Dracaena (49 Foton): Hur är Hemplantan För En Krukväxt Och Hur Ser Det Ut? Sköter Om Blommor Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Dracaena (49 Foton): Hur är Hemplantan För En Krukväxt Och Hur Ser Det Ut? Sköter Om Blommor Hemma

Video: Dracaena (49 Foton): Hur är Hemplantan För En Krukväxt Och Hur Ser Det Ut? Sköter Om Blommor Hemma
Video: Elefantöra skötsel och sticklingar för en fin krukväxt 2024, April
Dracaena (49 Foton): Hur är Hemplantan För En Krukväxt Och Hur Ser Det Ut? Sköter Om Blommor Hemma
Dracaena (49 Foton): Hur är Hemplantan För En Krukväxt Och Hur Ser Det Ut? Sköter Om Blommor Hemma
Anonim

Dracaena kan kallas en av de vanligaste inomhusväxterna. Denna representant för floran kännetecknas av skönhet och enkel vård. Dracaena har flera sorter, när det växer är det värt att skapa optimala förutsättningar för deras tillväxt och utveckling för att få en underbar levande dekoration i rummet.

Bild
Bild

Ursprungshistoria

Dracaena kallas lyckoträdet; territorier som Afrika och Sydasien anses vara dess hemland. Det finns en uppfattning att denna representant för floran är en individ från Agvaceae, slaktarfamilj, men på senare tid erkändes den som en individ i sparrisfamiljen. De tog med ett träd från Kongo. Beroende på tillväxtplatsen och sorten av dracaena finns det olika storlekar.

Denna växt är infödd i varma länder, så den föredrar växthusförhållanden. Utforska historien om dracaenas ursprung kan vi avsluta att det inte har någonting att göra med palmer, förutom i vårlig likhet. Men det kallas ibland en rumspalm.

Enligt legenden växte detta majestätiska träd på den plats där den fruktansvärda draken besegrades, varefter jorden absorberade hans blod. Därför visas dessa ränder på dracaena i form av ljusröda fläckar längs stammen. På platsen för sprickan i bagageutrymmet frigörs ett hartsartat ämne - det är ett tuggummi med läkande egenskaper. Dracaena är en exotisk fauna som är infödd till tropikerna. I det mest gynnsamma klimatet kan det växa upp till 20 meter.

Under inomhusförhållanden är "dragon tree" mycket mindre, men det har förmågan att bli en dekorativ dekoration i alla hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtfunktioner

Dracaena är en krukväxt som tillhör sparrisfamiljen. Detta är en av varianterna av inomhusblommor. Hans beskrivning tyder på att växten ser ut som en palmbuske. På höjden kan inomhus dracaena ha olika storlekar, de högsta buskarna köps för kontorslokaler. För att dekorera huset kan du förvärva en individuell 0,5 meter hög. Detta upprättstående träd har tätt och spridande lövverk, som kan ha olika färger och bredder.

Ofta liknar stammarna i "drakträdet" bambu. Växtens blomning kännetecknas av utseendet på vita eller gröna blommor som samlas i blomställningar - paniklar. Dracaena kallas lyckoträdet, vilket absolut inte är giftigt. Trädet samlar energi och skapar en positiv atmosfär i hemmet, varför det bara gynnar dem som bor bredvid det. Populära tecken som är associerade med det:

  • dracaena hjälper till att förbättra rummets energi, samt skapa ett positivt känslomässigt klimat inom husets väggar;
  • växten är ganska känslig för negativitet och dåliga tankar, därför vissnar den med en ogynnsam känslomässig atmosfär;
  • det rekommenderas att höja denna representant för floran för människor som är ensamma och vill bilda en familj.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Inomhuspalmen kännetecknas av en stor artdiversitet, varvid varje typ har en särskild skillnad från de andra. Trädet kan vara stort eller litet, bredbladigt och brokigt. Huvudtyperna av "dragon tree ".

" Deremskaya ". I naturen kan trädet nå en höjd av 5 m. Denna art kännetecknas av lansettformat smalt lövverk med en mörkgrön färg. Bladets längd överstiger inte 150 cm. Ett tre meter stort träd i en hemmiljö kännetecknas av koncentrationen av lövverk i den övre delen. Unga löv växer uppåt, med åldern kan de falla under.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Doftande ". Denna typ av dracaena kan blomma under naturliga förhållanden. Samtidigt kommer en behaglig doftande lukt från den. Arrangemanget av blommor är koncentrerat till en 1 meter peduncle. De har en pompongform, men tyvärr kan de inte blomma hemma. Dracaena "Fragrant" är en blomma med breda löv som ser väldigt vacker ut på tjocka, instabila stammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kantad ". Ofta är denna typ av växt vanlig i ett bostads- eller arbetsrum, den kan nå en höjd av cirka 3 meter, den kännetecknas också av mörkgrönt lövverk, som når 0,7 meter i längd. Marginanta, som denna art kallas på ett annat sätt, ser ut som ett smalt träd, som kännetecknas av en stam utan grenar, liksom en topp med skarpt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kanadensiskt" eller "drakträd ". I naturen är det vanligt i Afrika och Kanarieöarna. Inomhusblomman når en höjd av 1,5 meter. Dracaena-lövverket är blåaktigt och har taggar, deras längd överstiger vanligtvis inte 0,6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dracaena "bred " - Detta är en bredstammad typ av träd, som kännetecknas av välvd långsträckt lövverk med en längd på 1 meter och en bredd på 0,04 meter.

Bild
Bild

Sandera . Denna art är kort, kännetecknad av en tunn stam och rikt grönt bladverk. Den senare har en långsträckt form, liksom en längd på 0,2 meter och en bredd på 0,03 meter. Bladen är dekorerade med silverfärgade ränder, några av dem är mycket brokiga. "Sandera" hänvisar till icke-nyckfulla växter, hon mår bra på vattenjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Spring iväg ". Dracaena av denna art tillhör vintergröna, dess höjd kan nå 300 cm. Bladen är gröna och täckta med gula fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Böjd tillbaka " Dracaena kännetecknas av hög höjd, den kan bli upp till 500 cm. Trädet kan bestå av flera stammar av liten tjocklek. Växten är täckt med grönt lövverk, som inte överstiger 0,15 meter i längd och kännetecknas av en långsträckt lansettformad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Inomhuspalmen är älskad av många blomsterodlare. Hon skapar inte bara inte svårigheter att växa, utan passar också perfekt in i kontoret och en bostadshus. Denna blomma tillhör inte kategorin nyckfull, eftersom den inte behöver särskild vård. För att växten ska kunna öppna sig helt behöver den förhållanden som kommer att likna de naturliga maximalt.

Endast i det här fallet kommer dracaena att växa snabbt och kommer också att glädja sina ägare med brett ljust lövverk, liksom kronans prakt.

Bild
Bild

Temperaturregim

Dracaena är en opretentiös representant för floran, så även en oerfaren trädgårdsmästare kan börja odla den. Denna växt behöver en måttlig temperatur i huset. På sommaren - + 18-25 grader, på vintern - minst 15 grader. Under den varma årstiden bör dracaena regelbundet tas ut på gatan för luftning, men samtidigt inte lägga den i ett drag eller nära ett öppet fönster.

Vid varmt väder är det bättre att vattna blomman dessutom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Många av dracaena -arterna har en negativ inställning till torr luft, därför kräver de konstant sprutning, oavsett årstid. Om du inte sprayar växten två gånger om dagen, kan dess löv bli gult . Det är också värt att genomföra konstant gnidning av dracaena lövverk med en fuktig trasa . Det är tillåtet att tvätta trädet med en dusch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Det bästa stället för dracaenaens normala liv är ett väl upplyst område eller halvskugga, men inte direkt solljus. Inomhusblomman tillhör de termofila representanterna, den älskar fuktig luft och diffust ljus. Arter som har randigt lövverk gynnar ljus belysning.

När det gäller belysning är en balanserad ljusbalans det bästa alternativet. Regler för placeringen av dracaena i rummet.

  • I södra eller västra rummet blomman behöver inte placeras på fönsterbrädan, eftersom det kan leda till torkning och gulning av bladen. Det är bättre att välja en plats nära fönstret, men samtidigt inte nära värmeenheterna. Om fönstret i det södra rummet vetter mot en konstant skugga, kommer dragträdet att vara bekvämt i fönsterbrädan.
  • Det norra rummet är inte det mest lämpliga alternativet för blommans placering .… Men om det inte finns några andra alternativ, bör potten placeras på fönsterbrädan nära fönstret, men det är bättre att överge tjocka gardiner. När trädet blir 150 cm måste det sänkas till golvet.
  • Det östra rummet är perfekt för dracaena . Denna växt kommer att vara bekväm under snett solljus i ett sådant rum.

En ung individ ska placeras på fönsterbrädan och en vuxen på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

När du matar dracaena måste du observera regelbundenheten och balansen mellan de gödningsmedel som appliceras. Om du vill mata blomman är det värt att komma ihåg att det är bättre att göra detta under årets sommarperiod. Regelbunden utfodring motsvarar tillväxtfaserna.

  • Från april till augusti denna inomhusblomma växer intensivt. För att förbättra denna process är det nödvändigt att mata den med komplexa gödningsmedel två gånger i månaden.
  • Från augusti till mars dracaena slutar växa, så en engångs utfodring på 30 dagar räcker för henne.

Trädet är ganska krävande för komponenterna i gödningsmedlet. Ett idealiskt utfodringsalternativ skulle vara ett speciellt komplex för dracaena. Det är följande: natrium, fosfor, kalium, mineraler i förhållandet 3: 1: 3. Om dosen överskrids kan bruna fläckar bildas på den och det gröna lövverket börjar dö av.

Genom att köpa ett specialgödselmedel kan du vara säker på dess säkra effekt på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Bevattning för dracaena är en mycket viktig händelse, men denna procedur måste utföras korrekt. Var inte ivrig, eftersom detta kan leda till utveckling av svampsjukdomar. Under vårens sommar aktiva tillväxtfas för trädet är det värt att vattna rikligt en gång var sjunde dag. För denna händelse är det värt att använda sedimenterat vatten som har rumstemperatur.

Från andra hälften av hösten börjar trädet en vilande period, så bevattningens intensitet bör minskas och utföras en gång var 30: e dag. Om dracaena ligger i omedelbar närhet av värmeutrustning är det nödvändigt att vattna blomman två gånger i månaden, styrt av jordens fukt.

Därför är vattentäppning och stillastående vatten kontraindicerat för en växt av denna typ dracaena-krukan måste ha dränering av hög kvalitet.

Den farligaste vattendränningen anses vara under årets vinterperiod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det är bättre att transplantera dracaena i slutet av vinterperioden och i början av våren. Vid denna tid tolererar inomhuspalmen transplantationen väl, eftersom den går från vilofasen till aktiv tillväxt. Det är nödvändigt att utföra en transplantation i sådana fall:

  • blommans rotsystem har inte tillräckligt med utrymme och den behöver en större kruka;
  • efter köp av en anläggning;
  • med överdriven bevattning av trädet, när rotröta har inträffat;
  • om jordens kvalitetsförhållande har försämrats och blomman växer dåligt;
  • med en planerad transplantation eller överdriven attack av skadedjur.

För att transplantera ett träd väl måste du förbereda en kruka av rätt storlek, ett dräneringssystem, ett underlag, en vattenspray, en kopp vätska, beskärningssax eller sax för trädgårdsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att den fortsatta tillväxten och utvecklingen av dracaena ska bli optimal måste du välja rätt behållare. Grytan måste inte bara ha ett attraktivt utseende utan också uppfylla följande krav:

  • ha dimensioner 2-3 centimeter större i diameter än den föregående, eftersom den kommer att behöva rymma igenväxta rötter i den;
  • ett par hål bör finnas på botten, vilket hjälper till att reglera fuktnivån;
  • krukan ska inte vara för stor, eftersom det finns en risk för återhållsamhet av fukt och växtens efterföljande död;
  • ett vuxet träd ska plocka upp en kruka som har formen av ett glas.

När potten har valts kan du börja förbereda substratet, eftersom det är han som spelar huvudrollen i näring och tillväxt av dracaena. Tillväxt av ett "drakträd" är möjligt på alla underlag, men det är värt att ge företräde åt ett dränerat, som har en surhet på 6-6, 5 pH.

Det rekommenderas inte att använda jord som togs från trädgården, eftersom den kan innehålla en stor mängd salt.

Bild
Bild

Marken kan beredas för hand eller köpas. För att förbereda underlaget behöver du lummig, torvmark, kompost och torv. Förhållandet mellan ämnen bör vara följande: 2: 1: 1: 0, 5. Expanderade lerkulor, detaljerade tegelstenar kan användas som dränering.

För att utföra en dracaena -transplantation utan att skada den måste du först skölja den nya grytan med tvålvatten och rent vatten. Innan proceduren "drakar träd" inte vattnas på tre dagar, vilket bidrar till torkning av jorden. För att frigöra växten är det nödvändigt att luta dracaena upp och ner och klappa potten. Det är värt att ta bort växten med en jordklump.

Nästa steg är att inspektera rotsystemet för skador. Om det finns några är det nödvändigt att trimma dem med en beskärare.

Efter dessa procedurer ska rhizomen sprutas med vanligt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjock dränering läggs ut på krukbottnen. Ett jordskikt hälls ovanpå det och sedan placeras dracaena i behållaren. Växtens rötter ska täckas med det underlag som finns kvar. Marken nära stammen behöver noggrann packning. I slutet av ovanstående procedurer måste inomhuspalmen vattnas.

När du planterar om en rumspalm bör du följa dessa rekommendationer

  1. Begrava inte växten under transplantationen . Annars kommer bevattning av dracaena att vara obekvämt, så det kommer att vara lämpligt att lämna sidorna.
  2. Marken måste komprimeras . För detta förfarande räcker det med att knacka lätt på grytan på bordet.
  3. Du kan plantera ett par dracaena i en behållare , men samtidigt är det värt att ta hänsyn till behållarens storlek.

Efter plantering genomgår "dragon tree" anpassning i 14 dagar. Under denna tid sker bildandet av växtens rotsystem.

För att minska stressen kan du applicera "Zircon".

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera kända avelsalternativ för dracaena.

  1. En bit stjälk . För att utföra reproduktion med denna metod är det nödvändigt att skära av skaftdelen, som har en längd på minst 5 centimeter. Segmentet måste torkas och sedan planteras i en kruka med ett substrat. Plantering bör utföras efter uppkomsten av rötter och sidoskott.
  2. Med hjälp av sticklingar . Klippning av sticklingar görs bäst från skaftet. Efter det läggs det i marken, täckt med en burk. Stjälken behöver periodisk sprutning. Inom en månad kan rötternas utseende detekteras.
  3. Frön . Denna avelsprocess läses som den mest tidskrävande och mödosamma. För proceduren är det nödvändigt att blötlägga fröna i en dag i vanligt vatten. En sådan händelse aktiverar plantans tillväxt. Efter tidens gång bör fröna sås till 1 cm djup i specialdesignade behållare för odling av plantor, där det redan finns ett speciellt substrat. Nästa steg är att skapa en växthuseffekt med burkar eller polyetenfilm. Uppkomsten av groddar kan ses inom 14 dagar.

Efter det är ägaren skyldig att upprätthålla fukt och ljus, vilket är optimalt för en ung dracaena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av immunsystemets stabilitet lider dracaena sällan av infektionssjukdomar. Om lövverket på "dragträdet" började bli täckt med fläckar som har en brun eller svart färg, liksom en långsträckt form, är blomman troligen infekterad med Alternaria. Med en ljusbrun färg på fläckarna - heterosporos. Om det gradvis torkar ut och gulnar fläckarna, är växten infekterad med phyllostictosis. När det finns misstanke om en sjukdom bör värdinnan omedelbart isolera dracaena från andra representanter för floran för att undvika att smittan sprids.

Ovanstående sjukdomar i inomhuspalmen kan lätt botas. För att göra detta är det nödvändigt att bearbeta trädets löv med fungicider som säljs i blomsterbutiken. En av de farligaste besvären som är svår att behandla är bakterios. Det manifesteras av utseendet på förorenande fläckar.

På råd från specialister bör den drabbade växten förstöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dracaena är ofta sjuk med felaktig vård. När du vissnar, gulnar lövverket, ska du inte bli upprörd, orsaken till detta kan vara deras naturliga döende, vilket inträffar en gång vartannat år. När unga löv börjar påverkas kan orsakerna till detta vara följande:

  • otillräcklig eller överdriven belysning;
  • felaktig bevattning;
  • brist eller överdriven mängd näringsämnen i jorden;
  • fel temperaturförhållanden.

Det är därför som vård av en krukväxt inte bara ska vara korrekt utan också regelbundet. Trots dess motståndskraft mot infektions- och bakterieinfektioner lider dracaena ofta av skadedjurattacker. Ofta påverkas det av sådana parasiter:

  • kvalster;
  • skydda;
  • trips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana parasiter har en skadlig effekt på inomhuspalmen och orsakar många negativa konsekvenser. Om växten attackeras av en skalinsekt, vissnar lövverket och faller nedåt. För att bli av med en liten insekt med en brun färg bör den avlägsnas med en trasa fuktad i tvålvatten. Därefter är det absolut nödvändigt att utföra behandling med ett insekticid.

Spindelmiten orsakar gulning av bladen och bildandet av spindelnät på ryggen. Ursprungligen bör lövverket tvättas med varmt vatten och sedan sprutas med Deris. När en silverfärgad nyans dyker upp på bladen på en rumspalmer kan du se att små svarta parasiter har dykt upp på ryggen - det här är trips. För att hjälpa rumspalmen bör den behandlas med insekticider upprepade gånger.

Sjukdomar och parasiter av "dragon tree" utgör inte en överdriven fara, men det kommer att bli mycket arbete att göra för att eliminera dem. Efter att ha köpt en inomhusblomma bör varje ägare noggrant studera dess funktioner och vårdregler. Om du odlar en växt enligt alla regler och tar väl hand om dig, kan du få en underbar vardagsrumsdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan läsa mer om hur du tar hand om Dracena hemma.

Rekommenderad: