Storlekar På Hörnkök (36 Bilder): Valet Av Köksuppsättning För Rum På 3-12 Kvadratmeter. Hur Räknar Man Rätt?

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På Hörnkök (36 Bilder): Valet Av Köksuppsättning För Rum På 3-12 Kvadratmeter. Hur Räknar Man Rätt?

Video: Storlekar På Hörnkök (36 Bilder): Valet Av Köksuppsättning För Rum På 3-12 Kvadratmeter. Hur Räknar Man Rätt?
Video: Vi bygger ett Attefallshus / Tiny House! - Tak&Panel 2024, Maj
Storlekar På Hörnkök (36 Bilder): Valet Av Köksuppsättning För Rum På 3-12 Kvadratmeter. Hur Räknar Man Rätt?
Storlekar På Hörnkök (36 Bilder): Valet Av Köksuppsättning För Rum På 3-12 Kvadratmeter. Hur Räknar Man Rätt?
Anonim

Traditionellt, för vårt land, i flerbostadshus, är köksinredningen organiserade enligt principen att placera alla huvudenheter (till exempel spisar och handfat) längs en vägg. Som regel kompletteras en sådan vägg fortfarande med en bänkskiva eller ett kylskåp, men faktum kvarstår att det bara finns en huvudvägg, och alla andra delar av rummet lämnas till ägarens fantasi. Moderna designers har dock länge övergivit en sådan idé som axiom - idag föreslår de ett ökande antal kunder att utrusta ett hörnkök, vilket inte är sämre när det gäller praktiska men ändå ser väldigt fräscht och ovanligt ut i design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardmått

För att undvika missförstånd är det värt att omedelbart klargöra att ett hörnkök betyder platsen för ett kök längs två intilliggande väggar. Dessutom behöver den inte nödvändigtvis uppta hela sin längd - huvudsaken är att den täcker själva hörnet där dessa väggar möts.

Samtidigt är hörnsatsen inte det enda villkorligt atypiska alternativet för arrangemang av köksmöbler, och det kan själv delas in i mer specifika sorter - till exempel med eller utan en ö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hörnuppsättning antar vanligtvis en liten köksstorlek (upp till 10 kvadratmeter) eller utformningen av ett kökshörna i en studiolägenhet utan interiörpartitioner, därför är det skräddarsytt för små storlekar. Det antas att längden på var och en av vingarna vanligtvis inte bör överstiga två meter . - detta tillåter, med ett litet område, inte bara att spara utrymme, utan också att fritt nå alla noder och delar av headsetet utan onödiga rörelser. Därför ska man inte bli förvånad över att standardmåtten på sådana produkter vanligtvis är relativt små - till exempel 2000x1600, 2000x2000, 2800x1600x2200 mm. Samtidigt, i ett inte särskilt trångt kök, lämnar en sådan lösning mycket utrymme för att skilja arbetsområdet från matplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är till och med två meter i längd för varje vinge ganska mycket, och en betydande del av våra landsmän borde tänka på att ytterligare minska köksytan. Hörnuppsättningen verkar vara reducerad i ett ganska stort rum, eftersom det inte upptar hela väggen, men liksom klämmer i hörnet men när det gäller det faktiska området är det vanligtvis fortfarande något större än dess linjära motsvarighet på grund av delen i hörnet, vars användning vanligtvis är mycket villkorad på grund av att det är svårt att ta sig dit. En sådan lösning är också olämplig i förhållandena i mycket långsträckta kök, eftersom platsen i något av hörnen stör minst hälften av rummet och överbelastar det.

På samma sätt är det oönskat att använda ett hörn i ett kvadratiskt kök som är för stort - där kommer det att verka på något sätt oseriöst, därför är det bättre att placera alla huvudnoder längs en av väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man rätt?

I processen att göra för att beställa eller köpa ett köksset är det svåraste att beräkna rätt storlek. Det nya förvärvet är utformat för att hålla i många år, därför är det oacceptabelt att det är obekvämt eller obekvämt. Samtidigt är det inte lätt för en nybörjare att beräkna alla punkter på grund av strukturens komplexa form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första parametern som ska bestämmas är längden på hörnuppsättningens vingar . Vid första anblicken bestäms det helt enkelt: du måste ta hänsyn till längden på alla enheter som ingår i dess sammansättning, inklusive spis, diskbänk, samma kylskåp och sätt ihop dem. Samtidigt, genom att dela den totala längden i två vingar, får man inte glömma att hörnet kommer att upptas av en av dessa vingar, därför måste längdräkningen för den andra vingen startas inte från hörnet, utan från slutet av headsetet längs den andra väggen.

Förresten, angående själva hörnet: du kan lägga vad som helst där, men att komma till insidan kommer att vara problematisk på grund av de intilliggande möblerna, därför tycks handfatet vara den optimala lösningen - det ska användas främst utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående komponenter i form av apparater för en köksuppsättning är obligatoriska, men det är lika viktigt att bygga in utrymme för förvaring av mat och mat. Antalet skåp vid första anblicken kan vara godtyckligt, men man bör komma ihåg att längden på vingarna fortfarande inte bör överstiga två meter. Dessutom kan en ganska blygsam bild av rummet också tvinga längden på vingarna att minska, men som kompensation bör du intensivt använda den övre nivån, där du också kan hänga skåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bor i en lägenhet ensam och mycket sällan tar emot gäster, kan du samtidigt inkludera en särskild bänkskiva i längden på det planerade hörnköket, som kommer att ersätta ett fullt bord. Om det är fler invånare eller bostaden är van vid att ta emot gäster, du kan förbättra formen på hörnsetet något genom att lägga till ett utskjutande till det som gör hörnet till ett U-format bord … Oftast används en liten bardisk för detta, men om hörnet är utrustat i stor skala kan du också sätta ett riktigt bord där - om bara bristen på utrymme mellan det och headsetet inte hindrar värdinnan från att hantera tillagning och servering av mat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ för hur bordet ska passa in i ett hörnset är att lägga till en "ö" i form av ett bord - den är placerad på ett sådant sätt att den upptar det motsatta hörnet av en imaginär rektangel, vars två sidor är bildade av ett hörnkök. Båda alternativen är bra genom att serveringen av rätter på bordet är extremt förenklad - det senare är bokstavligen en meter från kokzonen, men det är viktigt att inte glömma att behålla tillräckligt med utrymme för att flytta inuti köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan global parameter är hörnkökets djup . Mycket beror på höjden på de personer som kommer att använda rummet, men i allmänhet görs hörnsatser vanligtvis lite smalare. Detta beror på att vi har ett hörn, som är svårare att nå än till någon av de två väggarna, och därför måste möblerna längs de två väggarna förbli smala. Om arrangemanget också utförs enligt principen om en U-formad form eller med en "ö", bör djupet på alla möbler vara ännu mindre, annars blir det helt enkelt ingenstans att vända inuti, eftersom de maximala måtten av köket, enligt ovanstående, är två gånger två meter. Av detta skäl verkar ett djup på 50-60 cm vara optimalt; det kan bara ökas något om ytterligare bardiskar och separata bord inte ingår i layouten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med höjden är situationen enklast. Kökshörnets totala höjd är vanligtvis avståndet från golv till tak, kanske minus några centimeter - dessa siffror kan hittas i den tekniska dokumentationen för lägenheten eller mätas oberoende, vertikalt längs hörnet. Den optimala höjden för headsetets botten är ungefär midjehög eller något högre för de människor som kommer att använda det. Det är lämpligt att välja inbyggda apparater på ungefär samma höjd för att undvika nivåskillnader mellan angränsande bänkskivor, men utseendet på marknaden av spisar separat från ugnar idag gör att du kan välja höjden på ett köksaggregat nästan till ett millimeter.

När det gäller den övre delen i form av skåp börjar den vanligtvis på en höjd av cirka 50-70 cm från den övre delen av den nedre delen . Ju lägre sådana skåp är placerade, desto grundare har de vanligtvis - detta är det enda sättet att undvika besvär när du arbetar i köket och risken att ständigt slå huvudet på dörrarna.

Samtidigt bör du inte hänga skåp för högt - åtminstone till de nedre hyllorna ska ägarna till lägenheten med säkerhet nå, utan att stå på tå eller stå på en pall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett specifikt rum?

Även om hörnkökalternativen förmodligen är utformade för små utrymmen, bör det förstås att de fortfarande är generellt större än deras linjära "släktingar", så 2-3 kvadratmeter för dem är långt från gränsen för det ockuperade området, men i allmänhet en sådan struktur kan enkelt uppta 4 eller till och med 5 kvadratmeter. m. I praktiken betyder detta att en standardstor hörnsats kan placeras i ett kök vars yta är minst 7-8 kvm. m … Endast under sådana förhållanden, när du gör en plan, är det möjligt att överväga olika alternativ som involverar installation av sluttande möbler eller fullständig frånvaro av överskåp på grund av deras rikliga arrangemang i botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet är ännu större - minst 11-12 kvm. m, är det värt att lägga till en halvö i form av en stapel till layoutplanen . Å ena sidan kommer det tydligt att skilja arbetsområdet från resten av utrymmet, å andra sidan, om du behöver ett lätt mellanmål kan det mycket väl ersätta ett fullbordat bord, vilket eliminerar känslan av att inte vara full av ett för stor bänkskiva. Återigen behöver själva baren inte ha ett ledigt utrymme under sig - du kan också bygga in skåp i det, och under de senaste åren har det blivit mer och mer modernt att integrera ett separat vinkylskåp i det, vilket ytterligare förbättrar likheten med en riktig bar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett ganska stort kök med en yta på 13-14 kvm. m eller en studiolägenhet utan interiörpartitioner, skulle en "ö" i form av ett fullbordat bord vara mycket lämpligt . Det balanserar inte bara huvudheadsetets vinkelarrangemang i ett ganska stort rum, det kan också representera en slags övergångszon mellan köket och vardagsrummet. Öarrangemanget har sina fördelar, för även vid ett relativt litet bord kan du sitta på alla sidor, medan i trånga kök denna möbel ofta skjuts mot väggen, vilket gör det ännu mer obekvämt för ett stort antal människor att använda den.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller förekomsten av en "ö" är huvudregeln dess något ökade areal i jämförelse med samma "halvö". Själva faktumet av närvaron av ömöbler indikerar redan att det finns tillräckligt med utrymme i rummet, så du bör inte försöka spara det efter det, eftersom det redan har beslutats att betona detta faktum. Som i fallet med halvöns bardisk, kan bänkskivan i mitten av rummet effektivt användas för att förvara olika redskap eller till och med produkter inuti, dessutom klarar den vanligtvis effektivt rollen som ett matbord, vilket också hjälper för att bevara användbart utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är det mycket viktigt att korrekt beräkna öns dimensioner - den ska vara tillräckligt stor för att rymma alla hushållsmedlemmar eller frekventa gäster, och samtidigt inte för skrymmande för att inte störa arbetsområdet. Det ligger alltid inte långt från hörnköket för att maximera förenklingen av serveringsrätter.

Rekommenderad: