Dendrobium Orkidétransplantation (8 Foton): Hur Man Korrekt Transplanterar En Dendrobiumorchid I En Kruka Efter Att Ha Köpt Hem Steg För Steg?

Innehållsförteckning:

Video: Dendrobium Orkidétransplantation (8 Foton): Hur Man Korrekt Transplanterar En Dendrobiumorchid I En Kruka Efter Att Ha Köpt Hem Steg För Steg?

Video: Dendrobium Orkidétransplantation (8 Foton): Hur Man Korrekt Transplanterar En Dendrobiumorchid I En Kruka Efter Att Ha Köpt Hem Steg För Steg?
Video: Repotting Unruly Dendrobium Orchid - Potting Keikis with mother plant for a bushier Orchid! 2024, Maj
Dendrobium Orkidétransplantation (8 Foton): Hur Man Korrekt Transplanterar En Dendrobiumorchid I En Kruka Efter Att Ha Köpt Hem Steg För Steg?
Dendrobium Orkidétransplantation (8 Foton): Hur Man Korrekt Transplanterar En Dendrobiumorchid I En Kruka Efter Att Ha Köpt Hem Steg För Steg?
Anonim

Många blomsterodlare väljer exotiska växter, bland vilka den epifytiska dendrobiumorkidén sticker ut med vackra blommor och en obeskrivlig doft. Trots att växten lätt anpassar sig till nya förhållanden, bör den transplanteras med försiktighet och endast under vissa perioder. Det finns skäl för detta.

Särdrag

Även med plantans avundsvärda anpassningsförmåga behöver den fortfarande tid att vänja sig vid det nya klimatet och jorden. Ibland orsakar stressen som är förknippad med en okänd miljö ett stopp i tillväxten, växtorganismens normala funktion och som ett resultat slutar orkidén att blomma. Därför transplanteras en blomma bara som en sista utväg. Det finns ingen hemlighet varför Dendrobium inte gillar denna procedur så mycket.

Orkidérötter kan snabbt utvecklas, vilket leder till sammanflätning med jordelement, dessutom är rotprocesserna sammanflätade med varandra. Så snart rotsystemet börjar växa upp förtjockningar (lökar) som lagrar vatten och näringsämnen, vilket betyder att det är dags att förbereda växten för transplantation.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma följande huvudorsaker för att flytta en blomma till en annan behållare och underlag:

  • smärtsamt tillstånd hos epifyt;
  • utarmning, oxidation av jorden och en förändring i dess struktur, vilket inte tillåter kvarhållande vätska - detta beror på frekvent utfodring och vattning, särskilt med vatten från vattentillförseln, och överdriven närvaro av kalium- och fosforsalter kan förvärra tillståndet av rötterna;
  • krukan är för liten, vilket gör att utrymmet mellan rötterna komprimeras och inte tillåter tillräckligt med luft att passera.

Och även transplantation är relevant när reproduktionen av det exotiska ska göras. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att transplantera dendrobiumorkidén en gång vartannat år, men detta kan göras först när växten har bleknat . Oftast sker detta på våren, i april eller maj, när blomman börjar växa dynamiskt. Därefter utförs proceduren före bildandet av nya rotgrenar, eftersom de lätt kan skadas.

Epifyter som blommar på hösten får också transplanteras tills de ger färska skott, knoppar och löv. Du kan inte göra detta under vila och vila. Växten måste dykas efter köpet, men först efter blomningen är klar. Detta beror på att marken där blomman säljs inte har de egenskaper som är nödvändiga för kulturens vanliga liv.

Det är tillåtet att hålla evenemanget ett år efter förvärvet av epifyt.

Bild
Bild

Välj metoder

På grund av den intensiva tillväxten av rötter transplanteras dendrobium oftast i en rymligare behållare. Om jorden inte är utarmad och rotsystemet är friskt, används "omlastning" -metoden. Det är följande:

  1. jorden vattnas för att mjukna;
  2. dra försiktigt ut orkidén tillsammans med jordklumpen;
  3. noggrant rengjord för skadade och döda processer;
  4. den gamla jorden förnyas genom att tillsätta bördig jord, krossat kol för desinfektion.
Bild
Bild

Viktig! Om blomman transplanteras till en större kruka, är dess acklimatisering snabbare. Vid en konventionell transplantation rengörs rotsystemet helt från gammal jord och placeras i en ny.

När det är nödvändigt att plantera en buske av en vuxen växt, är det nödvändigt att följa följande algoritm av åtgärder:

  1. ta bort dendrobium från behållaren;
  2. ren från jorden och döda rötter;
  3. efter desinfektion av kniven, skär den i bitar, i var och en av dem bör unga groddar och friska förtjockningar finnas kvar;
  4. vik de skurna bitarna i vatten, torka sedan sektionerna med askpulver;
  5. sedan kan de planteras i separata krukor.

Viktig! Faktum är att hemma är det mycket bekvämt att transplantera och föröka växten parallellt

Förutom att dela sig kan blomman förökas av barn, eftersom de bildas bra på pseudobulber. För att göra detta måste du vänta tills utvecklade rötter och flera löv bildas. Det är lätt att transplantera "bebisar" genom att försiktigt vrida dem vid foten av stjälken. De separeras dock lätt. Det återstår bara att plantera dem i en liten kruka med bra dränering, täcka rötterna med ett underlag och lägga mossa på ytan som mulch.

Bild
Bild

Träning

Innan transplantation är det nödvändigt att välja en lämplig behållare, helst tillverkad av transparent plast av hög kvalitet. Sådana krukor måste nödvändigtvis ha dräneringshål, överföra ljus väl och vara lämpliga för ytterligare transplantationer. Fördelen med plast är att materialet håller temperaturen optimalt, vilket utesluter överhettning och nedkylning av rötterna. Jord är en viktig aspekt. Om det inte finns någon erfarenhet av dess oberoende beredning, är det klokare att använda färdig jord för denna kultur. Erfarna trädgårdsentusiaster förbereder underlaget med hjälp av följande ingredienser:

  • strimlade kottar och tallbark;
  • kokosflingor;
  • sphagnum, som låter dig behålla jordens fuktighet;
  • ormbunksrötter;
  • träkol.
Bild
Bild

Som dränering används bitar av skumplast, grus, expanderad lera, trasiga lerskärvor eller tegel.

Transplantation

De inledande stegen är att välja en kruka, sanera den, förbereda lämpligt verktyg - bambustöd, sax, pincett, träpinnar. Dendrobiumtransplantation utförs steg för steg enligt följande:

  1. för att inte skada växten, spills jordklumpen med vatten och lämnas i flera minuter för att suga;
  2. du måste ta bort växten försiktigt, ta den vid lövutloppet och dra upp den lite;
  3. då bör du befria orkidén från jordpartiklar, skölja rotsystemet - för detta, lägg växten i en lösning av ravsyra och "Epin" (tillväxtstimulator) i en halvtimme; proceduren ökar samtidigt kulturens immunitet och gör den mindre mottaglig för sjukdomar;
  4. därefter kan du ta bort den gamla jorden, skära av de skadade och döda delarna av rötterna med en desinficerad kniv, ta bort mossan och ruttna med en pincett;
  5. nästa steg är behandlingen av rötterna med en svag lösning av peroxid; skador på processerna strös med kol, och sedan placeras dendrobium under fytolampen och torkas;
  6. dräneringshål bör göras i botten av behållaren, krukans storlek ska inte vara för stor; förberett dräneringsmaterial läggs ner;
  7. blomman är nedsänkt i mitten, rotsystemet rätas ut, strö sedan försiktigt med jord, inte försöker komprimera det - med tiden kommer rötterna att placeras som det är bekvämare för dem;
  8. vattning av blomman omedelbart efter dykning rekommenderas inte, men luften i rummet ska fuktas väl;
  9. vård består i att placera krukan på en ljus, något skuggad fönsterbräda, eftersom växten behöver ljus, men den måste spridas; bevattning utförs efter 2-3 dagar, när rotsystemet börjar slå rot.
Bild
Bild

Ett korrekt utfört transplantationsförfarande gör det möjligt för växten att anpassa sig snabbare och få fotfäste i substratet, vilket är viktigt för orkidéns vidare utveckling. Blommor måste vattnas med varmt, avstängt vatten ofta, men inte rikligt, bara för att behålla fukt. På sommaren görs detta oftare. Och det är också nödvändigt att regelbundet uppdatera bladen med hjälp av en dusch, men sedan torka dem noggrant med bomullstussar, utan att glömma tillväxtknopparna. På vintern behöver växten vila, så vattningsproceduren förkortas minimalt.

Viktig! Du kan mata dendrobium -orkidén bara under dess aktiva tillväxt, till exempel kommer sprutning med utspädd glukos att gynna blommorna.

De främsta misstagen som görs av orkidéälskare som inte har tillräcklig erfarenhet är att fördjupa rotsystemet, plantera om med sammanflätade rötter, ta bort lökar och peduncles, vilket leder till skador på orkidén och avbrytande av dess utveckling . I allmänhet kräver en sådan sydlig kultur som dendrobium inte komplex vård och speciella förutsättningar för riklig blomning, men kunskap om invecklingarna hjälper till att undvika svårigheter att växa.

Rekommenderad: