Högtalare För En Dator: Akustik För En PC, Surfplatta Och Bärbar Dator. Hur Väljer Man Ett Akustiskt Datorsystem?

Innehållsförteckning:

Video: Högtalare För En Dator: Akustik För En PC, Surfplatta Och Bärbar Dator. Hur Väljer Man Ett Akustiskt Datorsystem?

Video: Högtalare För En Dator: Akustik För En PC, Surfplatta Och Bärbar Dator. Hur Väljer Man Ett Akustiskt Datorsystem?
Video: Hur väljer du rätt bärbara dator? Elgiganten förklarar 2024, Maj
Högtalare För En Dator: Akustik För En PC, Surfplatta Och Bärbar Dator. Hur Väljer Man Ett Akustiskt Datorsystem?
Högtalare För En Dator: Akustik För En PC, Surfplatta Och Bärbar Dator. Hur Väljer Man Ett Akustiskt Datorsystem?
Anonim

Genom att arbeta eller spela vid datorn kan vi få från det någon form av visuell information tack vare bildskärmen, och med det ljudet, som överförs genom högtalarna. I dagens artikel kommer vi att titta på typer av musikhögtalare för en dator, deras egenskaper och hur man väljer rätt för dig själv.

Beskrivning

Idag finns det ett stort utbud av akustik för en dator, och det är ganska svårt att föreställa sig en dator utan högtalare. I det här fallet är det helt enkelt omöjligt att titta på en film, lyssna på musik. därför för att din dator ska fungera fullt ut bör du ta hand om att välja rätt akustik.

Vissa användare använder ytterligare bärbara högtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att datorhögtalare inte återger ljud av oklanderlig kvalitet. Och om vi pratar om perfekt ljud på en PC, måste du ansluta ett bra högtalarsystem. Högtalare för datorutrustning är lämpliga för dem som inte är för kräsen när det gäller ljudkvalitet. Men även om du vet detta är det ganska svårt att välja en anständig akustik för din dator.

Högkvalitativa högtalare måste undertrycka elektromagnetisk strålning, ha små dimensioner, de måste ha nödvändiga kontakter för anslutning och måste vara kompatibla med ett ljudkort på en viss dator. De olika alternativen kallas:

  • 2.0 - två främre högtalare;
  • 2.1 - två främre högtalare och en subwoofer;
  • 5.1 - två främre högtalare, två bakre högtalare, en mitthögtalare och en subwoofer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Idag på marknaden kan du hitta ett stort antal olika datorhögtalare för alla krav och budget. De klassificeras enligt flera kriterier.

Informationstransformation

Alla dessa enheter är uppdelade enligt vissa kriterier, varav den första är principen för att omvandla en elektrisk impuls till ljud. Följande sorter skiljer sig från:

  • analog;
  • digital.

Ljudkvaliteten beror direkt på principen att ta emot en elektrisk impuls. För användaren är skillnaden bara i hur högtalarna ansluts, vilket kräver olika ledningar och kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet kanaler

En annan grundläggande skillnad mellan vissa högtalare från andra är antalet kanaler. Musiksystem kan vara av två typer :

  • tvåkanaler - det här är det enklaste alternativet, som använder fronthögtalare i mängden 2 stycken, dessa modeller har ett analogt sätt att ansluta till ljudkortskontakten;
  • flerkanalig - denna typ av högtalarsystem kan ha från 3 till 7 högtalare som återger ljud från olika kanaler (vänster och höger fram, vänster och höger bak, sida, mitt).

Flerkanalsenheter producerar surroundljud som kan produceras när högtalarna är placerade korrekt i rummet. Oftast används sådana system i tv -apparater, vilket skapar effekten av en biograf. Det är lämpligt att ansluta sådana enheter till speciella ljudkort som har ett tillräckligt antal kontakter för att dela upp högtalarna i kanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

I konventionella ljudsystem kan antalet högtalare vara från 1 till 3. När det bara finns en högtalare måste den återge ljud från alla frekvenser, vilket minskar kvaliteten på utmatningsinspelningen avsevärt. Om högtalaren är 2, kommer den mindre att stå för de höga frekvenserna.

Om det finns 3 högtalare, kommer den som är störst att återge låga frekvenser och vi kan anta att detta är en inbyggd subwoofer. Ljudkvaliteten på ett sådant system blir betydligt bättre än på en enda högtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom närvaron av en ljudförstärkare

Närvaron av en förstärkare gör att du kan jämna ut, minska eller öka ljudet på vissa högtalare. Detta syftar främst till att förbättra ljudkvaliteten. Du kan dock använda en sådan enhet som en enhet som gör att du kan få maximal effekt från varje högtalare, ofta med kvalitetsförlust. Musikhögtalare med förstärkare är indelade i:

  • aktiva - de är utrustade med en inbyggd förstärkare och kan anslutas till vilken enhet som helst;
  • passiv - de har ingen förstärkare, och det är oönskat att ansluta dem direkt till en dator.

Du kan hitta ett ljudsystem som har alla möjliga funktioner. Allt beror på de förhållanden under vilka högtalarna kommer att placeras och fungera. Mycket beror också på användarens preferenser.

Detta innebär att det inte är nödvändigt att välja den bästa utrustningen endast baserat på systemets parametrar. Varje akustisk utrustning eller högtalare måste först lyssna på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Ett ljudsystem för datorteknik har många egenskaper. Låt oss överväga de viktigaste parametrarna för högtalare för moderna PC -modeller.

Material (redigera)

Det bästa materialet för att göra musikhögtalare anses vara trä … Detta beror på att det är det som leder ljud genom sig själv med minimal distorsion.

En högtalare av trä är alltid tyngre än sina konkurrenter i plast, vilket innebär att den är mer motståndskraftig mot vibrationer vid maximal volym. Moderna akustiska system är gjorda av MDF -paneler, men det finns också modeller av massivt trä.

Plast används också i högtalardesign, och som regel är det billigare modeller. Detta billiga material har flera nackdelar jämfört med trä - det skramlar mycket vid höga volymnivåer.

Spelhögtalaralternativ skiljer sig i design från resten och har bakgrundsbelysta skär, lysande strömkretsar och transparenta högtalarväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Denna egenskap påverkar ljudets volym och styrka. Högtalarens effektnivå är indelad i:

  • nominell, vid vilken högtalarna fungerar utan överbelastning och ljudförvrängning;
  • maximalt - vid denna effektnivå fortsätter högtalarna att fungera, men ljudförvrängningar är möjliga;
  • peak - detta är den effekt som enheten tål på kort tid och inte kommer att brinna ut.
Bild
Bild

För ett genomsnittligt rum räcker ett 50-watts högtalarsystem. För ett vardagsrum, hemmabio eller spelstudio är 100 watts system lämpliga.

Det bör noteras separat "kinesiska watt ". De mättes enligt PMRO -systemet och indikerade effekten som orsakade utbrändhet av all elektronik. Således kan en liten kontorsstereo i storleken på en läsklåda bära etiketten på 500 Watt.

Hittills används PMRO -systemet nästan aldrig någonstans. Även halvlagliga tillverkare har gått över till RMS-systemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandfrekvens

Ljudvågor som genereras av högtalare har vibrationsfrekvenser som mäts i hertz. Det mänskliga örat kan höra ljud i intervallet från 20 Hz till 20 000 Hz. Tillverkarna fokuserar sina produkter på detta gap.

Bild
Bild

Känslighet

Denna parameter påverkar den maximala volymen som systemet överför. Detta värde mäts i decibel och visar hur mycket ljudtryck högtalaren skapar, med en effekt på 2 watt på ett avstånd av 1 m.

Om två system har samma effekt, desto högre är det med högre känslighet. Det optimala värdet är 90 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ljudets styrka beror på högtalarens storlek. På grund av detta är ett bra och kraftfullt högtalarsystem stort. Stora skrivbordshögtalare tar mycket plats.

Om detta är ett kontorsalternativ kommer stora "lådor" på bordet bara att vara i vägen. För att inte störa utrymmet runt bildskärmen kan du använda små högtalare med skärmfäste. De är fästa på monitorn med klädnypor och stör inte utsikten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal ränder

Denna egenskap anger antalet högtalare. Aktiva monosidiga högtalare har i sin design en gemensam radiator för alla frekvenser.

Om det finns två högtalare i kolumnen, spelar en av dem de höga frekvenserna, och den andra - de mellersta . Trevägsanordningar är utformade för att återge alla frekvenser från det högsta till det lägsta.

Sådana system kan återge ljud från ett standard 3,5 mm -uttag, men i detta fall fungerar alla högtalare i normalt stereoläge. Att utrusta systemet och ljudkortet med en optisk ingång underlättar uppgiften att ansluta.

Om du vill njuta av ljudet från ett system, till exempel 5.1, måste du också spela in musik eller en film med 5.1 -ljud. Endast genom att uppfylla alla dessa regler kommer det att vara fullt möjligt att höra vad ett sådant musikaliskt system kan. Men tyvärr kommer riktiga inspelningar med 5.1 -ljud ganska sällan.

Bild
Bild

Kontrollera

Justerbara knappar och vridomkopplare finns på subwoofern eller en av högtalarna. Alla kontroller kan vara på båda sidor.

Det bekvämaste sättet att styra datorhögtalare är att justera från själva datorn . Detta beror på det faktum att för frekvent rotation oundvikligen kommer att leda till slitage av vridomkopplarna, om än efter en lång tid. Vissa högtalare levereras med en fjärrkontroll, vilket är mycket bekvämt och praktiskt.

Moderna högtalarsystem stöder Wi-Fi och kan fjärrstyras från mitten via en smartphone och synkroniseras med en mikrofon via Bluetooth.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

Valet av en vanlig köpare bygger på flera kriterier som högtalare måste uppfylla för en dator. Låt oss analysera de mest populära.

Det vanligaste inköpskravet är pris . Det är viktigt att komma ihåg att du inte kommer att kunna köpa en bra produkt för ett blygsamt belopp. I det här fallet måste du välja mellan pris och kvalitet. De lägst prissatta musiksystemen låter ungefär samma, så du kan bara välja baserat på deras utseende. Men det betyder inte att principen är densamma i andra prisklasser. Ju dyrare modellen och märket är, desto vanligare är ovanliga tekniska lösningar i den, och den har komponenter av hög kvalitet.

Bild
Bild

Ibland är det viktigaste urvalskriteriet märket som släppte en viss produkt. Detta tillvägagångssätt är inte alltid en garanti för ett framgångsrikt köp, eftersom ett visst varumärke kan etablera sig som en tillverkare av bra teknik, men inte akustiska system . Detta kanske inte ens är företagets huvudinriktning, och ibland tillverkas själva högtalarna av ett annat företag under ett kontrakt.

Om ett varumärke har sin huvudriktning i form av akustikproduktion och en gång blev känd för en kvalitetsprodukt, betyder det inte att dess produkter fortfarande är de bästa på marknaden än idag. Chansen att köpa en kvalitetsprodukt från en sådan tillverkare är naturligtvis stor, men de ger ingen 100% garanti.

När du letar efter den bästa märkesutrustningen är det viktigt att ta reda på vilken tillverkare som släppte den och vilken annan utrustning den erbjuder. Det är bättre att läsa de recensioner som andra köpare lämnar om datorhögtalarna av det valda märket. Så du kan säkert ta reda på om du kan lita på tillverkaren vars produkter du gillade.

Bild
Bild

Det finns också sådana köpare (de flesta av dem), för vilka huvudkriteriet när de väljer är utseende, ljudkvalitet och funktionalitet. När man överväger sådana kriterier slutar användarna ibland att jaga en låg kostnad, eftersom en anständig summa måste betalas för en högkvalitativ och perfekt fungerande sak.

Valet av högtalare är inte så enkelt som det kan tyckas vid första anblicken. Därför är det omöjligt att välja en universell modell bland alla på marknaden. Men du kan markera de viktigaste punkterna som indirekt kan indikera tecken och andra punkter på en bra produkt.

  • Låt dig inte luras av vackra förpackningar och kraftfull reklam. Således försöker de locka uppmärksamhet från oerfarna konsumenter. Och stora inskriptioner på små lådor som lovar en effekt på 1000 watt bör omedelbart främja en förstående person.
  • Var uppmärksam på det material som ärendet är tillverkat av. Som beskrivits tidigare är trä det bästa materialet, medan billigare modeller är gjorda av plast.
  • Akustikens storlek. Kom ihåg att små högtalare inte ger kraftfullt ljud. Om du placerar dem framför dig och tittar på en film medan du sitter vid en dator kommer det att vara ganska uthärdligt, men om du går lite längre blir ljudet inte så högkvalitativt. Vi kan dra slutsatsen att bra modeller av moderna högtalare ska ha en omfattande kropp.
  • Det dynamiska huvudet spelar en viktig roll vid valet av de optimala akustiska enheterna. Ett värdigt alternativ skulle vara ett tvåvägssystem med två högtalare i kolumnen och en subwoofer med en fasomformarkrets. Med detta arrangemang kommer högtalaren att leverera ett mycket bredare utbud av reproducerbara frekvenser. Med närvaron av en fasomvandlare i ett liknande schema (med tillräcklig kroppsstorlek och välgjord design) kommer ljudet att åtföljas av låga frekvenser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och bästa modeller

Som nämnts tidigare finns det ingen universell högtalarmodell som passar alla, men du kan välja individuella alternativ som bäst passar vissa krav. Alla listade högtalare är anslutna.

GENIUS SP-U120 - det här är små platta högtalare, som kommer att räcka för en kontorsdator. De tar inte mycket plats på bordet, men de kommer inte att räcka till huset. Detta märke producerar många högtalarmodeller, varav de flesta finns på företagskontor.

Bild
Bild
Bild
Bild

SVEN SPS-619 - Det här är högtalare med två högtalare i ett träkasse av hög kvalitet, som är lämpliga för att titta på filmer och spel. De har en större storlek och en total effekt på 20 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

EDIFIER R1100 . Dessa högtalare är utrustade med tre högtalare med olika frekvenser. Detta populära och högkvalitativa system kommer att tilltala fans som lyssnar på hög musik vid datorn. Användare rapporterar den mjuka och trevliga basen som produceras av detta 60W -system.

Bild
Bild

SVEN SPS-820 … Spelhögtalare i ett fint träfodral. Det finns två lådor med en högtalare i varje och en separat subwoofer med ytterligare inställningar.

Bild
Bild

LOGITECH Z-506 . Ett multifunktionellt 5.1 -system skulle vara ett bra köp för att skapa en härligt hemmabio. Väggmonterade högtalare med två högtalare ger utmärkt ljud vid olika volymnivåer. Modellen är av hög kvalitet, pålitlig och hållbar.

Bild
Bild

Canton Movie 75 Silver … Det populära högtalarsystemet. Består av sex enheter som återger ljud. Utrustad med speciella dolda kontroller. Vita kompakta ljudhögtalare är inte bara funktionella, utan också praktiska och snygga.

Bild
Bild

Trust GXT 629 Tryan RGB . Detta är ett kraftfullt högtalarsystem av hög kvalitet som använder färgmusik. Akustiken har en bakgrundsbelysning. Snygga högtalare passar framgångsrikt in i spelinteriören. Det är omöjligt att inte uppmärksamma en sådan slående teknik.

Bild
Bild

Anslutningsregler

När du har anslutit högtalarna till ett uttag och anslutit dem till ljudkortet på din dator fungerar de omedelbart. Men om detta inte händer måste du följa en viss procedur för att konfigurera dem:

  • installera drivrutinen för ljud;
  • konfigurera drivrutinen för dina högtalare;
  • konfigurera ytterligare alternativ.

För att välja den drivrutin du behöver i ett särskilt fall måste du känna till ditt ljudkort. Om du har ett diskret kort kan du ta reda på dess modell genom att titta på namnet på kartongen. Dess förare ingår.

Bild
Bild

Modellen för det inbyggda typkortet kan hittas med hjälp av ytterligare program som skannar den interna utrustningen. Ett sådant program kommer oberoende att bestämma kartmodellen . Detta är en mycket bekväm lösning om du inte kan ta reda på namnet på ljudkortet på något annat sätt.

Efter att du har installerat och lyckats ta reda på modellen för ditt inbyggda kort måste du ladda ner drivrutinen för det och installera det. I de flesta fall ingår en CD med det program som krävs med själva ljudutrustningen. Om det inte finns någon i satsen kan du självständigt hitta de nödvändiga programmen i nätverket.

När rätt drivrutin är installerad måste du starta om systemet . En ny start av datorn kommer att åtföljas av ljud. Om du vill kan du nu göra den slutliga installationen av högtalarna via kontrollpanelen eller med hjälp av justeringarna på enheternas kropp - varje användare väljer själv hur det är lättare och bekvämare för honom att konfigurera högtalarsystemet.

Rekommenderad: