Vägglameller: Dekorativa Träbufflar I Inredningen. DIY Väggdekorationsalternativ. Hur Fixar Man Inredningen? Bakgrundsbelysta Lameller, Deras Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Vägglameller: Dekorativa Träbufflar I Inredningen. DIY Väggdekorationsalternativ. Hur Fixar Man Inredningen? Bakgrundsbelysta Lameller, Deras Dimensioner

Video: Vägglameller: Dekorativa Träbufflar I Inredningen. DIY Väggdekorationsalternativ. Hur Fixar Man Inredningen? Bakgrundsbelysta Lameller, Deras Dimensioner
Video: Så inreder du ditt vardagsrum - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Vägglameller: Dekorativa Träbufflar I Inredningen. DIY Väggdekorationsalternativ. Hur Fixar Man Inredningen? Bakgrundsbelysta Lameller, Deras Dimensioner
Vägglameller: Dekorativa Träbufflar I Inredningen. DIY Väggdekorationsalternativ. Hur Fixar Man Inredningen? Bakgrundsbelysta Lameller, Deras Dimensioner
Anonim

De som har tillräckligt med utrymme, god fantasi och icke-standard smak kan leva upp sitt interiör med en produkt av räls (bufflar). Denna teknik lockar uppmärksamhet, hjälper till att zonera rummet. Dekorativa remsor dekorerar inte bara väggarna, de används för att bygga ljusa skiljeväggar, genomsyrade av luft och ljus.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lamellmaterialet förvandlar överraskande väggen och förvandlar en oansenlig yta till ett spektakulärt dekorativt föremål. Designers lockas till plankor eftersom de kan justera, förändra och förädla miljön. Fördelen med materialet ligger i dess effekt på interiören.

  • Förekomsten av lameller är lätt att beteckna modern eller ekodesign. I de klassiska och historiska trenderna används de faktiskt inte.
  • Om du behöver skapa en geometriskt strikt interiör, väljs en stor vägg för lamellens tema. Rytmiskt upprepade bufflar i massiva antal skapar en känsla av ordning, stabilitet och fullständighet.
  • En annan fördel med plankor i justeringsrum är deras förmåga att "sträcka" utrymme och "höja" tak. För att göra detta bör dekorlinjerna placeras vertikalt. Om du behöver visuellt minska rummets höjd läggs plankorna på väggen horisontellt.
  • Med hjälp av kontrasterande lamellinredning kan du markera arbets-, barn- eller matplatsen.
  • Fokuserade bufflar kan omdirigera dina ögon till TV: n, målningar på väggen, sänggavel.
  • Användningen av lameller ger det inre lättheten och luftigheten. Dekorationen av plankorna med strass, stenar, smala speglade ytor hjälper till att förstärka extravagansen. Belysningslister installerade mellan bufflarna berikar den dekorerade väggen ytterligare och fördjupar zoneffekten.
  • Nästa fördel med graciösa trälister är möjligheten att "lugna" brutaliteten i betong, sten, tegel, med vilken vissa interiörer är övermättade. Däremot stabiliserar varma och raffinerade träslag den visuella uppfattningen av grova omgivningar.
  • Bafelli manipulerar perfekt utrymme med komplex geometri, oregelbundna proportioner. Lamellerna, på ett visst sätt, jämnar och effektiviserar den kaotiska atmosfären i rummet.
  • Lamellstrukturen döljer också lätt alla brister i väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr, förutom plusserna, finns det också flera nackdelar med plankinredningen:

  • det passar inte alla inredningsstilar;
  • lamellfinish "äter upp" en del av utrymmet, så det används sällan i små rum;
  • damm samlas i luckorna mellan brädorna, och därför kräver det dekorativa föremålet särskild omsorg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För husets inredning är varma naturmaterial mer lämpliga - trä eller produkter som ersätter det från MDF, spånskiva. Metalllameller används i interiörer med industriell eller urban förspänning.

Bild
Bild

Trä

Vägglistar i trä är de mest framgångsrika för att skapa en spektakulär och mysig inredning. Träet är varmt och taktilt trevligt, det är miljövänligt och modulerar god energi. Väggmonterade bufflar finns i en mängd olika mönster och färger, så att de kan matchas med vilken design som helst.

Nackdelen med trä är dess lyhördhet mot fukt och höga temperaturer. I det ena fallet sväller det, i det andra torkar det upp och spricker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika detta bör du inte dekorera badrumsytorna eller väggarna utrustade med radiatorer med plankor.

Det ska noteras att bara billiga mjuka trädsorter, till exempel tall, gran, är känsliga för temperaturförändringar och fukt . Ju högre hårdhet träet är, desto mer motståndskraftigt är det mot uttorkning, svullnad och mekanisk belastning. Våra förfäder byggde fartyg av trä och inget hände dem i vattnet. Och idag kan du hitta designerbadkar av massivt trä i dyra interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

De hårdaste trädarterna finns i ekvatorialklimat . Från inhemska sorter kan du välja material från ek, bok, karelsk björk, akacia. Lärka är också värt att uppmärksamma. Med åren hårdnar det så mycket att det är omöjligt att klippa och såga det även med modern utrustning.

Bild
Bild

Den som vill ha en pålitlig och hållbar dekorerad vägg måste vara villig att betala rätt pris.

Från laminerad spånskiva

Laminerad spånskiva används för tillverkning av lameller. De fanerade versionerna används med en mängd olika mönster och färger, som upprepar ytan av naturligt trä. Bufflar gjorda av spånskiva är ganska tuffa, håller formen väl . Men de lämpar sig inte bra för fräsning och prägling, de kommer inte att kunna förkroppsliga speciella designprojekt.

Materialet kan inte monteras med självgängande skruvar; spån kan uppstå. Lamellerna fästs på väggarna med hjälp av speciellt lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oönskat att använda spånskiva i badrum, eftersom en sådan struktur inte kommer att hålla länge. Men detta material har den mest lojala kostnaden och är tillgängligt för alla.

Tillverkad av MDF

Kostnaden för fiberboard (MDF) produkter är högre än spånskiva, men lägre än naturligt trä. Materialets prestandaegenskaper ligger på en genomsnittlig nivå. Fanerad MDF kan imitera alla trädslag, även de mest exotiska.

Lamellerna är hållbara, deformeras inte vid temperaturfluktuationer och är präglade, vilket gör att du kan producera författarens verk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är motståndskraftigt mot skador, det är lätt att montera det på väggen, men det är bättre att inte använda sådana bufflar i rum med hög luftfuktighet.

Övrig

Idag representeras byggmarknaden av en stor mängd svarvmaterial. Spånskiva, MDF och klassiska träbufflar är populära, men inte de enda produkterna som du kan bygga en vacker och ovanlig interiör med. Vi föreslår att du uppmärksammar ett antal andra material.

Planken . Attraktiva träplankor som skiljer sig från konventionella plankor med rundade eller fasade ändar på alla sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thermowood . Trä som har genomgått kemisk, termisk och mekanisk behandling har fått hållbara förbättrade egenskaper. Reiki av detta material används för att utrusta badrum, bad och till och med gatubyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall lameller . Ett liknande lamellmaterial används i högteknologi, minimalism, loft, techno och industriell design. Stålet är belagt med korrosionsskyddande föreningar. Du kan köpa lameller täckta med träliknande folie. Metallremsor tål temperaturfluktuationer, fukt och mekanisk stöt, de är pålitliga och hållbara.

Bild
Bild

Plåster . För väggdekoration används gipsskivor som imiterar korrugering av rack. De harmoniserar väl med resten av rumsdekorationen och skiljer sig endast från dem i ytstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast . Används för att dekorera ett badrum, kök, badrum. Plastpaneler, producerade i form av prägling av lath, förbättrar rummets geometri, gör det stramt och lakoniskt.

Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionerna på lamellerna beror på väggens parameter, bildmaterialet i rummet och designkonceptet. Det är bättre att dekorera ett litet fragment av ytan med små graciösa bufflar. På ett stort område kan du använda stora, uttrycksfulla detaljer.

Vanligtvis ges en helt vägg för rackinredning i rymliga rum . Alla typer av material kommer att se bra ut här - metall, gips, trä. För vanligt accentarbete kan du välja lameller med en tjocklek på 20 mm och en bredd på 20-25-30-40 mm.

Bild
Bild

Väggdekorationsalternativ i olika rum

Byggföretag tillverkar en mängd olika typer av lameller, från vilka du kan göra en härlig inredning på väggarna med träliknande material samt vita, svarta metallband. Om du sätter mönster på brädorna eller dekorerar väggen med belysning, blir det dubbelt attraktivt . Vi föreslår att du använder exempel för att överväga alternativ för tandhjulsprodukter i inredningen av rum.

Bild
Bild

Vardagsrum

I stora vardagsrum används buffeldekoration som en accentvägg, en zonindelning eller som ett element som justerar rummets storlek och form. Efter att ha granskat exemplen på lamelldekorer kan du förstå hur mycket de förändrar interiören.

Vardagsrumsdesignen är helt sammansatt av trämaterial - laminat, planka, träbjälkar, lameller. Rändernas riktning bildar skickligt ett volymetriskt och geometriskt verifierat utrymme

Bild
Bild

En lätt skiljevägg skiljer diskret hallen från sovrummet

Bild
Bild

Sovrum

Detta rum behöver ett naturligt, mjukt och varmt material. Inredningen består av tunna träplankor, lugna och harmoniska. Den monotona linjeväxlingen hjälper till att slappna av och somna. Tänk på vilken typ av sovrum det finns i rackdesignen.

Svarta plankor uppställda på den grå väggen bakom TV: n satte tonen för hela interiören och skapade ett modernt, stilfullt utrymme

Bild
Bild

Sovplatsen i rummet markeras med två chokladnyanser av bufflar. Väl genomtänkt belysning förbättrar väggens textur konstfullt

Bild
Bild

Kök, matsal

Det ska finnas tillräckligt med utrymme i köket för att offra en vägg för skönhet. Med hjälp av lameller kan du få en ljus och uttrycksfull inredning. Särskilt bekvämt är metoden att dela kök och matsal med en genomskinlig linjär skiljevägg.

För dekoration av matsalen appliceras lamellerna på väggarna och taket. Bufflarna, med olika mellanrum, skapar ett geometriskt mönster, vilket ger effekt till en anpassad design

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamellernas diagonala arrangemang utgjorde en ovanlig panel på en av kökets väggar

Bild
Bild

Hall

I korridoren ser förekomsten av plankor särskilt organiska ut. Du kan spika krokar på dem, utrusta en improviserad hängare, hänga en spegel, ändra geometrin för raka linjer till en cirkel. Här är några foton som exempel:

måtten på en liten hall slås skickligt med långa lameller och speglar

Bild
Bild
Bild
Bild

en trähängare av plankor är också en skiljevägg

Bild
Bild
Bild
Bild

Balkong

På balkongen, med hjälp av lameller, kan du försöka leka med utrymmet, expandera eller sträcka det, beroende på konfigurationen av tillägget. Bilden visar hur rack-and-pinion balkongen förändras.

Med hjälp av horisontella band gjordes ett försök att visuellt öka bredden på loggian. Dekorerade hyllor, inramade foton ger volym till en platt vägg

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamellväggen och taket spelar en viktig roll i den eleganta inredningen på den öppna balkongen. De stöds av graciösa stolar med en tråddesign

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

För att dekorera en vägg i ett av rummen med lameller är det tillräckligt att göra en skiss och bjuda in specialister att installera bufflarna. Men om du har förtroende för dina egna förmågor kan du försöka fixa plankorna med egna händer, utan hjälp utifrån.

För att göra detta, ta först reda på var de elektriska ledningarna går i väggen för att inte bryta den under installationen. Sedan köper de material, väljer en av infästningsmetoderna och går till jobbet.

Bild
Bild

Genom infästning

Det första steget är att rikta in väggarna perfekt. Du kan avsevärt förenkla dina åtgärder om installationen av lamellerna inte utförs på själva väggen, utan på en plywoodbas, som skruvas fast med självgängande skruvar, som tidigare har belagd ytan med parkettlim. Bufflar "planteras" på samma lim, vilket dessutom säkrar dem från sidorna med hårnålar . Installation av skenor med en genomgående infästning är ganska enkel och inom ramen för en nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

De negativa aspekterna av denna metod inkluderar behovet av att borra väggarna och kränkningen av skenornas integritet . Skruvlocket går djupt in i materialet, och för att dölja det väljs pluggar efter färg.

Bild
Bild

Problemet är att du kanske inte hittar en lämplig färg, och med tiden börjar pluggarna falla ut.

Dolda fästelement

Installationen börjar med förberedelsen av väggen - markeringar av alla element appliceras på en plan yta. På de platser där skenorna ska fästas skruvas de inbäddade delarna på. Bufflar planteras på dem, preliminärt smorda med lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den dolda infästningsmetoden är mer noggrann och komplicerad, men tack vare den ser väggen perfekt ut. Under installationen behövs inga verktygskunskaper, och viktigast av allt är att skenornas integritet inte kränks.

Nackdelarna inkluderar beroende av resultatet på limets kvalitet, vilket kan misslyckas. På detta sätt kan stora lameller inte fästas; med tiden kan de falla av . Installation måste ske på en plan yta som kan garantera tillförlitlig vidhäftning.

Bild
Bild

Exempel i interiören

Fantastiska lamellstrukturer förvandlar helt ett rum för alla ändamål. Detta kan ses med exempel.

Det bruna vardagsrummet domineras av graciösa lameller. I sin miljö löser sig möbler och lampor faktiskt

Bild
Bild

Lakonisk rackkorridor

Bild
Bild

Skiljeväggar med vertikala och horisontella lameller

Bild
Bild

Den ursprungliga väggen i vardagsrummet

Bild
Bild

Lamelldesignen ger intryck av ett "rullande" rum

Bild
Bild

En imponerande fodrad plankvägg

Bild
Bild

Lamellerna är olika i färg, struktur, storlek och material, de kan ordnas på olika sätt. Om designen tillåter, introducera dem djärvt i inredningen och ge fantasin fria tyg - rummet kommer bara att dra nytta av detta.

Rekommenderad: