Kålfluga: Larvkontrollmetoder. Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Vilka Läkemedel Att Bearbeta Kål? Hur Ser Vår- Och Sommarflugan Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Kålfluga: Larvkontrollmetoder. Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Vilka Läkemedel Att Bearbeta Kål? Hur Ser Vår- Och Sommarflugan Ut?

Video: Kålfluga: Larvkontrollmetoder. Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Vilka Läkemedel Att Bearbeta Kål? Hur Ser Vår- Och Sommarflugan Ut?
Video: Hatches - Understanding Caddis, Mayfly, Midge & Stonefly Hatches 2024, April
Kålfluga: Larvkontrollmetoder. Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Vilka Läkemedel Att Bearbeta Kål? Hur Ser Vår- Och Sommarflugan Ut?
Kålfluga: Larvkontrollmetoder. Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Vilka Läkemedel Att Bearbeta Kål? Hur Ser Vår- Och Sommarflugan Ut?
Anonim

Kålflugan är en till synes ofarlig varelse, men i själva verket utgör den en stor fara för kål och andra korsblommiga grödor. Skadan orsakas inte av en vuxen, utan av dess larver, som är mycket glupska. För att bekämpa denna trädgårdsskadegörare kommer vi att ge en detaljerad beskrivning av kålflugan och ange måtten på inflytande på den.

Bild
Bild

Typer och beskrivning av skadedjuret

Kålflugan tillhör blomflugfamiljen. Deras huvudmat är vävnaderna i rotsystemet och följaktligen rotgrödor. Rötterna äter dock mer än denna skadedjurs larver. Kålflugor (skiljer sommar och vår) ser oansenliga ut, de är ganska små - 6-8 mm långa. Omedelbart kan du inte skilja det från din hemma "syster", faktiskt har kålskadegöraren en mörk rand på magen och 3 ränder sticker ut längs bröstet.

Låt oss titta närmare på varje typ

  1. Vårkålflugan är något mindre än sommaren (når en längd på 5-6 mm), hanarna har en mörk askton, honorna är något ljusare. De vaknar massor i slutet av april, tiden för äggläggning (100 eller fler i taget, en hona) är andra halvan av maj till den 22: e och i slutet av månaden kan larver dyka upp. Det kommer att ta dem ungefär en månad att bli flugor, och innan det kommer de att äta mycket - slukande rötter, perforering av rötter och stjälkar.
  2. Den gulgrå sommarkålflugan når en längd av 8 mm . Enligt den allmänna utvecklingen är det praktiskt taget ingen skillnad mellan denna art och vårens släkting, bara sommarflugan vaknar 4 veckor senare. Men dess larver kan njuta av massor av medelstora och sena kålsorter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utåt liknar larverna av denna skadedjur larverna på äppelstjälken, bara mindre i storlek, men de är inte på något sätt sämre i frosseri.

Förutom kål älskar skadedjur av denna art att äta på rutabagor, rädisor, rovor, rädisor, senap och andra korsblommiga växter.

Bild
Bild

Tecken på nederlag

Kålfluglarver infekterar vävnadsbasen i grödors rotsystem och rötterna själva. Den drabbade växten börjar vissna, vissna, som om den saknar fukt. Och även om du vattnar busken rikligt kommer detta inte att rätta till situationen.

Vid allvarliga skador går det inte att rädda plantorna . De dör av det faktum att fukt och näringsämnen inte kan passera från roten på grund av skada på kärlens kärlsystem.

Kål, till exempel, ändrar färg och blir blå-bly med en sådan lesion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollmetoder

Först och främst är det nödvändigt att bekämpa kålflugan med förebyggande åtgärder och agrotekniska metoder, men om det redan har dykt upp kan du bli av med skadedjuret genom specialbehandling av växter med insekticider eller folkmedicin.

Bild
Bild

Bland kemiska preparat (det är bättre att använda det under växtsäsongen) utmärks följande ämnen

  • " Diazinon" i granulat . Effektiv under läggning av kålflugan. Läkemedlet appliceras vid roten, det kan förstöra skadedjurets framtida avkomma med 100%. Satserna för applicering av ämnet på jorden anges i förpackningsinstruktionerna.
  • " Hexochloran" för behandling av plantor . På planteringsdagen är det nödvändigt att behandla kålens rotsystem med en lösning av lera, mulleinpratare med tillsats av Hexochloran till denna blandning. Den resulterande blandningen ska likna gräddfil i densitet.
  • " Karbofos" för sprutning . En lösning av detta läkemedel ska sprutas på grödor under massasommaren av skadedjur. Följ instruktionerna för beredningen.
  • " Tiofos " i analogi med " Klorofos " gifter kålfluglarver.
  • " Actellik" för sprutning . För att spruta plantorna är det nödvändigt att förbereda en lösning av 20 ml Actellic, som späds ut i 10 liter vatten. Denna lösning kan användas för att bevattna en plantage på 100 kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ta bort larverna med sådana potenta läkemedel som " Gnista " och " Zemlin " … I det senare fallet bör man komma ihåg att denna insekticid tillhör kontakt-tarmpreparat. För att förgifta larverna räcker det med att tillsätta 5 gram "Zemlin" per 1 kvadratmeter till jorden innan plantorna planteras.

Du kan också spara korsblommiga grödor från kålflugor med borsyra, ammoniak, vinäger och salt . Läs mer om folkmedicin mot denna skadedjur.

Sådana förfaranden rekommenderas också, särskilt i skeden av att kläcka larverna från äggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att skrämma bort skadedjur från grödor med folkmedicin är en lång tradition. Grönsaksodlare har samlat tillräckligt med recept för kålflugan. Låt oss komma ihåg de mest populära.

  • Björktjärbaserad murbruk. 1 matsked av ämnet måste spädas i en hink med vatten (10 l), blandas och strös med kålsängar. Kålfluga drar sig tillbaka direkt, eftersom den inte tål lukten av björktjära. Sådan behandling kan kopieras tidigast efter 9 dagar.
  • Om plantornas rotsystem behandlas med en manganlösning före plantering kommer larverna inte att röra vid sådana växters rötter. Lösningen görs ljusrosa för att inte bränna sig genom de tunna rotfibrerna.
  • Skadedjur skyddas också med en lösning av ammoniak: späd 1 ml alkohol i 1 liter vatten och vattna bara sängarna.
  • Var femte dag i en månad kan du pollinera växterna efter plantering med träaska - detta kommer att vara ett bra skydd mot invasion av flygande skadedjur.
  • Erfarna trädgårdsmästare sprutar kål (rädisor och andra korsblommiga grödor) flera gånger per säsong (var tredje vecka) med kopparsulfat.
  • 1 matsked lime späds ut i 10 liter vatten, blandar kompositionen, tillsätt riven tjärsåpa (1 msk. Sked). Kulturen behandlas med den resulterande kompositionen.
  • Gillar inte kålfluga och lukten av tobak och naftalen. Det räcker med att spruta naftalen eller tobaksdamm på sängarna, så sparar du korsblommiga grödor.

Så snart du märker en sådan varelse som en kålfluga i din trädgård, tveka inte, börja omedelbart bekämpa den, annars riskerar du att lämnas utan skörd. Använd kemikalier eller folkmedicin, men det är bättre att ta hand om förebyggande åtgärder i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Den framgångsrika kampen mot kålflugan beror på några punkter som grönsaksodlare bör uppmärksamma. Så, vet det så snart lila blommar - det här är ett tecken på att kålflugan vaknar, missa inte sin flykt.

Plantor av korsblommiga grödor blir bon för äggläggning. Larverna dyker upp ganska snabbt - inom 8 dagar från läggningsögonblicket. Dessa är vitaktiga, benlösa små varelser (upp till 8 mm), som liknar larverna i äppelmalen.

Larverna landar framgångsrikt på marken och fixar omedelbart ihärdigt på stjälkarna . Sedan slukar de stammbasen och rusar ner till rötterna.

Så förebyggande åtgärder är huvudfaktorn i kampen mot detta skadedjur, eftersom det är mycket svårare att ta bort det från trädgården än att förhindra reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska befolkningen och förhindra spridning av kålflugan, var uppmärksam på följande förebyggande åtgärder

  • Växtföljd . Plantera inte samma gröda i samma område två år i rad.
  • Rengöring av sängarna . Ta bort stubbarna efter skörd, eftersom larver kan fastna i dem. Bli också av med annat växtskräp.
  • Djup odling av jorden . Tack vare denna händelse kan du också bli av med skadedjur som har legat kvar i marken.
  • Jordförnyelse . Periodiskt rekommenderas att ta bort upp till 5 centimeter jord från sängarna och fylla i ny jord som inte är infekterad med skadedjur.
  • Du kan skydda dina plantager från kålflugan genom att göra ett äggläggande hinder . Ta ett papper, klipp ut en cirkel så att växten kan "gå in" i den. Så äggen kommer inte att falla i marken, utan på papper, "stek" i solen och dör.
  • Torvkoppar är ett bra skydd . Odla plantor i dem. Växter i dem är mindre sårbara för skadedjur.
Bild
Bild

Plantera starka doftande grödor mellan korsblommiga växter som en förebyggande åtgärd. Kålfluga kommer inte nära om det luktar vitlök, salvia, spiskummin, selleri, koriander, ringblommor, calendula.

Samma persilja kan skrämma bort kålflugan, så glöm inte möjligheten att använda trädgården med fördel och spara grödan

Använd några enkla tips så kommer du säkert att se resultatet.

Rekommenderad: