, men trenden mot att installera träramar fortsätter att växa. De har ett litet antal fördelar jämfört med samma PVC -profil: vacker, naturlig, miljövänlig. Det finns dock inte särskilt många brister - de kräver installation av hög kvalitet och bra vård. Trädet måste behandlas med speciella skyddslösningar och färger, annars tappar det snabbt sitt utseende, börjar ruttna och smula.

Bild
Bild

Vilket glas som helst kan sättas in i träramar. En kall singel utan tätning kommer att göra balkongen vacker, men olämplig att använda under vintersäsongen. Dyra isolerade dubbelglasfönster med tätning kommer att lösa två problem samtidigt - både estetiskt och praktiskt.

Målat glas eller pseudomålat glas ser vackert ut i träramar. Du kan beställa det från befälhavaren eller göra det själv. Detta kan göras med en tryckt stencil och vanliga akrylfärger på glas. Om du inte har tid eller lust att vara kreativ kan du köpa ett färdigt filmglasmålat fönster om alla ämnen i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumramar

Aluminiumprofil är det mest aktuella alternativet för balkongglas. Detta beror på det faktum att i de flesta gamla hus tillståndet på balkongplattan och parapet lämnar mycket att önska. Det är inte särskilt säkert att installera en tung stålram på dem, och aluminium är tillräckligt lätt och ger inte en sådan belastning på svaga golv.

Bekväm aluminiumprofil på små balkonger. Det låter dig spara eller till och med utöka utrymmet med flera tiotals centimeter (på grund av ramen med en förlängning). Ramar av detta material ser estetiskt tilltalande ut, de är ganska hållbara. Om du målar dem med skyddande emalj ökar livslängden avsevärt.

Den viktigaste fördelen är att det släpper in mycket mer ljus in i rummet än en profil av trä eller plast . Och detta är särskilt viktigt om balkongen används som ett extra bostadsutrymme, och inte som ett andra förråd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Först och främst måste du tänka på hur du minimerar risken för skada, din egen och förbipasserande nedan. Ett minikafé hemma i Montmartres anda är naturligtvis bra, men säkerheten är av största vikt. Först och främst tillhandahålls den av ett säkerhetsbälte. Den mest pålitliga anses vara en industriell, men en högkvalitativ sport är ganska lämplig för engångsarbete.

Bild
Bild

När du väljer ett bälte måste du vara uppmärksam på längden på säkerhetshallen (kabel) . Det ska varken vara för kort för att inte hindra arbetet eller för långt, så att det inte uppstår ett traumatiskt ryck när det faller. Den optimala längden är 2,5 meter.

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till informationen på produktcertifikatet. Selen och karbinhaken måste tåla en belastning på upp till 400 kg. Du bör inte köpa en produkt utan att ange denna information och icke -certifierade produkter.

Bild
Bild

Vid reparationsarbetet fixeras säkerhetsfallen med en ankartapp med metallhylsa. Spännhylsan måste vara ordentligt monterad i huvudväggen (minst 15 centimeter djup) och skruva fast stiftet i den tills den stannar - med hjälp av en skruvmejsel eller en bändare.

"Med dina egna händer" betyder inte ensam. Glaset är inte bara skört, utan också ganska tungt, därför rekommenderas att utföra oberoende inglasning av balkongen med minst en partner.

När din egen säkerhet är garanterad är det dags att ta hand om andra. Det är osannolikt att ersättning för hälsoskador från ett fäste som föll på grannens huvud ingår i uppskattningen av kostnaden för att reparera balkongen. Området nedan bör skyddas med ljus konstruktionstejp. Grannar från de övre och nedre våningarna bör varnas för de planerade arbetena.

Bild
Bild

Träning

Balkongglas kräver ett noggrant tillvägagångssätt. Förberedelserna för reparationsarbetet utförs i etapper:

  • Rengöring. Först och främst måste du ta ut saker från balkongen, ta bort persiennerna (om de har installerats), ta bort allt som kan störa arbetet.
  • Bedömning av det operativa tillståndet. När balkongen inte är rörig måste den noggrant undersökas från insidan och utsidan - för skador, sönderfall, trasig betong, sprickor, röta. Om plattans och brytningens tillstånd är tillfredsställande kan du gå vidare till nästa steg.
  • Eliminering av defekter. Under inspektionen av balkongen kan problem avslöjas som uppstod under byggandet av huset. Innan profilen och glasrutan installeras, rekommenderas att jämna ut eventuella oegentligheter och fasningar som kan hindra arbete.
  • Säkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man glaserar med en träkonstruktion: instruktioner steg för steg

Självglasering av en balkong med en träkonstruktion innebär en sekvens av steg:

  • Ytförberedelse för arbete. När balkongen städas, inspekteras och städas är det dags att bli av med alla inre och yttre beläggningar. Då måste du ta bort ansamlingar av damm och andra föroreningar.
  • Mätningar. Noggrannheten i mätningar av fönsteröppningar avgör hur väl ramen kommer att passa i basen, så det är viktigt att vara extremt försiktig och dubbelkolla de resulterande värdena.
  • Installation av en trälåda. "Lådan" består av träbjälkar som utgör basen för ramen. Den är fixerad på nivån för de befintliga balkongräcken och den övre balken. Sidoskenor monteras på vänster och höger väggyta. Alla stänger är fästa med metallklammer.
  • Installation av lister för inredning av balkongen. Om detta steg förutses i reparationen utförs det tills balkongen har inglasat. När ytan på väggar, golv och tak är mantlad med paneler eller skivor kan du börja installera fönster.
  • Installation av ramar. Innan glaset påbörjas måste glaset sättas in i ramarna och fixeras. De görs på beställning (enligt individuella storlekar), köps färdiga eller tillverkas oberoende av profilerade träbjälkar med spår.
Bild
Bild

Glasögon sätts in i dessa spår, pressas med lameller och fixeras med spikar på tre sidor

  • Behandling av sprickor med isolerande material. Även med den mest noggranna förberedelsen är det omöjligt att montera ramar utan luckor alls, som en bra designer. Det kommer definitivt att finnas luckor som måste behandlas med drag eller polyuretanskum.
  • Installation av plattband. Det utförs efter värmeisolering, i inget fall tidigare.
  • Behandling av träramar med skyddande medel. Fuktskyddsbeläggningen appliceras i 5-6 lager. Ramen kan sedan repareras, målas eller lämnas ren.
Bild
Bild

Installation av metall-plast

Den mest tillgängliga typen av glasrutor utan hjälp av en trollkarl. Under installations- och installationsprocessen behöver du: en borrmaskin, skruvmejslar, en hammare, en spatel, en kniv, självgängande skruvar, skum.

Handlingsalgoritm steg för steg:

  • Rack tom. 10-15 fragment med en yta på 4 x 4 cm, som behövs för att rikta in parapetens linje och justera fönstren korrekt längs horisonten.
  • Ta bort glasenheten från ramen. Tillverkaren levererar en konstruktion i ett stycke av PVC och tvåglasfönster, men innan du börjar montera ramen måste glaset tas bort, annars blir ramen tung.

Tvåglasfönstren ska tas bort försiktigt och placeras i rad mot väggen. För tillförlitlighet kan den flyttas med en mjuk trasa eller tunt skumgummi.

  • Ta bort skärmar från fönster gångjärn.
  • Installation av stödprofilen. Detta är ett obligatoriskt element i satsen, nödvändigt för att installera fönsterbrädan. Den är bara 20 mm hög och kan inte installeras utan stativprofil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera profilen måste du vrida ramen 180 grader, sätt in den i spåret, fixera den på undersidan av ramen med en trähammare (inte stål).

  • Installation av ramfästen. Fäst plattorna på den övre panelen med 15 cm från varje kant av ramen - med hjälp av en hammare och självgängande skruvar med en längd av 3 cm.
  • Installation av fönster. Det svåraste ögonblicket i detta skede är att fixa ramarna på parapet. Det är nödvändigt att göra detta med assistenter så att ramen inte "ser" bortom omkretsen. Det är viktigt att ta hänsyn till att självgängande skruvar inte drivs in i pluggen utan skruvas in.

Efter att ha fixerat den övre nivån hålls ramen säkert nog. Sedan kan du fixa resten av sidorna genom att ansluta dem med självgängande skruvar på cirka 6 cm avstånd.

De anslutna ramarna är jämna med en nivå och en lod.

  • Behandling av sprickor och luckor utifrån.
  • Installation av fönsterbrädan.
  • Installation av backar och ebbe. I samma skede bearbetas fönsterkretsen och lederna med silikon.
  • Installation av tvåglasfönster enligt instruktionerna.
  • Hängande skärmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man glasar en balkong med skjutbara fönster, se följande video:

Ramlöst sätt

Estetiskt ramlöst glas väljs när det är nödvändigt att släppa in maximalt solljus i rummet. Det är ett glidsystem av slagfast glas (transparent, tonat eller målat glas). Det finns inga ramar och skiljeväggar, och glaset upptill och nedtill fästs på metallskenorna.

En fixeringstejp placeras på den nedre profilen under den extrema bågen, vilket behövs för att de öppnade fönstren inte ska komma i kontakt med varandra.

En sådan balkong kan knappast vara varm, eftersom det inte fungerar att passa glaset till varandra utan luckor. Det enda sättet att minska luckorna är med akrylglaspackningar. De ingår i satsen och är utformade för att glida över kanterna på glas som lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Systemet är utrustat med gummitätningar, som läggs utifrån - mellan skärmarna och aluminiumprofilen. De är nödvändiga vid slask och regn.

Systemet verkar tillräckligt ljust, men samtidigt är det mycket hållbart (på grund av det tjocka glaset) och skyddar perfekt mot nederbörd, vind, buller. Glasets tjocklek väljs beroende på balkongens höjd. Vid en höjd av över 200 cm krävs en tjocklek på minst 8 mm, på en höjd av mindre än 2 m är 6 cm tillräcklig. Flikarnas bredd varierar mellan 60-80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis uppmärksammar vi en video som berättar om metoderna för ekonomisk inglasning av en balkong.

Rekommenderad: