Weevil På Jordgubbar (26 Bilder): Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Vad Mer Att Bearbeta? Hur Ser Han Ut? Weevil Och Skador Skydd

Innehållsförteckning:

Video: Weevil På Jordgubbar (26 Bilder): Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Vad Mer Att Bearbeta? Hur Ser Han Ut? Weevil Och Skador Skydd

Video: Weevil På Jordgubbar (26 Bilder): Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Vad Mer Att Bearbeta? Hur Ser Han Ut? Weevil Och Skador Skydd
Video: How to Solve Very Difficult IELTS Reading Test By Asad Yaqub 2024, April
Weevil På Jordgubbar (26 Bilder): Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Vad Mer Att Bearbeta? Hur Ser Han Ut? Weevil Och Skador Skydd
Weevil På Jordgubbar (26 Bilder): Hur Man Hanterar Folkmedicin Och Vad Mer Att Bearbeta? Hur Ser Han Ut? Weevil Och Skador Skydd
Anonim

För att få en rik skörd av jordgubbar är det inte tillräckligt att plantera och bearbeta dem korrekt. Ibland kan osynliga buggar, som kallas vivlar, förstöra det. Trädgårdsmästarens uppgift är att se faran i tid och bli av med den.

Bild
Bild

Beskrivning av skadedjuret

Det vetenskapliga namnet på skadedjuret är hallon-jordgubbsrev (Curculionidae). Det kan infektera båda grödorna och förstöra en betydande del av frukten . Skalbaggar matar på blomknoppar av växter, rör sig lugnt från en buske till en annan.

Väggkålen tillhör ordningen coleoptera, familjen vivlar . Jordgubbsskadedjuret ser ut som en vanlig skalbagge. Utseendemässigt är den liten, kroppslängden är 2-3 mm, inklusive den långsträckta snabeln på huvudet. För denna funktion kallas insekten en elefant. Han har en svart kropp täckt med ett tätt lager hårstrån. Skadedjur kan perfekt övervintra i avfallsstammar eller löv kvar på platsen. Om det inte finns några skräp, begraver vikarna helt enkelt sig i jorden, vintern på samma plats, inte långt från ytan.

Bild
Bild

På våren, så snart det blir varmare, börjar de kraftig aktivitet och livnär sig på växternas växande grönska . Häckningssäsongen kommer sent på våren. Honan lägger larverna direkt i knopparna och fördelar strängt ett ägg i var och en av dem. För att skydda avkomman från döden täpper den hålet med sitt eget avfall. Så att de under utvecklingen inte försvinner, honan gnager något i varje "inkubator". Knopparna kan inte längre öppna sig, utan bara hänga kvar på busken och falla sedan till marken.

Efter en viss tid föds larver . De har en vit kropp cirka tre centimeter lång och ett brunt huvud. Frossare skadedjur förstör snabbt knoppen och blir puppor. Processen för omvandling till en vuxen varar 8 dagar. De framväxande unga skalbaggarna klättrar igen på skotten av jordgubbar eller hallon och börjar äta upp sina löv. Skadedjur lämnar för övervintring när den genomsnittliga dagliga temperaturen sjunker till 10 grader.

En hona kan lägga upp till 50 ägg per säsong . Den framväxande kalven på jordgubbar kan förstöra det mesta av grödan.

Weevils väljer manliga blomknoppar för att lägga ägg. De har läckra ståndare som de kläckta larverna livnär sig på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på nederlag

I de flesta fall förblir närvaron av en skalbagge i trädgårdsområdet obemärkt länge. Skadedjur blir synliga när knopparna smuler, och även då inte alltid.

Dessa hemliga insekter kräver noggrann inspektion av jordgubbsbuskar minst en gång i veckan. Sådana åtgärder hjälper till att märka och förstöra skadedjur i tid.

Det är värt att komma ihåg att några få individer inte kommer att skada jordgubbar mycket . Därför, när du ser en skalbagge, måste du förstöra den, men inte få panik. Men när en hel koloni bildas bör åtgärder vidtas snabbt. Men faktum är att utseendet på ett stort antal skadedjur innebär att jordgubbarna var dåligt omhändertagna. När allt kommer omkring kan inte skalbaggar flyga på avstånd. Troligtvis märkte trädgårdsmästaren inte sitt utseende på länge. De kände sig lugna och lyckades föröka sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skalbaggar kan krypa eller flyga från ett angränsande område. De matar och går i viloläge nära de platser där larverna kan deponeras. Vivlar kan ses tidigt på hösten eller våren. Det är då du bör ägna särskild uppmärksamhet åt följande tecken.

  • Knappt märkbara hål i jordgubbsbladen . Sådan skada lämnas av snabeln av snutar. Om det inte finns några skalbaggar, eller det finns få av dem, kommer spåren inte att märkas. Men när nästan hela ytan på bladen ser skadad ut, är det värt att noggrant undersöka jordgubbsbuskar för att börja bekämpa objudna gäster.
  • Förekomsten av vissnade knoppar, gnagda stjälkar . När det finns många av dem är det inte svårt att avgöra att det finns ett skadedjur här.
  • Bladens kanter med spår av skador, som om någon äter dem . Mest troligt är det exakt så spåren efter elefantens vitala aktivitet ser ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollåtgärder

När det finns få skadedjur är det inte så svårt att hantera dem. Men du kan inte lämna allt som det är, utan att göra någonting, är det lätt att missa ögonblicket för den snabba likvideringen av kolonin. Chansen är stor att du kan få ett svårt problem, tappa grödor eller till och med själva växterna.

I bästa fall kommer trädgårdsmästaren att förlora hälften av skörden. Dessutom kommer insekter, som har förökat sig, att börja förstöra angränsande grödor med löv som är goda för dem. Att bekämpa skadedjur kommer inte längre att vara lätt . Det kommer att ta mer än en säsong att ta bort ett stort antal inkräktare.

Även i en svår situation finns det en chans att bli av med problemet . Utvecklingen av en uppsättning åtgärder som används för att rädda platsen från skadedjur hjälper till att snabbt och effektivt förstöra dem. Den första bearbetningen av jordgubbar utförs tidigt på våren. Skadedjuret är rädd för kylan och gömmer sig i skydd på vintern. Efter att snön har smält måste sängarna spillas med kokande vatten eller sprutas med insektsmedel.

Bild
Bild

Det är möjligt att döda insekter som vilar i lövverk genom att bränna det, men här bör du observera säkerhetsåtgärder och bränna resterna på en särskilt förberedd plats . Det rekommenderas att vattna tomten igen innan blomningen. Under fruiting måste bearbetningen ske med försiktighet. Förgiftning av skalbaggar är farligt, eftersom giftet kan ansamlas i bären.

Bland de många botemedlen för skalbaggar bör man skilja på ett ämne som borsyra . Om du strör jordgubbar med en lösning kan du inte bara bli av med skadedjur utan också förbättra smaken av bär. För att skydda växterna från viveln, strös gångarna med aska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kampen för att bevara jordgubbsskörden och skydda den från kalven bör genomföras på ett omfattande sätt med hjälp av jordbruksmetoder, kemiska och biologiska preparat. De mest effektiva är följande åtgärder.

  • Skaka av skalbaggar på en trasa utbredd under buskarna. Efter det samlas det snabbt upp och insekterna rengörs i en hink med fotogen. På morgonen, när viveln inte är särskilt aktiv, är denna metod särskilt bra.
  • Spridande beten, fällor.
  • Samling av fallna, vissna knoppar, deras omedelbara förstörelse.
  • Spruta växter med bioinsekticider, avkok eller kontaktpreparat.
  • Genomföra höstpreventiva åtgärder som bidrar till att skadedjuret förstörs.

Sprutning med kemikalier utförs endast som en sista utväg, och viktigast av allt - innan de första blommorna dyker upp.

Bild
Bild

I kampen mot skalbaggar anses följande metoder vara de mest effektiva:

  • biologisk;
  • kemisk;
  • folk;
  • med hjälp av andra växter;
  • genom att locka till sig naturliga fiender.

Allt detta görs i kombination med användning av agrotekniska åtgärder (lossning och gödsling av jorden, med hjälp av reglerna för växtföljd, rengöring av områden från växtrester).

Bild
Bild

Kemisk

Metoden för bearbetning av jordgubbsbäddar med oorganiska preparat kallas kemisk. Det är en av de mest effektiva och minimalt skadliga växtskyddsmetoderna. Moderna droger bekämpar skadedjur punktvis. Dessutom dödar de inte bara vuxna skalbaggar, utan också deras larver.

När kolonin av skadedjur är betydande, kommer industriella insekticider att bidra till att helt förstöra dem. Det viktigaste är att välja rätt botemedel. Bland de mest populära formuleringarna som kan användas för att behandla malar är de mest populära följande.

  • " Fufanon ". Ett modernt preparat, giftigt för insekter, med en obehaglig lukt. Den kan användas när det inte finns några bin i närheten. För 1 kvm m är det nödvändigt att späda 1,5 ml av produkten i en halv liter vatten. Under sommarsäsongen utförs två behandlingar av jordgubbsplanteringar.
  • " Kemifos ". Har en tillräcklig risknivå, så behandlingen utförs före blomningen på en torr, sval och vindstilla dag.
  • Actellik . Den aktiva substansen penetrerar inuti och dödar därmed snabbt insekter. Processen tar 3-10 dagar efter bearbetning.
  • " Alatar ". Det har en deprimerande effekt på insekts motoriska system, dödar dem genom förgiftning. En viktig egenskap hos läkemedlet är att det finns kvar på växten efter regn och vattning.
  • " Befälhavare ". Har en systemisk effekt. När det sprayas på jordgubbsbuskar orsakar det förlamning av skadliga insekter.
  • " Bagge ". Läkemedlet är effektivt i början av spirande. Skyddar jordgubbar i 4 veckor efter bearbetning. Förutom viveln dödar den skadedjur som bladlöss och thrips.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att veta att sådan bearbetning bör utföras en vecka före blomning och en månad före skörd. För att uppnå ett bestående resultat och inte bli beroendeframkallande rekommenderas det att byta läkemedel. Under sprutning är det nödvändigt att bära skyddskläder, och efter proceduren, ta en dusch och skölj av resterna av det intagna ämnet.

Biologisk

Användningen av insekticider baserade på naturliga ämnen är inte mindre effektiv. Följande biologiska produkter tillhör denna kategori av skyddsmedel.

  • Fitoverm . Kompositionen innehåller mikroorganismer. Dödar många skadedjur, men är särskilt effektivt mot skalbaggar. Kolonins död efter sprutning med en lösning av drabbade jordgubbar inträffar inom 5 dagar.
  • Fitosporin . Det används främst som ett profylaktiskt medel. Låg toxicitet. En vecka efter bearbetning kan du äta de skördade frukterna.
  • Grön tvål . Ett tjockt ämne med en karakteristisk tvållukt, som används för skydd under blomning och frukt. Genom att tränga in i skalbaggen blir det lim där och dödar skadedjur. Det används i närvaro av ett litet antal skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folk

Om problemet inte är för akut, är det bättre att använda folkmedicin för att bekämpa viveln. De är naturligtvis mindre effektiva, men de kan tjäna som en förebyggande åtgärd och ett sätt att skrämma bort skalet. Bland de folkmedicin som kan användas i denna kamp skiljer sig följande.

  • Jod . Lös upp en tesked av ämnet i 10 liter vatten. Den resulterande produkten sprutas på alla jordgubbsbuskar. För att förhindra att bladen blir brända är det bättre att arbeta sent på kvällen eller inte för varmt under dagen.
  • Ammoniak (ammoniak) . För sprutning späds 2 matskedar alkohol i en hink med vatten. Skyddar växter under knoppens uppkomst.
  • Tvättmedel . En koncentrerad lösning av tvålflis förbereds. Hela biten löses i en liten mängd vatten, sedan späds koncentratet ut igen i 10 liter. Kompositionen vattnas generöst med jordgubbsbuskar.
  • Senap . Ett bra sätt att skydda växten under knoppbildning. För att förbereda en lösning späds 100 g pulver med 3 liter kokande vatten. Använd efter kylning. Behandlingen upprepas flera gånger, varannan vecka.
  • Tobaksdamm . Lukten stöter bort skadedjuret efter att ha dammat buskarna.
  • Vitlök . Efter rengöring krossas tänderna och fylls med vatten. Sedan löses 100 gram av det resulterande råmaterialet i en hink med vatten. Lämna i en vecka, låt det brygga, filtrera sedan, tillsätt ett par matskedar borsyra eller en halv liter barrtrakta. Sprutas under veckan, två gånger om dagen.
  • Sagebrush . Ett kilo färska stjälkar och blad hälls med en hink med vatten och insisterar på en dag. Koka sedan upp, tillsätt tvålspån (40 g). Den silade kompositionen används för att spraya jordgubbar.
  • Bikarbonat . Två matskedar pulver späds ut i en hink med vatten, sedan sprayas buskarna. Skyddar mot skadedjur under blomningen.
  • Lökskal . Den uppsamlade skalen hälls med vatten och insisteras i 15 dagar. Filtrera sedan. En liter lösning späds ut i en hink med vatten.
  • Kaliumpermanganat . 5 gram kristaller tas i en hink med vatten. Du kan lägga till peppar extrakt.
  • Tandkräm . De ströks helt enkelt med gångar. Men för att metoden ska fungera måste du upprepa proceduren mer än en gång.
  • Vinäger . Kalken tål inte lukten av vinäger. Om du sprayar med bordsvinäger utspädd i vatten över jordgubbarna försvinner skalbaggarna från platsen.
  • Björktjära . En bit tvätttvål läggs till två matskedar av produkten, och allt späds försiktigt i en hink med vatten.
  • Infusion av nässla . Unga nässlor används som innehåller ämnen som avvisar buggar. De krossade stjälkarna fylls med vatten och infunderas i två veckor. Produkten späds ut med vatten i förhållandet 1: 2 strax före användning.
  • Träaska . Med dess hjälp kan du inte bara bli av med kalven, utan också mata jordgubbarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Preparaten kan förberedas och användas när som helst utan rädsla för förgiftning, binas död och andra obehagliga konsekvenser. Metoderna är prisvärda och kan användas flera gånger under hela säsongen. Skadliga ämnen ackumuleras inte i jorden. Nackdelarna inkluderar en liten grad av effektivitet.

Användning av växter

Vissa växter kan avvisa skadedjur med sin lukt. De bör planteras nära jordgubbsbäddar för att undvika angrepp av vivel. Experter rekommenderar att man planterar i trädgården:

  • lök, vitlök;
  • dill, persilja;
  • basilika, selleri;
  • blommor av lavendel, petunia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att placera dessa grödor runt hela områdets omkrets, inklusive bredvid jordgubbstomten. Det är också bra att plantera en ormbunke i gången. Bladet gynnas inte av viveln.

Naturliga fiender

Naturliga fiender är av stor betydelse i kampen mot skadliga insekter. Vissa fågelarter, myror, till och med andra insekter äter gärna kalvlarver och skalbaggarna själva. NS Därför måste du sätta fågelmatare i trädgården och locka insekter med söt nektar. Det finns en fiende till - markbaggen. Detta är en vacker grönbrun skalbagge som går på jakt på natten och livnär sig på larver, maskar och vissa typer av insekter.

Ofta används speciella fällor för att bekämpa kalven . De är lätta att tillverka. Lite jäst blandat med socker hälls i en flaska med en smal hals. Skalbaggar gillar den här doften, och de kryper inuti. Skadedjur kan inte komma tillbaka, därför dör de i söt sirap. Fällor kan ändras och utrota skadedjur på detta sätt om det finns få av dem på platsen.

Bild
Bild

Förebyggande

När fallna knoppar dyker upp i gångarna är det för sent att börja bekämpa skadedjuret. Naturligtvis, med hjälp av potenta läkemedel, kommer kalvkolonin att förstöras, men det kommer inte att vara möjligt att återlämna en del av grödan . För att skydda jordgubbsbuskar från skalbaggar är det nödvändigt att på hösten, efter skörd, ta bort alla växtrester och fallna löv. Det är i det som skadedjur vilar. Sedan är det nödvändigt att lossa marken nära varje jordgubbbuske, behandla den med skyddande medel och täcka sängarna med ett lager av mulch.

Bara i tid kommer de vidtagna åtgärderna att rädda de söta frukterna . Med hjälp av sådana förebyggande metoder kommer skyddet av jordgubbar från skadedjur att öka. På sommaren kommer snabb ogräs av ogräs, strikt överensstämmelse med bearbetningsteknik och odling av grödor att bidra till att förhindra reproduktion av skalbaggar.

Jordgubbar bör inspekteras och lossas regelbundet . När man organiserar växtföljd befinner sig växter som kan orsaka att kalven dyker upp från jordgubbarna. På våren, för att förebygga skadedjur, hälls buskarna upp med kokande vatten. Det kommer inte att skada växterna för mycket, men det kommer att döda viveln.

Bild
Bild

Vi får inte tro att kalvköttet är det farligaste skadedjuret för jordgubbar . Det finns många skalbaggar som kan skada grödan inte mindre. Och det är också viktigt att förstå att det i kampen mot skadedjur är bättre att använda hela spektrumet av skyddsåtgärder. Detta måste göras ständigt. Först då kan du vara säker på att skadedjur inte kommer tillbaka.

Om en snäckel visas på hallon eller jordgubbar måste du noggrant bearbeta hela grönsaksgården eller trädgården.

Rekommenderad: