Nitroammofosk: Sammansättning Av Azofosk -gödningsmedel, Bruksanvisning För Jordgubbar Och Andra Grödor. Skillnader Från Nitrofoska

Innehållsförteckning:

Video: Nitroammofosk: Sammansättning Av Azofosk -gödningsmedel, Bruksanvisning För Jordgubbar Och Andra Grödor. Skillnader Från Nitrofoska

Video: Nitroammofosk: Sammansättning Av Azofosk -gödningsmedel, Bruksanvisning För Jordgubbar Och Andra Grödor. Skillnader Från Nitrofoska
Video: How to Fertilize Strawberries! 2024, Maj
Nitroammofosk: Sammansättning Av Azofosk -gödningsmedel, Bruksanvisning För Jordgubbar Och Andra Grödor. Skillnader Från Nitrofoska
Nitroammofosk: Sammansättning Av Azofosk -gödningsmedel, Bruksanvisning För Jordgubbar Och Andra Grödor. Skillnader Från Nitrofoska
Anonim

Nitroammophoska användes i stor utsträckning inom jordbruket för nästan ett halvt sekel sedan. Under denna tid förblev dess sammansättning oförändrad, alla innovationer uteslutande relaterade till andelen aktiva komponenter i gödningsmedlet. Det har visat sig i olika klimatzoner, de bästa resultaten har uppnåtts i centrala Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Nitroammofoska är ett av de mest populära gödningsmedlen bland sommarboende och trädgårdsmästare, dess kemiska formel är NH4H2PO4 + NH4NO3 + KCL. I enklare termer innehåller toppdressing kväve, fosfor och kalium . För full tillväxt och utveckling kräver alla växter kväve, det är grunden för livsstöd för jordbruksgrödor. På grund av detta mikroelement ökar representanter för floran den gröna massan, som behövs för att upprätthålla metabolism och fullfjädrad fotosyntes.

Med en kvävebrist utvecklas växter för långsamt, vissnar och ser underutvecklade ut . Dessutom, under förhållanden med brist på kväve, förkortas deras växtsäsong, och detta påverkar grödans volym och kvalitet negativt. Nitroammofosk innehåller kväve i form av en lättillgänglig förening. Fosfor är mycket viktigt för unga plantor, eftersom det deltar i cellförökning och hjälper till att stärka rhizomen. Med en tillräcklig mängd fosfor bildar kulturen motstånd mot yttre ogynnsamma faktorer.

Bristen på kalium har den mest skadliga effekten på gröna grödors immunitet, vilket orsakar en avmattning av dess utveckling . Sådana växter blir mottagliga för svampinfektioner och aktivitet av trädgårdsskadegörare. Dessutom förbättrar kalium smaken av livsmedel. Plantorna upplever det maximala behovet av detta mikroelement i skedet av aktiv tillväxt.

Således har detta gödningsmedel en komplex fördelaktig effekt på grödor och bidrar till den aktiva tillväxten av trädgårdsodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från nitrofoska

Oerfarna trädgårdsmästare förvirrar ofta nitroammophoska och nitrofosfat. Den senare har samma formel, men förstärkt med ett annat spårelement - magnesium. När det gäller effektivitet är nitrofosk signifikant underlägsen nitroammofos. Faktum är att kväve finns i det endast i nitratform, det tvättas snabbt ut från substratet - komplexets effekt på kulturen försvagas. I nitroammophos finns kväve i två former - nitrat och även ammonium. Den andra multiplicerar perioden för toppdressing.

Det finns flera andra föreningar som liknar nitroammofos i princip, men har vissa skillnader i struktur

  • Azofoska - denna näringskomposition innehåller förutom fosfor, kväve och kalium också svavel.
  • Ammofoska - i detta fall tillsätts svavel och magnesium till baskomponenterna, och andelen svavel är minst 14%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter efter koncentration av ämnen

De grundläggande komponenterna i nitroammophoska, det vill säga NPK -komplexet, är konstanta. Men andelen närvaro av var och en av dem kan variera. Detta gör att du kan skapa de mest effektiva formuleringarna för olika typer av jord.

  • 16x16x16 - alla mikronäringsämnen finns här i lika stora proportioner. Detta är en universell toppdressing, den kan appliceras på vilken jord som helst.
  • 8x24x24 - optimalt på dåliga underlag. Det används främst för rotgrödor, samt potatis och vinterflingor.
  • 21x0x21 och 17x0, 1x28 - optimalt för marker som inte alls behöver fosfor.
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med nitroammophoska är att denna agrokemikalie kännetecknas av en ökad koncentration av användbara mikroelement, därför kan dess användning avsevärt spara tid och pengar. Med minsta möjliga utgifter för arbetskraft och resurser kan du snabbt odla ett stort sått område i jämförelse med andra sorter av mineralkomplex. Som alla kemikalier har nitroammophoska sina fördelar och nackdelar. Å ena sidan är detta en mycket produktiv toppdressing, å andra sidan uppför den sig ganska aggressivt och kräver noggrann hantering. Det stimulerar dock stimulering av kulturer så effektivt att användare helt enkelt "blundar" för många av dess nackdelar.

Nitroammofoska:

  • ger jordbruksgrödor alla mikroelement som är viktiga för full förnyelse;
  • främjar en höjning av utbytet från 30 till 70%;
  • ökar stjälkarnas styrka och motståndskraft mot fasthållning;
  • ökar motståndskraften mot svampinfektioner och låga temperaturer;
  • granulat kännetecknas av låg hygroskopicitet, därför klibbar de inte ihop under hela lagringsperioden och tårta inte;
  • löser sig i vatten utan rester.

Det har bevisats att en trekomponentkomposition fungerar mycket mer effektivt än flera enkomponenter. Samtidigt har nitroammophoska en relativt kort hållbarhet, den kan inte köpas för framtida bruk. Därför bör du beräkna hur mycket ämne du behöver innan du påbörjar arbetet. Nitroammofosk är ett brandfarligt ämne. Det kan antändas om det förvaras eller transporteras på fel sätt. Granulaten bör förvaras separat från andra förband för att utesluta risken för en kemisk reaktion - dess konsekvenser kan vara de mest oförutsägbara, upp till brand och explosion.

Gödningsmedel som gått ut kan inte användas, oanvända rester måste kasseras i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Voronezh -produktion av "mineralgödselmedel " - ett av de största innehavarna inom den kemiska industrin i vårt land, de enda producenterna av mineralgödsel i Central Black Earth Region i Ryssland. I över 30 år har företaget producerat högkvalitativa produkter; dess meriter har uppskattats inte bara av inhemska jordbruksproducenter, utan också av majoriteten av jordbrukare utomlands. Den producerar nitroammofoska 15x15x20, 13x13x24 och 8x24x24 med en hög andel kalium - detta beror på parametrarna för lokala jordar, som med ett sådant förhållande mellan mikroelement ger maximal utbyte. I Nevinnomyssk produceras flera sorter av nitroammophoska med mycket olika proportioner av de tre aktiva ingredienserna. Sortimentportföljen innehåller kompositioner 10x26x26, 15x15x15, 17x17x17, 17x1x28, 19x4x19, 20x4x20, 20x10x10, 21x1x21, samt 22x5x12, 25x5x5 och 27x6x6.

Bild
Bild
Bild
Bild

Introduktionsvillkor

Nitroammofosk kännetecknas av vissa proportioner av ingredienser. Därför är det viktigt att välja ett gödselmärke med hänsyn till jordens individuella egenskaper och specifika grödor. Man tror att nitroammofosk uppnår det största resultatet på bevattnade chernozems, liksom gråa jordar. Som grundgödsel på sådana jordar, liksom på leriga jordar, är toppdressing bäst på hösten, på lättare sandiga jordar - på våren.

Viktig! Användningen av nitroammophoska i privata trädgårdar och grönsaksodlingar har funnits i flera decennier . Men än i dag är många sommarboende försiktiga med det - de tror att dess införande orsakar ackumulering av giftiga nitrater i frukterna. Dels är dessa farhågor berättigade, eftersom alla komplexa gödningsmedel som appliceras i slutet av växtsäsongen nödvändigtvis lämnar spår av kemikalier i växtvävnader.

Men om du slutar mata innan äggstockarna bildas, kommer fruktens nitratrester att ligga inom en säker norm. Därför rekommenderas det inte att införa toppdressing i fruktmognadsstadiet.

Bild
Bild

Hur man ansöker?

Normer

Som praktiken visar kan nitrater vara närvarande inte bara i nitroammofos, utan också i organiska komponenter. Deras frekventa och rikliga användning kan skada fruktens ekologiska säkerhet, och i mycket större utsträckning än måttlig applicering av förband. Flera faktorer påverkar introduktionshastigheten för nitroammophoska: typ av kultur, jordens struktur och sammansättning, förekomst och frekvens av bevattning och klimatet. Trots detta har agronomer fastställt några genomsnittliga doser, som erhålls genom många års praktik i användningen av ett komplex av näringsämnen i jordbruket.

  • Vintergrödor - 400-550 kg / ha.
  • Vårgrödor - 350-450 kg / ha.
  • Majs - 250 kg / ha.
  • Rödbetor - 200-250 kg / ha.

Vid utfodring av trädgårdsgrödor på sommarstugor och hushållstomter rekommenderas följande doseringsdoser

  • Potatis - 20 g / m2.
  • Tomater - 20 g / m2.
  • Vinbär, krusbär - 60-70 g under en buske.
  • Hallon - 30-45 g / m2.
  • Mogna fruktbärande träd-80-90 g per planta.

Antalet förband kan variera beroende på markens egenskaper, grödans växtsäsong samt tidpunkten för applicering av andra typer av gödningsmedel. Tillverkarna av komplexet ger detaljerade instruktioner där de föreskriver tid och standarder för införandet av nitroammophoska för varje enskilt fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Nitroammofoska är lika effektivt för matning av grönsaker, rotfrukter, majs, solrosor, spannmål och blommor. Det introduceras ofta för att befrukta blommande buskar och fruktträd. Kompositionen introduceras i jorden när man plöjer platsen innan man planterar grödor som ett grundgödsel. Även nitroammophoska används i upplöst tillstånd för bladmatning.

Komplexet kan introduceras på flera sätt:

  • häll torra granulat i hål eller sängar;
  • sprid granulat över jordytan under höstgrävning eller före plantering av växter;
  • lösa upp granulerna i varmt vatten och vattna de planterade plantorna under roten.

Granulaten sprids på marken och fördelas jämnt, varefter de hälls över med vatten. Om jorden fuktas behövs ingen ytterligare vattning. Nitroammophoska kan blandas med humus eller kompost, detta måste göras omedelbart innan plantor planteras i öppen mark.

För bladbearbetning används NPK -komplexet i minimala doser. För bär, blommor, liksom frukt- och grönsaksgrödor för denna 1, 5-2 msk. l. granulaten späds ut i en hink med varmt vatten och plantorna besprutas med den resulterande lösningen.

Topdressing utförs på grumliga dagar eller på kvällen, varefter buskarna vattnas med vanligt vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nitroammophoska används för alla typer av trädgårds- och trädgårdsväxter, det har en särskilt fördelaktig effekt på tomater . Efter befruktning är tomaterna mindre sjuka av senblåsa och ruttna. Det är lämpligt att gödsla två gånger per säsong. Första gången - direkt efter landning används för närvarande ett komplex med NPK -formeln 16x16x16. Den andra - i stadium av fruktinställningen är det bättre att använda gödselmedel med en ökad andel kalium.

Du kan använda ett annat schema - tomater behandlas med nitroammophos 2 veckor efter plantering i öppen mark. En lösning på 1 msk appliceras under varje buske. l. läkemedlet, utspätt i 10 liter . vatten. För varje växt förbrukas en halv liter av kompositionen. Efter en månad upprepas proceduren. Vid blomningen är det bättre att använda en sprutning med en flytande komposition. För detta, 1 msk. l. nitroammophoska och 1 msk. l. natriumgummat späds ut i en hink med vatten.

För att potatisbuskarna ska växa snabbare och rötterna bli mer utvecklade kan knölen matas genom att föra in nitroammofoska i jorden . Kompositionen har en hög produktivitet för gurkor, den stimulerar en ökning av antalet äggstockar, förlänger den totala fruktperioden och förbättrar grödans smakegenskaper. Busken måste befruktas två gånger - när du förbereder sängarna för plantering, och sedan i början av blomningen, även före bildandet av äggstockar. NPK -komplex kan också användas för plantor. Det tillgodoser alla behov hos unga plantor i de nödvändiga spårämnena. Den första behandlingen utförs 10-15 dagar efter att groddarna placerats i separata behållare, för dessa 0,5 msk. l. späds ut i 5 liter vatten och hälls under en buske. Efter 2 veckor utförs utfodring igen.

Jordgubbar befruktas med en spridning av granulat ovanpå marken med en hastighet av 40 g / m2 . Vinbär och krusbär matas, somnar under en växt, 60-70 g nitroammofoska per buske. Vid plantering av unga hallon tillsätts 50 g gödselmedel till varje planteringshål, och i slutet av blomningen besprutas de med en vattenlösning av 40 g granulat per hink vatten och häller 8-10 liter komposition per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kända älskare av kalium, kväve och fosfor är druvor, vattenmeloner och meloner. Det har bevisats att dessa södra representanter för floran kan växa bra, utvecklas och få en stor skörd i Rysslands centrala zon . Men detta kan bara uppnås med vanlig högkvalitativ gödsling av grödor med mineraliska och organiska föreningar. Druvorna matas med nitroammofos i form av rot- och bladförband. Komplexet stimulerar den aktiva produktionen av stärkelse och socker, vilket resulterar i att frukterna är sötare och godare.

Toppdressing av fruktväxter (äpple, päron, körsbär) utförs enligt följande schema. När du planterar en planta på ett träd, inför 400-450 g. I slutet av blomningen utförs rotdressing. För att göra detta späds 50 g av kemikalien i en hink med vatten. Jorden vattnas i en nära stamcirkel, 40-50 liter för varje växt.

Inte en enda plats är komplett utan blommor, de dekorerar den från tidig vår till mitten av hösten. För att blomman ska bli färgstark och frodig behöver växter god näring . Nitroammophoska används aktivt för att mata rosor. Granulaten förs in i fuktad jord eller späds ut med vatten. Det är bäst att introducera NPK -komplexet under lågsäsong - på våren blir det en källa till användbara spårämnen för att bygga upp grön massa, och med höstens början fyller det på balansen i mikronäringsämnen och förbereder därmed växter för vintern frost.

På våren och hösten utförs dressing för gräsmattor . Komplexet har en fördelaktig effekt på både ettåriga och fleråriga gräs. Inomhusblommor, som trädgårdsblommor, kräver god näring. Användningen av nitroammophoska ökar avsevärt antalet knoppar och blommande grödor, aktiverar deras tillväxt. Blommor sprutas på våren med en vattenlösning bestående av 3 msk. l. ämnen utspädda i 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Nitroammophoska tillhör gruppen explosiva ämnen, därför är det viktigt att undvika överhettning under lagring, transport och användning. Komplexet kan lagras uteslutande i svala rum av tegel eller betong. Omgivningstemperaturen bör inte överstiga 25 grader och luftfuktigheten bör inte överstiga 45-50%.

I rummet där nitroammophoska förvaras är det inte tillåtet att använda öppen låga eller värmeanordningar . NPK kan inte lagras längre än 6 månader. Efter utgångsdatumet förlorar det i stort sina näringsegenskaper, blir eld och explosivt. Transport av nitroammophoska är uteslutande tillåten med landtransport i bulk eller förpackad form. Du kan bara köpa en nitroammophoska gjord i strikt överensstämmelse med GOST 19691-84.

Användningen av nitroammophoska har en fördelaktig effekt på fruktkvalitativa och kvantitativa parametrar . Huvudkomponenterna i detta näringskomplex aktiverar biokemiska processer i växtvävnader, vilket påskyndar tillväxten av grön massa och ökar antalet frukter.

Läkemedlet gör plantorna resistenta mot svampsjukdomar, dessutom kan införandet av nitroammofoska skrämma bort många skadedjur, till exempel en björn.

Rekommenderad: