Italiensk Marmor: Vit Marmor Från Italien Och Andra Alternativ, Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Italiensk Marmor: Vit Marmor Från Italien Och Andra Alternativ, Användningsområden

Video: Italiensk Marmor: Vit Marmor Från Italien Och Andra Alternativ, Användningsområden
Video: Marmor aus Italien für eine neue Moschee in Mekka 2024, Maj
Italiensk Marmor: Vit Marmor Från Italien Och Andra Alternativ, Användningsområden
Italiensk Marmor: Vit Marmor Från Italien Och Andra Alternativ, Användningsområden
Anonim

När man talar om marmor finns det en stark koppling till det antika Grekland. När allt kommer omkring är själva namnet på mineralet - "glänsande (eller vit) sten" - översatt från forngrekiska. Den majestätiska Parthenon, skulpturerna av de olympiska gudarna och till och med hela stadion byggdes av den berömda penteliska marmorn.

Forntida Rom blev arvtagare till den stora grekiska kulturen och utvecklade tekniken för bearbetning av marmor, och många fyndigheter gjorde det antika och nu moderna Italien till en av huvudregionerna för utvinning av detta material. Italiensk marmor kännetecknas av högsta kvalitet och anses vara en av de mest värdefulla i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite historia

Forntida Rom, under era omfattande erövringar, hade tillgång till marmorstenar från Grekland, Nordafrika, Turkiet och Spanien. Med utvecklingen av egna stenbrott ersattes den importerade stenen med den lokala . Uppfinningen av cement gjorde det möjligt att använda monolitiska marmorplattor (plattor) som beklädnad. Rom blev marmor, och även stenläggning av offentliga utrymmen gjordes av detta mineral.

En av de största gruvplatserna var bergskedjan Apuan Alperna . Dessa är unika berg, snövit inte från snö, utan från marmoravlagringar. Utvecklingen i området Carrara i Toscana -regionen är mer än 2000 år gammal - de tog fart i antiken, nådde sin storhetstid i renässansen (det var från en bit Carrara -marmor som Michelangelos David huggades) och genomförs framgångsrikt idag.

I stenbrotten arbetar mest italienska hantverkare, ärftliga stenhuggare och gruvarbetare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Italienska tillverkare har inget sådant koncept att dela sina råvaror i kategorier - all italiensk marmor tillhör första klass. Variationer i pris beror på sortens sällsynthet (till exempel är de sällsynta och extravaganta Nero Portoro och Breccia Romano mycket uppskattade), extraktionens komplexitet, huvudfärgens djup och venmönstret unika.. Italiensk marmor har utmärkta arbets- och estetiska egenskaper.

  • Hållbarhet - marmor är hållbart, motståndskraftigt mot miljöpåverkan och temperaturer, tar inte skada. Färgade varianter har mindre hållbarhet.
  • Vattenbeständighet - har en vattenabsorptionskoefficient på 0,08-0,12%.
  • Ganska låg porositet.
  • Plastitet - mineralet är lätt att skära och slipa.
  • Miljövänlighet - innehåller inte skadliga föroreningar.
  • Hög dekorativitet och en mängd olika nyanser och texturer.

Den magnifika söta Carrara -marmorn Calacatta och andra vita sorter kännetecknas av hög ljusgenomsläpplighet (upp till 4 cm). Den magiska mjuka glorin runt marmorstatyerna beror just på denna förmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Marmorreservat i Italien ligger inte bara nära staden Carrara, utan också i Lombardiet, Sardinien och Sicilien, i den venetianska regionen, i Ligurien - mer än 50 sorter totalt. Mineral kan genom sin struktur vara finkornig, medellång och grovkornig. Kornen kan vara kaklade eller taggiga. När det huvudsakligen finns en kalcit i stenens sammansättning, blir dess färg ljus, från snövit till pärlemor. På grund av olika föroreningar (brun järnmalm, pyrit, manganoxider, grafit) får marmor en eller annan nyans. Italiensk marmor i grundtonen har följande färger:

  • vit - staty Carrara marmor Bianco Statuario, perfekt vit Bianco Carrara Extra, sort Bardiglio från Florens närhet;
  • svart - Nero Antico från Carrara, Black Fossil;
  • grå - Fior di Bosko;
  • blå -blå - Calcite Blu;
  • röd, rosa - Levento, Rosso Verona;
  • brun och beige - Breccia Oniciata;
  • gul - Stradivari, Giallo Siena;
  • lila - extremt sällsynt Violetto Antico.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Användningsområden för marmor:

  • fasad och interiör i byggnader;
  • arkitektoniska element - pelare, pilaster;
  • efterbehandling av trappor, fontäner, små arkitektoniska former;
  • produktion av golv- och väggplattor;
  • tillverkning av eldstäder, fönsterbrädor, bänkskivor, bad;
  • skulptur och konsthantverk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av den senaste tekniken erbjuder materialet otroliga möjligheter för arkitektur och design. Polering är nu långt ifrån det enda sättet att bearbeta sten. Ett digitalt program och en speciell maskin kan applicera valfri prydnad och relief på marmorytan, vilket skapar intressanta väggbeklädnader och paneler.

Idag har det blivit möjligt att på ett tillförlitligt sätt återskapa marmors rika konsistens med moderna medel: plåster, färger, tryck. Fördelen med denna metod är dess tillgänglighet och billig kostnad.

Naturligtvis har en sådan imitation rätt att existera, men inget slår den kraftfulla energin i en riktig sten, särskilt en från den antika och vackra Italien.

Rekommenderad: