Oidium På Druvor (mjöldagg) (32 Bilder): Hur Man Behandlar, Vilka Läkemedel Att Behandla? Metoder För Behandling Och Kontroll

Innehållsförteckning:

Video: Oidium På Druvor (mjöldagg) (32 Bilder): Hur Man Behandlar, Vilka Läkemedel Att Behandla? Metoder För Behandling Och Kontroll

Video: Oidium På Druvor (mjöldagg) (32 Bilder): Hur Man Behandlar, Vilka Läkemedel Att Behandla? Metoder För Behandling Och Kontroll
Video: Organic Solution to Powdery Mildew #1 Problem 2024, April
Oidium På Druvor (mjöldagg) (32 Bilder): Hur Man Behandlar, Vilka Läkemedel Att Behandla? Metoder För Behandling Och Kontroll
Oidium På Druvor (mjöldagg) (32 Bilder): Hur Man Behandlar, Vilka Läkemedel Att Behandla? Metoder För Behandling Och Kontroll
Anonim

En sjukdom känd för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare som kallas oidium orsakar en pungdjurssvamp. Sjukdomen skadar blomställningarna, rankor, blad och bär av druvor, trivs i torra och varma klimat, så i Ryssland är spridningsområdet begränsat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur det ser ut: särdrag

Oidium är känt i alla länder där druvor odlas, det kallas också mjöldagg, linne, askkopp. Det orsakande smittämnet hos druvor är svampen Oidium tuckeri.

Symtom på sjukdomen visas på bladets ovansida - gula fläckar uppträder med en askgrå blomning, även med en vitaktig nyans. Under denna plack uppstår nekros av levande vävnad. Infekterat lövverk deformeras, men finns kvar på skotten. Sedan påverkar infektionen unga skott - de bildar punkterad nekros, benägna att växa igen.

Bild
Bild

Nederlaget i de tidiga stadierna orsakar en minskning av färgen, de drabbade skotten har inte tillräcklig styrka för fullmognad och de kanske inte överlever vinterperioden . Infektion med mjöldagg vid ett senare tillfälle gör att bären täcks med en gråvit blomning - alla samma nekrotiska processer sker under den. Frukterna börjar spricka, fruktköttet exponerar fröna. Om infektionen har inträffat efter bildandet av frukten uppstår inte sprickbildning. Istället visas en spindelnätstrålliknande blomning på fruktens hud. Plack förvandlas till en transiteringskanal för penetration av skadliga patogener - olika typer av röta.

Ett karakteristiskt drag hos oidium är inte ett fullständigt nederlag för handen, utan bara dess enskilda delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att svampen ska föröka sig väl kräver det lämpliga förhållanden:

  • temperatur i intervallet 20-25 grader;
  • hög luftfuktighet på 60-80%;
  • torrt väder med en lång torrperiod.

Samtidigt är minimitemperaturen för rhizopus att växa och utvecklas minus 5 grader. Men vid + 30 ° C och högre dör svampen. Detsamma händer om luftfuktigheten sjunker under 40%. Myceliet överlever säkert vinterperioden i druvknoppar för att påbörja sin destruktiva aktivitet tidigt på våren. Mjöldagginfektion utsätts främst för:

  • planteringar som växer på stranden av reservoarer;
  • försvagade växter som saknar jordfuktighet;
  • förtjockade planteringar som upplever dålig ventilation mellan växterna;
  • en vinstock som växer fritt, utan att det bildas buskar på spaljéerna, vilket också stimulerar till ökad fukt i lövverk och skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skada gjord

Mjöldagg (Oidium) fördes till den eurasiska kontinenten från Nordamerika. Powdery upptäcktes först i England. Detta spelades in 1845. Det var efter detta datum som oidium marscherade triumferande över landet och ockuperade hela kontinenten i fem år. Som ett resultat blev infektionen till en epidemi, som forskare kunde stoppa, efter att ha upptäckt ett sätt att bekämpa denna "gissel" - svavel.

Under jakten på opposition fick vi reda på vilket hot oidiumdruvorna utgör:

  • en kraftig nedgång i produktiviteten;
  • olämpliga druvor för konsumtion.

Alla drabbade områden måste tas bort, annars får fruktköttet, saften och därför vinet en obehaglig smak och lukt av mögel. Och det faktum att infektion med mjöldagg provocerar utseendet på andra patogener är särskilt obehagligt. Mjöldagg toppar i mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Del av anläggningen Oidium tuckeri symptom
Lövverk Vitgrå blommar på bladen med en askig nyans, som med tiden blir mörkgrå. Påverkade löv börjar bli gula, torra, lockiga medan de återstår på skotten.
Blomställningar Hyfer förstör bladytan. Påverkade blomställningar torkar och faller av. De bildade drabbade klungorna ser pulveriserade ut med aska, en obehaglig lukt uppträder.
Flyr Under den pulverformiga blomman växer fläckar på den drabbade bladstrukturen, tar mer och mer plats på plattan, smälter gradvis samman och tar upp allt utrymme. Själva skottet börjar bli gult på de platser där svamparna har lagt sig. I slutändan, om växten inte behandlas, blir de drabbade vävnaderna svarta, genomgår ojämn lignifiering och bromsar därmed vinstockens totala utveckling.
Bär

Som långsiktiga observationer visar är främst unga, utvecklande bär, där det fortfarande finns lite socker, mottagliga för mjöldagg. Så snart en grå blomma dyker upp slutar bären att utvecklas och torkar sedan ut. Om det bildade bäret är sjukt, börjar det spricka och förändras. Massan sprider sig, benen sväller utåt, huden blir grov och korkliknande, den är täckt med ett grovt nät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar kan vuxna bär som påverkas av svampen fortsätta att utvecklas, men det är redan frukter som bara kan kasseras - de är inte lämpliga för mat.

Bild
Bild

Hur botar man druvor?

Förebyggande behandling av druvplantager utförs tidigt på våren, omedelbart efter att tillväxten av den vegetativa massan börjar. Detta är desto mer nödvändigt om infektionen redan har observerats. Under årens lopp, kampen mot mjöldagg, har många populära kampsätt utvecklats, för att inte tala om speciella fungicida preparat.

Många väljer folkliga metoder för att hantera mjöldagg. Denna typ av motverkan mot Oidium tuckeri -attacker används av aktiva motståndare till användning av kemikalier på sina egna webbplatser och fans av miljövänliga produkter.

Bild
Bild

Effekten av sådana medel är märkbart sämre än fungicider, och behandlingen måste utföras flera gånger, men uthållighet och uthållighet leder alltid till ett positivt resultat

  • Infusion av humus . En vecka före bearbetning är det nödvändigt att fylla den siktade humusen med varmt vatten, koka tätt och lägg på en mörk plats i 6 dagar. Efter periodens utgång filtreras det resulterande koncentratet och används för att behandla buskar i grumligt lugnt väder, det är att föredra att göra detta på kvällen. Sådan sprutning utförs mer än en gång - det upprepas en vecka senare och för sista gången - innan blomningen börjar. Särskilt drabbade områden behandlas varje vecka.
  • Askinfusion . En halv hink träaska späds ut med 7 liter vatten. Därefter måste lösningen kokas i 20 minuter. Efter att kompositionen är klar späds den ut med 7 liter vatten och flytande tvål tillsätts - 100 g. Behandling med denna infusion rekommenderas att utföras från andra halvan av sommarsäsongen en gång per decennium.
  • Soda -lösning . Denna komposition består av flera komponenter, den är helt säker och kan användas under alla växtsäsongsperioder (blomning, mognad). För att förbereda det löses 5 matskedar bakpulver i varmt vatten, 15-20 droppar jod tillsätts. Den resulterande kompositionen fylls på med vatten och ökar den till 10 liter. Därefter tillsätts en lösning av kaliumpermanganat, vilket bringar vätskan till en ljusrosa färg. I slutet, tillsätt 40 ml löst tvätttvål. Planteringarna behandlas med soda -lösning 5 gånger per säsong, vid behov ökar frekvensen. Den första behandlingen utförs 7 dagar före blomningen, sedan varje vecka.
  • Infusion av hästsvans . Hästsvans skördas strax före tillagning, krossas och fylls med vatten, baserat på 100 g per 1 liter. Den resulterande blandningen infunderas under en dag, kokas sedan i en och en halv till två timmar, filtreras, kyls, späds med vatten 1: 5 och behandlas med druvor. Procedurerna utförs varje vecka under hela växtsäsongen. Kompositionen behåller sina egenskaper i en vecka om den förvaras på en sval, mörk plats.
  • Mjölksvasslösning . Serumet blandas med vatten 1:10 och veckosprutor utförs med det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt odlingsteknik kan du minska risken för oidiumsjukdom hos druvor.

Åtgärder som vidtagits:

  • valet av planteringsmaterial är det första du ska uppmärksamma när du planerar nya planteringar, företräde bör ges till sorter som är resistenta mot sjukdomar;
  • överensstämmelse med minimiavståndet mellan buskar och rader: förtjockning är en av de främsta provokatörerna för uppkomsten av mjöldagg;
  • obligatorisk beskärning och klämning i tid, samt gallring av lövverk i området där buntarna är belägna;
  • ett strumpeband, den korrekta bildandet av en buske, organiseringen av spaljéer och det mest optimala arrangemanget av skott på den.

Korrekt vattning och ogräs är inte mindre viktigt i det allmänna komplexet av agrotekniska åtgärder - vindruvor gillar inte vattensköljning, men behöver ytterligare bevattning under en torr period. Rensning och mulching hjälper till att bevara näringsämnen i jorden för vinstockarna och förhindrar att jorden torkar ut och spricker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av effektiva läkemedel

Den första behandlingen utförs under svullnad av njurarna . Det är under denna period som järnsulfat mest uppfattas av växten i en acceptabel koncentration. Liksom alla andra bladbehandlingar bör proceduren utföras tidigt på morgonen eller på kvällen i lugnt väder.

Omsprutning utförs i närvaro av 4-6 blad på skottet . Detta är tiden för användning av svavel, svavelinnehållande formuleringar. Om svavel används direkt måste det mala och siktas och förvandla ämnet till pulver. Använd 30-40 gram per hink vatten. Sprutning med svavel utförs inte i kallt väder - lägsta temperatur bör vara +20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en kall period uppstår och det är nödvändigt att bli av med sjukdomen kan du ersätta svavel med andra läkemedel som anges i tabellen

En drog Användningsfrekvens Rekommendationer
"Tiovit Jet" 4 till 6 sprayer per säsong. Läkemedlet används under hela växtsäsongen.
Kolloidalt svavel Den maximala ansökan är 5 gånger. -//-
Fundazol Högst två gånger per säsong. -//-
"Topas" En gång var 14-18 dag. -//-
"Hastighet" En gång var 7-10 dagar. -//
"Abiga-peak" 6 sprayer per säsong. -//-
"Discor" 4 ansökningar per växtsäsong. -//-
"Quadris" 4 ansökningar per växtsäsong. Före och efter blomningen.
Denali 1 gång per decennium eller en halv månad. Från början av spirande till bildandet av ett tätt gäng.
"Oxyhom" Tre gånger under växtsäsongen. Likaså med Denali.
"Blixt" 2 till 3 applikationer per växtsäsong. Likaså med Denali.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största faran under sprutning är att växten får brännskador från solens direkta strålar, varför det finns rekommendationer att spraya på morgonen eller kvällen, när solens strålar tappar sin styrka.

Du kan använda det mikrobiologiska preparatet "Fitosporin". Dess främsta fördel är förmågan att bearbeta växten under vilken period som helst (vår, sommar, höst), under blomning och mognad, frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka sorter är resistenta?

Listan över sorter som framgångsrikt motstår mjöldagg är mycket stor, så flera kan nämnas som exempel:

  • Aligote;
  • Kara Janjal;
  • Semillon;
  • "Merlot";
  • Malbec;
  • "Vatikanens kishmish";
  • alla hybrider av sorten "Delight";
  • "Kishmish Zaporozhye";
  • "White Miracle";
  • Sammet Muscat;
  • "Golden Don".

Eftersom svampar från rhizopusfamiljen är en av druvornas främsta fiender uppmärksammas inte bara produktionen av motåtgärder, utan också urvalsarbetet. Avelsresistenta sorter ingår i listan över önskade resultat i uppfödarnas arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips och förebyggande

För en högkvalitativ motverkan mot attacker av svamporganismer behövs inte bara växtbehandlingar. Förebyggande är en obligatorisk åtgärd, en effektiv och effektiv metod för att förebygga sjukdomar på platsen.

Listan över förebyggande åtgärder inkluderar:

  • obligatorisk insamling och bränning av lövverk och sjuka klasar;
  • sanitär och formande beskärning, användning av koppar eller järnsulfat för behandling av täckande sorter, samt angränsande jord.

På våren är behandling med fungicider eller användning av folkmetoder obligatorisk, på sommaren - gallring av den vegetativa massan för att säkerställa ventilation.

Rekommenderad: