Tillverkning Av Laminerat Fanervirke: Gör Det Själv Hemma, Tekniken För Tillverkning Av Virke Från Brädor Och Trä. Hur Man Limar? Utrustning

Innehållsförteckning:

Video: Tillverkning Av Laminerat Fanervirke: Gör Det Själv Hemma, Tekniken För Tillverkning Av Virke Från Brädor Och Trä. Hur Man Limar? Utrustning

Video: Tillverkning Av Laminerat Fanervirke: Gör Det Själv Hemma, Tekniken För Tillverkning Av Virke Från Brädor Och Trä. Hur Man Limar? Utrustning
Video: Discussing the Manufacture of Glulams 2024, Maj
Tillverkning Av Laminerat Fanervirke: Gör Det Själv Hemma, Tekniken För Tillverkning Av Virke Från Brädor Och Trä. Hur Man Limar? Utrustning
Tillverkning Av Laminerat Fanervirke: Gör Det Själv Hemma, Tekniken För Tillverkning Av Virke Från Brädor Och Trä. Hur Man Limar? Utrustning
Anonim

I arbetet med att avsluta arbetet använder de ofta limmat laminerat virke . En sådan högteknologisk produkt kan köpas i specialaffärer eller tillverkas på egen hand. Detta material har bättre motståndskraft mot mekanisk påfrestning och stress. Idag kommer vi att prata om hur man gör en sådan limmad bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs det i produktionen?

Limt laminerat virke tillverkas i flera separata steg. Tillverkningstekniken omfattar flera steg.

  • Sorterar trädet … Först och främst väljs det mest lämpliga virket från hela sortimentet för vidare bearbetning. Det valda materialet är indelat i separata grupper beroende på typ, betyg, storlek och andra viktiga egenskaper.
  • Torkning … I detta produktionsskede placeras det valda materialet i speciella torkamrar som är utrustade med speciella mekanismer. I dem torkas virke till förinställda värden.
  • Bildar ämnen … Detta steg kombinerar två processer: det torkade virket skickas till speciella maskiner, där alla oegentligheter och andra defekter från ytan avlägsnas och träet skärs i lameller som sedan skarvas längs längden. Detta görs oftast med en CNC.
  • Limning … Vidare smörjs alla ämnen som erhålls med ett speciellt miljövänligt lim, sedan fästs ytorna på varandra, de pressas med en kraftfull installation med en press. Limmet kommer att tränga igenom alla porer i virket och hålla ihop materialet stadigt.
  • Profilering … Träämnena är skurna på längden och noggrant hyvlade. Senare skickas de igen till maskinerna, där de nödvändiga låselementen skärs in i materialet.
  • Paket … I slutproduktionsstadiet packas det färdiga limmade laminerade virket för att skydda det mot smuts och eventuella mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du limma?

För att ansluta träytor till varandra under tillverkningsprocessen kan du använda olika lim. Det finns flera av de mest populära blandningarna bland tillverkare: polyuretan, melamin, resorcinol, EPI. Limet bör väljas med hänsyn till torkningshastigheten, toxicitet, färg. En högkvalitativ komposition bör fördelas jämnt på en träyta, härda snabbt.

Kom ihåg att endast polyuretanmassa används vid hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Limmat laminerat virke kan göras själv hemma. Först måste du välja rätt material för detta . Du kan ta nästan vilken träbas som helst av alla raser. Det mest ekonomiska är barrversion av den kantade typen . Det är bäst att plocka upp färdiga brädor för att inte skära materialet. Det rekommenderas att använda lövträ med en vacker och ovanlig konsistens för att forma det profilerade virket. Du kan också ta ett kompositmaterial med ett ansikte av sällsynt trä.

När basen är vald kan du börja göra strukturen . Det mest effektiva resultatet kan ges av en special torkningskammare … Men det är tillåtet att utrusta en plats för proceduren i garaget. Ofta placeras vått virke under skjul eller i uthus. Torkning tar naturligtvis flera månader . En enkel fläkt eller värmare används ibland för torkning. Men i vilket fall som helst måste rummet där virket ligger vara väl ventilerat.

Det är bättre att skydda trädet i förväg från exponering för ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid torkning är det bättre att lägga materialet i horisontellt läge . Raderna måste delas i höjd med speciella distanser av samma storlek. Torkade små stavar tas oftast som sådana packningar; de bör läggas vinkelrätt mot skiktet. Under torkningsprocessen bör trämaterialets fuktnivå kontrolleras regelbundet. När det når 10-13%kan trädet användas för vidare bearbetning. Det är bättre att kontrollera fuktighetsnivån med en fuktmätare.

Därefter förbereds lamellerna och strukturerna förbereds för limning . För att utrusta en lämplig plats för bearbetning behöver du en hyvel, liksom en cirkelsåg. Att skarva ett träd med hjälp av tornspårtekniken rekommenderas inte. Med hjälp av en hyvlingsmaskin bildas lameller med önskad form, varefter änddelarna skapas med en cirkelsåg (tillägget bör vara 50 millimeter). Sedan utförs sorteringen i interna och externa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Senare genomförd hopsättning … För att förhindra eventuell förskjutning av delar kan du använda speciella kilspåranslutningar. Platsen för nyckeln bildas i den centrala delen. Professionella rekommenderar att man lägger material med ett tydligare naturmönster på framdelen. Sedan kan du börja limma de färdiga delarna. Hemma är det tillåtet att använda lämpligt trälim. Det är bättre att föredra miljövänliga formuleringar.

Limning bör utföras vid rumstemperatur i ett ventilerat område .… En kubikmeter ska stå för cirka 10 liter lim. Lamellerna ska vikas på föreskrivet sätt. Det är bättre att applicera limlösningen med en speciell borste. Skikttjockleken bör inte vara mindre än 2 millimeter. Den monterade hela strukturen fästs med skruvar av skruvtyp … De bör placeras på ett avstånd av 40-45 cm från varandra. Det är bättre att lägga ytterligare distanser av plywood under fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionerna för limmet ska ange den period under vilken massan kan härda helt. Efter limningsprocessen avlägsnas all resulterande överskottskomposition med hjälp av en hyvlingsenhet. Virket ges återigen önskade dimensioner.

För efterbehandling är det värt att använda en slipmaskin eller slipmaterial . Därefter utförs profilering och slutlig fasning av de färdiga konstruktionerna. En fräs används huvudsakligen för att skära profilelement. Med speciella bilagor kan du skapa en profil med även den mest komplexa formen.

Spåren för en hemgjord konstruktion kan skäras med en såg . Vid avslutning med fasad får proverna de nödvändiga måtten, ändarna bearbetas med en slipmaskin eller emerimaterial. Det tillverkade profilerade limmade laminerade virket är dekorerat med speciell träolja och fläck i slutet. Ibland är sådana ytor artificiellt "åldrade" med hjälp av speciella pigment, du kan göra en vacker imitation av lättnaden.

Virket, som är avsett för dekoration av yttre dekoration, måste dessutom impregneras med fuktresistenta och antiseptiska medel. Dessa kompositioner kommer att förlänga livslängden för träkonstruktioner.

Rekommenderad: