Jupiter Bandspelare: Granskning Och Beskrivning Av "203-stereo" Och "202-stereo" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Jupiter Bandspelare: Granskning Och Beskrivning Av "203-stereo" Och "202-stereo" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller

Video: Jupiter Bandspelare: Granskning Och Beskrivning Av
Video: 3 Att anställa - anställningsformer, information, annonsering och urvalsprocessen 2024, Maj
Jupiter Bandspelare: Granskning Och Beskrivning Av "203-stereo" Och "202-stereo" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller
Jupiter Bandspelare: Granskning Och Beskrivning Av "203-stereo" Och "202-stereo" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller
Anonim

Under sovjettiden var Jupiter-rulle-till-rulle-bandspelare mycket populära. Denna eller den där modellen var i huset för varje musikälskare. Numera har ett stort antal moderna enheter ersatt de klassiska bandspelarna. Men många är fortfarande nostalgiska för sovjetisk teknik. Och kanske inte förgäves, eftersom det har ett stort antal fördelar.

Historia

Till att börja med är det värt att gå tillbaka i tiden och lära sig lite om Jupiters varumärkes historia. Företaget dök upp i början av 1970 -talet . Då hade hon praktiskt taget inga konkurrenter. Tvärtom var tillverkaren tvungen att hela tiden erbjuda publiken något nytt som skulle tillgodose konsumenternas behov.

Utvecklingen av denna bandspelare började vid Kiev Research Institute. De skapade hushållsradioutrustning och olika elektromekaniska enheter. Och det var där som de första proverna av sovjetiska bandspelare, monterade på basis av konventionella transistorer, dök upp.

Med hjälp av denna utveckling började Kiev -anläggningen "kommunist" att producera bandspelare i stora mängder. Och det fanns också en andra populär anläggning i staden Pripyat. Den stängdes av uppenbara skäl. Anläggningen i Kiev 1991 döptes om till JSC "Radar".

Bild
Bild

Den ikoniska "Jupiter" fick inte bara stort erkännande från medborgarna i Sovjetunionen. En av modellerna, nämligen "Jupiter-202-stereo", tilldelades guldmedaljen för utställningen av Sovjetunionens ekonomiska prestationer och statens kvalitetsmärke . Det var mycket höga utmärkelser på den tiden.

Bild
Bild

Tyvärr, sedan 1994 produceras inte längre Jupiter -bandspelare . Därför kan du nu bara hitta produkter som säljs på olika webbplatser eller auktioner. Det enklaste sättet att hitta den här typen av utrustning är på webbplatser med annonser, där ägare till retromusikenheter visar sina enheter till ganska låga priser.

Bild
Bild

Särdrag

Jupiter -bandspelaren lockar nu helt enkelt genom att det är en sällsynt sak. Ju längre framsteg går ju fler människor vill återgå till något enkelt och begripligt, som samma vinylspelare eller rulle- och rullebandspelare.

Jupiter är inte en enhet som inte kan anpassas till den moderna världen

Om det behövs kan du spela in ny musik från din favoritsångsamling på gamla rullar. Fördelen är att rullarna håller hög kvalitet, så detta schema låter dig spela in ljud rent och utan störningar.

Även moderna låtar som spelas på denna retrobandspelare får ett nytt, bättre ljud

En annan egenskap hos sovjetiska bandspelare är till ett relativt lågt pris . Speciellt jämfört med modern teknik. När allt kommer omkring har nu tillverkare märkt efterfrågan på retromusikapparater och har börjat skapa sina produkter enligt nya standarder. Men kostnaden för en sådan bandspelare från ledande europeiska företag når ofta 10 tusen dollar, medan inhemska retrobandspelare är flera gånger billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

För att överväga fördelarna med en sådan teknik mer i detalj är det värt att uppmärksamma flera specifika modeller som samtidigt var mycket kända.

202-stereo

Det är värt att börja med en modell som släpptes 1974. Det var hon som var en av de mest populära på sin tid. Denna 4-spårs 2-växlad bandspelare användes för att spela in och spela musik och tal. Han kunde arbeta både horisontellt och vertikalt.

Bild
Bild

Parametrarna som skiljer denna bandspelare från andra är följande:

  • du kan spela in och återge ljud med en maximal bandhastighet på 19, 05 och 9, 53 cm / s, inspelningstid - 4X90 eller 4X45 minuter;
  • en sådan anordning väger 15 kg;
  • spolen som används i denna enhet är 18;
  • detonationskoefficient i procent högst ± 0, 3;
  • det är ganska stort, men samtidigt kan det lagras både vertikalt och horisontellt, så att du kan hitta en plats för det i vilken lägenhet som helst.

Om det behövs kan bandet på den här enheten snabbt rullas och musiken pausas. Det är möjligt att styra ljudets nivå och klang. Och även bandspelaren har en speciell kontakt där du kan ansluta en stereotelefon.

När du skapade den här modellen av bandspelaren användes en banddrivningsmekanism, som på 70- och 80 -talet användes av tillverkare som Saturn, Snezhet och Mayak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

203-stereo

År 1979 dök en ny rulle-till-rulle-bandspelare upp, som fick samma popularitet som sin föregångare.

Bild
Bild

" Jupiter-203-stereo" skilde sig från 202-modellen med en förbättrad banddrivningsmekanism . Och även tillverkare började använda huvuden av högre kvalitet. De gick ut långsammare. En extra bonus är det automatiska stoppet av rullen i slutet av bandet. Det var mycket trevligare att arbeta med sådana bandspelare . Enheter började exporteras. Dessa modeller kallades "Kashtan".

Bild
Bild
Bild
Bild

201-stereo

Denna bandspelare var inte lika populär som dess senare versioner. Det började utvecklas 1969. Det var en av de första första klassens halvprofessionella bandspelare . Massproduktion av sådana modeller började 1972 vid fabriken "Kommunist" i Kiev.

Bild
Bild

Bandspelaren väger 17 kg . Produkten är avsedd för inspelning av alla typer av ljud på ett magnetband. Inspelningen är mycket ren och av hög kvalitet. Och dessutom kan du dessutom skapa olika ljudeffekter på denna bandspelare. Detta var ganska ovanligt på den tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag en rulle för att rulle bandinspelare?

Rulle-till-rulle bandspelare, liksom skivspelare, har en andra chans på livet. Som förut, Sovjetisk teknik lockar aktivt finsmakare av bra musik . Om du väljer en högkvalitativ retrobandspelare "Jupiter" kommer det att glädja ägaren med högkvalitativt "live" ljud under lång tid.

Därför, medan priserna för dem inte har skjutit i höjden, är det värt att leta efter en lämplig modell för dig själv. Samtidigt är det viktigt att förstå hur man hittar en riktigt bra produkt, för att skilja den från utrustning av dålig kvalitet.

Bild
Bild

Nu kan du köpa rulle-till-rulle-enheter både till ett högt pris och spara lite .… Men köp inte särskilt billiga kopior. Om möjligt är det bättre att kontrollera teknikens tillstånd. Det bästa alternativet är att göra det live. När du handlar online måste du titta på fotografierna.

När du har köpt din bandspelare är det mycket viktigt att förvara den ordentligt. Retrotekniken måste ge ett optimalt mikroklimat. Och även band ska förvaras på rätt plats. Retroutrustning bör hållas borta från magneter och krafttransformatorer för att inte förstöra kvaliteten. Och rummet bör inte ökas i luftfuktighet och temperatur. Det bästa alternativet är en plats med en luftfuktighet inom 30% och en temperatur som inte är högre än 20 °.

När du förvarar band är det viktigt att de står upprätt. Dessutom måste de spolas tillbaka regelbundet. Detta bör göras minst en gång om året.

Rekommenderad: