Geringssåg För Trä (35 Bilder): Manuell Och Kombinerad Trimning. Välja En Skiva För En Mini Geringsmodell. Betyg Av De Bästa

Innehållsförteckning:

Video: Geringssåg För Trä (35 Bilder): Manuell Och Kombinerad Trimning. Välja En Skiva För En Mini Geringsmodell. Betyg Av De Bästa

Video: Geringssåg För Trä (35 Bilder): Manuell Och Kombinerad Trimning. Välja En Skiva För En Mini Geringsmodell. Betyg Av De Bästa
Video: Best Budget Sliding Compound Miter Saws Of 2021 | Sliding Compound Miter Saw Buying Guide 2024, Maj
Geringssåg För Trä (35 Bilder): Manuell Och Kombinerad Trimning. Välja En Skiva För En Mini Geringsmodell. Betyg Av De Bästa
Geringssåg För Trä (35 Bilder): Manuell Och Kombinerad Trimning. Välja En Skiva För En Mini Geringsmodell. Betyg Av De Bästa
Anonim

Geringssågen för trä har ett brett användningsområde inom snickerier. Det finns tillräckligt många modeller på marknaden idag som skiljer sig åt i deras funktioner, så varje hantverkare, från nybörjare till professionell, kommer att kunna välja det mest lämpliga hemmet eller professionella alternativet.

Bild
Bild

Funktioner och arbetsprincip

En geringssåg för trä används vanligtvis för att skära små delar som kräver skärning i en specifik vinkel. Det kan till exempel vara att skapa öppningar för fönster och dörrar, lägga golvbrädor, skapa möbler eller montera taket på en byggnad. Enheten kan användas för att arbeta med laminat, plast och aluminium . En geringssåg har vanligtvis fyra huvuddelar: bas, sågblad, motor, handtag och fästs på gjutbänken med fästelement. Eftersom skivan tar all belastning är den vanligtvis tillverkad av de mest hållbara materialen. Det börjar fungera efter att du tryckt på knappen på handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geringssågmotorn kan vara av flera typer och vara kollektor eller asynkron . Den asynkrona motorn är ansvarig för tyst drift och förlängd livslängd, men kollektordriften kräver inte mycket underhåll och är ganska lätt att reparera. Motorn sitter antingen till höger om skivan eller bak. Principen för trimning är att överföra en rotationsimpuls från motorn till skärbladet, det vill säga skivan. Rotationshastigheten, liksom effekten, bestäms beroende på vilket material som används och andra faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens kraft är en mycket viktig indikator, eftersom ju mer kraftfull sågen är desto större är diametern på sågklingorna, vilket innebär att det blir möjligt att bearbeta större arbetsstycken. Alternativt kan en sådan anordning till och med vara lämplig för kapning av stockar. Det bör dock komma ihåg att både vikten och storleken och priset i detta fall ökar. Experter rekommenderar att du väljer enheter med en kapacitet på 1, 6 kilowatt och en varvtal som är lika med 6000 per minut. Skivans diameter varierar från 4 till 13 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det sägas att användning av en sågmodell kräver obligatorisk överensstämmelse med säkerhetsåtgärder. Använd alltid handskar, långärmade kläder och speciella skyddsglasögon. Om ett hölje ingår i verktyget, glöm inte att sätta på det.

Olika sorter

Geringssågar är som regel uppdelade beroende på vilken metod träytan bearbetas med. Traditionellt finns en såg med en broach, en såg utan broach och en kombinationsanordning. Enheten med en broach har en speciell mekanism för att flytta skivan horisontellt och används för att skära breda arbetsstycken. Den är monterad på två parallella skenor, vilket gör det enkelt att flytta inom gränserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel såg har inte denna funktion . Den kombinerade enheten kan användas både för trimning och som sågmaskin. Dessa hybridmodeller är utrustade med både en skiva och en spaltkniv, dessutom kompletteras de omedelbart med ett speciellt bord. Trots enheternas större funktionalitet lider dock noggrannheten och tillförlitligheten hos de enskilda komponenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan klassificering delar upp geringssågar beroende på växellådan , som kan vara antingen tandad eller bälte. Den första förhindrar glidning av drivenheten under träbearbetning, vilket ofta händer när trimning sker med full effekt. I det andra fallet uppstår en liten glidning, men ljudspåret är helt frånvarande. Dessutom kännetecknas remdrivningen av frånvaron av skivvibrationer, vilket leder till en ökad livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell trimning har en ganska smal specialisering. Med dess hjälp är det bara möjligt att skapa genvägar, till exempel för att bearbeta ändarna på brädorna i den vinkel som mastern kräver. En sådan operation som att öppna brädor måste dock överges. I allmänhet tillåter denna mekanism dig att klara många enkla och mer komplexa uppgifter.

Universalsåg, även kallad stationär , lämplig för avblockering av brädor och för bearbetning av ändarna. Typiskt har denna typ av sågklinga en diameter på 25 centimeter. Den mycket kompakta enheten är fixerad på arbetsbänken med hjälp av speciella element. Pendel geringssagen kompletteras ofta med en lasersnittlinjeindikator. Denna enhet kännetecknas av hög effekt och tillräckligt bearbetningsdjup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geringssågen kan vara både professionell och hushålls . Enheten för hemmet har en förenklad design, en effekt från 1000 till 1200 watt och ett genomsnittligt motstånd i förhållande till intensiv användning. Hushållssågar kan inte användas kontinuerligt, eftersom enheten hela tiden behöver pausa och kyla motorn. Trimmare för hushåll är dock idealiska för enkla hushållsuppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare alternativ

Ytterligare alternativ är i princip desamma för modeller från olika tillverkare. Vanligtvis syftar de till att förenkla driftsprocessen, göra den säkrare och av högre kvalitet. Detta kan till exempel vara belysningen av zonen i vilken bearbetningen utförs, djupbegränsaren, lasermarkeringsenheten, justeringen av antalet varv för skärbladet samt sängen, vilket gör det möjligt för enheten att immobiliseras. Tack vare funktionen för manuell varvtalsreglering kommer det att vara möjligt att bearbeta aluminium eller plast utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många modeller förbättras med en automatisk avstängningsfunktion . Dess väsen är att om bladet fastnar kommer geringssågmotorn att sluta fungera. Vissa modeller har också ett elektriskt avbrottsskydd samt ett elektrodynamiskt bromssystem. Den senare kommer snabbt men lugnt att stoppa motorn när kontakten tas ut ur uttaget. Dessutom kan trimningsanordningen få en smidig start, automatisk blockering vid byte av skärbladet eller ett förstärkt system för fixering av de bearbetade ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en geringssåg är det första steget att tänka på hur ofta den kommer att användas och för vilket ändamål. Det antal enheter som krävs beror på detta. Till exempel, om sågen bara kommer att användas ibland hemma, är det tillräckligt att köpa en mini-enhet. Regelbunden användning för snickeri, till exempel i en verkstad, innebär att du köper en professionell modell. Sedan bör du utvärdera hur säker den eller den modellen är och om den har ett skyddshölje.

Bild
Bild

Parametrar som trimets vikt och dess dimensioner, samt materialets kvalitet, är viktiga . Om de är för överflödiga blir arbetet svårt. Särskild uppmärksamhet ägnas åt sågbladet - dess diameter kan inte vara mindre än 20 centimeter. Typiskt varierar den yttre skivdiametern från 200 till 305 mm och sittskivans diameter är 3 centimeter. Dessutom upptäcks bredden och djupet på sågsnittet - de avgör vilket material som kan skäras. För grovt arbete behöver du sågar utrustade med stora tänder och för efterbehandling av sådana som kräver särskild noggrannhet, fintandade sågar. Du bör också vara uppmärksam på hastigheten med vilken skivan roterar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimningsanordningens viktiga indikatorer är arbetshastighet, vikt och bearbetningsnoggrannhet. Dessutom är det nödvändigt att bedöma om den valda enheten är lämplig för de material som måste skäras. Kombinationssågen kommer att vara den perfekta lösningen för att utrusta hemverkstaden, men den mångsidiga är lämplig för professionell möbelproduktion. Det optimala inköpspriset bestäms beroende på önskad funktionalitet. Du måste studera marknaden noggrant, eftersom vissa modeller är billiga, men har de nödvändiga funktionerna, och vissa tvärtom är dyra, men högspecialiserade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaperna som måste kontrolleras är skärbladets diameter, skärets maximala djup och bredd . Naturligtvis bör företräde ges till kända, tidstestade varumärken. Inhemska sågar är som regel inte mycket sämre än sina utländska konkurrenter när det gäller tillförlitlighet och funktionalitet, men de är billigare. En dyr professionell enhet bör köpas om det är nödvändigt att använda den för dagligt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana modeller har en ökad skärnoggrannhet, liksom möjligheten att användas utan uppehåll under hela arbetsperioden. Förresten, när du studerar det valda provet måste du se till att det inte finns några backlashes i lederna, och att alla delar är säkert fixerade i arbetsläget. Böjningsvinklarna måste motsvara verkliga indikatorer, och all utrustning måste finnas i lager.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Marknadsöversikten över geringssågtillverkare tyder på att de mest populära är Japanska märken Makita och Hitachi, tyska Bosch och Metabo liksom ryska företaget "Corvette " … Om vi jämför modellernas tillförlitlighet, så är i första hand enheterna, vars ram är gjord av aluminium eller magnesiumlegering, men enhetens vikt överstiger inte 15 kilo, som Bosch. I allmänhet kännetecknas enheterna hos detta tyska företag genom sin rörlighet och hållbarhet. Makita -sågar kännetecknas av närvaron av ett extra stöd från stavarna, vilket ökar användarvänligheten avsevärt. Verktyget kännetecknas av utförandet av exakta och exakta snitt, samt en lång livslängd utan minsta skada. Enheterna är utrustade med ett skyddshölje av transparent plast för att skydda befälhavaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På Metabo -modellerna kan sågbladets lutning ändras Dessutom tillhandahåller enheten vändningar. Enheter av detta märke är mycket enkla att använda. "Corvette" kännetecknas av närvaron av en laserpekare, längsgående broach och förmågan att öka snittets storlek upp till 43 centimeter. När en liten skrivbordsdesign med små parametrar krävs utan ytterligare funktioner är det kinesiska märket MAC Allister eller Hammer ganska lämpligt.

Rekommenderad: