Kaliumpermanganat För Tomater: Vattning Av Tomatplantor Och Applikation För Sprutning I Ett Växthus Och öppet Fält, Fröbehandling

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumpermanganat För Tomater: Vattning Av Tomatplantor Och Applikation För Sprutning I Ett Växthus Och öppet Fält, Fröbehandling

Video: Kaliumpermanganat För Tomater: Vattning Av Tomatplantor Och Applikation För Sprutning I Ett Växthus Och öppet Fält, Fröbehandling
Video: Odla tomater få fler och få dem mogna snabbare - tomatodlaren tipsar! 2024, April
Kaliumpermanganat För Tomater: Vattning Av Tomatplantor Och Applikation För Sprutning I Ett Växthus Och öppet Fält, Fröbehandling
Kaliumpermanganat För Tomater: Vattning Av Tomatplantor Och Applikation För Sprutning I Ett Växthus Och öppet Fält, Fröbehandling
Anonim

Kaliumpermanganat är ett antiseptiskt medel. Det oxiderar i luften och förstör effektivt patogena bakterier och patogener av vissa infektionssjukdomar. Ämnet innehåller kalium och mangan - det här är två spårämnen som är nödvändiga för att växter ska utvecklas korrekt. En del av mangan är koncentrerad till gödsel och träaska. Jord innehåller också sådana spårämnen, men kulturer kan inte få dem. Blandningen av kalium och mangan förbättrar användningen av kaliumpermanganat för god tomatproduktivitet . Samtidigt kommer frukterna som bearbetas av det inte att skada när de äts.

Bild
Bild

Vad används det till?

Jordbrukare har länge varit vana vid att använda kaliumpermanganat för odling av grödor, inklusive tomater. Antiseptikumet är billigt och dess effektivitet i kampen mot många sjukdomar hos tomater är hög.

Här är några av hälsofördelarna med ämnet

  • Eftersom kaliumpermanganat är ett desinfektionsmedel kan bearbetning med en komposition baserad på det minska antalet mikroorganismer som hämmar växtens växtlighet. Men med sådan användbarhet finns det en viss nackdel. Som regel, vid kontakt med mangan, skadas också den fördelaktiga mikrofloran.
  • Väl i jorden utlöser ett ämne en kemisk reaktion, vilket frigör mycket reaktivt syre. I kombination med olika ämnen bildas joner i substratet, vilket bidrar till en sund utveckling av rotsystemet.
  • Mangan- och kaliumjoner har en gynnsam effekt på marken och gröna delar av växter.
  • Behandlingen av tomatgrödor med en vätska med mangankristaller utspädda i den ger dem nödvändig matning och desinficerar dem samtidigt.
  • Före transplantation och i nypningsstadiet avlägsnas löv från kulturen och onödiga skott skärs av. Om den behandlas med en rosa manganlösning, minskar torktiden för såren, och växten kommer mindre sannolikt att få en infektion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots betydelsen av kaliumpermanganats effekt på en hälsosam gröda måste den användas med en strikt dosering. Överdriven jordbehandling med en lösning av kaliumpermanganat hämmar växtgrödor.

Övervattning före sådd och plantering av plantor kommer inte att gynna avkastningen. Samtidigt, med brist på mangan, hotas bladen med utseendet på interveinal kloros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetar man frön?

För att odla hälsosamma frukter är det viktigt att desinficera den redan i försådd - genom att behandla fröna. Vi pratar specifikt om metoden för desinfektion med kaliumpermanganat. För det profylaktiska ändamålet att bearbeta fröet hjälper framställning av en 1% lösning från 1 gram mangan . Kristaller löses i 1 liter uppvärmt vatten (du kan koka och kyla vätskan till ett lämpligt stadium för större desinfektion).

Bild
Bild

Beredda tomatfrön måste förpackas i gasväv eller bomullstrasa och sänkas ned i en manganlösning i en tredjedel av timmen. En längre vistelse av frön i lösningen rekommenderas inte. Därefter tvättas fröna med vatten direkt i gasväv och läggs ut för att torka.

Erfarna agronomer kan visuellt bestämma den nödvändiga koncentrationen av kaliumpermanganat. MEN nybörjare måste fortsätta med största försiktighet och följa en viss andel . Vanligtvis säljs kaliumpermanganat förpackat i 3 eller 5 g. Du måste navigera baserat på vikt och mängd vatten.

Fröbehandling ensam kommer inte att räcka . Det finns en möjlighet att sjukdomsframkallande sporer kan hittas på behållaren och i jorden. En hink med vatten sätts i brand och kokas nästan, sedan löses 5 gram kristallint kaliumpermanganat i den. Efter noggrann blandning med rosa vatten behandlas behållarna och utrustningen. De gör samma sak med jorden.

Bild
Bild

Ansökan om plantor

Att bearbeta tomater med utspätt kaliumpermanganat består inte enbart i att förbereda frön och spruta dem. Det kommer att vara korrekt att vattna grödorna vid roten. För plantornas hälsa är det nödvändigt att spilla området två gånger med en svag manganlösning och vattna plantorna. För att erhålla motsvarande lösning krävs 10 liter vatten och kristaller av mangankalium i en dos av 5 g . Normalt kan jord- och tomatplantningar vattnas var tionde dag.

Bild
Bild

Bearbetning i marken

Förebyggande behandlingar med manganlösning utförs på det öppna fältet tre gånger under hela växtsäsongen. Detsamma gäller inomhusodling.

Efter landning

Den första behandlingen av tomater sker 5 dagar efter definitionen av plantor i marken. För detta ändamål är det nödvändigt att lösa upp manganet i vatten för att få en blekrosa vätska . Det kommer att användas för att förhindra senblåsa. En lösning bereds i följande proportioner: 0,5-1 g kristaller av en antiseptisk substans sätts till en hink med 10 liter vatten.

Det är nödvändigt att hälla 0,5 liter av en sådan lösning under alla tomater . Tillsätt sedan samma rosa lösning till sprayflaskan och spraya tomaterna. En vanlig trädgårdsvattenkanna är också lämplig för vattning. Endast i det här fallet måste du agera mer aktivt.

Bild
Bild

Det är viktigt att bearbeta alla löv, stjälkar av växten och varje skott på den. Dessa manipulationer utförs tidigt på morgonen så att alla droppar hinner torka vid soluppgången.

Annars finns det en möjlighet att den gröna massan får brännskador under solens strålar . Med rätt bearbetning förses växterna med rot- och bladmatning med mangan och kalium, samt bra skydd mot senblåsa.

I juni

Efterbehandling kommer att krävas när blommor dyker upp på de färska borstarna. Men först måste du mata grödorna med organiskt gödningsmedel eller använda superfosfat för detta ändamål. Gröna utrymmen bör sprutas med en låg koncentration av manganlösning . Sådan bearbetning för tomater är traditionellt planerad till mitten av juni.

Bild
Bild

När frukterna börjar ta form måste grödorna matas med mangan och kalium . Dessutom är det under denna period som senblåsa ofta uppträder på tomater. Det är ingen hemlighet att det från bladen övergår omedelbart till tomater, som manifesterar sig med bruna fläckar och röta. Upparbetning med rosa vätska är en vital nödvändighet för tomater. Sprutning har en positiv effekt inte bara på topparnas kvalitetsegenskaper, utan också på fruktens skick.

I juli och augusti

Omkring mitten av sommaren kan växter hotas med utseendet av brun fläck. För att spraya frukten kan du använda ett recept som erfarna bönder alltid anammar . Tiden för att använda lösningen för desinfektion av tomater börjar i mitten av juli och slutar i fruktfasen. Följande recept kommer att vara effektivt.

I en köttkvarn (eller i en mixer), slipa tänderna och färska pilar av vitlök (i mängden 300 g) . Massan ska läggas till en två-liters kastrull fylld med vatten och lämnas under locket i 5 dagar. Efter slutet av denna period filtreras den fermenterade vitlöksvällingen och hälls i en 10-liters behållare med vatten. 1 g mangankristaller hälls i vätskan, löser dem och sprayar alla tomatplanteringar.

Bild
Bild

Sprutning med denna lösning på tomater är tillåten var tionde dag . Vitlök är mättad med fytoncider, som tillsammans med kaliumpermanganat aktivt bekämpar sporerna av svampsjukdomar. Förebyggande åtgärder genom att spraya tomater med en svag manganlösning har ett särskilt uppdrag under den senaste sommarmånaden, då kall dagg lägger sig på plantorna på morgonen. Det är ofta den främsta orsaken till senbrist på växter.

Användbara tips

Det är ingen hemlighet att inte ens kylan kan förstöra svampsporer i jordlagren och växthuset. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas det också att använda mangan löst i vatten . I detta fall bör lösningen vara en djup crimsonfärg. De måste bearbeta väggarna och taket i växthusstrukturen. Kaliumpermanganat späds ut i praktiskt taget kokande vatten, sedan sprayas hela växthusets yta med denna lösning, inklusive de minsta sprickorna. Medan lösningen är varm är det nödvändigt att spilla jorden. Då stängs ingången till växthuset.

Den långvariga regnsäsongen skadar växthusväxter och utomhustomater . På sommaren måste du spraya växthuset ute med en stark hallonlösning. Han bearbetar också vägen inuti växthuset och den som leder till entrén. Sådant förebyggande är nödvändigt för att förhindra senbrist. Det gör att du kan bli av med de destruktiva sporerna som överförs till växthuset på skosulor.

Om tomater ska odlas i öppen mark, före plantering, vattnas de med kokande vatten med kaliumpermanganat utspätt i det . Vid minsta antydan om phytophthora bearbetar vissa agronomer inte bara de planterade växterna, utan också själva tomatgrödan. Det är viktigast att utföra sådant arbete med gröna och rosa frukter, särskilt om deras samling föregicks av ogynnsamt väder.

För att förebygga sjukdomar skakas kaliumpermanganat i kristaller i en mängd av 1 g i 10 liter varmt vatten . Vattentemperaturen bör inte överstiga 40 grader. Lägg gröna tomater i lösningen i 10 minuter. Sedan måste de sköljas med rent vatten, torkas noggrant och vikas för mognad. Om du inte är säker på att du lyckades slå alla tvister, bör frukterna förpackas i tidningspapper. Det är viktigt att göra detta med alla frukter.

Bild
Bild

Ett av råden till lantbrukare för sommarboende är information om att sådan behandling inte rekommenderas på sura jordar . När det gäller själva växterna är det nödvändigt att bibehålla en specifik dos av mangankalium. Annars är det lätt att bränna bladen och rotsystemet. Om tomaterna redan har löv med spår av sjukdomen, bör dosen kaliumpermanganat i vätskan ökas.

Kaliumpermanganat uppskattas inte bara av trädgårdsmästare i privata tomter. Forskare och professionella agronomer hävdar också dess unika antiseptiska egenskaper.

Rekommenderad: